Египет /Тема 18/

• 48 090
  • 741
  •   1
Отговори
# 30
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ЗдраВейте! През ноември съм на екскурзията на Бохемия - Кайро, Гиза с пирамидите, Александрия и оазиса Фаюм за 4 нощувки. Само Бохемия пуска такива дати, без Хургада или Шарм. Ако някой е бил в края на май, моля да сподели. Аз избрах ноември защото е по-хладно. Предлагат и вечерен круиз по Нил за да се види нощен Кайро от корабче. Много ми е любопитно какво да очаквам. Надявам се да се намери съфорумец, който е бил на тази екскурзия.

Ноември е по-добре. Тази година края на май беше по-топъл от юни. Blush

За организацията на Бохемия не мога да кажа нищо, но принципно екскурзиите от Кайро до Александрия и от Кайро до Фаюм са еднодневни. Тръгвате рано сутринта и се връщате късно вечерта. И пирамиди, сфинкс, Сахара, Мемфис, фабрики за парфюми и папируси са пак един ден, значи не ви остава време за нещо само синдикално.
Така наречения круз по Нил е разходка с лодка нагоре надолу, обикновено с кофти храна и много шумна музика.
Красиво е по реката при залез, интересно е да се видят светлините на града, на острова, фонтанът ако работи също е интересен, но не очаквайте нещо изключително.

Дописвам се Simple Smile ако сте с деца, прочетете "Стас и Нели" преди това. Има я в читанката.
И за без деца става.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 10:37 от st. Dobri

# 31
Аз пък се радвах страшно, че избрахме месец май, топло е, но хубаво топло, никъде не съм се изпотила, но не съм и мръзнала никъде, пирамидите се виждат така или иначе в 7 сутринта, и ако искате хубави снимки или с конкретни дрехи, а не с якета... отделно ако случайно имате половин ден, или единият останаете в хотела на басейна е по-добре така. В Александрия е по-хладно от Кайро. Реално високите температури са в Луксор, предишния ден било 50 градуса ни казаха, при нас беше 30, на обяд 38, но ние бяхме в музея тогава или на басейна.
Ако сте били в друга държава на Сафари Фаюм може да се изпусне, който беше от групата каза, че е страшно уморително, те се прибраха след 18 ч, в 19 ч тръгвахме за така наречения круиз.
Все пак сме хора, а не кучета да ни извеждат на разходка, особено жените имат нужда от време да се оправят. И сутрин да сме тръгнали в 7 трябват поне 2 часа човек да закуски, да вземе душ, да се облече и гримира.. за отдъхване и дума не става. От круиза по Нил много хора бяха разочаровани от групата, казаха че са го записали заради 'Нил', но от него не се вижда нищо, малка палуба, блъсканица за храна, защото повече не са имали време за вечеря в хотела и са гладни, много шум, сервитьорите пречат да снимаш шоуто, и то също не е кой знае какво. В София в един ливански ресторант Санте има по-хубаво шоу с таньорки за 10 лв вход.
Иначе съм доволна като цяло, но най-вече защото обичам арабски страни и мога да преживея повечето неща, но всички екскурзии могат да се запишат на място, няма нужда да е предварително, съответно човек може да си прецени там кое иска като му опишат и предвид как се чувства. От Александрия съм много доволна, на нас ни казаха, че не винаги има време за библиотеката.... а ние заради нея искахме там, добре че остана време да влезем. Абе изкефи ме много, ако и вие искате точно това без море, е идеално, и аз не намерих друга програма без Шарм или Хургада.
И сега вече се оглеждам за програми с Луксор/Карнак и намерих такава с Абакс, но само с Хургада е ок, въпреки че предпочитам Шарм, но от Шарм е много път.

П.С. обърнете внимание на полетите, че този на връщане не е с чартър, а е през Атина и имате престой 7 часа,нои не е много подходящо да обикаляте Атина (не стига времето за нищо, докато отидеш и се върнеш) плюс имаш дефицит на сън, тръгването е 12 часа през нощта за летището.

# 32
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
В 7 не е ли рано? Трябва да проверя кога отварят, но тук рядко нещо работи преди  9.
Влизахте ли вътре? Или само снимки от обзорното?

# 33
В 7 не е ли рано? Трябва да проверя кога отварят, но тук рядко нещо работи преди  9.
Влизахте ли вътре? Или само снимки от обзорното?
Влизахме навсякъде, в 7 се тръгва от хотела, който беше в района на Гиза, за 10 мин стигнахме до първата пирамида и така обиколихме всички до около 10.
Даже 6:30 искаха да тръгваме, ама ни отпуснаха.. че полета ни преди това го смениха от сутринта за вечерта, ами и закъсня.

# 34
Някой ходил ли е с полет от Шарм до Кайро? Как протича организацията, отзиви , заслужава ли си ,какво трябва да знаем , за което не знаем,че трябва да питаме.

За съжаление никой от форума не написа нищо конкретно, в допълнение на въпросите които
бях отправил преди пътуването ми.
Но нейсе, то се осъществи и завърши благополучно /седмица/ преди да започнат от тази нощ драматичните събития между Израел и Иран. Хотелският комплекс "Arab Sat" се намира на Синайския п-ов /в залива Акаба/,
на около 30 километра от израелската граница.
Автоматите за обмяна на пари които видях там на място, бяха малко по-модерни от тези "ролики", които са пуснати в нета от руски туристи. С тях се борави лесно и бързо, стига някои да те инструктира от персонала на хотела.
Разликата в тези нови модели е че на дисплея им, трябва да изпишеш телефония си номер.Там обаче могат
да се впишат произволни числа, с което да активираш обмяната на парите си. Но, лошото за нас българите
е че, всички надписи по дисплея на машината са на арабски език.
Доларите с които се работи в Египет ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са от ЦВЕТНИТЕ ЕМИСИИ / след 2006 година/, защото по-старите емисии не ги взимат...НИКЪДЕ !!!
Тъй като имах няколко по-стари доларови банкноти /бяха с идеален външен вид/, реших да отида в клон на Египетската национална банка. След като аз и жена ми бяхме щателно проверени на входа на филиала на банката, охраната ни каза да поставим банкнотите си за смяна в личен паспорт и отидем на касата.
Там касиера щом видя че банкнотите са от старите доларови емисии, направо ни изгони.Това ме амбицира да викна шефа на банковия клон. Той дойде веднага облечен в черен костюм и бяла риза с вратовръзка /температурата отвън беше не по-малка от 33 градуса/ и ни обясни вежливо /знаеше английски и руски език/, че тези емисии долари със закон са забранени в Египет тъй като в обръщение по света, се предполага че от тези банкноти, циркулират около 80 000 000 000 фалшиви банкноти.
При тези "желязни доводи" от тяхна страна, напуснах банковия офис и повече тези банкноти не ги предложих никъде. Просто си ги върнах в България.
Когато се прибрах у нас, намерих време да отида в Централния офис на Уникредит Булбанк и да проверя на касата на тази централна столична банка, с какви доларови купюри разполагат.
Тъй като жена ми е техен клиент / тя също беше с мен/ ни дадоха достъп до касата им, за изкупуване и продажба на валута. Тази банка работи преди всичко, само с техни клиенти. За "външни лица" таксите на банката, им са прекалено високи.Там жената на касата ни извади едно дебело тесте с долари, между които нямаше нито една банкнота от тези /новите/, с които работят в Египет. Това го пиша за всички онези /като предупреждение/ на които им предстои да пътуват в тази посока на света.
Сега ще ви дам нагледен пример как работят тези банкомати за обмяна на пари, които са монтирани
предимно в хотели и някои държавни учреждения. Така както сме свикнали да боравим с "Бюра за обмяна на валута" у нас, там тази екстра я няма ! Другият вариант е да посетиш офис на Египетската национална банка
/ако го откриеш/, работещи със странното работно време:
сутрин от 10:00 до13:00 часа /по обяд/  

https://yandex.ru/video/preview/835505908016340727

Относно запитването ви за пътуване от Шарм-Ел-Шейх до Кайро, мога да Ви кажа следното:
Не ви знам финансовите възможности, но това пътуване не е "лъжица, за всяка устица" !
Точно за това ние със съпругата си, се отказахме от подобен воаяж !
Пътува се предимно със самолет, като цената за възрастен е 290 евро, а за дете - 280 евро !
Освен това трябва да заплатите предварително и ВИЗИ на летището, за по 25 долара на човек.
Обиколката включва известния исторически комплекс в Гиза и Музея на египетските антики,
включващ  в себе си над 120 000 експоната. Хората които пътуваха обаче в тази екскурзия,
останаха разочаровани от факта, че този музей е в ремонт и ще бъде отворен в края на есента.
ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ !

Последна редакция: сб, 14 юни 2025, 17:45 от Boniface X

# 35
Хора, дали има опасност да ми отпадне мечтаната почивка в Шарм , заради усложненото положението в момента наоколо? Днес една позната ми каза, че очаквала да отменят полетите ..

# 36
  • Beyond the Frontiers
Ако Египет бъде засегнат, разбира се, че ще ги анулират.
На този етап не е така.
Няма как някой тук да предвиди развитието на конфликта. А ако се замесят и други държави, най-малкият проблем ще са почивките.

# 37
Египет гледа да се държи настрана от конфликта, но какво ще стане няма кой да прогнозира точно.
Ако стане нещо, полети се анулират и парите се връщат. Другия вариант е просто да се уплашите, а екскурзиите си вървят, тогава си зависи по договора имате ли право да се откажете.

# 38
  • София
Хора, дали има опасност да ми отпадне мечтаната почивка в Шарм , заради усложненото положението в момента наоколо? Днес една позната ми каза, че очаквала да отменят полетите ..
еххх, жалко, че авиокомпаниите не се допитват до Вашата позната.
Ние утре летим за Египет и Пегасус най-нахално не са ни отменили полета...

# 39
  • Beyond the Frontiers
Охо, ще следя за снимки. Лек път и приятна почивка.

# 40
🤭
Приятна почивка 🤗

# 41
Здравейте,много се извинявам,ако публикацията ми не е за тук,но имам нужда от помощ! Имаме резервация към Емералд Травел за 2 за Шарм Ел шейх за 29.06-06.07. в хотел Xperience Saint George Homestay all inclusive. Платихме 2300лв..Но не можем да отидем и искам да я предложа на някой за 2000лв.. Как да постъпя,знам,че е почти невъзможно за толкова кратко време някой да намеря,но съм длъжна да пробвам! Благодаря и още веднъж се извинявам 🙂

# 42
Пишете във ФБ групите за Египет също.

# 43
  • Sofia
А по принцип е възможно да се преотстъпват екскурзии, така ли?

# 44
  • Beyond the Frontiers
А по принцип е възможно да се преотстъпват екскурзии, така ли?
Ако туроператорът позволи. При Емералд е с глоба и актуализиране на цената обикновенно. Но пак зависи.

До към 10-тина дена преди тръгване - горе долу става. Сменяла съм и от днес за утре, но беше с тежка ситуация здравословна и изрично позволение + глоба.

Общи условия

Активация на акаунт