Когато бях в ситуация сходна на Вашата (макар че знам, че много хора ще кажат, че за мъж е различно), правех следните неща:
1. Първо и най-важното - гледах на това, че съм сам (временно) като възможност да си почина малко и да се фокусирам върху себе си. Не като "на едиколко си години сам". Последното е напълно деструктивно и за Вас и за потенциалните връзки. Наистина имате много време, също така в момента правите ценни за Вас и развитието Ви неща - фокусирайте се върху тях! Това, че сте сама, ще Ви помогне! Насладете се на момента, на свободата и липсата на ангажименти. И връзката, и децата няма да избягат, но безгрижието, което имате сега, никога няма да се върне. С такава нагласа е добре да подхождате според мен. И да оставяте нещата да се случват естествено, не да ги насилвате.
2. Второто - тъй като имах повече време, а и повече желание, започнах да излизам драматично повече от преди с всякакви приятели и познати. Как става това? Спомнете си за всички приятели, съученици, колеги (предишни и сегашни), чиито покани не сте имали възможност поради липса на време да приемете, а после сте забравили да върнете поканата. Сега е моментът да видите как са, какво правят, да организирате среща на класа/випуска, каквото Ви хрумне. Тук да отбележа, че не броя разни хобита към тази група. Никога не е проработвало при мен това с хобитата, макар че съм го пробвал. Хобито си е хоби, наистина както беше писал някой - хора които отиват, за да се запознаят с мъж/жена там са тъжна гледка. При мен винаги е ставало така, че хобито е ставало основен фокус, а не хората там
Та ако Ви се прави нещо - давайте, но заради себе си, не заради потенциални гаджета.3. Третото - добавях активно всякакви хора, с които се запознавах, във фейсбук. Всички - не само жени (във Вашия случай мъже). Фейсбук е много удобен за организация на различни събития, също хората си отбелязват там кога се интересуват от някакво събитие или смятат да го посетят. Това за мен е най-удобният начин както да се получи спонтанна среща с човек, към когото може да имате потенциален интерес, така и просто да излезете някъде с различни хора от обичайното си обкръжение. Аз лично не съм заговарял непознати по фейсбук (макар че доста хора го правят), но фейсбук определено помогна много при първите стъпки към това, което търсех

4. Четвърто и последно - не криех, че съм сам, свободен, необвързан, както искате го наречете. Което не значи, че съм обяснявал на всеки срещнат, но като ме питат "как е ХХХХХ" съм обяснявал, че вече не съм с нея, нямам си гадже и по принцип си търся. В крайна сметка някой спомена почти на шега за момичето, с което доста скоро след това се събрах, намерих я по описанието във фейсбук (не поискаха да ме запознаят - не всички от т.нар. ни приятели и познати са добронамерени към нас), добавих я, макар че не съм я заговарял, но скоро се появи удобен повод да се запознаем на живо, от който се възползвах и от там насетне просто се получи между нас, буквално след няколко седмици знаех вече, че това е Човекът!
Наистина не се притеснявайте, не го мислете, фокусирайте се върху себе си и насочете социалния си живот в посока разнообразие, останалото ще стане от само себе си, повярвайте ми. Хора със самочувствие, които излъчват увереност и самодостатъчност са като магнит за противоположния пол, Вие имате достатъчно опит, според мен на този етап точно от такъв период имате нужда. Фокусирайте се върху себе си и не мислете засега за другото. Потърсете вътрешното си щастие и удовлетворение, което не е зависимо от друг човек, едва тогава ще можете достатъчно добре да прецените с кого можете и искате да споделите това щастие!
Успех още веднъж и стискам палци!

. Типична бг-мамма тема.