Истанбул [тема 43]

• 92 722
  • 752
  •   1
Отговори
# 75

Румели хисар ме привлича от снимките, но да не започнат да ми мрънкат за вървенето. Аз съм свикнала пеша километри да ходя, обаче за по-възрастните няма да е приятно. За тази вечер мисля да остане Ортаклар. Предния път не успяхме да го открием и ме е яд, но и тогава бях с една кифла. А как ми се ще да отида и на хамам....

Румели хисар ще си е преживяване за 63 годишна жена...Аз съм ходила преди 2 - 3 години, освен че е стръмно, нямаше парапети и определено  не е за хора със страх от височини. Иначе е много красива гледката, това е ясно...

С риск да ме изядете после - Ортаклар е нормално заведение, такива има много, не знам защо се възприема като някакво задължително за посещение място. Аз лично отидох веднъж и повече няма да повторя. За да не се разрази дискусия - всеки да ходи където иска, само казвам, че не е единственото място за храна в Истанбул, има къде къде по - добри места за същите пари...Просто ако ти хареса мястото, гледаш менюто и това е...Разбира се, който иска , нека да ходи. И аз имам места, на които обичам да хапвам почти всеки път.

Хамам - и на мен ми е любимо. Има една в Юскюдар - Чинили хамам. И туристи ходят, но и местни. Нормална цена.Тези около Султанахмет са два пъти по - скъпи. За всеки случай като си изберете хамам, прочетете му ревютата в трипадвайзър  - аз така щях да си заведа приятелите в  един от известните гейски хамами (беше в някаква класация), добре че му проверих отзивите...

# 76
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ду, едва ли някой ще те нападне точно за това.
Ортаклар се появи като информация в онова време, в което имаше много измами и туристически капани, или по-скоро когато нямаше толкова много достъпна информация, защото то капаните още си ги има, просто повечето туристи вече не живеят в саксия.
Така че, това е едно близко и достъпно място, което човек може да има като резерва ако не си хареса нещо друго, да не остане гладен.
Аз не съм ходила, та не мога да коментирам кухнята и обстановката.

На хамам никога не съм ходила, това е идея, макар че не зная какво се прави там, всъщност.

# 77
  • гр. София
Du, би ли споделила местата за хапване, които харесваш и къде се намират разбира се?

# 78

На хамам никога не съм ходила, това е идея, макар че не зная какво се прави там, всъщност.

Ето едно видео, за да добиеш представа...https://vimeo.com/50087736

Разбира се, това е  реклама на  един от най - скъпите хамами, танци и храна има само ако празнуваш някакъв празник...Реалността е доста по - различна:)
Ето тук , на около 20 тата минута - доста по - реално от предното видео...

https://www.youtube.com/watch?v=INIPtOwK2P8
А тук е обяснено какво се прави в хамама, да не се чудим кога/какво/защо

Не съм ходила , но съм си я харесала, защото е близо до Истиклял,смесена, туристическа, не е скъпа, а и пише че е най - старата и от малкото, които още работят с дърва(не че това има кой знае какво значение).

http://www.agahamami.com/en/Services

За храната -  не помня всички места разбира се, като търся инфо в интернет къде да ходя следващия път и попадна на нещо интересно, после го проверявам...Например намерих някакъв ресторант, който е в апартамент в Бейоглу и ходят предимно истанбулчани. Следващия път ще го проверя, звучи ми интересно ( на мен).
Иначе обичам храната и кюнефето в заведението, което знам оттук - в уличката където продават кафето Мехмед ефенди, (много по - вкусно ми е от Ортаклар). Другото много вкусно , пак оттук го занм - в една пресечка на Истиклял, Бало, но не му помня името, може би на първа страница ще го има..Eli Tahta Locantasi или нещо подобно...Но това не означава , че на всички ще им харесва точно там...
В Юскюдар сме попадали на вкусни места, в Кадъкьой - също...И в Кузгунчук се надявам някой път на седнем някъде - много приятни местенца има и там...

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 23:26 от Du

# 79
Доколкото разбирам от този сайт килимът е предвиден от 21 до 30 април.
На сайта още стои информацията от миналата година.
Когато го обновят ще стане ясно за кога е планиран през тази година. Simple Smile

# 80
  • Варна
Мина ми през ума, че може и по друга причина да го правят по-късно... Очевидно е, че лалетата през втората половина на месеца нямат вече онази привлекателност. Може би чрез по-късното изграждане на килима опитват да задържат интереса към Фестивала по-дълго.

Аз не мисля, че някой е залагал Ортаклар като задължителен за посещаване обект. Преди доста години бе наречен "форумския" ресторант заради изброените от Шебечко причини.  Мисля, че Андж бе писала първа за него. А се задържа толкова години вероятно заради добрите си цени и кухня, както и най-вече заради местоположението си - удобно и за отседналите в Лалели, и за тези в Султанахмет. Разбира се, че всеки си решава дали това заведение пасва на неговия вкус. Миналата година посетихме онова до Мехмед ефенди. Вкусът не ме впечатли кой знае колко (кюнефето може и да беше една идея по-добро от това в Ортаклар, за останалото - не мисля), обаче хората, които ми ходеха "по главата", ми дойдоха в повече. Освен това не знам до колко работи вечер, предвид затварянето на всички обекти в района. Обаче пък след изморителен тур из района на "гащите" е незаменимо място за подвиване на крак и хапване набързо. Както и заведенията около Истиклял са удобни и за предпочитане за замръкналите или настанените там. Тъй че всеки с вкуса си и със свободата да избира къде да яде. При толкова възможности в Истанбул, едва ли някой се е ограничил в избора си заради споменаването на което и да е тук.

# 81
Поразрових малко за програмата тази година и намерих следното:
Цитат
Dünya’nın en büyük Lale Halısını 10-30 Nisan 2018 tarihleri arasında Sultanahmet Meydanı’nda göresbilirsiniz.

И като период на програмата на Султанахмед също се споменават датите 10-30-ти, та съм склонна да помисля, че килима ще е от 10-ти април.

По споменатите лалета видях, че в Küçük Çamlıca предвиждат малко повече лалета, отколкото в Büyük Çamlıca.
Като дати, на които ще има програми на различните места са обявени 8-9 април.

# 82
  • Пловдив
Здравейте! Искам да попитам Виаланд сезонно ли работи? И ако е така кога отварят?
Някой в предната тема спомена музея РКоч. Може ли подробности. За какво е?

# 83
Здравейте! Искам да попитам Виаланд сезонно ли работи? И ако е така кога отварят?
Някой в предната тема спомена музея РКоч. Може ли подробности. За какво е?
Музей на техниката „Рахми М. Коч

Ето нещо за туристическите агенции:

Министерството на туризма заличава 24 туроператори

А тук можете за си проверите легалните ТА:

Регистър на регистрираните туроператори и туристически агенти

# 84
  • София
По споменатите лалета видях, че в Küçük Çamlıca предвиждат малко повече лалета, отколкото в Büyük Çamlıca.

Не знам колко на брой са били лалетата когато бяхме, но определено не си заслужава ходенето заради тях. Имаше на 3-4 места "полянки" в парка, частична ивица отстрани на пътя, който стига до кафенето и още малко около шадраванчетата на върха.  Гледката и кафенето са приятни, но могат да се видят по всяко време на годината. Все пак е възможно тази година да има повече лалета.  Wink

# 85

Не знам колко на брой са били лалетата когато бяхме, но определено не си заслужава ходенето заради тях. Имаше на 3-4 места "полянки" в парка, частична ивица отстрани на пътя, който стига до кафенето и още малко около шадраванчетата на върха.  Гледката и кафенето са приятни, но могат да се видят по всяко време на годината. Все пак е възможно тази година да има повече лалета.  Wink
Естествено, че само заради лалетата може и да не си струва, но който е бил на много от другите места, може да реши да отиде и там. Просто на мен ми стана интересен този факт и го споделих.

Мисля, че с всяка година нещата се променят.
Все пак три години, откогато не сте били са доста и може да има промяна към по-добро.
Още повече, че сега достъпа и по-лесен с метрото.

# 86
  • София
Да, променят се и затова споменах, че тази година може да са повече.

Интересно ми е как е в парка Йълдъз откъм лалета? За 5 последователни години определено положението се влошаваше спрямо първата година, в която го видях. А паркът е хубав. По-малък е от Емиргян, но не му отстъпва по хубост. Тази година са го сложили на 4 място по брой лалета - 730 хиляди.  Ако някой ходи, да сподели как е тази година!  Wink

Ето ги как са разпределени по парковете:

• Gülhane Parkı’na 53 farklı türde 930 bin adet lale
• Emirgan Korusu’na 190 farklı türde 2 milyon 800 bin adet lale (Koruda tüm lale türlerini görmek mümkün)
• Yıldız Korusu’na 32 farklı türde 730 bin adet lale
• Soğanlı Bitkiler Parkı’na 167 farklı türde 530 bin adet lale
 (Lale, sümbül, nergis ve muskari gibi soğanlı  bitkileri lale dönemi bittikten sonra da Soğanlı Bitkiler Parkında görmek mümkündür.)
• Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 279 bin 650 adet lale
• Göztepe 60. Yıl Parkı’na 110 farklı türde 1 milyon 350 bin 545 adet lale
• Büyük Çamlıca Korusu’na 29 farklı türde 451 bin 290  adet lale
• Küçük Çamlıca Korusu’na 29 farklı türde 512 bin 600 adet lale
• Fethipaşa Korusu’na 21 farklı türde 195 bin 400 adet  lale
• Hıdiv Çubuklu Korusu’na 41 farklı türde 553 bin 850 adet lale
• Gözdağı Korusu’na 17 farklı türde 474 bin 700 adet lale dikildi.

farklı türde  = различни видове 

# 87
...
Интересно ми е как е в парка Йълдъз откъм лалета?
...
Миналата година част от парка беше в ремонт, та не знам дали имаше достъп до нея.
Аз минах и през частта, която не се ремонтираше.

# 88
През 2016 на 23-24.04 килима вече го бяха вдигнали.

# 89
  • София
...
Интересно ми е как е в парка Йълдъз откъм лалета?
...
Миналата година част от парка беше в ремонт, та не знам дали имаше достъп до нея.
Аз минах и през частта, която не се ремонтираше.

Щом са го ремонтирали, стига да са свършили, тази година може да се "поизхвърлят" с лалетата.   Grinning

Общи условия

Активация на акаунт