Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 269
  • 807
  •   1
Отговори
# 240
Аз го помня това с обикаля на учителите и записване на учениците в училище, точно така си беше. Само, че тогава училищата държаха ниво, а някои по-елитни се влизаше с изпит в първи клас.

# 241
Аз съм доволна, ако този критерий остане, защото заради него детето ми вероятно няма да учи в Бусманци.
А и оставането или махането му не зависи от Общината.
Ако сте разпределени в 31-во, не бъди сигурна, че сте 100% вътре. Хората чудеса от храброст правят за това училище.
Миналата година на първо класиране всички влязаха с точки до небесата, изкарваха се бележки за какво ли не, колко му е и тая да си изкарат и бележка, че живеят в района? Може някой да се изкара и в самото учлище, че живее и то от поне 30 години.  Joy Joy Joy
Виж, за 138-мо нямаше такъв наплив и доста от съседчетата влязоха там по критерий - адм. район.

А сутрин на Ситняково е непробиваемо от спрелите разтоварващи иначе живеещите в отсрещния блок дечица.

# 242
  • София
Точно около 20то "живеят" страшно много деца. Около всички езикови е така. Ако имат и по-големи братчета, то и уседналост си имат.

# 243
Като има отявлени несправедливости, ще има и „живеещи”.

# 244
  • София
след всичките адреси, критерии и уседналости има ли вариант човек да си премести детето в друго училище, например през ноември?

Може Simple Smile Стига да ви приемат в другото училище. От класа на сина октомври месец преместиха 2 деца и на тяхно място дойде друго дете.

# 245
  • София
Аз съм доволна, ако този критерий остане, защото заради него детето ми вероятно няма да учи в Бусманци.
Ако сте разпределени в 31-во, не бъди сигурна, че сте 100% вътре. Хората чудеса от храброст правят за това училище.
Миналата година на първо класиране всички влязаха с точки до небесата, изкарваха се бележки за какво ли не, колко му е и тая да си изкарат и бележка, че живеят в района? Може някой да се изкара и в самото учлище, че живее и то от поне 30 години.  Joy Joy Joy
Виж, за 138-мо нямаше такъв наплив и доста от съседчетата влязоха там по критерий - адм. район.

Подготвяш ли паралелката? Joy

Към 12-то сме. Дано не се повтори миналогодишната история, когато деца, които наистина живееха тук, не успяха да влязат. Не знам защо се бутаха там, имаше доста народ с по над 100 т. – прилично е, но околните са по-добри. Аз искам в него, защото е най-близо до нас.

# 246
  • София
Миналата година имаше точки за месторабота. Сега ще има групи, а точки ще раздават само ако групата надвишава местата.

Е, тия дето са имали точки за месторабота, си имат и адрес, а ако първото дете е поне 3ти клас, имат и уседналост.

# 247
  • Sofia
Добре, след като се предполага, че в повечето училища ще има достатъчно места за първите три групи, тогава за какво е този критерий уседналост. Явно за да разграничи децата от прилежащия район. Което от своя страна означава, че е съвсем възможно деца от прилежащия район да не бъдат приети. И тук критерият уседналост се кара с критерия близост. Последно, кое е по-важно? Близост или уседналост? Като чета Наредба 10 излиза, че всъщност водещият критерий е близост.

# 248
  • Куциндрел

Подготвяш ли паралелката? Joy

Към 12-то сме. Дано не се повтори миналогодишната история, когато деца, които наистина живееха тук, не успяха да влязат. Не знам защо се бутаха там, имаше доста народ с по над 100 т. – прилично е, но околните са по-добри. Аз искам в него, защото е най-близо до нас.
Подготвям.  Laughing
Те па с над 100 точки.  Crazy Crazy Crazy
И ази 12-то харесвам, но ми е неудобно от нас. Иначе е на 15 мин пеша. Mr. Green

# 249
Ние сме в района на набедено за елитно училище. Затова се притеснявам. Преди наколко дни минах покрай въпросното училище в час, в който се взимат децата... ами пълно с коли... Не че не може да са от квартала, но едва ли са всички. И пак се чудя- след 3 години тая уседналост какъв смисъл ще има?...

# 250
  • Куциндрел
Не си мислете, че документа от общината за уседналост не може да се раздава ей така.  Laughing
Тези с големият зор все ще намерят вратичката и пътеката.  Wink
После иди да доказваш, че Пенка живее в Бусманци, а не на центъра.

# 251
  • София
Добре, след като се предполага, че в повечето училища ще има достатъчно места за първите три групи, тогава за какво е този критерий уседналост. Явно за да разграничи децата от прилежащия район. Което от своя страна означава, че е съвсем възможно деца от прилежащия район да не бъдат приети. И тук критерият уседналост се кара с критерия близост. Последно, кое е по-важно? Близост или уседналост? Като чета Наредба 10 излиза, че всъщност водещият критерий е близост.
Уседналостта е точно заради тези, които ще си изкарат набързо регистрация в района, без да живеят там. Това разбира се ще има смисъл примерно тази и другата година. После ще се усетят и от по-рано ще го правят този номер. Но пък и Общината има време да затегне малко такива регистрации.

# 252
На фона на намаляващата раждаемост са жалки, с това гонене, затягане на критерии и т.н
Да не говорим, че са намалили броя на децата в детските градини точно заради демографския срив.
Ей, "Бастилията" много предпочитано станало.

# 253
  • София
Според мен е добре да има затегнати правила. И не само по отношение на приема на ученици, а и за доста други неща. Масово има недоволство, че нямало закони. Когато се опитват да има, започва недоволство, че има.

# 254
Не си мислете, че документа от общината за уседналост не може да се раздава ей така.  Laughing
Тези с големият зор все ще намерят вратичката и пътеката.  Wink
После иди да доказваш, че Пенка живее в Бусманци, а не на центъра.
Мен , лично, по ме притеснява факта , кой ще ги чете/гледа тези документи Simple Smile Щото ще дадеш една бланка, на която със ситен текст е написано , че живееш на адрес ул. Незабравка 58 от  21.05.201Xг ...  И то малко желание и скромна сума  и са ви признали , че сте в група 8.1 - кво му е  Simple Smile прилежащите адреси са  стотици за някои училища , заявленията над 300-400 ..грешки стават Simple Smile То било писало 2017г, ама  директорката каза че е  2015г. Simple Smile  Или то било Незабравка 58 , но директорката каза че е 38.  Кой въобще ще проверява .... точно така НИКОЙ.  Пък то допълнителни точки , пък то жребии ... пък то ще си запазят по 2-3-5 места в паралека за "наши"  дечица, дето ще ги приемат на 4-то класиране , без никъде да са обявени тия местенца  Simple Smile Simple Smile  Тези дето са решили да влезнат в елитното училище, пак ще влезнат Simple Smile Simple Smile 
Само ей тия ( баламите) като мен ще ходят да обикалят кварталите и да разпитват къде може да  останат местенца. Щото мен центъра не ме грее , в моя квартал няма училище, в най-близкото ми училище са "районирали" целия квартал Витоша  , в другото по административен пък , са "районирали" Дървеница,Малинова долина и 1/2 Студентски ( т.е. всичко в карето Г.М. Димитров, Сименосвско и Околовръстното и Младост).  Та така са ги сметнали нещата , че най-вероятно ще ме приемат само ( ако въобще ни приемат де)  в полудневна паралелка  с изучаване на италиански или хореография  в 105-то в Дианабад ( защото още като видят адреса , че не е Дианабад , и ще ми зачукат детето в най-малко желаната паралека,  при най-смотания учител )  ... а колко ли ще изреват неприети, защото аз я имам тази "уседналост" и ще си карам всеки ден детето с кола до там Simple Smile Simple Smile Simple Smile . И още първия ден на кампанията ще пратя запитване до Регионалното управление на образованието , да ми кажат Къде другаде в близост моето дете 4-та категория има шанс да бъде прието ... .. или то тяхното възприятие за близост вече го разбрахме какво е Simple SmileSimple Smile Естествено , ще споделя с родителите от Дианабад( тези с по-малка "уседналост") ..да могат и те да имат резервен вариант Simple Smile Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт