Истанбул [тема 43]

• 92 767
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
И аз им се чудех вчера на белите. Струва ми се много рано за лалета, но пък защо не. На това място винаги има лалета.
Но за знамето съм 99% сигурна, че още няма лалета. Синичките цветя, обаче, май са там. Всъщност от няколко години "знамето" не е знаме, а "карта", на която с лалета е маркирана територията на Турция, а със сини цветя (чието име не знам) - околните морета. Полумесецът и звездата си стоят в средата.
Площите под кьошка сякаш също не зеленеят, което значи, че още не са насадени.

И да, измили са го... ама не съвсем. Сутринта като погледнах, времето беше гадно и в сумрака не се виждаше добре. Ще довършат, преди да го напълнят, надявам се. Според мен не е изтрита боя.

П.П. В момента работят горе вдясно от езерото. И са постлали чимове зад полегналото лале, на което се сяда за снимки. Вчера там бе празно. В "картата" се зеленее нещо, май. И над белите жълтеят някакви цветя. Може да са най-ранните сортове.
Скрит текст:
То тази година кое ли е нормално. И в градината на майка ми нацъфтяха рано цветя, ама сега ги попари студа. Сега да го карат малко по-яваш-яваш, че има още две седмици до откриването.

Последна редакция: сб, 24 мар 2018, 15:08 от beljata

# 391
  • София
Благодаря ви момичета. Ще поразучим на място за вечерята на яхтата и ще ви информирам като се върнем 😋

# 392
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Имате ли маршрута от Лалели до Минатюрк и до Св. Стефан? с какво смятате да стигнете до там?

Имаме го да - и сме го написали в първия пост. Tired

На 9 ще бъде официалното откриване на фестивала, явно вождовете тогава са свободни.Пишеше, че килима ще остане до 30, когато всички луковици ще бъдат раздадени, демек очаква се бой за цЪфтя  Laughing Не зная как ще го запазят 20 дни, ама може и да е възможно.

Иначе в Ъхламур магнолиите са целите в цветове, а в парка при крепостните стени (избяга ми името  ooooh!) вече има разцъфнали лалета.

# 393
  • Бургас / UK
Сега с този тунел ме хвърлихте в чуденка  newsm78 Аз съм ходила само в Истанбул аквариум(до летището) и сякаш имаше такъв тунел... Thinking В джунглата е многооо яко(и не само там де),но помня как влязох с изправена коса ,а излязох с бухнала кошница  Mr. Green

За Св.Стефан,само преди няколко страници(освен в първия пост),отново писахме как се ходи и разписание на корабчето пуснахме...

# 394
  • София
Танче правилно си запомнила за яхтата по Босфора аз ходих, като ние си го организирахме сами оттук и наистина много си заслужава, не само заради веселбата, а и заради гледките, вкусната храна и програмата на яхтата.  Peace След мен и Мими  Hug  и Ду ходиха на същата яхта и те бяха много доволни от всичко, така, че който избере вечеря на яхта по Босфора определено няма да съжалява.  Peace

# 395
Танче правилно си запомнила за яхтата по Босфора аз ходих, като ние си го организирахме сами оттук и наистина много си заслужава, не само заради веселбата, а и заради гледките, вкусната храна и програмата на яхтата.  Peace След мен и Мими  Hug  и Ду ходиха на същата яхта и те бяха много доволни от всичко, така, че който избере вечеря на яхта по Босфора определено няма да съжалява.  Peace
Предварително ли направихте резервация?Как се казва яхтата.

# 396
  • София

Да предварително си направихме резервацията за яхтата, дойдоха да ни вземат от хотела с бусче и програмата беше към 4ч. от 20ч. някъде до 00ч. Ето сайта на яхтата с която бяхме ние:
http://www.turnatour.com/

# 397
***Mimeto*** Благодаря.Може да се възползваме другия месец.

# 398
  • София
***Mimeto*** Благодаря.Може да се възползваме другия месец.

Ще чакаме отзив и снимки след  това Wink

# 399
Малко глуповат въпрос, но все пак - аз съм с транзитния престой в Истанбул на 2 пъти - направих някаква програма с някоя и друга джамия /знам, че Синята е затворена, разбрах от тук, кои си заслужават, но няма да имаме време/, та за влизане в тях, трябва ли да си покривам главата, т.е. да имам някакъв шал? Аз по принцип ще имам заради Индия, но да го нося в раничката през всичките полети заради Истанбул? Мисля да влезнем във Валиде джамията /тук ми я препоръчаха/ и евентуално в Сюлеймание - за втората може и да искат? И, още нещо, пак заради бързането ни, взела съм си за Индия калцуни, ако ги ползвам и за тези джамии дали ще бъде неприемливо?

# 400
Шал -задължително за всички джамии.
Калцуните няма да ти помогнат срещу събуването.
Пробвали сме -пак ни карат да се събуваме и върху чорапите.

# 401
Благодаря за отговорите - за шала го разбирам и измачкан или не, ще го замятам. Но, защо пък да не се слагат калцуните върху обувките, не че ще ни отнеме толкова време да се събуваме и обуваме. Но.... след като сме в чужда държава, трябва да се съобразяваме с изискванията ни... Мен, Истанбул не ме притеснява толкова много, особено за малкото часове и малкото места, които ще посетим. За Индия четох, че за 2-3 храма от посещаваните, ако не съм с пола трябва да сложа нЕкви "пенюарчета", което посмъртно няма да направя, така че и дълга пола ще нося, а очакваните температури са около 40 градуса... Спомням си как преди 2 г. щях да получа топлинен удар в джамията в Абу Даби, независимо че е прекрасна, но... се чувствах като "риба на сухо" с дълга пола, блуза с дълъг ръкав и шамия на главата. Сега се смея, ама тогава...

Но, да не спамя повече темата - в близост до Синята джамия, по-скоро на гърба ѝ,  има един малък музей на мозайки - Buyuk Saray Mozaiklery, в близост до един базар, дали си заслужава посещението? Експозицията била малка, входа е май 15 т.л., даже не знам дали ще имаме време, но пък ако е интересно?

Освен това мисля, след обиколката на Султан Ахмет да отидем до началото на Гюлхане Парк и оттам да хванем трамвая и след това метрото за летището. Дали тази част на парка /предвидила съм около 30-ина минути за него/ си заслужава? Ще бъдем на 2-ри април там и след тези снегове и кал тук, да видим малко зеленина и някое и друго цвете ще ни се отрази добре, преди да се потопим в миризмата на къри, хаха.

# 402

Да предварително си направихме резервацията за яхтата, дойдоха да ни вземат от хотела с бусче и програмата беше към 4ч. от 20ч. някъде до 00ч. Ето сайта на яхтата с която бяхме ние:
http://www.turnatour.com/
Дали може да споделите каква цена платихте, когато си го организирахте сами, по-скъпо ли ви излезна от организираните екскурзии на ТА?

# 403
  • Бургас / UK
kgergova,сега избрах случайна дата в сайта,който Мими е дала и ми излезе 50евро на човек за тур без консумация на алкохол,а за тур с консумация е 70 евро на човек.Нямам представа обаче какви турове и на какви цени предлагат от ТА   Peace

# 404
kgergova,сега избрах случайна дата в сайта,който Мими е дала и ми излезе 50евро на човек за тур без консумация на алкохол,а за тур с консумация е 70 евро на човек.Нямам представа обаче какви турове и на какви цени предлагат от ТА   Peace
И без дата излизат същите цени.Пробвах и с по голям брой хора.Дали ще е 1 човек дали 20 все същата цена.Определено е по скъпо. Цената на ТА Е 40 ев

Общи условия

Активация на акаунт