Трансформиращи дневници - Хранене/Тренировки

• 76 477
  • 742
  •   1
Отговори
# 75
Духче, напротив - на мен лично ми е много интересно да чета, въпреки че не постя, нито спазвам предварително ограничен в някакви рамки режим на хранене.
Уви, не мога да преценя доколко планът ти действително ще ти помогне да постигнеш целите си. Знам само(и не го пиша като обезкуражаване, а като подкрепа и съгласие, че действително трябва да обмисляш и планираш), че много трудно се поддържа форма с активен спорт и вегетарианско или веганско хранене. Или поне моят опит е такъв. Не е невъзможно, но според мен със сигурност е по-трудно. Желая ти успех! Hug

За мен започва трудният период - уикендът Laughing
Не защото изведнъж решавам, че започвам да ям, каквото ми се мерне пред погледа, а защото поне три хранения(в ресторант, при мама, при свекърва ми) няма да са приготвени от мен. Съответно това обърква всичките ми добри намерения. Но след пет дни прилично хранене, няма да се тормозя и да го мисля, пък ще видим какво ще се получи...

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 10:39 от {Тони}

# 76
Госпожица Дух, изобщо даже не са ти дълги постовете. Поучителни са и се четат бързо.

Тъкмо сега си свалих книгата "Яж и Тичай" и ще я прочета. Интересно ми е да чета книги за спорт и хранене.
Не съм веган, но последно време избягвам месото, особено свинското.

Ще следя с интерес постовете ти.

# 77
  • Бургас/Пз
Духче, и на мен са ми много интересни постовете ти, така че не се ограничавай. Както и на другите момичета, които пиша по-подробно - човек винаги има какво да научи.

Мързелът ми снощи надделя и не отидох да тренирам  Embarassed Днес смятам да направя една сериозна тренировка за крака, да видим дали ще ми се получи  Mr. Green

Днес:
Обичайната ми закуска - варени овесени ядки с малко сирене.
Обяд - смятам да хапна свински стек с пюре от сладки картофи и да се наградя с 1 чаша червено вино  Joy
Вечеря - предвидила съм печена скумрия на скара и зелена салата.
Преди тренировката ще изпия един протеин, а по време на тренировката - ВСАА.
По някое време ако прегладнея може да хапна малко бадеми и сушени плодове.
Лошото е , че пак идва събота и неделя и не знам как ще се удържам. Като съм вкъщи винаги ям много повече, отколокото като съм на работа.

Да ви попитам - Правите ли си чийт дей, ако Да - през колко време и наистина ли се отпускате да ядете всичко каквото ви се яде през него.

# 78
Духче, а и всички останали, които се чувствате гладни след около 2-3 часа похапване на въглехидрати най-просто ще кажа, че това повишава отделянето на инсулина, а от това следват каскада от ниска кръвна захар, която пречи да мислим, уморени сме и ни се спи, не сме физически издържливи и предизвиква глад за още въглехидрати. Това са само най-преките и непосредствени резултати. Има и още много други важни за здравето
Скрит текст:
Сигурно сте чели по темата, но тук е много добре обяснено http://www.vzonata.com/hormoni/

И обратно - нужното и подходящото количество протеини води до отделяне на обратен по действие на инсулина хормон глюкагон, който ни прави сити и в добра умствена кондиция.

Може би тези, които се хранят балансирано и приемат задължително подходащи протеини и въглехидрати не усещат неистов глад след 4 часа , нека споделят. Simple Smile Поне аз за себе си мога да го потвърдя - след един мой обяд от изброените ми менюта спокойно изкарвам поне 4 часа. Аз и за това не мога да се храня само въглехидратно, вегетарианско, постещо и т.н., защото е пагубно за мен пак от личен опит го казвам.
Ани, аз не съм за никакъв чийт в моето положение, но виж ако имам твоите резултати си го позволявам. Преди когато си бях оптимални килограми веднъж месечно пица, шоколад, сладолед......всъщност само шоколад може да ме съблазни мен хахаха. Smile

# 79
Да ви попитам - Правите ли си чийт дей, ако Да - през колко време и наистина ли се отпускате да ядете всичко каквото ви се яде през него.

Замислих се. По-скоро не. Може би, защото реално всеки ден опитвам да се храня по начин, по който си представям, че ще се храня "завинаги". Не съм на диета, не се лишавам от нищо. Няма храна, която да обичам и която да съм си забранила.
През работната седмица ям абсолютно здравословно(по моите стандарти) и леко оскъдно по-голямата част от денонощието. След това вечерта си позволявам всичко, което ми се яде.
Май несъзнателно следвам принципа 80 % - 20%
Събота и неделя определено ям повече, отново всичко, което обичам. Но е факт, че с времето вкусовете се променят и възпитават, така че обикновено това не ми създава проблеми и поддържам килограми без особени усилия.
Когато искам да сваля килограм - два или усетя, че неусетно съм залитнала по хранене, което не ме удовлетворява(защото и това се случва), и започна да броя калории, го правя именно, за да мога да ям и нещата, които обичам, като се вместя в зададените калории за деня.

Така че моят отговор е не.

# 80
Аз съм от тези върху които бавните/сложните въглехидрати имат страхотен ефект. Дълго ме държат сита- 5-6 часа и вечер не огладнявам. И не ми е уморено от тях- напротив. И треньорът ми го забеляза, и много пъти е коментирал, че картофите са моето гориво.
Няколко пъти имах глупостта да не хапна въглехидрат за закуска с протеина, (яйца на голо вместо със спанак, да речем), ами озверях до обяда, а в работата ми е невъзможно да ям междинно.
Свалила съм си книгата на Бари Сиърс и много ми се нрави. Струва ми се идеална за мен.

Под "въглехидрат" само да кажа, че не включвам тесто, захар или млечни в картинката.

Ани_д, точно вчера правих чийт дей (повече количество, но не боклуци). Бях безумно гладна и изморена. Ядох 2 обяда и 2 вечери  hahaha- пилешко къри с ориз, броколи, батати. И естествено, 200гр ядки. smile3544 Заспах в 7:30, преди децата. Laughing
Към тесто не посягам, нито към захар. Черният шоколад е ОК според мен. Понякога ям 85% без угризения.
Добре е да има въглехидратни вълни, бодибилдърите ми го набиха в главата. Както и това да закусвам.

Много харесвам книжката на Скот Юрек и сега се уча да ям бобови, нали съм на "Бавновъглехидратен"режим. Знам, че не ми понасят, но може и да ми потръгне. Боба адзуки ме отводнява много добре, ще ида да си купя днес.
Само си повтарям, че не тренирам като ултра маратонец, и да не ям в неговите количества, че ще стана двойна. Laughing  А той ми се струва яде много малко като си представя какъв невероятен километраж има.
Аз къде се бутам с някакви смешни 50-60км на седмица.  newsm43

Отивам на тренировка, пак нямах време да изкажа както исках. Може би довечера ще допълня.
Успешен ден на всички! Hug

# 81
  • София
Аз по принцип съм на ВМ-НВХ. Но се случва да ми се яде паста или пица, или нещо друго. Тогава го ям, но гледам да не е по-често от веднъж седмично. И не цял ден, а едно чийт хранене.

Днес закуско-обядвах пържен свински дроб без нищо покрай него. За довечера съм мариновала обезкостени ребърца, ще направя и салата айсберг с домати, моркови, маслини и каквото още има в хладилника.

И лека тренировка във фитнеса. От другата седмица подновявам сериозните тренировки.

# 82
  • Бургас/Пз
..... Но се случва да ми се яде паста или пица, или нещо друго. Тогава го ям, но гледам да не е по-често от веднъж седмично. И не цял ден, а едно чийт хранене.
Точно така съм и аз  Mr. Green но не пропускам седмица без такова хранене  Joy дори и да не е пица, ще е я тортичка, я некаква друга глезотия, която не ям всеки ден.

Мама на нана, много ми стана интересна темата за огладняването. Благодаря ти за споделеното. Аз също съм забелязала, че когато на обяд ям комбинация от протеин с въглехидрат /както например днес стек с пюре от сладки картофи/ съм много по-сита, ако примерно ям само въглехидратно ядене /например чушки с доматен сос и филийки пречен хляб/. Леле, ми аз след тези чушки не мога и два часа да изкарам, направо имирам от глад. Същото е обаче и когато ям само протеин и салата. Снощи например хапнах 2 варени яйца и голяма салата моркови с червено цвекло и слънчогледови семки. Добре, че бях много уморена и ми се приспа доста рано, защото след вечерята в 19ч, в 21ч бях готова да седна отново на масата. Повече от една година вече избягвам да хапвам въглехидрати след 17ч, но определено огладнявам по-бързо, когато ям само протеин и салата или само въглехидрат и салата, отколкото ако комбинирам и двете  Simple Smile

# 83
Благодаря ви, за позитивните мнения, момичета Simple Smile))

Мама на нана, да и аз съм запозната с теорията за въглехидратите и инсулина и съм следила специално как ми действат определени "Сложни" въглехидрати. Става ми тежко от ориз и картофи, ако ям само ориз/картофи със салата. Но ако смесвам ориз с нахут или картофи с нещо друго, нямам проблем. Не ми се доспива, не ми е тежко или ленно, имам си сила и енергия. Просто в определени случаи огладнявам по-бързо, предполагам е свързано и с качеството на съня и тренировките. Чела съм в Аюрведа книжки, че най-добрите съчетания на храни са ориз/картофи с бобови. Предполагам балансират расителните протеини с въглехидратите. Освен това, мисля, че важна роля играя и фибрите (баластните вещества), които също създават усещане за ситост и забавят навлизането на захари в кръвта.
За днес храната ми е
в 11.20 - 3 парчета тиква, средно големи, предполагам около 400 гр., са шепа кисели горски плодове, 4 бадема и един банан
- 30 минути на крос тренажор - никакво натоварване не усетих, сигурно трябва да увелича степента.
в 15.40 - купа супа (само пасирана тиква, тиквичка и морков, без мазнина и други продукти) добавих си сол и лют пипер, 20 гр., кашу и голяма зелена салата
-сега ще тренирам
вечерята ще е отново супа и салата Simple Smile

Тони, напълно си права, изисква доста планиране. За това си пиша тук идеите и се радвам на всякаква обратна връзка. Купих си и тахан, смятам да хапвам по чаена лъжичка с ленено семе, в полодово-зеленчуковите дни, като за негова сметка, ще намаля ядките, за да намаля общото количество мазнини. Когато денят няма много плодове, мисля че няма да се получи неприятна комбинация - мазнини- въглехидрати.

За чийт деня, не нямам, но аз често ям и тестени продукти, във "въглехидратния ден", но точно обмислям да го заменя или да го оставя 1 на 8 дни, а не всеки трети. Ще направя по-скоро 2 протеинови, един бобов, един плодове, следващия път в схемата ще включа въглехидратен. Купих си доста риба, та ако мога ще направя утре рибен, в други ден  рибно-тофу ден.

Дези, как ти се струва книгата? Ти не беше в България нали? За мен рецептите са малко екстравагантни за българския пазар, но другото е много интересно и вълнуващо Wink

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 16:18 от Госпожица Дух

# 84
Духче, писането помага винаги!

Ако ми позволиш аз не бих се опитвала да държа калории до 1400 при зимен пост и тренирайки силово. Ще си гладна, нервна, ще ти е студено и след няколко дни ще озверееш и ще ометеш 3000+. Според мен по-разумно е да се стремиш към 1500-1800/ден и да си оставиш опция при повод да качиш и до 2000-2200 (1/седм) при събиране с приятели, етц. Пак ще си в дефицит, но не драстичен. И си помисли как точно си подреждаш приоритетите - в зависимост от това кое е най-важно за теб (и изпълнимо към момента) ще построяваш диетата. Мисълта ми е, че едва ли ще постигнеш чутовна издръжливост в планински преходи с нискокалорийна високобелтъчна (като пример само)...

PS Чийт храненето си го пазя за "повод" като гости, кръчми, етц., не ми е фиксирано, но дори и кръчмите гледам много да ги подбирам и ако не сме на японска където с кеф и липса на угризения прегрешавам със суши/сашими и всичко на менюто, то флиртувам със сервитьорите докато не ми донесат манджа, която да не е режимоубийна... в сми в място за хамбургери ги тормозя докато хамбургерът не се превърне в мръвка със салата, въпреки че на менюто такова животно нЕма. Но виното, ох, виното...

PS Не мисля, че някога съм го правила в БГ, но тук и сега ми се вижда най-нормалното нещо да си направя "режимна" салата/ядене/десерт и да го занеса на гости (е, разбира се не 1 порция, а като за маса) и да откажа на домакинята да ям нещо нейно. Нито аз се притеснявам, нито мисля, че друг се притеснява. Имам приятелка - веган, глутен-фрий, млечни-фрий, не пие алкохол никакъв - пристига си у нас на купон ( а нашите купони са известни с многото и все домашна храна) с цяла чанта ядене - чипс от кейл и така нататък и дори през ум не ми идва да се засегна, че не ми била опитала салатите! Разбира се, wинаги я питам какво иска да и направя и тя винаги ми отговаря, че не иска да ме притеснява Grinning Милата ми Бетси, мила и тактична, не като някои други, които направо си поръчват баница, все едно аз съм БГ кръчма!

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 16:54 от Agent Provocateur

# 85
Агент, както винаги си много адекватна, благодаря ти Simple Smile)))
Добре, ще опитам да балансирам между 1500-1800. Купих батерия на везната и до колкото ми е възможно, ще съм по-стриктна в смятането.

Ох... моля ти се, правила съм я тази глупост с планината и нискокалоричната диета. Едва не получих хипоглекимия, а може и да получих - знам ли. Научих си урока. Обаче схванах примера, благодаря Wink

# 86
Аз също не планувам да имам чийт дей, но когато има поводи няма да се ограничавам. Мислим днес с ММ да посетим едно приятно място само с крафт бира и ще се опитам да се огранича само с една  Smiley. Надявам се само това да е прегрешението ми днес.  

Да допълня...

закуска: филийка пълнозърнест хляб с веган пастет, извара, пилешки гърди, домати и прясно мляко.
След тренировка: палачинка от прясно мляко, яйце, лимец намазана с мед + ябълка
Обяд: печено бутче със зелен боб и моркови + котидж
закуска: банан, ябълка, 12 бадема
вечеря : свинско мляно месо, домати, кисели краставички

Допълнително : 2 бири

ВМП - 35/38/27   - 1750кал.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 09:23 от besyto

# 87
  • Бургас/Пз
Добро утро Simple Smile
Събота е и естествено закуска в къщи с децата. Баба им е направила страхотни домашни курабийки и изобщо не можах да им устоя. С чаша горещо кафе доста си хапнах. Сега естествено ми е тежко -цяла седмица не съм яла бало брашно,ама .... Blush
Надявам се на обяд и вечеря да не се поддам. Ще пека пилешки бутчета и гриловани заленчуци. А за вечеря мисля да изкарам само на кисело мляко,ама да видим...

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 12:23 от ani_d

# 88
За вчера :
закуска - пилешка пържола, филия хляб и един домат:laughing:
обяд - един банан и 50 грама бадеми
вечеря - салата от домати, краставици, лук и маслини, парче сирене и десерт, подобен на този на арсен - от тахан, рожков, кокосово масло и нарязани на дребно фурми.  
Тази сутрин пак се събудих зверски гладна и закусвах като за вечеря /пропуснах вчера вечерта сармите и пълнените сухи чушки с мляно месо и ориз, защото реших, че вече много ми идва месото/, та за днес сутринта - две пълнени чушки и филия хляб
обяд - кисело мляко и банан
за вечеря не знам какво ще ям, защото съм на работа и мъжът ми ще готви

Много ми беше интересна дискусията около огладняването. Аз съм най- дълго време сита, когато ям комбинация от протеини и въглехидрати.
Целенасочено не правя дни, в които се отпускам, но обикновено през уикенда  хапвам повече, на празници и разни събирания също.

# 89
Аманда, закуската ти кърти Grinning Имам приятелка, която в 5 сутринта закусва с мусака Grinning

За днес нещата до тук са супер
- в 11 и нещо (което прави 16 часа от вечерята) 130 гр. печена тиква, 10 гр., пълнозърнест тахан и 3 гр., сушени боровинки (върху тиквата)
-30 минути вело
- обяд - 140 гр., рагу от сьомга на фурна, със салата от червено цвекло, моркови и маслини + 40 гр., пълнозърнест хляб
- тренировка с тежести "Дърти търти".
Още не съм яла, ще опитам да изчакам вечерята. Не се чувствам сита, но не съм и много гладна (а обядвах в 13 ч.)
Вечерята ще е ципура на фурна, със зелена салата и вероятно пак мъничко хляб. И вино! Ще пия вино (а може и една ракия за добър сън).
До тук калориите са 605
В -55 гр
М - 22
П - 48
бива. Май мога да си позволя и нещо малко преди вечеря, но ще видим Simple Smile))
Доволна съм

Общи условия

Активация на акаунт