Истанбул [тема 43]

• 92 726
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
benite, пътуване през нощта е най-добрата опция, стига шофьорът да е ОК.
Скрит текст:
Че моят без сън не може. Ние и затова като имаме само 3 свободни дни толкова години все с ТА ходехме, с нощен преход. Така не губехме ден и макар само подремнал в автобуса, поне бе склонен да миткосва през деня. Обаче да го накарам да кара през нощта... Трудна работа! За Лозенград и Одрин тръгване в 4, обикновено, защото трябва  да се върнем същия ден, но за Истанбул все около 7-8 и така почти целият ден заминава. Нали нямаме магистрали по целия път... И винаги спираме по 2-3 пъти... плюс границата...
Трябва да му изляза с този номер, когато тръгваме с детето... За да спи, да пътуваме през нощта...

С детето бих избрала примерно Бейлербей. Хем спокойно, хем кафе в двора му да пием, хем до него на брега има детска площадка с люлки и катерушки.
За Мачка знам само, че в него е втория Телеферик. Знам и  къде е, но за увеселителния парк не помня някой да е разказвал.
Както казах, освен за музеи и Миниатюрк, според мен е рано и за аквариум. Освен ако не е някакъв запален почитател на рибите. А и все пак това не са декоративни рибки в аквариумче, наистина може да се изплаши.

Гардеробът...
Скрит текст:
Според зависи от предпочитанията, може да се попълни с нелоши неща дори и от "кюлот сокака". Купувала съм качествени детски неща от магазини там. На добри цени. От бельо и пижами до рокли, панталони и блузи... има всичко, зависи какво търсиш. Задължително "прослушвам" и LCWaikiki (големи магазини имат на Орду, малко след Беязид, посока Лалели, както и на Истиклял и кой знае още на колко места, както и в МОЛ-овете, естествено; цените са доста по-изгодни от тукашните). На Истиклял имаше и голям Zara.
Във Форум миналата година забелязах, че ниво -1, ако не се лъжа, е почти изцяло детски магазини. Имаше хубави неща и марки, непознати за мен.

# 541
# 542
  • Варна
gapaga, още нещо. Сега погледнах местоположението на парка Йозгюрлюк и ми се стори близо до Музея на играчките. Проверих... Дава го 2 километра. Понеже детенцето ви е по-големичко, може и да му е интересно. Входът е 13 лири за възрастен и 10 - за детето. Ето сайта: http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com/hikayemiz.asp?lang=en
Ако решиш да отидете, сподели впечатления после, моля!

# 543
Здравейте
Има ли някаква карта с повечето паркове с лалета?
Страхотни сте в темата

# 544
Много хора ще пътуват през април, наистина.
Надявах се някой от отбора на знаещите да коментира изпълнимостта на моята програма, която, вероятно, не е особено интересна, но съм заложила на места, които не сме посещавали. Може да се окаже, че ще имаме време да видим още нещо...Приемам предложения Simple Smile

Цитириам се
Скрит текст:
1 ден - петък:   Ако пристигнем преди обед, ще отметнем някои обекти в Султанахмет - Йеребатан, Разкопките на Магнаурската школа, Суок чешме сокак... оттам към Еминьоню. По ваш съвет и предвид това, че корабите са само в работни дни,  следобед ще атакуваме Емиргян. Ще се върнем привечер, да хванем залеза от Босфора.
2 ден ( събота)
- преди обед  докъм 15.30  - Островите ( от  и до Еминьоню)
- следобед -  Египетския пазар, Гюлхане, Джафер ага медресе ( евентуално Йеребатан и др., ако не сме успели предния ден) и оттам към малката Св. София.
Вечерта - Св. Стефан за литургията

3 ден: ( неделя)
- пеш от Лалели до Сюлеймание
- връщане до Везнеджилер и с метрото до Таксим
- Истиклял
- Френската уличка
- кулата Галата
- Каракьой - корабчето до Еюп
- Пиер Лоти
- връщане до Еминьоню и с Т1 до Лалели

4 ден ( понеделник) - Сапфир

Leila, по едно и също време сме там. Simple Smile

# 545
  • Пловдив
След 4 часа и половина тръгваме, утре рано сутринта сме в Емирган, нямам търпение ...  smile3535

# 546
  • Варна
Вещице, лек път! И да "повлечеш крак" внимателно, ей! Заръчай на лалетата да го дават по-яваш.
Докога сте там?

Даниела, не съм игнорирала програмата ти. Предполагам, и другите. Като изключим резервите за уместността на посещението на островите, останалото е добре. За мен напълно изпълнима програма, не е безинтересна или хаотична.

Да кажа, че от Сюлеймание може да се излезе и на бул. ататюрк и да се вземе автобус до Таксим, но понеже тоС район не ми е любим, не го и препоръчвам. Няма да стане и по-бързо.

gapaga, доста по-малко е от 2 км, всъщност. Сега ми се отвори картата като хората. Може да се ползва като междинна спирка между Гьозтепе и Йозгюрлюк, за малко разнообразие между парковете (понеже няма фери, де Joy ). Само огледай дали работи, ако решиш да минете.

# 547
  • Пловдив
Вещице, лек път! И да "повлечеш крак" внимателно, ей! Заръчай на лалетата да го дават по-яваш.
Докога сте там?

Беличке, на мен ми се ще да има много лалета утре, ама каквото - такова Simple Smile

До понеделник сме - стандартен пакет с ТА - две нощувки - събота и неделя, понеделник на обяд тръгваме обратно, минаваме през Одрин и късно вечерта се прибираме в Пловдив.

До Одрин доста често ходя с приятелки с колата, но за Истанбул не съм събрала смелост. Страх ме е от трафика и дали ще намеря паркинг. Да видим кога ще се престраша и за там Simple Smile

# 548
  • Пловдив
 "gapaga, това Гюлхане (на първи прочит заради "ьо"-то го помислих за Гьозтепе) някак странно се мъдри между азиатските обекти. Грешка ли е? Защото пък Гьозтепе го имаш и по-нататък.
Ако е Гюлхане, не е ли по-добре той да се комбинира с другите европейски обекти, а не Чамлъджа"

Точно за Гюлхане става въпрос. И аз доста се чудих къде да го натъкмя, че много ни харесва парка и искаме да го видим с лалета. Вижда ми се първия ден най-удачно. Припомням, че ние ще спим в хотел  близо до пристанището Кадъкьой. Планирам като пристигнем сутринта да се придвижим от автогарата до Кадъкьой и хотела. Оставяме багажа и тръгваме по програмата си, изцяло в азиатската част. Тъй като ще сме пътували през нощта, планувам след предиобедната  разходка  2-3 часа следобеден сън. Към 17-18 часа излизаме отпочинали, качваме се на корабче до Еминьоньо, разходка и игра в парка Гюлхане и обратно по залез се прибираме пак с корабче в Кадъкьой и вечеряме някъде из квартал Мода.
Не ми се струва по-удачно на мястото на Чамлъджа да поставя Гюлхане, тъй като искам корабчето за Пиер Лоти да го хванем от Юскедар, заради по-дългата разходка. За третия ден планирам, като се събудим хващаме си автобус за Чамлъджа. Хотелът ни е точно срещу автогарата на Кадъкьой (ако има такава или са много автобусни спирки), от където ще тръгнем за Чамлъджа. После предвижване до Юскедар, с корабче до Св. Георги, Пиер Лоти. Обратно пак корабче до Каракьой, разходка и вечеря там и се прибираме в Кадъкьой. Не виждам как да го вмъкна тук Гюлхане.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 22:14 от gapaga

# 549
  • Варна
gapaga, не виждам проблем след следобедния сън да отидете до Чамлъджа, вместо само заради Гюлхане да се прехвърляте в Европа. А ако решите да не спите, автобус за Чамлъджа има и от Кючюксу, респективно - от Учителското заведение. Посрещате залеза горе (по-подходящо място за целта от Гюлхане, предвид късния час на тръгване нататък)и се връщате в Мода за вечеря и прибиране в хотела.
Втория ден ти е ОК.
На третия пак си взимаш HALIC HATTI от Юскюдар, отивате си на обектите, които си предвидила по Златния рог, тук слагаш Гюлхане, а после се връщате за вечеря и разходка около Каракьой и прибиране обратно. Не мисля, че Пиер Лоти и Св. Стефан ще отнемат повече от половин ден. Каракьой може да се разгледа и след Таксим, Истиклял, кула Галата предния ден. Той просто е неизбежен там.

Разбира се, ти си решаваш. Нали споделяме мнения. Пък иначе всеки си прави така, както реши.

# 550
  • София
Само да добавя, че фериботите до Кадъкьой са до към 9-9,30 вечерта. Казвам го във връзка с вечерята в Каракьой, която предполага малко по-късен час за тръгване. Предварително вижте разписанието на фериботите.

# 551
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Беличке, Гюлхане няма да го махам - най-много да преместя ферибота към Емиргян с 1 час, все пак не бързаме за никъде, за цял ден имаме 3-4 неща. Пък и с мама сме супер екип, единствено с нея като пътувам винаги ни остава много време, защото сме супер организирани и не се мотаем безсмислено. Така че ще има и за шляй-разкош време.

Пепелче, ще кажа веднага в понеделник, живи и здрави. Аз не ги мисля тези от агенцията, защото тук в годините са споменавани многократно и все с добро. Пък и то си е до късмет - аз се оплаках от едни, пък Вели беше толкова доволна от тях.

Сега трябва да направя и един резервен вариант, ако нещо е бурно морето и прочие как да се придвижим/приберем.

Уайкики има и до Египетския, но този на Орду е по-голям. Стига да се вмести човек в работното му време. Иначе цените са средно -10 лв от тези в България, поне от това което прегледах на сайта им. Поради гео-настройките на сайта е трудно да се стигне до турския сайт, но ето това е:
http://www.lcwaikiki.com/tr-TR/TR

Колко е хубаво темата да ни е жива и пълна  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 20:31 от Шебек

# 552
  • Пловдив
beljata, с тази идея за Чамлъджа по залез, направо ме "матира". Страхотна е идеята. Ние обичаме много залезите.  Само, че аз искам и планирам, и Пиер Лоти по залез и затова не мога да сложа тук Гюлхане. Ами сега? ........

Тaня67, аз гледам следното разписание 
http://en.sehirhatlari.istanbul/en/timetable/karakoy-kadikoy-355.html
 до късно има фериботи

# 553
  • София
Тaня67, аз гледам следното разписание 
http://en.sehirhatlari.istanbul/en/timetable/karakoy-kadikoy-355.html
 до късно има фериботи

Чудесно! Ще можете да вечеряте спокойно!

Все пак спомените ми са били верни. Ние обикновено гледаме разписанието към Еминьоню, а те и сега са до 9 часа - http://en.sehirhatlari.istanbul/en/timetable/kadikoy-eminonu-354.html  Хубаво е, че все пак има линия, която е до късно.

# 554
  • Пловдив
gapaga, още нещо. Сега погледнах местоположението на парка Йозгюрлюк и ми се стори близо до Музея на играчките. Проверих... Дава го 2 километра. Понеже детенцето ви е по-големичко, може и да му е интересно. Входът е 13 лири за възрастен и 10 - за детето. Ето сайта: http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com/hikayemiz.asp?lang=en
Ако решиш да отидете, сподели впечатления после, моля!

Музеят на играчките вече е посетен, когато в началото на ноември за първи път заведохме детето в Истанбул. Изобщо не й хареса, защото очакваше, че ще може да си поиграе с играчки, а те са само зад витрини. И на мен не ми хареса, сравнявайки го с Музея на играчките в Лондон, който е голям, с определени кътове за игра на децата.
В Истанбул Музеят е една триетажна къща. На всеки етаж има по 5-6 стаи с витрини с играчки. Може само да ги гледаш, дори не можеш да ги пипнеш. Това си е направо наказание за дете. Моето през цялото време мрънкаше, че не иска да ги гледа щом не може да играе с тях.
Музеят беше интересен само за таткото, тъй като имаше доста играчки свързани с историята, колекционерски и тематични.

Общи условия

Активация на акаунт