Истанбул [тема 43]

• 92 771
  • 752
  •   2
Отговори
# 600
  • София
Здравейте момичета !
имам един въпрос някой може ли да ме ориентира как стои въпроса с такситата в Истанбул?
Ще ходим тази седмица 6,7,8 и искаме да посетим музея на техниката/на Рахми Коч/ видях на картата че е в азиатската част,а нашият хотел е ,,Хамидие" та въпроса ми е придвижването с такси как става и дали са коректни,скъпичко ли ще ми излезе?Или п добрия вариант е разходка пешеходна през моста Галата?
Благодаря предварително.
Не знам как стои въпроса с такситата, защото не съм ползвала, но музеят на Рахми Коч се намира в Европа, на пристанище Хаскьой и може да се отиде с ферибота по Халич, за който стана дума 2-3 поста по-нагоре. Има и автобуси, но не ги знам кои са. Със сигурност има от голямата спирка на Еминьоню, както и идващи от Таксим.

През моста Галата не се отива в Азия. Wink И там е Европа.

Зла вещица, прекрасни лаленца!  Hug

Аз все още съм със старата версия на форума.  Grinning

# 601
  • Варна
Пепелче, малко е сложно това със спирките. Ще огледам след малко пак, но за мен мястото, показано в този е по-логично. Заради кръговия маршрут на линията. Не гарантирам. Хубавото е, че спирките там са с добри информационни табели, та няма начин да не се ориентира човек, стига да не ви е много скъпо времето.

Kristalin, Музеят на техниката не се намира в азиатската част, а от другата страна на Златния рог в европейската част. Мост Галата не разделя Европа от Азия, а свързва двата бряга на споменатия залив.
В Истанбул има добре организиран градски транспорт, та надали е нужно да се прибягва до таксита. Много рядко в темата е споделяно за ползването на такива и повече конкретика не мога да дам.
Пешеходна разходка до музея не е добра идея.

П.П. Забави ме проблем с компютъра. Дублирам се. Извинете!

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 13:09 от beljata

# 602
Благодаря за бързите отговори.
А съм се объркала нещо с посоките  Mr. Green,благодаря за корекцията сега разглдах на картата вече ми се изясниха някои неща.
Видях че и лалетата са разцъфтели,планираме Топкапъ,Чамладжа,кафенето Пиер Лоти,църква Св.Стефан,Египетския пазар,аквариума Тюркуазу и музея Рахми Коч.Може да съм изписаланякое име неправилно,моля да ме извините.
Приятен ден.

# 603
  • София
Египетския пазар, църквата, музеят на Рахми Коч и Пиер Лоти се навързват идеално по линията на ферибота. Само от Египетския пазар трябва да минете пеша от другата страна на моста Галата, където спира ферибота. Но пък ако си купите нещо от пазара, ще трябва да го носите цял ден. Simple Smile

Аквариумът вече се казва Sea Life. Wink Aко търсиш информация, търси с новото име, иначе няма да е актуална.

# 604
  • Бургас / UK
Не е много за предпочитане да се използва такси в Истанбул,като ни видят,че сме туристи и почват пазарлъците  Mr. Green Аз съм ползвала,единия път с майка се пазарихме ,а аз как мразя такива цигании  ooooh! ,но нямаше как...втория път съм пътувала с приятели турци и там вече се пусна апарата и всичко беше наред,въпреки,че точно тогава бяха вдигнали моста Галата(даже не знаех,че можело) и направихме доста голяма обиколка от Таксим до Султан Ахмет та платихме доста солена цена...  Mr. Green Но си заслужаваше де,видях моста отворен  Peace
Та по-добре с градския транспорт,отколкото да се разправяте с таксиметрови шофьори  Naughty

# 605
https:// Момичета, искам да помоля за
лична услуга някоя от пътуващите за Великден до Истанбул и съответно ако ще нощува в районът на Лалели. Ще бъда много благодарна. Ако някой може да съдейства да ми пише на лично. Предварително благодаря!

# 606
  • Бургас / UK
лична услуга някоя от пътуващите за Великден до Истанбул и съответно ако ще нощува в районът на Лалели. Ще бъда много благодарна. Ако някой може да съдейства да ми пише на лично. Предварително благодаря!

Дайте пак,че нищо не се отваря...

# 607
  • Варна
Kristalin, ако искате да стигнете директно от хотела до музея, имате възможност да го направите. Преходът е с два автобуса. Но така или иначе с едно транспортно средство няма да стане.
Понеже имаш други обекти в тази посока, по-добре е да ги подредиш един след друг.
Вариант 1: Започвате с нашата църква, до която може и пеша (от хотела ви са към 3 км, този маршрут може и да е поносим), после от едно от съседните пристанища, Fener или Balat, взимате корабче до музея (пристанище Hasköy), а след като го разгледате пак с корабчето отивате до пристанището за Пиер Лоти (пристанище Eyüp). Качвате се горе с лифта (от пристанището се върви малко до него), после обратно пак с това корабче, за да се насладите на целия му маршрут, което е за предпочитане пред автобусите по това направление, отивате на Еминьоню за Египетския и каквото друго решите.

Вариант 2: Отивате някак (най-бързо е с Т1, но не знам дали няма да разглеждате нещо в тази посока) до Еминьоню, минавате през Египетския, пресичате мост Галата, от Каракьой взимате корабчето до Fener или Balat, за да разгледате Св. Стефан. Нататък действате по Вариант 1. Този ред е по-удачен, с оглед възможността да бъдете по залез на Пиер Лоти. Стига да не сте натоварени от пазара.

Уф, пак дублирам някои неща... Дано съм полезна, все пак!

# 608
  • София
Влязох в iett и спирка Мармарай на 12 и 12А се различава по място от buradan...

На кой сайт да вярвам (не, че има значение като знам името на спирката Simple Smile)?  Simple Smile newsm78

Пепелче, преди малко забравих да отговоря. Не знам в случая кой сайт е верен, но няколко пъти съм хващала buradanoraya да дава грешни маршрути. Предполагам, че си направи изводите.  Wink

# 609
Влязох в iett и спирка Мармарай на 12 и 12А се различава по място от buradan...

На кой сайт да вярвам (не, че има значение като знам името на спирката Simple Smile)?  Simple Smile newsm78

Пепелче, преди малко забравих да отговоря. Не знам в случая кой сайт е верен, но няколко пъти съм хващала buradanoraya да дава грешни маршрути. Предполагам, че си направи изводите.  Wink
Ще разчитам на моя турско- английско- български или по- точно "Мармарай Юскюдар ???"
Въпросителната  интонация прави чудеса.  Joy Joy Joy

# 610

Дайте пак,че нищо не се отваря...
Не, то няма нищо за отваряне, по грешка е този линк там...

# 611
  • София
Който иска може да се възползва и от съветите на Нахиде Дениз за кратък престой в Истанбул.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790476

Едва сега прочетох статията. Как може да сложат обърната снимка?  Laughing Разбирам някоя новорегистрирала се мама в нашия форум да не се справи, но нали уж са сериозна медия?

А това ме разсмя добре:
Цитат
M въжĸн лифт eт aвopтoлo Koчao cpĸщy eaeлe 2 ĸвpe eтвĸждo дe aoфĸнĸтe нo Xиĸp Лeти, aeĸтe cĸ cчитo зoвĸдĸниĸтe нo влюбĸнитĸ...

Копирано от https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6790476 © www.24chasa.bg

Ох, а това, че направиха неразбираем копирания текст, но пък с подписа на "24 часа" е още по-смешно.  Laughing 

Превеждам - от квартал Мачка само срещу 2 евро може да се качим на въжена линия, която да ни отведе до Пиер Лоти.  hahaha hahaha hahaha

# 612
До музея на Рахми Коч може да се отиде и с автобус от Еминьоню за около 15 - 20 минути. Слиза се на спирка Kirmizi Minare. Автобусите са 47, 47С и 47Е. Може да се комбинира с Миниатюрк - от същата спирка се продължава за още 15 - 20 минути със същите автобуси. По пътя е и Aйналъкавак.

Не мисля че от парка Мачка може да се стигне до Пиер Лоти, най - малкото защото са от двете страни на Босфора. Въжената линия минава над парка, минута - две се пътува, на цената на един билет за градския транспорт с Istanbulcart.  Редакторът е спал, докато е проверявал статията...

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 14:40 от Du

# 613
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
ЗлаВещица чакаме и разказ, много ме зарадваха снимките на лалетата, ама и ме ядосаха леко - за нас ще е лале йок.

Пепелче, спирките в гугъл мапс, пак да се повторя. Цъкаш на маркера, отваря ти се мястото на стрийт вю и си я гледаш-търсиш. В случая с Мармарай даже те слага да седнеш на пейчицата Grinning На крайбрежната е спирката, ще я видиш. Преди нея по маршрута е Хорхор, на която ще слизаме ние.

Преди съм гледала интервю с Нахиде, живее на Буюкада. Късметлийка.

За линка от първия пост ще ви кажа какво става
Скрит текст:
- аз го смених преди да пусна темата и работеше. Обаче е сменен домейна на самия сайт, сега през март смениха всичките общински домейни и от .гов.тр вече са .истанбул. Респективно сайта вече не е www.iett.gov.tr , а www.iett.istanbul . Но поне са се сетили да пуснат връзка и като напишеш старото име зарежда новия сайт. При нас не се случва защото аз съм копирала линка към конкретна страница към вече несъществуващия сайт - беше планера за намиране на спирки и линии в английската версия. А тя вече не съществува. И те така. След 9 страници ще го оправяме пак.

# 614
Момичета, може ли от някъде да си принтираш таймтейбъл на всички фериботи (може и по фирми). Ако има и карта на феритата някъде Simple Smile  Влизах в сайтовете им ама ми иска да си избирам линия. На мен ми се искаше нещо глобално, че предния път като ходихме до Емирган бяха спряли лодката до там и беше голямо приключение, т.к. нямах резервен вариант.

Общи условия

Активация на акаунт