Истанбул [тема 43]

• 92 785
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
# 526
Здравейте, чета ви от доста време, преди няколко години съм писала (малко), но сега ще имам нужда от идей и най-вероятно помощ. Ще ходим на почивка в Истанбул 12-15 Април (аз, мъжа ми, майка ми и бебка на 2,5г). Нещо се отплеснах и още нямам план което ме шашка малко. Накратко ще пътуваме с кола и ще отседнем в Istanbul My Assos Hotel. Задължително ще посетим Емирган, Пиер Люти и може би кафето с възглавничките. От тук натам съм пас. Чудя се какво да посетим и къде да отидем. Иска ми се да е по-лежерно - най-вече заради майка ми и малката, но все пак да не седим на едно място. Още чета старите теми, но все пак ако някой има идея...
ПС: Сори за дългото писане Simple Smile

# 527
И при нас има промяна.Мислех че ще бъдем в Лалели /както почти винаги с агенция/а то се оказа в кв.„Бейоглу“.Но май ще е по добрия вариант.Поне хотела ми хареса.

# 528
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Според мен за съботата, след Египетския пазар може да е църквата Свети Стефан, а от там,  мисля, че има ферибот до Юскюдар, ако не греша?

Точно така съм го предвидила, просто ферибота е от Каракьой, а там съм си харесала няколко улички. На връщане направо в Юскюдар, да.

# 529
  • Пловдив
Шебек, благодаря за снимките с лалета. Почти се бяхме отказали да пътуваме. Заради дългия студен март и възможността единствено в началото на април да пътуваме, мислех, че няма да видим лалета и щях да анулирам резервацията си. Сега вече съм с наредена програма и резервиран транспорт. Ще изчакам и групата на злаВещица да се отчете, за да имам информация и от първа ръка, и ако е рекъл Господ на 03.04 вечерта тръгваме.
Ще сме с пет годишната ни щерка и програмата ми е паркове, корабчета и паркове и корабчета и така:
1 ден
Парк Отатепе
Дворец Кючюксу
Обяд в учителското заведение
Настаняване (почивка)
Парк Гьолхане
Разходка в квартал Мода
2 ден
Емиргян
Сапфир
Таксим – Истиклял

3 ден
 Чамлъджа
С HALIC HATTI и посещение бълг. църква „Свети Стефан“
Пиер Лоти
разходка в Каракьой, моста Галата

4 ден
Парковете Гьозтепе, Озгюрюк + пазар

Само да уточня, че този път съм букнала хотел в азиатската част, на пристанище Кадъкьой.  Затова програмата ми е почти в Азия.

# 530
Такаа, и аз да се запиша с програма. От около месец чета ли, чета. Поориентирах се долу-горе. На 12.04 вечерта тръгваме. Сутринта в петък сме в Истанбул. Първия ден сме с ТА - Св. София и околностите, Св.Стефан, Емирган и МОЛ Форум (много разпиляна програма, нооо). Исках аз да организирам посещенията самостоятелно, но ММ беше и продължава да е крайно скептичен. Компания от 13 човека сме с едно дете на 4 г. Но, тъй като в програмата липсва посещение на Миатюрк, а смятам, че ще е интересно за всички, обмислям сериозно втория ден да сме сами. Поне, който иска с мен Simple Smile. Та планът ми за събота е следния:
Сутринта след закуска (ще спим в Лалели) обиколка по края и набързо на Капалъ-то, после с трамвая до Емиргян, от там пак с трамвая до Еминьоню -посещение на египетския пазар. След това се отправяме с автобус 47C, 47E или 47N към Миниатюрк. И тук ми идва въпроса: Как да стигнем от Миниатюрк до небостъргача Сапфир? Много оскъдна инфо намирам и то с няколко връзки. След Сапфир ще импровизираме според времето, с което разполагаме, за което също ще се радвам на предложения. Благодаря предварително.

П.П. Истанбул карт нали важи и за автобусите и за трамвая?

# 531
Здравейте, знаещи! На 12 и 13.04.18 ще сме в Истанбул, искаме да посетим танцуващите дервиши. Четох в темата за представлението в старата гара. Имате ли впечатления и от други места - кое е добре да посетим и как да си купим билети. Може ли електронни билети? Има ли сайтове на турски ? Благодаря ви!

# 532
Шебек, благодаря за снимките с лалета. Почти се бяхме отказали да пътуваме. Заради дългия студен март и възможността единствено в началото на април да пътуваме, мислех, че няма да видим лалета и щях да анулирам резервацията си. Сега вече съм с наредена програма и резервиран транспорт. Ще изчакам и групата на злаВещица да се отчете, за да имам информация и от първа ръка, и ако е рекъл Господ на 03.04 вечерта тръгваме.
Ще сме с пет годишната ни щерка и програмата ми е паркове, корабчета и паркове и корабчета и така:
1 ден
Парк Отатепе
Дворец Кючюксу
Обяд в учителското заведение
Настаняване (почивка)
Парк Гьолхане
Разходка в квартал Мода
2 ден
Емиргян
Сапфир
Таксим – Истиклял

3 ден
 Чамлъджа
С HALIC HATTI и посещение бълг. църква „Свети Стефан“
Пиер Лоти
разходка в Каракьой, моста Галата

4 ден
Парковете Гьозтепе, Озгюрюк + пазар

Само да уточня, че този път съм букнала хотел в азиатската част, на пристанище Кадъкьой.  Затова програмата ми е почти в Азия.

Здравейте! Нещо не ми се връзва първият ден парка Гюлхане.

# 533
Такаа, и аз да се запиша с програма. От около месец чета ли, чета. Поориентирах се долу-горе. На 12.04 вечерта тръгваме. Сутринта в петък сме в Истанбул. Първия ден сме с ТА - Св. София и околностите, Св.Стефан, Емирган и МОЛ Форум (много разпиляна програма, нооо). Исках аз да организирам посещенията самостоятелно, но ММ беше и продължава да е крайно скептичен. Компания от 13 човека сме с едно дете на 4 г. Но, тъй като в програмата липсва посещение на Миатюрк, а смятам, че ще е интересно за всички, обмислям сериозно втория ден да сме сами. Поне, който иска с мен Simple Smile. Та планът ми за събота е следния:
Сутринта след закуска (ще спим в Лалели) обиколка по края и набързо на Капалъ-то, после с трамвая до Емиргян, от там пак с трамвая до Еминьоню -посещение на египетския пазар. След това се отправяме с автобус 47C, 47E или 47N към Миниатюрк. И тук ми идва въпроса: Как да стигнем от Миниатюрк до небостъргача Сапфир? Много оскъдна инфо намирам и то с няколко връзки. След Сапфир ще импровизираме според времето, с което разполагаме, за което също ще се радвам на предложения. Благодаря предварително.

П.П. Истанбул карт нали важи и за автобусите и за трамвая?

Здравейте! Може би е грешка при писането , но как с трамвая ще отидете до парка Емиргян и след това до Египетския пазар.
От Миниатюрк хващате авт. до Таксим и от там с метро до Сапфир.

Истанбулкарт важи за всички превозни средства - автобуси, трамвай, фериботи, метро, лифт за Пиер Лоти.

За мен тази програма в събота за възрастни е ОК, но за дете на 4 години е натоварваща.

# 534
tedizonova, дааа, грешка е. Емиргян ще го посетим първия ден. А с трамвая ще минем през Гюлхане. Снощи съм спала и писала наизуст Sweat Smile

# 535
  • Бургас / UK
Пламито,Гюлхане,Капалъ чаршъ,Еминьоню,Египетски пазар,са доста близо ,за да използвате трамвай...Единствено от хотела до Капалъ с трамвай и от там надолу по трамвайната линия към Гюлхане,от там пак по линията към Еминьоню,там е и Египетския пазар и от там на автобуса за Миниатюрк.
Пак зависи дали обичате да ходите пеша,но просто не си заслужава за такива кратки разстояния(1-2 спирки)да ползвате  транспорт.

# 536
  • Варна
Чета, чета и... вижте сега... ще е по-лесно да си вдигнат ръцете тези, които няма да ходят в Истанбул в близкия месец.  Joy Joy Joy

Шебечко (Аз не съм спирала да те наричам така, Николия беше само пред трети лица... Радвам се, че си пак ти... Хаирлия да е!), програмата ти е ОК, знаеш. Става за крадене Wink. Гюлхане си е баш на място там, само липсата на време може да го измести.

benite, добре дошла отново. Аз те помня. Няма нищо по-хубаво от лежерната разходка, а с по-възрастна жена (макар, пак казвам, някои от тях да са в по-добра форма от младите) и с малко дете е и наложителна. Имате ли количка? Малката не е вече толкова малка, но и преходите в Истанбул са уморителни... Племенницата ми и след три като се умори вдигаше ръце да я носим.
За местата... Видя ли ферибота до Емиргян в работни дни? Ако има как, възползвайте се. Сапфир не си предвидила, а се връзва с Емиргян. Не знам доколко ще впечатли малката, но е опция.
На Султанахмет също направете един "алай". По ваше време килимът ще е готов и в пълната си прелест, а може и някой обект да прикрепите. Да поседите и да се насладите на гледките, пак стига. А фонтанът ще е атракция за малката. И през деня, и вечер.
Юскюдар с възглавничките и Пиер Лоти се навързват добре, а към тях сигурно ще добавиш и Св. Стефан.
Ако първият и последният ден ви отидат в път, няма да имате много време извън това, предвид необходимостта от почивки и други ангажименти покрай детето. Ако сте с количка, може да поспива в нея. Или поне да си почива.
Вечерта след пристигане може да направите един тур по Босфора преди вечеря. Хем да уплътните време, хем да не е уморително след пътя, хем да подишате малко морски въздух. Дано времето е хубаво.

И аз съм в чуденка какво може да бъде интересно на дете на възраст 1-3 години. Паркове и площадки за игра е ясно, че са подходящи, но като че ли са още малки за аквариуми, Миниатюрк, музеи (като Рахми Коч, примерно) и пр.
Музеят на играчките звучи като интересен за деца, но фактът, че е музей със съответстващото излагане на експозицията, за мен го прави неатрактивен за толкова малки "бръмбари". Може и да греша, естествено.

gapaga, това Гюлхане (на първи прочит заради "ьо"-то го помислих за Гьозтепе) някак странно се мъдри между азиатските обекти. Грешка ли е? Защото пък Гьозтепе го имаш и по-нататък.
Ако е Гюлхане, не е ли по-добре той да се комбинира с другите европейски обекти, а не Чамлъджа?

plamitooo, МОЛ Форум е много далеч от Емиргян, а и няма пряк транспорт. За мен не е удачна тази последователност. Според мен след Емиргян сложи Сапфир и залез там...
Ооо, сега чета отново и виждам, че това е програмата на ТА... Без коментар. Те си знаят. С автобус Емиргян - Форум може да е доста тегаво.
От Миниатюрк отидете с автобус до Таксим, а от там, с метрото до Сапфир. Или се върнете до моста Халич и от там вземете метрото.
Преди това предполагам визираш Гюлхане, а не Емиргян.

П.П. Така става, като зарежеш поста на средата, за да се занимаваш с разни домакински и бебешки работи... Половината написано вече е ненужно. Ама няма да го трия. Все нещо може да става за ползване.
Поддържам казаното за трамвая - може и без него по линията Капалъ - Гюлхане - Еминьоню. Може само в едната отсечка да се ползва, примерно. Смятам, че ако почивате достатъчно в парка, в Миниатюрк и Сапфир, детето може и да издържи. А и сте доста хора, ще се редувате да го носите. Wink

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 11:06 от beljata

# 537
beljata и аз те помня Simple Smile беше дала доста полезни съвети. Като цяло ще пътуваме през ноща ( за предпочитане е, че малката ще спи) така ще имаме 3 цели дни и недяля. Сапфир определено ще го включа - на място ще реша дали само за кафе. Султанахмет не го броя - то си е до нас почти Simple Smile Мисля да сме главно с фери, че ще е по-спокойно и интересно. Имаме количка - ще я вземем за да няма "мамооо гуш".  
Иска ни се да понапазаруваме малко за пролетно-летния гардероб - приемам идеи
За аквариум се чудя, не знам дали няма да се изплаши. Миниатюрк и музейте не мисля, че са добра идея, ще иска да пипа.
Иска ми се и някой дворец ама още избирам  - дали да е голям и претъпкан или да избера нещо по-спокойно.
От един пътепис съм си извадила "В близост до Военния музей се намира друг популярен истанбулски парк - Мачка. Като парк нищо интересно освен това, че в него има голям увеселителен парк, а достъпа към него е осигурен с кабинков лифт. /34066-Macka Parki/ "
Някой ходил ли е - дали периода е подходящ за него?

# 538
Здравейте, знаещи! На 12 и 13.04.18 ще сме в Истанбул, искаме да посетим танцуващите дервиши. Четох в темата за представлението в старата гара. Имате ли впечатления и от други места - кое е добре да посетим и как да си купим билети. Може ли електронни билети? Има ли сайтове на турски ? Благодаря ви!
До колкото знам, в на гарата Сиркеджи дервишите вече не изнасят своя ритулал. Миналата година ги гледахме в Ходжапаша /старата баня, която се намира в уличка зад Хафъз Мустава /близо до Сиркеджи/ Представлението струваше 70 tl, заслужава си, защото зрелището е уникално, макар, че половината време гледаш документален филм за тях/  като безплатно раздават безалкохолни напитки, чай, кафе, докато разглеждаш музея, преди спектакъла. Билети си купихме на място. Залата беше препълнена, затова, гледайте сутринта да си ги купите /ние така направихме/. В музея на дервишите на Истиклял също има ритуал, но там не съм ходила.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 11:43 от amareto eto

# 539
Ники Шебечкова  Hug, моля те като се върнеш непременно да пишеш тук впечатленията си от фирмата.
Нали знаеш, че съм след тебе със същата ТА?

Припомнете ми имаше ли нещо особено в разписанието на тези корабчета от Св.Стефан до Каракьой/ Юскюдар/, че му изпуснах края напоследък.   Peace Praynig
Много пишете, ей, но това ме радва - темата се "завърна". Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 11:56 от pepel_ot_rozi

Общи условия

Активация на акаунт