(Био) зеленчукова градина - нашето райско кътче (тема 36)

• 89 425
  • 745
  •   1
Отговори
# 720
Четох някъде, че за обезпаразитяване зимата се наръсва негасена вар. До пролетта угасвала и така убивала патогените в почвата.

# 721
  • Пазете Гор
...
Аз ще махам всичко от парника мисля, че е картофена мана, всичко е пожълтяло, дайте ми идея какво да сложа вътре по това време на годината.

Семе маруля, семе спанак, разсад черна ряпа, балучка за есенен зелен лук.

# 722
Зависи каква е годината. През 2016 имах картофена мана по доматите в края на август. Не съм обезпаразитявала с нищо после. През 2017 нямаше мана и брах до към началото на октомври. Тази година доста рано се маноса всичко живо, още в края на юли. Ама и нямам домати за бране, защото садих късно. В оранжерията имам домати от колтуци, на които разчитам за салата. Другите се разболяха, някои изскубах, други обезлистих. На фона на всички болести е чудо, че все пак ядем домати. Краставиците се засилиха, тях също късно ги садих.
П.П. Като пиша, че не е имало мана, имам предвид, че не е имало условия тя да порази доматите.

# 723
Страхотни сте, благодаря ви...
Искам да го обезпаразитя за всеки случай, че тази година много му изтървахме края.
Искам и да засея нещо, не ми се ще зимата да стои празен, миналата година засяхме лук и марули и зимата си ядяхме домашна салатка, ще ми се пак така, но е рано за тях мисля...Майка ми има няколко корена домати на терасата мислех тях да засея, но незнам дали ще станат, ще потърся и зеле, но при не продават готов разсад, дано намеря някъде, може и балъчка да сложа на единия край.

# 724
Имах на гости една баба и тя реши да ми помогне в градината, че всичко беше в плевели. И като взе да реже кафявите листа по доматите лошо взе да ми става. После ми обясни, че първото копане било със загърляне а следващите с отгърляне и упорито мина навсякъде.  Сега пипер, патладжан и част от доматите са с оголени корени. То не стига ами и ги наляхме с вода и сега трябва да изчакам да се позасуши за да мога пак да си ги загърля или поне да им скрия корените. Та доматите нестига, че бяха взели дали ами сега съвсем зле изглеждат. Добре поне, че понабрахме чушки и патладжан, че ако и те се гътнат  да не ме е яд. И аз да попитам наистина ли се отгърлят или бабата се е объркала?

# 725
  • на пъпа на Златията
Значи , видяхме тази година  от колко много болести се разболя домата . Някъде назад ги бях изредила.
Нямам спомен по Златията в старо време  някой да  гледа  пипер, домати и да ги загърля.
Каква е тая нова мода , нямам идеш. Та да ми кажете , защо загърляте домати , пипер , ..???
По принцип това се прави по рано .Сега е малко къснияко.  Ако ти са здрави растенията ще се стремят да развиват по дълбока коренова система .Разбира се  ако имаш дълбока влага.  Това намалява поливките и  разбира се риска от мана.
Като загърляш растенията те развиват кореновата система повръхностно и това изисква повече поливки.  
Днес си изскубах всички домати. Направи ми впечатление че не са развили дълбока коренова система. В едната леха и аз  реших да поливам само от едната страна. Корените бяха се изкривили по влагата и така останали на повръхността.
Колкото по малка площ за поливане има, толкова е по малък риска от мана.
Ние всичко садим  в дълбока леха. Растенията са в средата на вадата , и се стремим да е дълбока и тясна.

==И като взе да реже кафявите листа по доматите лошо взе да ми става.==

Ами права е . Всяко кафяво листо заразява един плод,  даже в повечето случай всички плодове. .       

Последна редакция: сб, 11 авг 2018, 23:43 от rorik

# 726
Ами те всички листа са с кафяви петна. И какво да оставя доматите без листа ли? Аз понеже упорито ги пръскам със сода и йод имам само 2-3 домата с кафяво гниене. При нас е глина и насип от 30-40 см. хумус. Когато вали водата си стои на локви все едно вали на асвалт. Не мога да разчитам на дълбок корен. Доматите изкараха въздушни корени, което според мен долу корените не могат да доставят достатъчно, част от тях вероятно са изгнили и ги загърлям. А листата са им нужни защото изхранват плодовете. Махам само тези които сами падат с леко повдигане. Досега имахме проблеми с дъждовете. Капковото което поставихме пролета едва сега го пуснахме. А и аз за първа година садя такива култури, засега имам опит само с картофи и цветя.Grinning

# 727
Здравейте,
имам питане относно овошките
нямам никакъв опит, но съм лакома, и насадих над 30 овошки в периода ноември-февруари
повечето са уж от добър разсадник,имам и Лидл-ски, и подарени,и от частник от пазара...
само Лидл-ските ми са добре  Disappointed Relieved
подозирам че е подивяване, а и Гугъл е съгласен- избиват ниско и всички са ошипени- сливи,круши,цитруси всякакви...
какво да предприема ?

# 728
  • на пъпа на Златията

Mamagemelar
 Какво значи ошипени???

Аз бях изпуснала едни ясени  и пръсках миналата година с раундъп . Много внимателно .
Оцелелите ясени  върховете са се вджуджосали . Ситни листенца . Това ли е??

Черешата ми е над 10 години.
От едната страна  листата и жълтеят , а  върховете  увяхват.
Ще почистя под нея и ще хвърля тор и  започвам поливане. .
Имате ли идея какво е ??
Някоя буболечка , що ли??

# 729

Mamagemelar
 Какво значи ошипени???

шипове имат
снимката не моя, портокалово дърво е, но имам и круша, и 2 сливи по този начин
оледах ги пак днес, всички са под мястото на калема избили
мога ли сега да ги отрежа-тук е 34градуса, и още поне 2 месеца ще е горещо
http://3.bp.blogspot.com/-l_mNXkSWBL4/Ub4l-fgRMYI/AAAAAAAAA9Y/Gk … 1600/_6143824.JPG

# 730
За пръв път виждам такова ошипяване. Аз бих ги отрязала, но нямам опит.
Рорик, при черешата ти да не е болест?
При мен две череши са с пожълтяващи листа, все едно е есен. Едната е много стара. По стъблото й има смола, което не е добър признак. Другата ние я засадихме преди 2-3год. От прочетеното в нета заключих, че е гъбична инфекция. Профилактично се пръска с медни препарати и стъблото се маже с вар. Ще видя дали е имало ефект, но може да се наложи и с друго да се пръска, за да ги спася.
Имах и една млада кайсийка, която установих, че е нападната от монилиа. Мъжът ми пали някакъв огън наблизо и дори бях помислила, че огънят е изгорил листата, но се оказа че не е така. Цялата корона беше изсъхнала. Имаше само едно зелено клонче, избило ниско на стъблото. Отрязах всичко сухо, включително се наложи да изрежа почти половината от височината. Пръсках няколко пъти с бордолезов и всеки път като пръскам доматите с полски хвощ, пръскам и кайсията. Засега, пу-пу, се съвзе и избиха нови клончета.

# 731
  • в полите на Балкана
Калема е на дива подложка, затова са избили шипове на младото растение, което е от ствола под калема.

# 732
  • тук, на мястото си
Рорик, черешата ти си отива. И нашата едната, по старата,  е така.
Това време не се тори, после няма да заспят и ще измръзнат.

# 733
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Калема е на дива подложка, затова са избили шипове на младото растение, което е от ствола под калема.

точно!
не режи, а направо извади и засади нови.

# 734
  • в полите на Балкана

точно!
не режи, а направо извади и засади нови.

Добри що да ги изкоренява? Ако калема се е прихванал, да си гледа новото растение,а тези от подложката периодично да премахва. Хубаво е подложката да е дивачка защото е по издръжлива на болести и атмосферни влияния.

Общи условия

Активация на акаунт