Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 270
  • 807
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Може би е прието да има допълнителни точки за училищата в административния район, но да са по-малко от тези в районното.

Защото имаше две различни предложения: в група 8.1 да влизат всички училища наоколо, и група 8.4 да се разцепи на две: 8.4 за административния район и 8.5 извън него. Та не е ясно кое е прието и кое категорично не.

# 196
Дискриминация си е. При условие, че явно си се разпределят училищата предварително, моят син е разпределен в училище, в което преобладават деца по програма за интеграция. А време имам бол, дет се вика животът е пред мен.

# 197
  • Sofia
Цитирам по памет -" Административните райони са са особени граници, неправилни форми и някои са адреси са отдалечени на един час път до едно училище. Как да дадем предимство на детето от другия край на района, като такова няма да ползва дете, което живее на 5 минути от същото училище, но попада в друг административен район".
Добре, да кажем, че има логика.
Но тогава защо не дават предимство само за най-близките училища? Живеем на еднакво разстояние от три училища (и трите училища са ми на около 10 мин. пеша). Защо някой друг ще решава вместо мен кое от тези три училища е най-удобно за нас? След като са на еднакво разстояние, защо да не мога да избера? Нали уж водещото е близостта... Наистина недоумявам.

# 198
  • София
Защото тогава всички ще трябва да имат възможността да избират между трите най-близки. А много често имат само едно най-близко.

# 199
  • София
Тогава не е ли смислено да се дават точки за съседните училища, с които граничи районното?  Така няма да си ограничен в административния район, но ще можеш да избереш училище в удобна посока. Например, разпределен си в училище А по район, което граничи с Б, В, Г, Д. И за Б, В, Г, Д имаш допълнителни точки в група 8.4

# 200
  • Sofia
Да, и аз мисля, че е добре да се дават точки за съседни училища, но... СО явно са на друго мнение.
Както каза Цецето, дали съм на 10 мин пеша от съседното училище или идвам от Перник, все тая.

# 201
  • Sofia
Между другото справка на демографското положение на СО показвала, че за някои училища в центъра няма да има достатъчно кандидати и съвсем реално е да се стигне до четвърта група. Дадоха за пример училище в центъра, което имало 40 регистрирани деца в прилежащата му територия.

# 202
  • Sofia
И тогава пак се стига до въпроса - как ще се класират тези деца от 4-та група. Съседчето от друг прилежащ район ще има точно толкова предимство колкото и дете идващо от Люлин примерно. Еми не го намирам за честно Confused .

# 203
  • Куциндрел
Не съм само аз дето имаме две-три училища до дома. Рядко някой ще избере училище на час път до адм.  район. А също и съм случай точно на граничен номер на желаното от мен училище. Ако влезе там детето, ще има едно свободно място от нас в така лелеяното 31во. Да даватза адм район точки и да не се правят на ощипани гугутки.

# 204
Щом нищо не е променено защо беше този цирк с приемане и отхвърляне на становищата?

# 205
Значи се оказва, че дете за ясла може да кандидатства в административния район и евентуално да пътува 1 час, но ученик не. Нещо логиката ми се губи.
От всичко най-противното е , че утре Чобанов ще се изправи и ще каже, че е направил обществено обсъждане и след анализ са взели съответното решение. Това е подигравка.
СО ще си заслужи абсолютни всички дела, които ще й се изсипят.

# 206
Това е статия , която е описала днешното обсъждане в комисията по образование :
http://www.mediapool.bg/i-detsata-ot-chastni-yasli---s-bonus-za- … a-news275440.html

Утре от 13 ч ще е извънредното заседание на СОС , на което ще продължи обсъждането.

# 207
  • Sofia
И какво се получава. Мога да живея от 20 години на един адрес на 10 минути от училището и няма да получа никакво предимство за това. Къде са водещите близост и уседналост в случая. Възмутена съм Angry .

# 208
  • София
И какво се получава. Мога да живея от 20 години на един адрес на 10 минути от училището и няма да получа никакво предимство за това. Къде са водещите близост и уседналост в случая. Възмутена съм Angry .
Ако това е най-близкото училище до вас, и с такава уседналост, как така да нямаш предимство? Thinking

# 209
  • Sofia
Защото училищата са на еднакво разстояние от адреса ни. Имам предимство само за едното, където попадам в края на прилежащия му район. Без проблем можехме да попаднем и в другия район.

Общи условия

Активация на акаунт