Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 66 238
  • 807
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
Какво желано училище, тук става въпрос за хора, които са си купили имот (знаете как се изплаща имот в София) и не могат да използват правото си. СО трябва да помисли за тези хора, а без контрол нищо няма да се промени. Ситият сит, битият бит.
Пак да попитам – кое право не могат да ползват?
Няма какво да си кривим душата - новодомците нямат равен шанс за прием с другите. Всеки има право на (достъп до) образование.

# 271
  • София
Здравейте, влизам да питам нещо, на нас ни предстои кандидатстване за първи клас догодина, но тази година ще се местим и съответно искам да се ориентирам по-отрано как стои въпроса с училищата. Видях кое е училището, в което се падаме по новия адрес, но като се поразтърсих за улицата на сегашния ни и не я видях в нито едно училище в района се зачудих. Следователно,  започнах да чета кои улици обхващат училищата в съседните ни райони и се оказа, че е точно същото училище, което ни се пада и по новия адрес.
Та питанията са ми следните:
- при това положение дали да сменяме в момента настоящия/постоянния адрес, при положение, че на сегашния сме регистрирани повече от 7 години?
- районирането дали има възможност да се промени за следващата година (не че знам дали това, което гледах е окончателно изобщо)?
- ако се преместим от една на друга улица, както се оказва, но отново в района на едно и също училище, не следва ли да ползваме отново предимството за уседналост?

Благодаря ви предварително!

# 272
Абсолютно съм съгласна с Брин. Няма логика на хората, които са си купили жилище в района, но не преди три години, а последната година да не се дава равен шанс. Не по този начин ще се пресекат фалшивите адресни регистрации.
Силви, по-добре не сменяйте постоянния адрес, за да имате уседналост, щом са в района на едно и също училище.

# 273
  • София
Какво желано училище, тук става въпрос за хора, които са си купили имот (знаете как се изплаща имот в София) и не могат да използват правото си. СО трябва да помисли за тези хора, а без контрол нищо няма да се промени. Ситият сит, битият бит.
Пак да попитам – кое право не могат да ползват?
Няма какво да си кривим душата - новодомците нямат равен шанс за прием с другите. Всеки има право на (достъп до) образование.
Точно така. И със сигурност достъп до образование ще получи.

# 274
  • София
А да, и да питам още нещо: Аз съм регистрирана на сегашния адрес като настоящ адрес, мъжът ми е регистриран като постоянен. Аз съм от още преди да родя, ММ в началото се водеше на настоящ там, а мисля, че от 2-3 години е като постоянен. При това положение на малката къде се води адреса?

# 275
  • Sofia
Точно така. И със сигурност достъп до образование ще получи.
Да след като приемат всички от 1-ва/2-ра група, и за трета тъй като няма да стигнат местата, детето ще отиде на другия край на София (нали дори няма точки за адм. район или съседно училище), където все още са останали свободни места. И къде отива водещият критерий близост? Важи за едните, ама не важи за другите.

# 276
  • София
Това по какъв начин нарушава достъпа му до образование?

# 277
  • Sofia
То по същата логика може да попитаме, за какво ни е изобщо Наредба за прием в първи клас... Те и досега си приемаха всички първокласници. Нали идеята е да се даде предимство на тези, които живеят близо до училището. 

# 278
Баш. Да се премахне изобщо наредбата, все пак всяко дете ще го приемат някъде си.

# 279
  • София
То по същата логика може да попитаме, за какво ни е изобщо Наредба за прием в първи клас... Те и досега си приемаха всички първокласници. Нали идеята е да се даде предимство на тези, които живеят близо до училището. 
И вероятно пак ще бъде така. Затова и реагирах срещу твърденията, че има отнето право. Тази Наредба не отнема правото на достъп до образование – пак го има. Тя го регулира, но не го отнема.

# 280
Отнето право детето да учи в близост до вкъщи. Нали това беше идеята на Правилника, да не пътуват децата, да не дишат лошия въздух и др.

# 281
Истината е че няма справедливост, нищо че в наредбата не е записано, че се полага на всеки. Ако малко разширят критериите (някой друг път), хората ще могат да кандидатстват за поне две училища и недоволните няма да са толкова.

# 282
  • Sofia
Тогава и аз пак да попитам (и вече приключвам, защото е безмислено), защо в Наредба 10 пише, че водещият критерий е близост, след като реално не се получава така? И не визирам само новодомците, ами и липсата на предимство за адм. район или съседно у-ще.

# 283
  • София
Отнето право детето да учи в близост до вкъщи. Нали това беше идеята на Правилника, да не пътуват децата, да не дишат лошия въздух и др.
Това не е вярно. Твоето дете, което попада в района на у-ще Х, има по-голямо право и по-голям шанс да учи в това у-ще, отколкото дете, което не е в района на въпросното училище.

# 284
  • Куциндрел
На никого не му се правят реформи в образованието, които да са в полза на хората. Само се чудят как да кърпят съществуващото такова и чат-пат пробутват нещо, щото трябва да има действие и да има за какво да получават заплати.
Ако мислиха за децата и че те са бъдещето на държавата, нямаше да има толкова голяма разлика в училищата в преподаване и дисциплина. Щеше да има едносменен режим вече, базите щяха да са добри, щяха да вземат и практика в промяна да обучението и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт