Истанбул [тема 43]

• 92 820
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Знаете ли, дали ремонта на Света София е приключил?

# 436
    А някой може ли да сподели актуални цени за Сапфир с 4D киното? Опитваме се да се ориентираме горе долу какви лири да обменим...🤔🤔

В 332 пост, стр. 23 на тази тема Николия е дала отговор на този въпрос.

# 437
    • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
    Беличке, разбрахме се  Hug Бугудъръ  Heart Eyes

ЗлаВещица, това е нашето име, конкретно не помня коя улица се визираше, по-скоро регион  newsm78 Но е  или Elviyahani Sk, или Mahmutpasa Yks - нещо около там.

# 438
    Как мога да стигна до Сапфир от Лалели?

# 439
    • София
    Как мога да стигна до Сапфир от Лалели?

С метрото от Йеникапъ или следващата спирка, зависи в коя част на Лалели сте.

Николия, Гьозтепе си заслужава определено! Толкова нагъсто засадени лалета никога не съм виждала. Всъщност парка е с размера на парк Заимов в София, а като брой лалетата са след Емиргян или най-много да са трети в списъка. И самият парк не е лош - с интересни детски площадки, шадраванчета и най-впечатляващото за мен - два аквариума в средата. Направили са и местенца за снимки, оформени като арки, сърца и т.н. Има и прояви за фестивала - сцена, на която гостуват музиканти и сергии с цветя и занаятчии. Все пак е минало доста време от моето посещение, но едва ли нещата са се променили за лошо. По-скоро е станало по-добре.

Снимка от нета на единия аквариум:

Тази гъсеница също много ми хареса:   Laughing

# 440
    И на коя спирка трябва да сляза?Билети в метрото ли се взимат?

# 441
    • София
    И на коя спирка трябва да сляза?Билети в метрото ли се взимат?

Спирката е 4Левент. 4-ката е важна, защото има спирка само Левент. Има изход на метрото, който влиза направо в небостъргача. Купуват се жетони от автомати, с които се влиза в метрото, но много по-изгодно е да си купите Истанбул карт. Всичко това го пише на първа страница на темата.

# 442
    • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
    Благодаря, Танче.  Hug Я като съм те хванала да питам за нещо, което преди ми обясни, но търсачката отгоре не помага и не мога да намеря  Confused Цветните къщички под Султанахмед къде бяха? Помня някъде към малката Ая София, ама не откривам поста ти  newsm78

# 443
    • София
    Благодаря, Танче.  Hug Я като съм те хванала да питам за нещо, което преди ми обясни, но търсачката отгоре не помага и не мога да намеря  Confused Цветните къщички под Султанахмед къде бяха? Помня някъде към малката Ая София, ама не откривам поста ти  newsm78

Почти на Хиподрума е. В дъното има една красива бяла сграда - нещо изложбено е. Вдясно е дворецът на Ибрахим паша. В ляво, но на отсрещния ъгъл е въпросното място. Всъщност е ресторант. Там е и един от входовете на базар Араста. Първо се вижда една мини градинка на ъгъл, а като се загледаш в уличката, която е равна, а не стръмна, ще видиш и къщичките. Ето:

цък

"Тръгни" надясно и ще видиш Хиподрума. Wink

# 444
    • Пловдив
    Тъй като и аз си подготвям програмата за любимия град, който смятаме да посетим другата седмица. Забелязах, че разписанията на корабчета за парк Емиргян са за работни дни. Това означава ли, че събота и неделя не се движат?

http://en.sehirhatlari.istanbul/en/timetable/rumeli-kavagi-eminonu-6500.html

# 445
    • Варна
    Скрит текст:
    Изписах пак един чаршаВ и компа блокира, та всичко се затри. Направо ми изпуши главата...

amareto etо, и аз благодаря, че ме накара да търся. Така хем имаме ново инфо за достигане до аквариума, хем още един сайт за информация относно автобусите. В първия пост има един такъв неработещ, може да се смени.

ЗлаВещица, огромната част от поста, който не можах да публикувам, беше за твоя въпрос. Утре ще ти го напиша отново. Извинявам се!

didabs, чел/а ли си нещо в темата? Защото ако не си, каквото и да пише Таня, няма да е от полза. Всичко е писано многократно, дори и само в тази тема. Фактът, че говориш за "билети" показва, че не си чел/а.

gapaga, права си. Няма разписание за почивните дни. Пфффф! Това вероятно се дължи на факта, че това е фери, обслужващо работещите, а не е "фестивално". Да се надяваме, че ще пуснат такова. Ако не, ще се напада в работни дни.

Tsvetan Petrov, в тази връзка вариантът за неделя не може да е този, който измислих по-рано. Ще видя какво да предложа друго. Утре.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 23:12 от beljata

# 446
    • On the sea
    Здравейте и от мен. Най-после успях да сглобя програмата. Тръгваме на 10-ти април и вече нямам търпение. Първо ще я споделя и после ще си задам въпросите.
    Ден 1
    Миниатюрк
    Пиер Лоти
    Свети Стефан
    Сюлеймание
    Таксим
    Ден 2
    Емиргян
    Румели Хисар
    Саръйер
    Сапфир
    Ден 3 - Азия
    Юскюдар
    Кадикьой
    Мода (евентуално)
    Чамлъджъ (може би не го изписах правилно)
    Ден 4
    Нишанташъ
    Корабче по Босфора
    Хотелът ни ще е на Таксим и понеже обичаме да вървим пеша въпросите ми ще са в тази насока. Номерата на автобусите си ги преписах от първа страница, надявам се да са актуални, понеже ще се наложи да ги използваме за по отдалечените точки.
    Ако тръгнем от Пиер Лоти пеша възможно ли е да стигнем до Свети Стефан без да сме окапали? Сюлеймание от картата виждам, че е горе долу в района, това джамията която се вижда в височината от Емиьоню ли е? Разстоянието от Румели Хисар до Саръйер може ли да се извърви пеша или как по логично да подредя ден втори? За денят в Азия до къде ще бъде по удачно да хванем ферибота Юскюдар или Кадикьой? Това което съм планирала за този ден изпълнимо ли е? И последен въпрос от Кабаташ далеч ли ще ни бъде пешеходно Нишанташъ? На картата не ми изглежда много далеч, но все пак Smiley. Това са ми въпросите, може би до някаква степен глупави, но ако това което съм планирала за пешеходно не е напълно възможно да подготвям записките с номерата на автобусите. И понеже ден 4 ни е свободен ако някой има интересно предложение в района на Таксим примерно. Основните забележителности сме ги посетили. Благодаря предварително

# 447
    Tsvetan Petrov, да, Египетския е пазарът на подправките или Mısır Çarşısı. Имай предвид, че буква "ı" ("и" без точка) в турския се чете като "ъ". Затова е Топ Капъ и Мъсър чаршъсъ. За корабчетата - да, така мисля, във вашия случай. Отивайки до парка с ферибот, минавате маршрута на туровете по Босфора, дори стигате по-далеч, защото туровете са до втория мост, а пристанището на Емиргян е около 2 км по-напред. Разбира се, и други разлики има. Най-малкото няма да се движите по азиатския бряг (което се случва в едната посока при туровете), но пък той не е чак толкова далеч, та да не може да се види. Тук има няколко спирки по маршрута, което ще ви даде възможност да се доближите до брега повече, отколкото с тура. И така... За мен това е добра възможност да съчетаете 2 в 1. Пък ако успеете да вместите и тур, няма да е излишно. Няколко пъти ще сте около Еминьоню и от там може да вземете дори и тур по тъмно. Те също имат своя чар.
    Девичата кула я остави за друг път. Хубаво си решил за настаняването и напускането.
    Моля, сподели кой е хотела, че нещо ме обърква информацията ти.
    Значи ще обмислим за вечерен тур Simple Smile а дневния отпада.Ето това ни е хотела: Nagehan Hotel Old City
    Mollahüsrev Mahallesi, Üzümcü Sk., 34134 Fatih/İstanbul, Turkey
    +90 212 527 11 07
    https://goo.gl/maps/XatT2bbRZ4v
    Вече сме платили, но все пак някой с отзиви за него?

# 448
      А някой може ли да сподели актуални цени за Сапфир с 4D киното? Опитваме се да се ориентираме горе долу какви лири да обменим...🤔🤔
      Това което намерих аз като инфо е: Небостъргача само 18 лири, небостъргач и 4д 28 лири Simple Smile

Edit: Извинявам се за двата коментара един след друг, но съмнот телефони и не успях да вместя двата отговора в един коментар

# 449
      Здравейте!

Април месец сме запланували уикенд в Истанбул с мъжа ми и децата (на 6 и 8 г.). От предишно посещение имаме Истанбулкарт, която ще заредим и ще използваме в метрото и трамвая. Въпросът ми е знаете ли как се таксуват децата? Ясно е, че голямата ни дъщеря ще бъде таксувана, но малката е все още на 6 и не съм наясно как ще стане при нея чекирането... newsm78
      Здравей,
        щом имате карта сте ползвали тази услуга и друг път Simple Smile Знаете на метрото и трамвая как са направени минаваш с картата , тегли си лирите и те пуска . Никъде няма такова нещо за различни възрасти Simple Smile

Явно има, щом малко по-нагоре SibilaLilova намери информация, че децата до 6 години могат да пътуват без билет.

Не съм ходила с деца, но в темата много пъти е споделяно, че ако децата минават под турникета на спирката, влизат без да плащат. И 8 годишното дете ще мине, стига да не е много едро. Самите служители на спирката давали знак да минават, не е нещо незаконно.

Розова маслинка, и ние бяхме само възрастни и то през първата година, когато разнообразието беше по-малко от сега. Отне ни повече от 3 часа. С пътя (по 1 час на посока) се получи половин ден.

kali70, Ду беше влизала в двореца и беше разочарована. Иначе и аз му се каних, не толкова като музей на ислямското изкуство, а като дворец. Доколкото разбрах, няма смисъл да се разглежда с тази цел.

tsvetinail, приятелите, с които си отсядала в Лалели турци ли са били? В името на туризма си затварят очите за "неверниците", но когато става въпрос за техен човек, може да се държат по различен начин.

Много хубаво, че е намерила информация каква ще е отстъпката за дете на 8 г, 9г итн . Картата за трамвая, метро е една и съща,  зарежда се от всеки магазин или бутка и там  не те питат на колко си гоини. И на всяка спирка има служител, който наблюдава стриктно дали " Бай Ганьо" минава  под турникета или си плаща, за да спести една лира. В Лалели има хотели които са така наречени " open" за това да се настаняват турци с жени от др държави без да имат брак и такива в които не може. Страхотно е, че са ти съдействали от агенцията.

Общи условия

Активация на акаунт