Истанбул [тема 43]

• 92 681
  • 752
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Миленита, окъсняването е проблем, защото затварят парка. През април 2014 година са го затваряли в 19 часа. Видях от снимките си.

Иначе фериботът май спираше до крепостта, а не до самия дворец. Но мисля, че това не е проблем, защото са 15 минути разходка - първо покрай крепостта, после по едно мостче над реката и после към учителското и двореца. Точно под моста е едно от най-показваните места по сериалите. Дори и да не си го засичала, фактът, че го показват е показателен, защото е красиво. Има много лодки и кафенца с малки столчета покрай водата.

# 676
  • Троян
beljta,Благодаря! Чела съм ,но нямам време да връщам назад темата. Излезе  ми неочаквано посещение
на Истанбул и трябваше да действам бързо. Била съм три пъти там, но заради ремонта до сега не съм се интересувала от местонахождението и !

# 677
Привет,прекрасна полезна тема с много информация и упътване.Изчетох и си систематизирах инфото, но имам един въпрос с транспорта, че не успях да се оправя.До джамията Ортакьой как може да се стигне с корабче/ферибот.С автобус намерих различни варианти, дори един много удобен  през Аксарай-30D.Междувременно открих  вариант със Шехир , но е само един в 14:30. Искаше ми се нещо привечер да е, да съчетаем със светлините на моста.
И още едно питане, попаднах на много приятни снимка, на някакво кафе около кулата Галата, с панорамна гледка към Златния рог.Голямо ровене падна, но не мога да открия нищо подобно.Ако някой се сеща нещо подходящо, моля да сподели.

Последна редакция: ср, 04 апр 2018, 15:44 от jab4e

# 678
  • Пловдив
Зла Вещица,прекрасни лаленца ,но само с това няма да се разминеш...всички те чакаме с разказ и впечатления от престоя  Mr. Green

Вещице, присъединявам се към написаното от Чефи. Лалета - добре, приемат се. Но понеже си първата, те чакаме с най-голямо нетърпение с пълен доклад по дни, часове, локации... Какво видя, какво преживя, какво яде, какво остави за другия път? Разбираш за какво иде реч...

Извинявайте, момичета, лалетата ги качих в Истанбул, в хотела, след като в 3 и половина се бях наспала. Уплътних си времето до закуската, след това ни предстоеше още един ден, включително преминаване през Одрин и завръщане. Вчера си доспивах, ходих по гости и ето ме днес на отчет.

Както винаги мога да кажа, че Истанбул е вълшебен. Друга дума за този град няма. Каквито и да са очакванията, каквито и разочарования да има той си остава един вълшебен град.

Имахме проблеми с местните екскурзоводи - няколко пъти променяха програмата, доста ни изгубиха от времето с това, на два пъти се поскарахме, после се прегръщахме, но впечатленията в крайна сметка са позитивни, положителни и щастливи.

Първия ден отидохме до корабчетата на Босфора, някои се возиха, останалите обиколихме Египетския пазар и седнахме на турско кафе.
След това отидохме  в парка Емирган да се насладим на лалетата. Те надминаха очакванията ми. Все си представях красота, но не и чак такава, каквато видях. Разкошни цветя!
После започна голямото пътуване. Тръгнахме към центъра, само че точно този ден Ердоган бил на посещение и пътувахме 3 часа. Времето напредна, настроението спадна, не успяхме да влезем в Топ Капъ и Света София, тези, които щяха да влизат, и тези, които щяхме да ходим до аквариума също се разделихме с този план. Но се разходихме из Хиподрума, двора на Синята Джамия, около Света София и продължихме бавно по улицата към хотела, който естествено беше до Лалели. Отбихме се в Капалъ, хапнахме някакви дюнери с агнешко - много вкусни, сладолед, баклава, накупихме сувенирчета, подаръчета, изобщо изкарахме до мръкване като нормални туристи.

Втория ден се тръгна за Долмабахче, като се каза, че след това ще се ходи на Принцовите острови и тези, които бяхме за там тръгнахме с групата. Пихме кафе на Босфора, докато чакахме групата да излезе от двореца и след това ни сюрпризираха неприятно, че ще се ходи до Света София и чак тогава островите. Лошо няма, но тези, които бяхме ходили си изгубихме целия предиобед да търчим с групата и да пием кафета. Отново бяхме в района на Султанахмед, малко без настроение, скарахме се с екскурзовода, защото ако ни бяха казали още от сутринта, че ще е такъв плана щяхме да отидем до аквариума. Но се задоволихме отново с центъра, хапнахме (да не вземем да заслабнем случайно), след обяд отидохме до Прицовите острови, където стояхме само 45 минути, заради напредването на времето. На връщане като ни залюшкаха едни вълни ... ужас. Имахме чувството, че ще се обърнем. Казаха, че вълнението е 4.5 бала, не знам много ли са, малко ли са, но беше доста страшничко, особено като при една вълна всички чаши от бара изпопадаха и се счупиха. После  отидохме на Пиер Лоти и след като се прибрахме поизлязохе отново да седнем и хапнем. Бяхме в някакво ресторантче недалече от Лалели, сготвеното беше вкусно, ядохме кебап, някакво предястие от патладжан, доста люто, но много приятно, малката яде картофено пюре, хубаво беше, таратор, мусака, общо взето такива бяха ястията и всички бяха хубави.

Третия ден - отидохме до Свети Стефан. След вчерашната караница ни попитаха дали искаме да се разделим на две, едните да отидат до Миниатюрка, останалите до Форума. Съгласихме се, после се оказа, че всички искат до Форума и този път мирно и тихо отидохме там. Разгледахме все пак аквариума, другите си напазаруваха, забравихме всички пререкания и неприятни преживелици, разпрегръщахме се и се разцелувахме с екскурозовода, разделихме се с добри чувства и си тръгнахме с прекрасни спомени. Лошите ги забравихме.

Та това е. Въпреки всичко съм много доволна и ще се върна скоро пак. Скоро, скоро ... може би догодина по това време, отново да видя лалетата.

На снимките съм снимала доста децата, но ако някой иска може да види и част от Истанбул. Много ме впечатлиха техните булки - имаше доста при лалетата, явно там им правят фотосесии.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1922320474453632&set … ype=3&theater

# 679
Зла вещичке  Hug, благодаря за разказа!
С твоя май откриваме фестивала на лалетата. Simple Smile
Вижда се, че добре сте си прекарали, имали сте хубаво време и настроение.
И хорце сте тропнали. Simple Smile
Много любими места на снимките, напълни ми се душата.

# 680
  • Пловдив
Хорцето го тропнахме на корабчето. Клатушкаше се, но ние геройски се справихме. На отиване, на връщане не можехме дори да станем да направим две крачки  Laughing

# 681
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Привет,прекрасна полезна тема с много информация и упътване.Изчетох и си систематизирах инфото, но имам един въпрос с транспорта, че не успях да се оправя.До джамията Ортакьой как може да се стигне с корабче/ферибот.С автобус намерих различни варианти, дори един много удобен  през Аксарай-30D.Междувременно открих  вариант със Шехир , но е само един в 14:30. Искаше ми се нещо привечер да е, да съчетаем със светлините на моста.

Можеш да отидеш привечер с корабче, всъщност то само така може (май) newsm78
Ето разписанието:
http://www.sehirhatlari.istanbul/Images/Bogaz_Gelis_Gidis.jpg
Връщането задължително с автобус, няма как иначе.

ЗлаВещица, благодаря за разказа.  bouquet С коя агенция бяхте?

# 682
  • Varna, Bulgaria
Беличке  Hug
Да не остана и аз по-назад... тръгвам утре вечер  newsm68

# 683
Миленита, окъсняването е проблем, защото затварят парка. През април 2014 година са го затваряли в 19 часа. Видях от снимките си.

Иначе фериботът май спираше до крепостта, а не до самия дворец. Но мисля, че това не е проблем, защото са 15 минути разходка - първо покрай крепостта, после по едно мостче над реката и после към учителското и двореца. Точно под моста е едно от най-показваните места по сериалите. Дори и да не си го засичала, фактът, че го показват е показателен, защото е красиво. Има много лодки и кафенца с малки столчета покрай водата.

Да разменя тогава Отаатепе и Кючуксу? Да слезем на Канлика и после с автобус до Кючуксу? Като познавам темпото, с което вървим, спираме, снимаме, ядем, не виждам вариант да успеем преди 18ч. да стигнем в парка.

Минах маршрута от Крепостта до Двореца с човечето на Гугъл Simple Smile Хареса ми. Прекрасно място за разходка.   

# 684
  • Варна
malkoto84, чудесно! Да оставите лалета и за следващите, ей!
За съжаление не намирам вариант да прескочите Кадъкьой по този маршрут. Ама то си е по път, та...

natali_80, надявам се написаното да ти е от помощ, при тази ситуация.

ЗлаВещица, и аз благодаря за разказа.
Скрит текст:
Предполагам, че си си направила изводите за следващия път, за да спестиш неприятните емоции и губене на време.

millenitta, лично мнение, но след Емиргян Отаатепе ще ви се стори изключително "постен". Всъщност освен една гледка, друго там кой знае какво впечатляващо няма. И да размените, както предлагаш, предвид късния час на ферибота ще стане късно ако не за Отаатепе, то за Кючюксу. Аз бих отишла по залез на Чамлъджа. Него поне не го затварят.
Скрит текст:
Според мен Kanlıca трябва да се произнася Канлъджа.

# 685
malkoto84 слънчево време и приятна разходка!

beljata тотално се оплетох. Не знам кое да махна, кое след кое да наредя Simple Smile Като казвам Кючуксу имам предвид само двора му с учителското заведение до него. И то ли затваря рано?
Аз все още нямам дати, но програмата я редя и разреждам много упорито Grinning
Накрая просто оставям отворени възможности и инфо как да стигнем до.... и на място ще определяме посоката.
Единствените ми задължителни неща са Емиргян, Гьозтепе, Сапфир, Долмабахче, Гюлхане и площад Султанахмед. 

# 686
  • Варна
Тогава защо не разделиш обектите по континенти? Смятам, че при нормално стечение на обстоятелствата Султанахмет, Гюлхане, Долмабахче, Емиргян и Сапфир са възможни в един ден... ако под Султанахмет имаш предвид само площада, без обекти и разбира се, при добра организация и без голямо чакане в двореца..
Така ти остава Гьозтепе, който може да се комбинира с обекти в Азия по избор.
Ако пък гореописаното съчетание ти се струва твърде амбициозно, правиш Долмабахче, Емиргян и Сапфир, за да имаш много време в парка, вечерта след Сапфир продължаваш с нещо около Таксим, Каракьой или вечерен Султанахмет.
Другия ден остава Султанахмет (ако е минат вечерта - по-набързо), минавате Гюлхане, минавате в Азия за Гьозтепе и вече за каквото азиатско остане време (Мода, "възглавничките", Чамлъджа).

Пък, в крайна сметка, каквото стане. Важното е удоволствие да си доставите, а не да препускате самоцелно.

# 687
За нашето посещение в Истанбул от 20.04 до 22.04 съм съставила следната програма: църквата "Св.Стефан",Пиер Лоти,джамията Еюп и Египетския пазар-1 ден.През втория ден- Археологическия музей,парк Емирган,Таксим,Истиклял,кула Галата.Трети ден,който ще е до обяд- площад Султанахмед,Водохранилището.

# 688
  • гр. София
Leila, няма ли възможност да разбереш от фирмата колко продължава автобусната им обиколка? Те все пак не я правят за пръв път, та имат идея какво време отнема. Не за друго, а за да знаеш докога ще сте ангажирани. Както казва и Теди, твърде е възможно да запълват с нея времето до настаняване. Ако нямате късмета да ви настанят още при пристигането.
Веднъж преди години сме били на вечерна автобусна, бонус към програмата... Беше доста дългичка. А дневната се комбинираше и с други мероприятия на фирмата, та и тя не бе кратка.
Струва ми се, че е доста оптимистично да планираш времето от 10 ч. нататък.

Напълно подкрепям казаното за лалетата. Всички други обекти са там целогодишно, все пак. Ако отидете в петък следобед с ферибот до Емиргян, може да спестите тур по Босфора.
Между другото, в Босфора обикновено си духа... Често в едната посока на тура е ОК, но в другата те отнася. Това се усеща най-вече когато се сменя брега, край който се движи корабът. Примерно покрай европейския не духа, а покрай азиатския - напротив. Поне моите впечатления са такива. Но аз отдавна вече не обръщам внимание на вятъра. Все пак има и затворена палуба, за в много краен случай.

И аз смятам, че двата двореца са в повече. Но на път за Гюлхане може да се мине през първия двор на Топ Капъ. Прекия път от него към парка е вдясно от Ая Ирини. Има табели, доколкото помня. Тази улица минава покрай Археологическия музей и слиза до Гюлхане.

В показания вариант програмата ви е твърде тежка, затова си набележи задължителните неща и тези, които могат да отпаднат.
За мен да се ходи до Юскюдар само за да се вземе HALIC HATTI от там, е твърде разточително. Прекрасно е да се пресече именно там Босфора, но може да се направи при излишък от време, а не при такава сбита програма. Обаче ако имате време за кафенето с възглавничките, вече е друго.

В понеделник ли се прибирате? Гледам, че си нагласила цялата неделя...

Чак днес ми остана време да отговоря. Disappointed Relieved
Говорих с агенцията - последно хотела ни е Юксел, обиколката с автобус ще е близо 4 часа, което ми обърква плановете за петъка. Един час щели сме да седим на Емиргян само.....Сигурно най-рано в 12.00ч ще приключи.
Набелязала съм основните неща, пък ще видим. Лошото е, че май времето ще се развали точно за празниците и ако завали и дъжд, както го дават заедно с вятър по прогноза, времето няма да е много за разходки. Особено с корабчета.
Да, в понеделник вечер се прибираме.

Ако решим да ходим сами на вечеря на яхта, от сега ли да резервирам? Трябва ли да сме по-официални? Thinking

# 689
  • Варна
kali70, лека и спокойна програма, особено за първия ден. Остави си я така, но ако искаш набележи още едно-две неща в резерв. Доста предложения има в темата... В тази посока са музея Рахми Коч, Миниатюрк... Или да отидете до Юскюдар с ферито... Да ги имаш като вариант, пък ако има време в повече.

Leila, напълно нормално време за обиколка, още повече щом включва Емиргян. Както очаквах, тази обиколка ви запълва времето до обяд, което почти на 100% означава, че ще ви върнат в хотела за настаняване и дори няма да правят опити за такова сутринта. Пак зависи от часа на пристигане и ситуацията в хотела, но едно сутрешно настаняване би забавило тръгването на обиколка и цялата им стройна програма. Не им знам организацията, както и какъв % от хората са на тази обиколка, ама очаквам нещо такова.

Един час за парка е нищо, между другото.

Скрит текст:
Така петъкът ти се "свива" до минимум, като се има предвид желанието ви за вечеря на яхта. Ако все пак остане време или ако се откажете от последната, ще имате време за минаване през Капалъ чарши, Султанахмет, може би Св. София (но зависи дали ще се впишете в работното време) и Египетския. Или Сюлеймание и Египетския, с директен преход между тях.
Втория ден Св. София (ако не сте успели предния ден), Долмабахче, Таксим, Истиклял и прилежащите обекти, корабче по Босфора (което може да е след Египетския предния ден, ако успеете и ако нямате вечеря на яхта) и литургията.
Трети ден - Йеребатан, Топ капъ (ако държите, въпреки казаното преди), от Еминьоню към Юскюдар за възглавничките, а от там - HALIC HATTI за Пиер Лоти и ако се налага, ново посещение на Св. Стефан. Ако сте отишли в двореца, може и да се наложи Азия да отпадне и да тръгнете по Златния рог от Каракьой.
Но, каквото стане. Важното е на вас да ви е приятно и да не препускате за норматив.

millenitta,
Скрит текст:
може и вариант Султанахмет, Гюлхане, Емиргян и Сапфир, а Долмабахче да остане за другия ден и след него да отидете в Азия. Примерно с линията Бешикташ - Кадъкьой.

Общи условия

Активация на акаунт