Истанбул [тема 43]

• 92 866
  • 752
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Tsvetan Petrov, трамваят ви е доста далече, но пак не е 25 минути с него до Топ Капъ. Вероятно си гледал другото Топ капъ, което е трамвайна спирка в другата посока.
Веднага ти казвам, че сте на метри от Сюлеймание и е недопустимо да я пропуснете, освен ако нямате други причини да го направите. От вашата изходна точка за Св. Стефан и Пиер Лоти не е нужно да минавате през Капалъ-то и Египетския. Предвид това и проблемът с ферибота за Емиргян в почивните дни, утре ще се постарая да преразгледам програмата ти.
Не помня някой да е отсядал в този хотел, защото обикновено търсим настаняване в Султанахмет, около Сиркеджи или Таксим, а ТА настаняват в Лалели. Гледала съм го, обаче, и изглежда добре. От горната страна на Сюлеймание е, долната не ми е любима... ХИЧ!

velvet*, в първия ден Таксим ми е някак "цвъкнат" след иначе добре навързаните обекти (като район, не съм обмисляла последователността).
Вторият ден може да се пренареди с цел поставяне на Емиргян и Сапфир един след друг, предвид удобния автобус между двата обекта и препоръката ни Сапфир да е по залез. След Сапфир може да се придвижите до Таксим и да се насладите на вечерния чар на Истиклял и кула Галата.
Редът на третия ден според мен ти е добър, стига да имаш смислена причина да започнеш с Юскюдар. Иначе Кадъкьой, Мода, а после от Кадъкьой автобус за Чамлъджа е ОК. Според моите познания правилното е КадЪкьой и ЧамлЪджА Денят е напълно изпълним така.
По отношение на преходите... Аз не бих се качила от Златния рог към Сюлеймание пеша. Горе споменах нещо по въпроса.
От станцията на лифта за Пиер Лоти до Св. Стефан е към 3 км. Не гарантирам, че целият маршрут е приятен. Вървяла съм по част от него, доста се "напудрих". За мен не е място за лежерни разходки, предвид натоварения път и тесни тротоари, на места дори липсващи.
Кабаташ... ако имаш предвид пристанището... мисля, че не работи все още и няма да работи още известно време.

# 451
И последен въпрос от Кабаташ далеч ли ще ни бъде пешеходно Нишанташъ? На картата не ми изглежда много далеч, но все пак Smiley.
Далече е, да. Няма и какво да се види чак до Ъхламур, освен навъртане на разстояние по нагорнище.  
Нишанташъ е  удобно ако се слезе с метрото на Османбейи от там да се пуснете по уличките. Като сте толкова маратонско ориентирани може да слезете до Ъхламур и да продължите до Долмабахче.  Вече от Кабаташ трамвай посока Еминьоню или тюнел до Таксим или където сте планували....

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 00:50 от Щефи

# 452
Tsvetan Petrov, трамваят ви е доста далече, но пак не е 25 минути с него до Топ Капъ. Вероятно си гледал другото Топ капъ, което е трамвайна спирка в другата посока.
Веднага ти казвам, че сте на метри от Сюлеймание и е недопустимо да я пропуснете, освен ако нямате други причини да го направите. От вашата изходна точка за Св. Стефан и Пиер Лоти не е нужно да минавате през Капалъ-то и Египетския. Предвид това и проблемът с ферибота за Емиргян в почивните дни, утре ще се постарая да преразгледам програмата ти.
Не помня някой да е отсядал в този хотел, защото обикновено търсим настаняване в Султанахмет, около Сиркеджи или Таксим, а ТА настаняват в Лалели. Гледала съм го, обаче, и изглежда добре. От горната страна на Сюлеймание е, долната не ми е любима... ХИЧ!
Може и аз да съм в грешка, това което гледам е, 1км пеша до Lalei Universite и от там Т1 до Sultanahmet и от там ми дава 550м до Topkapi palace museum.Сюлеймание дори не знаех за нея, но ще я пиша в списъка с бонуси и ще гледаме да я вмъкнем.Аз гледах че ТА настаняват в Лалеи и мислех че там е ок, намерих този хотел с не лоша оценка и на доста прилични пари, но следващия път ще гледаме да сме около Таксим.

# 453
# 454
  • On the sea
belijata, благодаря за съветите. Юскюдар исках да посетим, заради кафето с възглавничките, но по добре да го отложим за друг път (причина да се върнем в Истанбул:smiley:). Таксим съм го включила първият ден,  защото така или иначе хотелът ни ще бъде там, ако не сме много уморени може да се разходим вечерта, ако не ще го отложа за друг ден. И да попитам от Таксим до Миниатюрк автобуси 36Т или 38Т ли да хванем? Пеша се е видяло, че няма много да вървим Smile
Щефи а в Ъхламур освен двореца друго интересно какво може да се види?

# 455
  • Варна
Tsvetan Petrov, когато казах, че информацията ти ме обърква, беше защото разбрах, че самото ви пътуване с трамвая е 20-25 мин. И по-бързо трябва да стигнете до Султанахмет, респективно Топ Капъ. Три спирки са от Университета.

Другия път търси в Султанахмет. Там има доста хотели, при които може да се паркира безплатно. Освен това близостта да историческия център е основно предимство, за мен. Освен ако не сте любители на нощния живот, чийто център е Таксим и околностите на Истиклял.

Имам някои идеи предвид новите обстоятелства. Ще ги нахвърлям и ще ги публикувам.

velvet*, така го разбирам вече Таксим-ът Simple Smile
Възглавничките, примерно, имах предвид под основателна причина да отидете до Юскюдар. Няма защо да го махаш. Вписва се. След него отивате на Кадъкьой и действате нататък. Все пак на Чамлъджа спокойно може да замръкнете. А от там има директен автобус до Таксим. По-скъп, но поне минавате само с него.
Няма да вървите много заради разстоянията и за да не губите излишно време, иначе лошо няма. Направете си една лежерна разходка по крайбрежната. Може би преди Емиргян, ако се връзва с предния обект.
Ще погледна автобусите, отдавна не съм търсила за това направление.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 10:03 от beljata

# 456
Горе долу подредих нашата програма, споделете дали е изпълнима Grinning
В Петък правим сметка към 12-12:30 да сме в Истанбул, по най-бързия начин се оправяме и тръгваме да обикаляме:
Петък:
    Разходка из Капалъ Чарши
    Лифт и кафе Пиер Лоти
    Sapphire Residence

Събота:
   ТопКапи, Света София, Цистерната, паметници на площада.
   1Обяд.
   Разглеждане на пазара на подправките.
   Моста Галата, Кулата и кафе
   Разходка с корабче по Босфора
   Разходка по главната улица, площад Таксим.

Неделя:
  Долма Бахче Палас.Разглеждане на двореца и харема.
  парка на Лалетата
  Пътуване към България

Иска ми се Пиер Лоти и Сапфир да ги посетим по залез, посъветвайте, кое с кое да разменя в Събота за да са и двете по залез.
Забравих да кажа че ми се иска ако има как да вмъкна и Девическата кула(мисля така се казваше)

Здравейте! За пореден път ще кажа че това е много разхвърляна програма и като за първи път в града може наистина да предпочитате така да гледате. Отново ще Ви предложа много по-стегната програма. Не е задължително да се съобразявате с мен.

1 ден. Разглеждате  Капълъто. Отивате  на Еминьоню. Хващате ферибот и отивате до парка Емиргян. От там хващате авт.EL2 и отивате до Сапфир. Така може да го видите града и по залез.  От там с метрото слизате на Таксим и се спускате по Истиклял.

2ден. Разглеждате Св. София, Водохранилището.  Отивате на Еминьоню разглеждате Египетския пазар хващате авт. за Пиер Лоти и слизате преди това, за да разгледате църквата Св. Стефан или хващате ферибот от Каракьой като минавате пеша моста Галата. След това отивате на Пиер Лоти. Отново може да се види града по залез.

3 ден. Долмабахче След това, това което не сте видели. На път за излизане от Истанбул посещавате Аквариума.

# 457
  • On the sea
Ако ми кажеш номера на директния автобус до Таксим и от къде горе долу да ги хванем ще съм ти много благодарна. Няма значение, че е по скъп, важното е да е удобен! За Юскюдар ще го решим на място, важното е че сглобих програмата и мисля, че не е много натоварена за да имаме време да се насладим, нещата горе долу са ми ясни, като и много разчитам на офлайн картата Smiley.

# 458
  • Варна
Теди, и аз ти благодаря.
Още снощи направих този ред за първия ден, след като ни обърнаха внимание, че в събота и неделя ферито не се движи. Разбира се, пренаредих мислено и следващите дни. Обаче с проблема с компютъра вече нямах сили да пиша повече.
Мога да добавя разписанието на EL2, така и така го извадих:
http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/EL2/EM%C4%B0RGAN%20-%204 … ve-Duraklar%C4%B1

Tsvetan Petrov
, програмата на Теди е идеална, при наличните обстоятелства. Ако имате сили, след като се върнете от Пиер Лоти, на Еминьоню несъмнено ще попаднете на корабчетата за нощните турове. Викачите стоят близо до самия кораб и те приканват да се качиш. 15-тина лири е добра цена. Последно беше 12, ама знам ли...
Само не се подвеждайте по дневните "викачи", които пак се въртят около пристана на Еминьоню и те канят да се качиш на микробус, с който ще те отведат до кораба. Показват ти маршрут, който е два пъти по-голям от реалния и очакваш едва ли не да те заведат до средата на Златния рог за качване. Всъщност, те водят до малко след автобусната спирка от другата страна на моста, доста преди този на метрото, а скоро след това отново акостираш там, след разходка до малко след първия босфорски мост.
С две думи, ако успеете за дневен тур, препоръчвам TURYOL. Разписанието - тук: http://www.turyol.com/TarifeSeferSabit.aspx Отляво избираш туровете по Босфора, а после този от и до Еминьоню.
Ако ще е нощен, вариантът ти са споменатите по-горе корабчета (с викачите), тръгващи отляво на моста, между него и терминалите на SEHIR HATLARI.

velvet*, аз предпочитам да пътуваме за Чамлъджа до сп. Късъклъ. Автобусите от Кадъкьой спират на нея. Там има малък парк, вдясно от който е баира към парка. Обаче там има и стоянка на таксита, с които добирането до горе е по... енергоспестяващо. После се връщаме пак обратно до същата спирка (вече има и метро станция със същото име и май съвсем до парка, ама кат' ида, шА видА), като за по-напряко слизаме през детската площадка. Та, от тази спирка за Таксим пътува авт. 129Т. Не съм сигурна каква е цената на пътуването в момента (тогава нямахме достатъчно в картата и платихме на ръка, защото смятахме да заредим на Кадъкьой, но дойде този автобус и се метнахме на него), но иначе са поне две транспортни средства, със съответното прехвърляне и чакане.
Ето ти разписанието: http://www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/129T/BOSTANCI%20-%20TAKS … ve-Duraklar%C4%B1 С моя турски разбирам, че цената е двойна. Втората опция над разписанието, под името на линията, е да си извадиш спирките. Там намираш Късъклъ и от часовничето си отваряш разписанието на конкретната спирка.

# 459
Щефи а в Ъхламур освен двореца друго интересно какво може да се види?

Това не е дворец,  а два павилиона, където са спирали да си починат.  Може  да се пропусне между препускането на  един куп туристически обекти. Хубави снимки стават. Има и кафе в единия от павилионите, гледам, че се препичат местините на раздумка при хубаво време. Входа беше 1 лира , преди месец минавайки ми се мярна 1,5 лири с крайчеца на окото, бързайки, че бях умряла от глад, целта ми беше едно малко заведение със страхотни пикантни кюфтенца.
Аз често превземам баира между Hakki Yeten и Османбей, това въздишане по Нишанташъ не го намирам за кой знае какво, но ако търсите нещо извън масово туристическите места е  добра идея. Много магазини, сладкарски работилници, творчески ателиета, каруца с портокали, постоянни бибитки от колите, народ. Оживена градска атмосфера, скъп район. Очарователно е да, смесицата със западняшка атмосфера и местното на фона.  На самият булевард, където е метрото има доста места за хапване на по-разумни цени.

# 460
  • On the sea
beljia, благодаря, записах всичко, трябва да се справим, ако не ще питаме.
Щефи като изписах в google Ъхламур и ми излезе някакъв дворец и заради това може би се заблудих, че има такъв. Благодаря ти за описанието, ще го посетим задължително дори и корабчето по Босфора да отпадне.  Ходенето пеша не ни е проблем, предният път направихме доста голям преход от Долма Бахче до Таксим, Истиклял (обикаляне на магазини), Галата и чак до Султанахмет, та не ни плаши, дори беше най-приятната част. Благодаря ви момичета, за сега всичко ми е ясно, уж, ако нещо ми изплува ще питам преди да тръгнем, ако не после направо ще разказвам как е минало пътуването :smiley, а и не е изключено да се засечем с някоя съфорумка из парковете с лалета Smile

# 461
Здравейте! За пореден път ще кажа че това е много разхвърляна програма и като за първи път в града може наистина да предпочитате така да гледате. Отново ще Ви предложа много по-стегната програма. Не е задължително да се съобразявате с мен.

1 ден. Разглеждате  Капълъто. Отивате  на Еминьоню. Хващате ферибот и отивате до парка Емиргян. От там хващате авт.EL2 и отивате до Сапфир. Така може да го видите града и по залез.  От там с метрото слизате на Таксим и се спускате по Истиклял.

2ден. Разглеждате Св. София, Водохранилището.  Отивате на Еминьоню разглеждате Египетския пазар хващате авт. за Пиер Лоти и слизате преди това, за да разгледате църквата Св. Стефан или хващате ферибот от Каракьой като минавате пеша моста Галата. След това отивате на Пиер Лоти. Отново може да се види града по залез.

3 ден. Долмабахче След това, това което не сте видели. На път за излизане от Истанбул посещавате Аквариума.

Tsvetan Petrov
, програмата на Теди е идеална, при наличните обстоятелства. Ако имате сили, след като се върнете от Пиер Лоти, на Еминьоню несъмнено ще попаднете на корабчетата за нощните турове. Викачите стоят близо до самия кораб и те приканват да се качиш. 15-тина лири е добра цена. Последно беше 12, ама знам ли...
Само не се подвеждайте по дневните "викачи", които пак се въртят около пристана на Еминьоню и те канят да се качиш на микробус, с който ще те отведат до кораба. Показват ти маршрут, който е два пъти по-голям от реалния и очакваш едва ли не да те заведат до средата на Златния рог за качване. Всъщност, те водят до малко след автобусната спирка от другата страна на моста, доста преди този на метрото, а скоро след това отново акостираш там, след разходка до малко след първия босфорски мост.
С две думи, ако успеете за дневен тур, препоръчвам TURYOL. Разписанието - тук: http://www.turyol.com/TarifeSeferSabit.aspx Отляво избираш туровете по Босфора, а после този от и до Еминьоню.
Ако ще е нощен, вариантът ти са споменатите по-горе корабчета (с викачите), тръгващи отляво на моста, между него и терминалите на SEHIR HATLARI.
Благодаря много и на двете, определено програмата вече е променена, ТопКапъ остава за следващия път заедно с кулата и още доста други забележителности Simple Smile

Едит: Някъде може ли да се види вечерните турове с какво разписание са? Или по-точно кога е последния

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:19 от Tsvetan Petrov

# 462
Цветан, краят на първия ден може да ви е Галатската кула и пеша по моста Галата, ще се върнете на Еминьоню и в хотела. Simple Smile
Това е добър финал на деня. Simple Smile

# 463
  • Варна
За ЗлаВещица:

Ето карта с маршрута от главния вход на Капалъ-то до споменатия от мен изход към търговската зона.
https://www.google.bg/maps/dir/Bazaar+Grand+Bazaar+Beyazit+Gate/ … !2d41.0122023!3e2
Този е отвън. Няма как да се объркаш. Изобщо не влизаш в Капалъ чарши, а хващаш улицата вляво, представляваща поредица от магазини, най-вече за обувки и облекла. В края и, отляво, ще видиш изхода на автомобилен тунел, покрай който има още магазини, но ти си вървиш напред и влизаш във втората пресечка вдясно. И в първата да влезеш, тя пак те отвежда до втората (личи на картата, ако се вгледаш). И така попадаш в търговския район още от горния му край.

Другият маршрут е през главната на Капалъ-то. https://www.google.bg/maps/dir/Bazaar+Grand+Bazaar+Beyazit+Gate/ … !2d41.0122023!3e2 Разбира се, както ще видиш на картата, не е нужно да хванеш точно тази пресечка отляво. Може и по друга да завиеш и пак да стигнеш до този "капъсъ". По-надолу има и друг изход, но показаният ще ти даде възможност да минеш през по-голяма част от търговския район "кюлот сокак".
След изхода продължавате напред, ако излизате отвътре или наляво, ако сте дошли отвън. Първата перпендикулярна вече е с наклон надолу и през милиони шалове ви води към разни и разнообразни пресечки, изпълнени с хиляди магазини за какво ли не. Ако се затрудните с излизането до Египетския, питайте. Ама не вярвам. Единствения риск е да се гмурнете за по-дълго, отколкото сте очаквали.

Tsvetan Petrov, вероятно ще са следващиТЕ пътИ. Успех! И после да разкажеш!
Кога беше вашето пътуване?

Вече се обърках, то много народ ще ходи...
Преди години имахме пак едно такова "нашествие" (което не се осъществи напълно, де) и сега като чета, се връщам в онова време.
Било е преди 5 години.

velvet*, във връзка с горното, напълно е възможно казаното от теб. Остана да се познаете.
Скрит текст:
Същия този април 2013 на пешеходната пред Йълдъз се бяхме разминали с една съфорумка, която декламираше на мъжа си записките от темата, стриктно подредени в тефтер. Загледах я, тя се позачуди, аз се засрамих... После като споделих тук, се разпозна и си призна, ама...
С Таня пък се бяхме разминали на метри в Емиргян, без да знаем.
Но имаме и неочаквани приятни срещи из Истанбул. Та... дано!

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:49 от beljata

# 464
  • София
Цветан, краят на първия ден може да ви е Галатската кула и пеша по моста Галата, ще се върнете на Еминьоню и в хотела. Simple Smile
Това е добър финал на деня. Simple Smile

По това време кулата може да се види само отвън. През април работеше до 19-19,30 часа.

Общи условия

Активация на акаунт