Истанбул [тема 43]

• 92 771
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
През 2016 на 23-24.04 килима вече го бяха вдигнали.

Мхм, защото го започнаха на 8.04. и го откриха официално на 10.04. - неделя.
Скрит текст:
Все пак, на девети следобед вече беше напълно подреден, а вечерта бяха готови и бордюрите му, та можеше и тогава да се види в пълната му прелест.
Миналата година цялата "операция" е била десет дни по-късно. За това става въпрос.

В интерес на истината и на Büyük Çamlıca не се ходи предимно заради лалетата. Пък и какъв е проблемът да се посетят и двата парка. Ако има желание, те всъщност никак не са далече един от друг. Входът на Küçük Çamlıca (или поне този, до който ние стигнахме) е на няколко минути пеша от автобусната сп. Късъклъ, респективно и от станцията на метрото. Пък от там до Büyük Çamlıcа има един... баир.

Сега ще ме накарате да ровя за транспорта до Гьозтепе...

# 91
  • София
Цитат
Ето ги как са разпределени по парковете:

• Gülhane Parkı’na 53 farklı türde 930 bin adet lale
• Emirgan Korusu’na 190 farklı türde 2 milyon 800 bin adet lale (Koruda tüm lale türlerini görmek mümkün)
• Yıldız Korusu’na 32 farklı türde 730 bin adet lale
• Soğanlı Bitkiler Parkı’na 167 farklı türde 530 bin adet lale
 (Lale, sümbül, nergis ve muskari gibi soğanlı  bitkileri lale dönemi bittikten sonra da Soğanlı Bitkiler Parkında görmek mümkündür.)
• Beykoz Korusu’na 25 farklı türde 279 bin 650 adet lale
• Göztepe 60. Yıl Parkı’na 110 farklı türde 1 milyon 350 bin 545 adet lale
• Büyük Çamlıca Korusu’na 29 farklı türde 451 bin 290  adet lale
• Küçük Çamlıca Korusu’na 29 farklı türde 512 bin 600 adet lale
• Fethipaşa Korusu’na 21 farklı türde 195 bin 400 adet  lale
• Hıdiv Çubuklu Korusu’na 41 farklı türde 553 bin 850 adet lale
• Gözdağı Korusu’na 17 farklı türde 474 bin 700 adet lale dikildi.

farklı türde  = различни видове 

Започнах наред непознатите за мен паркове от списъка. Soğanlı Bitkiler Parkı се оказа познатия до крепостната стена и крайбрежния булевард Кенеди парк. Мисля, че в темата са показвани снимки от там. Лесно е за достигане от Лалели, а и от дугите туристически райони.  Обаче бях изненадана от Fethipaşa Korusu. В Юскюдар е и е сравнително близо до пристанището. А вижте какви красоти се виждат в Гугъл - https://www.google.bg/search?q=Fethipa%C5%9Fa+Korusu&rls=com … spf=1519208583678

Последния от списъка хич не го гледайте - в Пендик е.  Grinning

Беличке, намери ли транспорта? От Кадъкьой се ходи с 16 и 16Д. По спомен спирката е до самия информационен център на пристанището, първата възможна и някак по-настрани от другите.

# 92

Сега ще ме накарате да ровя за транспорта до Гьозтепе...

Беличке, намери ли транспорта? От Кадъкьой се ходи с 16 и 16Д. По спомен спирката е до самия информационен център на пристанището, първата възможна и някак по-настрани от другите.

Има и маршрутка - от Кадъкьой за Бостанджи,  спира в долния край на парка. Пътува се  35 минути и  на всеки 8 минути върви. Хваща се не точно от пристанището, а от уширението в началото на улицата към Бика.

# 93
...  Обаче бях изненадана от Fethipaşa Korusu. В Юскюдар е и е сравнително близо до пристанището.
...
Аз съм била там само в заведението.
Нямах време да се катеря да видя дали има и лалета. Simple Smile

# 94
Аз ходих до Fethipaşa Korusu октомври 2016г. Приятно местенце е. Има кафе на самообслужване и едвам намерихме места да седнем. Има и ресторант от веригата Sosyal Tesisleri. Ходихме пеша от Юскюдар.

# 95
  • София
...  Обаче бях изненадана от Fethipaşa Korusu. В Юскюдар е и е сравнително близо до пристанището.
...

То според списъка лалетата са малко. Бях впечатлена от снимките на кафенето, панорамната тераса, гледката, някакви водопадчета ... Определено ще го посетя някога.  Wink

# 96
...

То според списъка лалетата са малко. Бях впечатлена от снимките на кафенето, панорамната тераса, гледката, някакви водопадчета ... Определено ще го посетя някога.  Wink
Недостатък е само изкачването до там. Simple Smile
Иначе гледките са чудни!
Чужденци - никакви. Само местни, които са седнали да пият по нещо и да се радват на гледката.

# 97
      Момичета, на  15-20 минути пеша от Гьозтепе има още един парк -  Özgürlük Parkı.    На снимките изглежда доста добър. А на улицата, която го обикаля Pazaryolu Sk.  има  пазар всяка събота.  Видях снимки от пазара на Гугъл и го потърсих в сайта за пазарните дни.
     Някой ходил ли е там ?   
     Няма го в бройките на лалетата, но пък дали всички зелени площи са описани ?

# 98
  • София
     Момичета, на  15-20 минути пеша от Гьозтепе има още един парк -  Özgürlük Parkı.    На снимките изглежда доста добър. А на улицата, която го обикаля Pazaryolu Sk.  има  пазар всяка събота.  Видях снимки от пазара на Гугъл и го потърсих в сайта за пазарните дни.
     Някой ходил ли е там ?   
     Няма го в бройките на лалетата, но пък дали всички зелени площи са описани ?

Аз съм посещавала парка, но не по време на лалетата, беше юни месец и имаше посадени други цветя, парка не е много голям, но е приятен за разходка, има и две заведения.

# 99
Този парк ми е в записките, но все не успявам да стигна до него. Ето какво съм си записала като инфо от някоя съфорумка, която е ходила /да ме извинява, ако се познае/: "В този парк една част е направена по подобие на китайски парк - езеро, глицинии, иглолистни дървета, цъфтящи храсти, перголи, мостчета, заведения за хапване, фонтанчета, градинки, детски кът, два тенис корта, баскетболно и футболно игрище и т.н. По-голям е от Гьозтепе."

# 100
  • Варна
Таня, благодаря! И аз тъкмо това видях. Някой ден ще трябва и до там да се отиде...

inadd
, благодаря и на теб!

Паркове и паркченца бол, ама този знам, че беше впечатлил посетилите го, а и бройката лалета е внушителна. Пък и ще е още една отметка в опознаването на азиатската част.

Струва ми се обаче, че Гьозтепе е доста малък парк (на фона на Емиргян и Гюлхане, примерно), за да има един път и половина повече лалета от втория и само наполовина от първия. Сигурно няма празно място.

# 101
  • София
Струва ми се обаче, че Гьозтепе е доста малък парк (на фона на Емиргян и Гюлхане, примерно), за да има един път и половина повече лалета от втория и само наполовина от първия. Сигурно няма празно място.
Да, не е голям. А и една част от него е розариум и остава още по-малка площ за лалетата. За първи път видях толкова нагъсто засадени лалета, чак крайните се огъваха под натиска на вътрешните:

Заслужава си да се види, но все пак не може да замести Емиргян.  Wink Трябва да се видят и двата.  Laughing Иначе нямаше почти никакви туристи, а разхождащите се приличаха повече на западно европейки, а не на туркини. Забрадки почти нямаше. Но то и по бул. Багдат е така.

# 102

Това са снимки на лалетата от 29.04 17г в парка Емирган.

Последна редакция: ср, 21 фев 2018, 21:01 от kali70

# 103
# 104

Общи условия

Активация на акаунт