Египет /Тема 18/

• 7 666
  • 101
  •   1
Отговори
  • На планетата Земя

https://bg-mam.ma/p/1406809/44484152

https://bg-mam.ma/p/1406809/44940786

https://fb.watch/dOr4DdOBLm/

Скрит текст:
Пирамидите в Гиза
Сфинксът в Гиза
Египетският музей в Кайро (стар и нов)
Старо Кайро
Цитаделата и джамията на Мохамед Али
Стъпаловидната пирамида на Джосер
Музеят на Имотеп
Червената пирамида
Наклонената пирамида
Абидос
Дендера
Бени Хасан
Александия
Ел-Аламейн
Марса Матрух
Бялата пустиня
оазис Ал Фаюм
Храмът на Хор в Едфу
Ком Омбо и Музеят на крокодила
Луксор
Карнак
Деир ал Медина
Гробниците на благородниците
Долината на царете
Долината на цариците
Рамезеум
Колосите на Мемнон
Мединет Хабу
Остров Филае
Недовършеният обелиск в Асуан
Абу Симбел
Планината Синай

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/egypt

Скрит текст:

# 1
Да, бирата беше безалкохолна, не знаех, че имат и алкохолна египетска, това ни представиха. Но така или иначе в жегата и без сън не искахме да добавим и алкохол в картинката. 😅
Александрия ми се стори по-мръсна от Кайро на места, и цветна като Мумбай на Египет. Времето беше доста по-прохладно, тоест приятно топло като при нас, имаше голяма разлика и в облеклото на самите хора.
Аз отидох заради библиотеката и се радвам, че успях да я посетя. Знам, че не е останало нищо от старата, но все пак има духа на мястото. Бяха изградили и стена за папируси, както е било в древни времена. Имаше риба, някак града става за живеене, само не разбирам защо цапат. Но Кайро не, не видях място там, където да става за живот от местните, защото дори богатите ще се сблъскат с ненормалния трафик. В Александрия движението беше доста по-нормално, имаше и светофари.

Иначе съм доволна, но тези екскурзии без спане може би ще ги оставя като се пенсионирам. Сприятелихме се с две двойки, имаше много приятни и мили хора. Само не разбрах защо в хотела в Кайро са ни оставили дебел зимен юрган 😅, навън дори през нощта и рано сутрин е топло, а те оставили юрган, който ползвам у нас през декември, не олекотен дори, а много дебел!
Много вкусно телешко готвеха всяка вечер. Ако имаше чартърен полет на връщане бих дошла пак да си почина в хотела, защото вятърът е топъл и може да плажуваш до 8 вечерта. Но сега към Атина... вече нз кой ден сме. Ще се върна в Египет за Луксор и Карнак, но ако намеря агенция, в която разпределят не толкова интензивна програма.

# 2
  • HH
Записвам се в новата тема. Обмисляме да почиваме в Египет за 10 дни в края на септември, като май се очертава да изберем Хургарда, защото от Хамбург само до там има директни полети в прилично време. За Шарм са с прекачване, което не е проблем, но се пристига в 3-4 часа сутринта и обратното пътуване пак е в такива часове и не искам да губим от времето.
За екскурзиите още не знам как ще процедираме, tui предлагат екскурзии на място, но не съм сигурна дали с местните няма да е по-изгодно.
Това е засега, като подбера няколко хотела ще помоля за мнения.
Хубав ден на всички 😊

# 3
Забравих да кажа, че военните в автобуса бяха чудесни, бяха решили да ни бъдат лични фототрафи на мен и мм, и само вървяха след нас и сами искаха да ни снимат, като казват и каква поза да заставаме. Единият се снима с нас на личния си телефон, но не даде селфи с него на нашите телефони. На единият му се стори прекалена целувката и взе да вика "finiiiish ".

Тези са от Александрия, много лади.

От Кайро, според мм Кайро и Александрия му се сторили като две различни държави.

# 4
  • На планетата Земя
Чудни снимки! Да, военните са много внимателни, образовани. Към днешна дата смешна случка - единият беше помогнал на дъщеря ми й я ескортирал до тоалетна в Старо Кайро. Малката подробност беше, че тя беше пропуснала да ми каже и не можете са си представите за 5 минути колко пъти умрях Grinning

# 5
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile и тук-тук сте снимали, значи вече всичко сте видели. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 6
Здравейте 🍀 ,

Някой от вас ходил ли е на екскурзия до Цветния каньон в Дахаб?

Миналата година ни споменаха, че заради военната обстановка тази екскурзия е била временно ограничена. Сега планираме пътуване през месец септември и бихме искали да я включим в програмата си.

Моля да споделите впечатления - заслужава ли си, какви са условията в момента и дали е безопасно?

Благодаря Ви предварително! 🤗

# 7
  • Beyond the Frontiers
Е точно миналата година април ходих.

Трябва да сте в добра физическа форма. Ходи се поне час, теренът е неравен, има катерене на места. За хора с двигателни проблеми не е ОК.
За съжаление моята програма закъсня и изтървахме момента - късен след обяд, когато е осветено от залязващото слънце и е атрактивно.
По рекламите снимките са абсолютно фалшиви.

# 8
Още малко снимки, липсва ми Египет, от 38 градуса идвам тук на студ и дъжд! Измръзна ми от този студ през май. 🥲

# 9
Здравейте. Последните години преоткрих Египет като морска дестинация. Наблюдавам, че отскоро има пакети за курортите Аламейн и Марса Матрух, на Средиземно море. Някой има ли впечатление от тези курорти. Преди време говорих с местни, които ми споделиха, че те като араби ходят на курорти на Средиземно море, защото Хургада и Шарм ел-Шейх са се обособили за външни туристи, по-светски ориентирани. Преди години попаднах в един хотел в Хургада, в който арабите преобладаваха и чувството беше некомфортно. Масово на басейните имаше мъже, а жените им, от които не малка част бяха с бурки, си стояха по стаите. Излизаха само до ресторанта да си вземат храна и се прибираха.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 16:39 от DidiSapundzieva

# 10
  • Beyond the Frontiers
Нов курорт е. Предлагат се висок клас хотели. Дестинация за плаж и море. На по-активни туристи няма да им допадне.
Правят екскурзия до Кайро, оазис Сива, Александрия.

# 11
Аз предпочитам подобен тип релаксиращи почивки - слънце, плаж, море, басейни. Притесненията ми са да не попадна на подобен тип хотел, в който не ходят туристи от Европа, иначе - да, цените са по-високи. Отделно в офертата за един хотел видях, че в ол инклузив концепцията не се сервира алкохол, заради това ме навежда на тези мисли.

# 12
  • Beyond the Frontiers
Няма ограничение към туристите посещаващи хотелите в Египет.
Ако имате такива притеснения, по-добре се насочете към изцяло европейски дестинации.

# 13
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз предпочитам подобен тип релаксиращи почивки - слънце, плаж, море, басейни. Притесненията ми са да не попадна на подобен тип хотел, в който не ходят туристи от Европа, иначе - да, цените са по-високи. Отделно в офертата за един хотел видях, че в ол инклузив концепцията не се сервира алкохол, заради това ме навежда на тези мисли.

Миналата година през сезона риксос в Аламейн беше пълно основно с туристи от Чехия, Словакия и някоя от южните републики на ОНД - говореха руски Wink. тази година вече имаше една или две групи от България.
Чехите идваха с чартъри до летището на аламейн. За тях имаше всякакви анимации на плажа - волейбол, баскетбол, фитнес инструктор на откририя фитнес, отделно аеробика, танци, пеене...
От две години говорят за организиране на водни забавления - яхти, банани, лодки с прозрачно дъно..., но не съм виждала такива.
 Имаше и егитяни, но не бяха преобладаващата част от гостите.

Това, което  са ми казвали е, че на червено море е прекалено топло и е само за лудите чужденци. Местните ходят на северния бряг = Средиземно море за лятото, за почивка и за да избягат от жегата.

Simple Smile Пускала съм снимки - морето е неземно синьо, палжът е бяли ситен, няма камъни.

за алкохола: в риксос има алкохол, но не знам дали е включен в ОИ. винаги можете да си поръчате от Дринкис или едж Wink
ще опитам да снимам местните бири и вина.

# 14
Eто линк за водата в Аламейн, като че ли е по-студена отколкото в Анталия.
https://seatemperature.info/el-alamein-water-temperature.html

Тази година /сега/ в Хургада имаше много поляци. Миналата година, есента, нямаше за периода в който бяхме.

Какво е Дринкис и Едж?

Общи условия

Активация на акаунт