Истанбул [тема 43]

• 92 853
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
https://www.google.bg/maps/@41.0172464,29.0136523,12.75z?hl=bg
Карта с основните забележителности,пазари,ресторанти,търговски зони
в Истанбул

Последна редакция: нд, 25 мар 2018, 22:55 от shosho1

# 421
Горе долу подредих нашата програма, споделете дали е изпълнима Grinning
В Петък правим сметка към 12-12:30 да сме в Истанбул, по най-бързия начин се оправяме и тръгваме да обикаляме:
Петък:
    Разходка из Капалъ Чарши
    Лифт и кафе Пиер Лоти
    Sapphire Residence

Събота:
   ТопКапи, Света София, Цистерната, паметници на площада.
   1Обяд.
   Разглеждане на пазара на подправките.
   Моста Галата, Кулата и кафе
   Разходка с корабче по Босфора
   Разходка по главната улица, площад Таксим.

Неделя:
  Долма Бахче Палас.Разглеждане на двореца и харема.
  парка на Лалетата
  Пътуване към България

Иска ми се Пиер Лоти и Сапфир да ги посетим по залез, посъветвайте, кое с кое да разменя в Събота за да са и двете по залез.
Забравих да кажа че ми се иска ако има как да вмъкна и Девическата кула(мисля така се казваше)

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 15:33 от Tsvetan Petrov

# 422
Знае ли някой през какъв интервал се движат автобусите BN1, BN2 и BN3 за Florya, че не мога да се ориентирам в разписанието?

# 423
  • Свети Влас
Според мен 12:00 часа е късно за пристигане в Истанбул,  трафикът е ужасен... а и не се знае колко ще ви бавят на границата. Майка чакаха 4 часа на границата за Одрин, вярно беше преди Коледа...

# 424
Цветан, аз бих направила така:

Петък:
    Разходка из Капалъ Чарши
    Разходка с корабче по Босфора
    Лифт и кафе Пиер Лоти

Събота:
   ТопКапи, Света София, Цистерната, паметници на площада.
   1Обяд.
   Разглеждане на пазара на подправките.
   Моста Галата, Кулата и кафе
   Разходка по главната улица, площад Таксим.  
   Sapphire Residence

Малко на корабчето по Босфора не мога да му намеря място, но като че ли така е по- добре.
Ако не ви стигне време за Пиер Лоти не е болка за умиране- може следващия път.

# 425
  • Варна
amareto eto, сайта https://buradanoraya.com/istanbul/en/index.htm#active-tab=page-map ли ползваш?
Третото падащо меню вляво дава възможност да си избереш линията, която те интересува. Така ще си видиш това, което те интересува, вместо ние да го правим с риск да не сме точни. Както казах преди няколко поста, разписанието в посока Флоря е малко странно и леко неудобно, но като се знае, може да се напасне.

И да те попитам отново за споменатия от теб автобус от Емиргян до Каракьой. Би ли споделила кой е?

В тази връзка... автобусна линия BN3 в Истанбул няма.

Tsvetan Petrov, дано успеете по обяд да сте в Истанбул. Трафикът там е постоянен и като изключим времето от полунощ, вероятно, до към 6 сутринта, лудницата е пълна. Но ако имате добра ориентация и лесен достъп до местоназначението, както и късмет с минаването на границата и придвижването като цяло, може и да не загубите твърде много време. Въпрос и на късмет.
На мен първото, което ми прави впечатление в програмата ти, е твърде амбициозната част за неделя. Не за друго, а защото все пак в този ден отпътувате. Разбира се, че може да си тръгнете и в късния следобед, но все пак имайте предвид, че именно в неделя достъпът до Емиргян (предполагам него визираш като "парка на лалетата") е най-труден. Самият парк също изисква време. Пък и Долмабахче не е обект за 15 минути...
За мен цялата ти програма е твърде натоварена. Звучи като такава на ТА, ама тях не ги интересува преживяването, а наблъскването на обекти с цел задоволяване на всички желания и най-вече, с цел максимална печалба. Ако искате да се насладите на града, разтовари малко програмата.
Мост Галата и едноименната кула се връзват с Таксим и "главната" улица (предполагам, визираш Истиклял), но между тях не е мястото на Босфора. Той трябва да е преди или след всички тях, или някъде другаде, но не и между тях.
За пореден път... Пиер Лоти е най-добре да достигнете с корабчето по Златния рог, а не с автобус. И в този смисъл, нека с Босфора са в отделни дни - да не ви стане много пътуването по вода.

И един въпрос... Не виждам Св. Стефан в програмата... Не желаете да я посетите или си я пропуснал случайно?

Ще огледам още веднъж и ще предложа подредба. Ако написаното по-горе ти звучи смислено, помисли кое да отпадне от така дадената програма.

# 426

Tsvetan Petrov, дано успеете по обяд да сте в Истанбул. Трафикът там е постоянен и като изключим времето от полунощ, вероятно, до към 6 сутринта, лудницата е пълна. Но ако имате добра ориентация и лесен достъп до местоназначението, както и късмет с минаването на границата и придвижването като цяло, може и да не загубите твърде много време. Въпрос и на късмет.
На мен първото, което ми прави впечатление в програмата ти, е твърде амбициозната част за неделя. Не за друго, а защото все пак в този ден отпътувате. Разбира се, че може да си тръгнете и в късния следобед, но все пак имайте предвид, че именно в неделя достъпът до Емиргян (предполагам него визираш като "парка на лалетата") е най-труден. Самият парк също изисква време. Пък и Долмабахче не е обект за 15 минути...
За мен цялата ти програма е твърде натоварена. Звучи като такава на ТА, ама тях не ги интересува преживяването, а наблъскването на обекти с цел задоволяване на всички желания и най-вече, с цел максимална печалба. Ако искате да се насладите на града, разтовари малко програмата.
Мост Галата и едноименната кула се връзват с Таксим и "главната" улица (предполагам, визираш Истиклял), но между тях не е мястото на Босфора. Той трябва да е преди или след всички тях, или някъде другаде, но не и между тях.
За пореден път... Пиер Лоти е най-добре да достигнете с корабчето по Златния рог, а не с автобус. И в този смисъл, нека с Босфора са в отделни дни - да не ви стане много пътуването по вода.

И един въпрос... Не виждам Св. Стефан в програмата... Не желаете да я посетите или си я пропуснал случайно?

Ще огледам още веднъж и ще предложа подредба. Ако написаното по-горе ти звучи смислено, помисли кое да отпадне от така дадената програма.

В такъв случай ще преместим тръгване за натам по-рано през нощта. А относно разтоварването на програмата, може ли да предложите нещо като вариант, само един човек от нас е бил на екскурзия с ТА там, на другите ни е за първи път, и е ясно че ще има и втори.Какво бихте препоръчали да видим в тези горе долу 2 дена и половина?Относно св. Стефан съм я пропуснал Sad @pepel_ot_rozi предложи нагоре вариант за програмата, той как Ви се струва?Благодаря!

edit: За кулата Галата ми дадоха съвет вместо нея да посетим съседно на нея кафе, което е също на високо и предлага почти същата гледка, не знам с това дали ще спестим време.Относно Неделя плана ни е сутринта от 8:30-9:00 до към 16:00 да отделим за Долма бахче и Емиргян

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 17:04 от Tsvetan Petrov

# 427
  • Варна
Tsvetan Petrov, една идея:

Понеже съботата е доста тежка, а и искаш да разделиш Пиер Лоти и Сапфир... Махни Босфора от там и след Таксим идете с метрото до Сапфир.Така се получава горе-долу следното...

В петък, ако стигнете навреме, можете да направите така:
- Капалъ чарши
- Египетския
- корабче до Пиер Лоти и посрещане на залеза там (ако няма редовната километрична опашка за лифта)

Така съботата може да изглежда по следния начин:
- Султанахмет и Топ капЪ (макар за мен да е твърде амбициозна идеята до обяд да разгледате двореца, храма и водохранилището, както и площада като цяло)
- трамвай до Каракьой (или Еминьоню, ако държите да минете по моста пеша), а от там нагоре (извинявай за този баир, ама ти така си го написал, пък и целта е да завършите със Сапфир) последователно кула Галата (ако искате да се качвате, ще отнеме време), Истиклял, Таксим
- от Таксим метрото до 4.Левент за Сапфир - залез там

За неделя остава пак парка и двореца, но ето вариант.
- възможно най-рано отивате и разглеждате двореца с надеждата, че всички останали са се успали и няма голяма опашка в началото на работното време
- не преди 11 часа се телепортирате до Еминьоню или Бешикташ, откъдето взимате ферибота до Емиргян (разписанието е достъпно на сайта, Николия го качи наскоро). Той стига доста по-далеч в протока от туровете по Босфора, пък ви върши работа и за достигане на парка... освен това е на цената на градско пътуване.
- пак с това фери се връщате до Еминьоню, откъдето с трамвая се придвижвате до хотела и отпътувате за България (обезателно разгледай разписанието и в двете посоки, защото не са твърде малки интервалите, обаче спестява висене в трафика, а и както казах, правите тур по Босфора почти без пари... при липса на време за нормален такъв)
Тук обаче трябва да имаш предвид часовете за освобождаване на хотела. Евентуално може да освободите стаята още сутринта, защото иначе ще закъснеете, а багажа да ви чака в колата или на рецепция. Не знам къде ще паркирате, но се надявам да не мислиш да караш в града.

П.П. Писали сме заедно.
Св. Стефан се комбинира с Пиер Лоти, но не и в петък следобед, ако сте окъснели. Още никой не е споделил от колко до колко е отворена, но може да опитате да я вмъкнете някак. Или да отидете на Еминьоню в петък, да вземете корабче до църквата, а от там - до Пиер Лоти. Капалъ-то и Египетския - според наличното време пак може да са си, където ги поставих.
Аз бих пропуснала Топ Капъ, ако трябва да избирам между обектите около Султанахмет. Не за друго, а защото иска повече време и трябва да му се отдели има-няма един предиобед.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 17:08 от beljata

# 428
beljata,  не ти отговорих по-рано на въпроса за автобуса за Емиргян, извинявай,  защото на него нямаше номер. От спирката на Каракьой се качихме , защото пишеше Емиргян парк, попитахме, отива ли до там, шофьора отговори "evet"...и се качихме. На връщане, отново с подобен автобус. Това беше точно преди 2 години, в средата на април.
Отговор за автобус BN3 преди един месец ето тук:  https://www.google.bg/search?source=hp&ei=XwO5WuLEHsjYwAK76b … spf=1522074480031
И на други места съм чела за този номер автобус, така, че ...има и такъв!
Ahmed Eisa Elhag:
BN1, BN2 or BN3 all of it could take to Aquarium from EMINONU in the side of Spicy Bazar, and this will cost you just 2.5 TL they will debit this fees from your Istanbul Cart of public Transportation
Да, точно тук гледах: https://buradanoraya.com/istanbul/en/index.htm#active-tab=page-map и понеже часовете са почти след 16:00 ч., попитах, дали някой не е пътувал до Florya, за да ми каже с точност.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 17:56 от amareto eto

# 429
Египетския е този на подправките нали така? Програмата изглежда доста добре, за Събота и Неделя плановете ни са 8:30 да излезем от хотела, който е доста близо до Топ капЪ на около 25мин с трамвай, или 30 и няколко пеша, поне така го дава Google maps, от Капалъ чарши пък сме на 15-20 мин пеш. Да разбирам, че ако отидем до Пиер Лоти и парка на лалетата с корабче няма смисъл от допълнителна разходка с корабче?Мисля да ви послушам и да махнем Топ Капъ, да го оставим за следващия път с още места за посещение.А има ли вариант да посетим и Девическата кула или шанса е почти 0?Иначе за Петък плана ни е да спрем на паркинг до хотела, има около 10 евро на ден, оставяме багажа там и тръгваме да обикаляме, в Неделя ставаме закусваме, изнасяме багажа в колата и тръгваме на обикаляме и накрая направо по колите и тръгване към България.За фериботите и градския се ориентирах вече да ги гледам по часове кое от къде тръгва.Благодаря много още веднъж

# 430
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
В гугъл мапс един местен гид е написал, че Св Стефан работи от 9 до 17:00, тук някой (извинявам се, не помня кой) спомена 18, така че не е много ясно, но е около тогава.
Аз се надявам на терасата достъпа да е свободен, много ми харесват снимките от там.

Някой който е посещавал парка Гьозтепе по време на лалета би ли ми споделил заслужава ли си времето до там (респективно двете билетчета), или да се ориентирам към кафенето с възглавничките или Ортакьой?
Всъщност в Юскюдар освен кафенето и джамията, има ли и друго интересно?

И друго много важно, че не го откривам чрез търсачката - Кюлот сокака спокойно може да се ползва за пряк път към Египетския пазар, стига да уцелиш правилния изход от Капалъто, нали?

# 431
  • Варна
amareto eto, намираме кусур на Buradan Oraya, в който фигурират само BN1 и BN2.
В Гугъл мапс излиза и BN3, но не е до Еминьоню, а до Йеникапъ.
Ето ти и разписанието:
http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/BN3/HALKALI%20-%20YEN%C4 … ve-Duraklar%C4%B1
Далеч по-удобно, доколкото виждам, а Йеникапъ не е лоша отправна точка.
Предполагам, линията е създадена по-скоро, затова тук не е споменавана.

Колкото до разписанието на първите две линии - такова е, странно. При това само в посока аквариума. Което за мен не е логично, защото се чудя откъде идват автобусите, които тръгват целодневно в обратната посока. Няма гаранция, че когато е пътувал някой от списващите, графикът е бил такъв, каквото е в момента.

Въпросното разписание се потвърждава и от сайта, споменат по-горе. Виж го и там.

Дано се появи някой, който да ни разясни тези неясноти. Това, което виждам е, че линиите се обслужват и от друга фирма, не само от IEET. Пише също, че линията от Еминьоню е кръгова. Но толкова с моя турски.

Другият автобус, който сте ползвали, може да е бил пуснат по повод Фестивала. Него пък къде да го открием, един... от нас не знае.

Шебечко, на последния въпрос... Да, може. От години правим прехода между двата пазара именно по този маршрут. И не е нужно да влизаш в Капалъ-то, за да търсиш правилния изход. Принципно от някоя от левите пресечки на главната алея ще стигнеш до такъв изход, но ако не държиш да влизаш вътре, може направо преди входа да хванеш улицата с дюкяни вляво и като стигнеш края и, да завиеш надясно по първата или втората пресечка. Колко "пряк" ще е пътя обаче зависи от това доколко си склонна да се замОташ в лабиринта от улички. Аз редовно "се губя" нарочно там. Забавно ми е да влизам всеки път в нови сокаци. Знам, че в краен случай мога да питам или да ползвам навигацията в джоба. Засега не ми се е налагало нито едно от двете.

Tsvetan Petrov, да, Египетския е пазарът на подправките или Mısır Çarşısı. Имай предвид, че буква "ı" ("и" без точка) в турския се чете като "ъ". Затова е Топ Капъ и Мъсър чаршъсъ. За корабчетата - да, така мисля, във вашия случай. Отивайки до парка с ферибот, минавате маршрута на туровете по Босфора, дори стигате по-далеч, защото туровете са до втория мост, а пристанището на Емиргян е около 2 км по-напред. Разбира се, и други разлики има. Най-малкото няма да се движите по азиатския бряг (което се случва в едната посока при туровете), но пък той не е чак толкова далеч, та да не може да се види. Тук има няколко спирки по маршрута, което ще ви даде възможност да се доближите до брега повече, отколкото с тура. И така... За мен това е добра възможност да съчетаете 2 в 1. Пък ако успеете да вместите и тур, няма да е излишно. Няколко пъти ще сте около Еминьоню и от там може да вземете дори и тур по тъмно. Те също имат своя чар.
Девичата кула я остави за друг път. Хубаво си решил за настаняването и напускането.
Моля, сподели кой е хотела, че нещо ме обърква информацията ти.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 19:35 от beljata

# 432
beljata, благодаря ти за разписанието на BN3!!! Много е обнадеждаващо и  отправната точка е много удобна!

# 433
  • Пловдив

Шебечко, на последния въпрос... Да, може. От години правим прехода между двата пазара именно по този маршрут. И не е нужно да влизаш в Капалъ-то, за да търсиш правилния изход.

А ако влезеш в Капалъ-то накъде трябва да търсиш правилния изход? Долу горе ...
Аз тъкмо щях да питам за този пазар, не му знам името, единия път екскурзоводката ни остави на Египетския пазар със сина ми , каза да продължаваме направо, ще минем през голям пазар и ще излезем в Капалъ. И много ми  хареса, следващия път помолих да ме оставят там с приятелките ми и пак бяхме очаровани. Сега обаче, не знам дали ще извадим късмет да влезе откъм Египетския , та ми се ще да можем да го намерим през Капалъ-то. Прочетох и за дюканчетата, но не съм сигурна, че ще се ориентирам.
А, и гледах в търсачката, името "Кюлот сокак" форумско ли е? Че май останах с такова впечатление. И ако е така как е турското име?

# 434
    А някой може ли да сподели актуални цени за Сапфир с 4D киното? Опитваме се да се ориентираме горе долу какви лири да обменим...🤔🤔

Общи условия

Активация на акаунт