Истанбул [тема 43]

• 92 853
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ето тук , на около 20 тата минута - доста по - реално от предното видео...
https://www.youtube.com/watch?v=INIPtOwK2P8

Много обичам Орел и решка, ще си го изгледам, някъде съм го пропуснала този епизод, благодаря  bouquet

Едно време по Баъдат вървяха и автобуси 16 и 16D, сигурно и с тях ще може до Гьозтепе.

# 106
  • София
В моите записки автобусите до Гьозтепе са 4,16,16D, 222,ER1.
Аз съм ползвала 4 и 16.

# 107
Здравейте, Истанбулска банда, някой може ли да даде информация за аутлет центрове из Истанбул, там има ли такива като в Европа- истински аутлети с достъпни цени, не като нашите? Simple Smile

# 108
  • София
Кой парк бихте препоръчали за разходка след сезона на лалетата, а именно- в началото на май? Има ли какво да се види в някой парк, ако реално лалетата са прецъфтяли вече или е по-удачно да се разпредели времето за други забележителности?

# 109
  • Бургас / UK
Според мен,ако искате да се разхождате,разходка по крайбрежната е много по-добре от парковете,особено,ако няма какво да се види.Гюлхане е най-близо до туристическите забележителности,може там да влезете да се разходите,но другите споменати във връзка с лалетата са по-отдалечени и няма смисъл да се губи време,по-добре посетете други забрлежителности...

# 110
Кой парк бихте препоръчали за разходка след сезона на лалетата, а именно- в началото на май? Има ли какво да се види в някой парк, ако реално лалетата са прецъфтяли вече или е по-удачно да се разпредели времето за други забележителности?

Може да отидете до Чамлъджа в азиатската част - гледката към Босфора е впечатляваща  като го съчетаете с други забележителности. Или да посетите парка Отатепе пак в азиатската част, където гледката към втория мост Фатих е уникална.

# 111
  • Варна
gabiplus, не ми се рови назад да видя колко време ще имате, но Чефи е дала хубави съвети.
Извън лалетата самоцелно ходене до някой отдалечен парк е безсмислена загуба на време при стандартен дву- или тридневен престой. Споменатият от Теди Отаатепе си заслужава само заради гледката. Като парк няма нищо впечатляващо, а пътят до там е още по-дълъг от този до Емиргян. Този парк е за n-то поред посещение на Истанбул, не за някое от първите. Чамлъджа, ако можете да отделите половин ден за него (или поне от късния следобед до вечерта, за да се насладите на залеза), е хубав парк, но пак 95 % от чара му е гледката. Малко по-леснодостъпен, така че е за предпочитане пред Отаатепе.
Аз също бих ви препоръчала Гюлхане - буквално на крачка от основните забележителности, подходящ за кратка почивка между тях, красив по всяко време.
Сега... началото на май е малко неприятен сезон за парковете, в които е имало лалета, защото може още да не са успели да ги заменят с други цветя и  да е малко неугледно, но ако изберете Чамлъджа, гледката ще ви се отблагодари и без лалета, а ако предпочетете Гюлхане, няма да сте загубили време и просто може да се врътнете и да си излезете и след минута да сте отново на трамвайната в преследване на следващата цел.

# 112
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
И аз не виждам причина да се пътува конкретно до някой парк, ако няма лалет и не си падате по цветята. България е достатъчно зелена страна с много паркове, градинки и природа, че да се хукне някъде далече за едното посядяне на сянка. За тази цел Гюлхане е напълно достатъчен, за минути човек се откъсва от шума и върволиците.

Гледките и съчетаването с нещо друго наоколо, вече е друга работа. Чамлъджа е чудесно място, но е много малък и там основно гледка и пийване на нещо, иначе двете му алейки се извървяват за 10 минути. Питайте ме защо съм ходила два пъти  Laughing

# 113
Идеята на Чефи - то за разходка на някоя крайбрежна  е много добра. Може да отидете до Емиргян, ако държите на парк, после по крайбрежната , докъдето стигнете. Така ще минете и покрай Арнавуткьой - онова място с вода пред сградите:

https://www.google.bg/search?q=arnavutk%C3%B6y&client=firefo … rc=xArULkNc6mK4GM:

после - покрай яхтите...

В Бебек може да спрете за вкусни гофрети, които да похапнете на пейките край водата до Египетското консулство/посолство ( не знам точно какво е):

https://www.google.bg/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x14cab61dac9dcd43%3A0xd666863827eb7ad4!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D116921629121906361975%26id%3D6429305300006884050%26target%3DPHOTO!5segypt%20consulate%20istanbul%20-%20Google%20Search&imagekey=!1e10!2sAF1QipN3XNf5gqt0UI6JnP8eYSnZCesJ0G-5W43YgH50&sa=X&ved=0ahUKEwiMpv2k6LnZAhXFY1AKHealCPMQoioIhgEwCg

После с автобус до Ортакьой - и да си починете, и за залеза, едно от любимите ми места по време на залез...Джамията Ортакьой също си заслужава, ако обичате такива места, много  е красива...Отворена е само по време на молитва...

https://www.google.bg/search?q=ortakoy+camii&client=firefox- … rc=sXEDdnK3IRngqM:

И оттам с дирекрен автобус до Еминьоню. В момента не помня номера, но на спирката ще видите кой номер отива, а и на самия автобус пише Еминьоню.
От Ортакой има и  много автобуси за Таксим - там може за вечерна разходка по Истиклял и вечеря, после покрай кулата Галата надолу към моста Галата...

Разбира се, ако имате време - това си е  половин ден...

# 114
Du, изчерпателна както винаги  Hug Hug Hug
И още материал за моите записки, в които вече е пълна каша.
А някои неща пък ги загубих някъде на компютъра, така че всяка информация е добре дошла.

Гюлхане парк

# 115
  • София
Не знам дали е само при мен, но ми излиза една снимка от Гюлхане и благодарност от Гугъл, че докладвам снимката.  hahaha hahaha hahaha Затворих набързо без да посочвам причините за доклада.  hahaha

Още един вариант за парк със забележителност - парк Йълдъз с Шале Йълдъз. С уточнението, че има доста катерене в този парк. Красиви са и двете вили в парка, особено Чадър кьошк с езерото. Може да се види при посещение на Ортакьой или след Долмабахче, макар от двореца да има повечко ходене. И все пак не са за първо посещение, особено ако е за 2-3 дни.

# 116
  • Варна
Много хубава разходка е предложената от Du, ама... След обиколката на Емиргян и предшестващото я пътуване е добре да се знае, че разстоянието от Емиргян до Ортакьой е 8 километра и половина. С все спирки и наслаждаване на гледката, може би за подобна "операция" трябва да се отдели и повече от половин ден.
Ние повървяхме от Емиргян до спирката на Румели хисар (към 3 км) и понеже беше вечерта, там се качихме на автобус. В немалка част от този маршрут пътят е отделен от Босфора от различни сгради и на места дори няма тротоари. Та, между романтичните зони има и доста тривиални участъци.
Като ориентир...
Скрит текст:
Качили сме се на автобус от Кабаташ малко преди 13:30, в парка сме влезли в 14:40, а сме го напуснали малко преди 17:40. На спирката на Румели хисар сме били около 19ч. Е, спирали сме за гледане и снимки, но това всеки го прави. Значи още поне два часа за оставащите над 5 км до Ортакьой и от там до Еминьоню... Абе, ако се тръгне към Емиргян към 10, може да се осъществи това. Което си е цял ден. Обаче пък какъв ден...

Предупреждавам, защото имам неприятен опит с хора, които идея си нямат какво значи "ходене" в Истанбул. Въпреки предупрежденията, докато не видят, не вярват.

# 117
затова написах  "докъдето стигнете"....Simple Smile

От Емиргян до Бебек май е само покрай водата, после е край сгради...

# 118
Идеята на Чефи - то за разходка на някоя крайбрежна  е много добра.
Скрит текст:
Може да отидете до Емиргян, ако държите на парк, после по крайбрежната , докъдето стигнете. Така ще минете и покрай Арнавуткьой - онова място с вода пред сградите:

https://www.google.bg/search?q=arnavutk%C3%B6y&client=firefo … rc=xArULkNc6mK4GM:

после - покрай яхтите...

В Бебек може да спрете за вкусни гофрети, които да похапнете на пейките край водата до Египетското консулство/посолство ( не знам точно какво е):

https://www.google.bg/maps/uv?hl=en&pb=!1s0x14cab61dac9dcd43%3A0xd666863827eb7ad4!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Fpicasaweb.google.com%2Flh%2Fsredir%3Funame%3D116921629121906361975%26id%3D6429305300006884050%26target%3DPHOTO!5segypt%20consulate%20istanbul%20-%20Google%20Search&imagekey=!1e10!2sAF1QipN3XNf5gqt0UI6JnP8eYSnZCesJ0G-5W43YgH50&sa=X&ved=0ahUKEwiMpv2k6LnZAhXFY1AKHealCPMQoioIhgEwCg

После с автобус до Ортакьой - и да си починете, и за залеза, едно от любимите ми места по време на залез...Джамията Ортакьой също си заслужава, ако обичате такива места, много  е красива...Отворена е само по време на молитва...

https://www.google.bg/search?q=ortakoy+camii&client=firefox- … rc=sXEDdnK3IRngqM:

И оттам с дирекрен автобус до Еминьоню. В момента не помня номера, но на спирката ще видите кой номер отива, а и на самия автобус пише Еминьоню.
От Ортакой има и  много автобуси за Таксим - там може за вечерна разходка по Истиклял и вечеря, после покрай кулата Галата надолу към моста Галата...

Разбира се, ако имате време - това си е  половин ден...
Ние сме го правили това и то с голямо удоволствие!
Вряно, че е много ходене, но има и много места, където да се отмори. Simple Smile
А гофретитеееее, ах гофретите! Мммммм!

# 119
То ние сме го правили и  от Саръйер след похапването на баници ( няколко вида ) до Ортакьой, със спирки за кафе, наргиле, обяд и т.н.....

Където и  и да вървите по крайбрежните на Истанбул, около Мода, Бостанджъ, Юскюдар,  дори и съвсем малко да се поразходите - все е красиво...Около Бостанджъ и колело съм карала, ако някой обича...

Предполагам , че има и други места за крайбрежни разходки, аз тези места съм обикаляла и много ми харесват..

Общи условия

Активация на акаунт