Истанбул [тема 43]

• 92 691
  • 752
  •   1
Отговори
# 570
Daniela.qnkova, коя офлайн карта/приложение ще ползваш?

Istanbul Offline Map & Guide

В Емиргян и Гьозтепе има ли кафене, нещо за хапване, тоалетна?
Daniela.qnkova островите през този сезон не са атрактивни. Голи и пусти и много от кафенетата и ресторантите са затворени. А са далече и се губи време. Аз съм ходила през април.

Да,  момичетата тук ми казаха, че няма какво интересно да видим там в момента, но ТА  ги предлага в програмата и дъщеря ми настоява да отидем. Аз бих прекарала този ден в Азия, примерно, но се съобразявам с младежта Simple Smile

# 571
  • Пловдив
Благодаря ви момичета за помощта и идеите, които давате.
Шебек, благодаря за линковете. Има интересни идеи за деца. Запазих си линка, но може и да се пусне на първа страница.
Детската площадка в парк Гьозтепе е страхотна, с много и разнообразни забавления. При предишното ни пътуване поне 4 часа бяхме там с детето и едва си тръгнахме.

# 572
  • Пловдив

За Емиргян не знам, сега ще ходя за първи път.
В Гьозтепе има само тоалетна, но той не е голям парк. Като излезеш от него, на бул. Багдат, има кафенета и ресторанти.

# 573
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Танче, аз 2 пъти съм била в Кадъкой, ама кръчми и магазинчета не съм видяла  Embarassed Смисъл, не знам къде и да ги търся. Помня главната към бика и после леко в страни една улица с пазар и рибен такъв. И туй то.
Мода не съм я и помирисвала, ама се замислих че някак Гюлхане ми е претупан, а е хубав парк и обещават 2 милиона и половина лалета, докато в Гьозтепе са "само" 600 хиляди. Това ми е единствената умисъл да разместя нещата, но пък в събота сигурно ще е лудница в Султаанхмед, аз само сутрин съм била и нямам идея как се движи потока, ама предполагам след работа ще ходят да гледат килима.

Беличке, аз варианти мъдря, не е казано кой какво да си избере  Hug Пък и аз май си клоня към предишния вариант, някак ми е по-логично да почнем със Султанахмед, а не с Азия.
Иначе, това значи - самото пристанище си се казва Kadıköy Eski, нарисували са го на схемата:
http://www.sehirhatlari.istanbul/themplate/images/b-merkez-hatlari.png
Погледнах го в Гугъл мапс и е точно като на схемата - пред него точно е метростанцията, това е най-лесния ориентир.

Daniela.qnkova, първия път и аз бях така. Освен че изчетох по 2 пъти 15 мисля бяха тогава темите, записките ми бяха 30-тина листа и една огромна карта на Истанбул състояща се от 46 листа А4, които залепих с тиксо за да стане цяла картата  Joy Joy Joy Joy
Естествено, видях че няма как да нося подобна карта и я пазя в една кутия от ботуши.
А записките разделени по дни ги ползвах една сутрин, после забравих да ги сменя и нужните си останаха в хотела...
Скрит текст:
а да тръгнеш към Кадъкой и Чамлъджа без инструкции и номера на автобусите е ужасна ужасия  ooooh! направо се чудя как уцелихме правилното пристанище и се добрахме до Азия.
Обиколихме спирката на Кадъкой сигурно 10 пъти и няма и няма нищо отиващо натам...после един човечец ни написа кои номера отиват там, ние пак обикаляхме и пак нищо...последва огромен, не чутовен семеен скандал...накрая се оказа, че тази спирка е на три части и ние дори не сме на правилната част...айде пак обикаляне, намерихме един рейс и след като се возихме известно време установихме, че не знаем къде да слезем  Laughing Последва разпит на половината рейс, оказа се че те му викат Чамлъджа, а ние Чамлъджа и това им пречи да ни разберат. Е, изтресохме се на една спирка под един боров баир целия с антени и последва нов спор са ли това антените на Чамлъджа, или не са. Е, не бяха и с още питане и обикаляне успяхме някак да се доберем. Връщането беше по божията воля - някак нацелихме спирката и там прочетохме кой номер е за Таксим. След 50 минути и той се появи...
И дори не намразих Чамлъджа, мразя спирката на Кадъкьо  #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Не отписвайте хептен Буюкада сега - истанбулчани ходят там на излет и да карат колела, не е като лятото, но пак може да е приятно.
Справка - https://www.instagram.com/explore/locations/213108952/buyukada-istanbul-turkey/

# 574
  • София
Daniela.qnkova островите през този сезон не са атрактивни. Голи и пусти и много от кафенетата и ресторантите са затворени. А са далече и се губи време. Аз съм ходила през април.

Миленита, за Гьозтепе са ти отговорили вече. В Емиргян има 3 вили - Бял (Beyaz), Жълт (Sari) и Розов (Pembe) кьошк, които са ресторанти. Имат и тоалетни.  Wink Специално на жълтия тоалетната не я пропускаме.  Laughing От задната страна откъм паркинга е. Слиза се веднага вдясно по стълбите. Иначе се сещам и поне за две места с тоалетни на парка. Колкото до ресторантите, май се плаща някаква сума и се яде на шведска маса или предварително избрано меню. Не съм на 100% сигурна, но нещо такова подразбрах. И в програмата на фестивала ги има. Погледни някъде надолу, където е писано за Емиргян. За всеки кьошк има цена, меню и работно време - https://supergezginler.com/istanbulda-lale-zamani/. По пътя към парка е пълно с улична храна. Купували сме си гюзлемета от едни баби, които ги пекат на количка на тротоара. По крайбрежната алея има колички с топли неща за сандвичи. Виждала съм и риба, и някакви наденички. На входа пък е пълно със сергии с разноцветни вафли и други опаковани неща за хапване (не стават за обяд). Но масово в парка се правят пикници. Пълно е с масички, на които туркините вадят посудата и цялото семейство нагъва манджи насред парка.  Laughing Та ако си имате някакви сандвичи, можете напълно да се впишете в обстановката.  Laughing

Шебек, ако от пристанището вървиш към бика, кварталът вдясно е с ресторантите:

И опера си имат, и много антикварни магазинчета, и улица само с книжарници ... Много приятна атмосфера.

# 575
Николия, благодаря за споделеното . Развесели ме разказа ти, макар че, вероятно, на вас да не ви е било толкова забавно в момента. Проучих аз най -подробно пътя от фери терминала  в Кадъкьой , спирката на 14F  до спирките около самия хълм и т. н. Всичко е съхранено надлежно, все някога ще се ползва.

# 576
Благодаря ви!  Тaня67, записвам си всичко подробно. Simple Smile
Уж бях готова с програмата и детайлите и пак имам неясноти.

Искам да стигна от Емиргян до Сапфир. Записала съм си автобус EL2 обаче в сайта на транспорта излиза само един курс за деня сутрин. Дали аз бъркам някъде? Как ще бъде най-удачно придвижването?

В един от дните съм подредила обектите по следния начин:
Сутринта посещение на Долмабахче. После фери от Бешикташ до Кадъкьой и автобус до Гьозтепе парк. На връщане през Мода и Бика и обратно на пристанището. Автобус 12А до Юскюдар и кафене с възглавничките. Прибиране с Мармарай.
Въпросът ми е има ли по-удачен начин начин за стигане от Мода до кафенето с възглавничките? Вместо да ходим до Юскюдар и после да се връщане по крайбрежната, дали не можем да използваме автобус по крайбрежната и да слезем направо на възглавничките? Има автобуси, които минават от там, но май не тръгват от Кадъкьой и не се ориентирам от къде да ги хванем.

# 577
  • Варна

Беличке,
Скрит текст:
аз варианти мъдря, не е казано кой какво да си избере  Hug Пък и аз май си клоня към предишния вариант, някак ми е по-логично да почнем със Султанахмед, а не с Азия.
Иначе, това значи - самото пристанище си се казва Kadıköy Eski, нарисували са го на схемата:
http://www.sehirhatlari.istanbul/themplate/images/b-merkez-hatlari.png
Погледнах го в Гугъл мапс и е точно като на схемата - пред него точно е метростанцията, това е най-лесния ориентир.

Daniela.qnkova, първия път и аз бях така. Освен че изчетох по 2 пъти 15 мисля бяха тогава темите, записките ми бяха 30-тина листа и една огромна карта на Истанбул състояща се от 46 листа А4, които залепих с тиксо за да стане цяла картата  Joy Joy Joy Joy
Естествено, видях че няма как да нося подобна карта и я пазя в една кутия от ботуши.
А записките разделени по дни ги ползвах една сутрин, после забравих да ги сменя и нужните си останаха в хотела...
Скрит текст:
а да тръгнеш към Кадъкой и Чамлъджа без инструкции и номера на автобусите е ужасна ужасия  ooooh! направо се чудя как уцелихме правилното пристанище и се добрахме до Азия.
Обиколихме спирката на Кадъкой сигурно 10 пъти и няма и няма нищо отиващо натам...после един човечец ни написа кои номера отиват там, ние пак обикаляхме и пак нищо...последва огромен, не чутовен семеен скандал...накрая се оказа, че тази спирка е на три части и ние дори не сме на правилната част...айде пак обикаляне, намерихме един рейс и след като се возихме известно време установихме, че не знаем къде да слезем  Laughing Последва разпит на половината рейс, оказа се че те му викат Чамлъджа, а ние Чамлъджа и това им пречи да ни разберат. Е, изтресохме се на една спирка под един боров баир целия с антени и последва нов спор са ли това антените на Чамлъджа, или не са. Е, не бяха и с още питане и обикаляне успяхме някак да се доберем. Връщането беше по божията воля - някак нацелихме спирката и там прочетохме кой номер е за Таксим. След 50 минути и той се появи...
И дори не намразих Чамлъджа, мразя спирката на Кадъкьо  #Cussing out #Cussing out #Cussing out

Шебечко, значи правилно съм разбрала. Като сме ходили, все другото пристанище сме ползвали. Добре е да се знае, че е това, защото при два курса на ден може голям фал да стане.

И виШ сЯ... Като ще даваш програма, взимам я цялата. Да не би да искаш да чета, да водя записки, да мисля? Ни моА аз таквиС работи за правя.

Скрит текст:
И аз бях много "въоръжена" на първото самостоятелно ходене след "запознанството" ми с темата. Казвам самостоятелно, защото това, че ТА ме е закарала и настанила не значи организирано... това - за неразбралите.
Та, имах листи със записки, разписания, упътвания... Носех ги постоянно в мен и за радост нямахме инфарктни ситуации. Нещото, което се старая да избягвам на пътуванията, са семейни скандали... че нашите са качествени... Заради един такъв не отидохме в Църквата на първия ден при първото ни ходене около първо число на месец.  Другият ми отрови първото пребиваване на Чамлъджа. От тогава много внимавам. Още в началото научих ММ да разчита на мен за цялата подготовка и... сега си нося кръста.

Четох те посред нощ и съм прочела точно обратното за произношението, та голямо чудене падна. Хеле, сега прочетох пак и видях, че грешката ми е вярна. Ударението при тях е на първото "а" и грам не вдяват, когато го кажем с ударение на последното. Факт! И ние го преживяхме това с неразбиращите погледи. И нашето първо пътуване до Чамлъджа бе кошмарно - автобусът не спря на спирката, на която очаквах да слезем, след моята реакция спря в нищото, забихме се по един баир за чудо и приказ... После М-тел предизвика гореспоменатия семеен скандал... Обаче въпреки това харесваме Чамлъджа и с удоволствие ходим и пак бихме.
В допълнение на казаното от Таня... В кьошковете в Емиргян се сервира "закуска" от 9 до 13 ч. (14 ч. за Розовия кьошк), като в Белия тя е на отворен бюфет, а в другите - по меню. Цените са видни в сайта. Някой по-запознат може да ни "светне" дали е с предварителна резервация. Предполагам, че и в останалото време се сервира храна, но ние сме се ограничавали в напитки.
Наистина може да си направите мини пикник там. Никой няма да ни гледа странно, да ви прави забележки за въргалянето в тревата и пр.

Таня, точно в този квартал се разходихме и ние. Дори пихме чай в заведението вдясно на снимката към портата на църквата. Хареса ни мястото, пак бихме се разходили там. Не е ли именно в това направление кв. Мода?

millenitta
, виж тук https://buradanoraya.com/istanbul/en/index.htm#active-tab=page-timetable . Не знам защо в момента другия сайт дава така. Наистина не е на често автобусът, но все пак не е с един курс на ден.

Последна редакция: нд, 01 апр 2018, 12:47 от beljata

# 578
  • София

Таня, точно в този квартал се разходихме и ние. Дори пихме чай в заведението вдясно на снимката към портата на църквата. Хареса ни мястото, пак бихме се разходили там. Не е ли именно в това направление кв. Мода?
Така и не съм много наясно на кое точно му казват Мода. Улица Мода започва от това кафене, върви през целия квартал почти успоредно на брега и стига до улицата, която е от пристанището към бика. Е, може да е и на обратно - не съм гледала номерата.  Wink В частта към бика са заведенията от снимките ми, а в другия край е доста спокоен жилищен квартал. Така и не знам да има друго оживено място с ресторанти, освен уличките между църквата и пристанището. Предполагам, че когато говорят за атмосферата в Мода, имат предвид точно тази част. Горе-долу това е и кварталчето, което трамваят обикаля в кръг.

# 579
  • Варна
Значи това си е Мода. Ние реално се поразходихме доста в кръга на трамвая, та явно сме го нацелили.

# 580
  • Пловдив

Искам да стигна от Емиргян до Сапфир. Записала съм си автобус EL2 обаче в сайта на транспорта излиза само един курс за деня сутрин. Дали аз бъркам някъде? Как ще бъде най-удачно придвижването?

И аз обмислям след Емиргян ходене до Сапфир.
Друг вариант за предвижване е като се излезе от горната част на парка и от бул. Катар от спирка İstinye Bayırı се хванат автобуси 40B и 29Ş до 4Levent.

# 581
Мода е точно това където се върти трамвая, това съм го чела преди. Но не знам къде е ударението на Мода.
Ей, пазех преди блога на една рускиня, която живееше там в един супер хипстърски апартамент, мечтаех и аз така, ама къде го запилях не помня.

Танче, записвам и ще видим каква е хавата там. Лошото е, че на картата набелязвам някакви неща, които после пропускам.

Беличке, правим първия вариант, защото вече съм го принтирала и не ми се занимава пак  Laughing Пък съм убедена, че пак ще измислиш да добавиш нещо интересно и ново.

Аз за записките тръгнах едно да пиша, и го забравих накрая. Идеята ми беше да не се прекалява с информацията, човек да си набелязва по-избирателно обекти, да си систематизира информацията и да не се претоварва. Аз на първото ходене имах обект "общината с паметника на родителите на Ататюрк пред нея"  Laughing Сигурно сме единствените туристи посетили нарочно мястото.
А и е хубаво човек да си понаучи къде-какво, да остави на проверката само номерата на рейсовете и разписанията.

Иначе аз транспорта вече го проверявам първо в Гугъл мапс - гледам къде-какво спира, има и разписание за съответната спирка, а може и в реално време да се следи как се движат автобусите, което ако там се ползва интернет би било много полезно.

И да не пусна пост без да спомена лалетата  Laughing - днес цял ден гледам камерата в Емиргян, прелестно е.

# 582
И аз ползвам основно Гугъл мапс, но понякога ми дава едни автобуси без номера, само с направление и оцветени в зелено-синьо. Например Кадъкьой-Юскюдар - в зелен цвят самия надпис. Не разбирам маршрутки ли са, автобуси ли са и се обърквам.

Преди и аз пътувах с разпечатани записки и програма. Сега обаче качвам файла на телефона и ми е много по-удобно за ползване и винаги под ръка.

Нямам търпение да се включат първите завърнали се и да започнат разказите. Simple Smile

# 583
Маршрутки са това, да, те имат и отделни спирки в повечето случаи. Нормалните автобуси са си с номера и винаги има изписан сайта на IETT.

# 584
  • гр. София
И на мен Google maps засега ми е най-удобен, но офлайн не дава подробна информация - маршрут с градски транспорт и пеша, номерата на автобусите, спиращи на някоя спирка. Ако се цъкне на заведение не излизат снимки.

Общи условия

Активация на акаунт