Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 838
  • 803
  •   1
Отговори
# 150
Потвърждавам! Аз бях с диабет тип 2, сега дори и с ИР не може да се каже, че съм или поне съм в лека форма Simple Smile Отне ми около 2 години и 25кг, за да се вкарам в ред Simple Smile При мен проблема е, че не спортувам, ако спортувах веоятно щях да имам доста по-добри резултати за по-кратко време.

Страхотна си! Ти си вдъхновение!

# 151
Ако не вярвах, че нещата са обратими и могат да се държат под контрол, хич нямаше и да се захващам. Щях да си взема хапченцата, дето искаха да ми изписват, и бавно и полека да си вървя към останалите усложнения. Проблемът е, че като стигнат хората до Диабет и им се казва - нелечимо е, ей тия N-найсе вида хапчета ще пиете и ще ви изследваме от време на време да ви изписваме нови. Може да ядете това и онова, ама да си пиете хапчетата. И ето така става. Говорила съм с такива хора. Не можели без хляб, без картофи, без 50 грама ракийка или водка, без не знам какво си. Посмъртно не можеш да ги разубедиш. Като че ли животът е едното ядене. Един път се живеело. Не мислят за близките си, като се тръшнат на ръцете им да ги гледат. Не мислят за радостта от това да гледат как растат децата и внуците им и да са активни, за да им помагат. Това е, както се казва - разни хора, разни идеали.

# 152
Ако не вярвах, че нещата са обратими и могат да се държат под контрол, хич нямаше и да се захващам. Щях да си взема хапченцата, дето искаха да ми изписват, и бавно и полека да си вървя към останалите усложнения. Проблемът е, че като стигнат хората до Диабет и им се казва - нелечимо е, ей тия N-найсе вида хапчета ще пиете и ще ви изследваме от време на време да ви изписваме нови. Може да ядете това и онова, ама да си пиете хапчетата. И ето така става. Говорила съм с такива хора. Не можели без хляб, без картофи, без 50 грама ракийка или водка, без не знам какво си. Посмъртно не можеш да ги разубедиш. Като че ли животът е едното ядене. Един път се живеело. Не мислят за близките си, като се тръшнат на ръцете им да ги гледат. Не мислят за радостта от това да гледат как растат децата и внуците им и да са активни, за да им помагат. Това е, както се казва - разни хора, разни идеали.

Точно така ги съветват! Twisted Evil И все повече увеличават дозата при такова хранене, то е логично. ooooh!

# 153
Аз имам един стратегически въпрос Simple Smile Напоследък чета две противоположни тези:

1. Закуската трябвало да е основно от белтъчини, защото инсулинът сутрин бил най-нисък.

2. Въглехидратите за деня /щото не може без хич/ трябвало да се приемат сутрин и изобщо в първата половина на деня, тъй като през това време чувствителността на клетките към инсулина била по-висока и съответно веществата се усвоявали по-добре.

На кое от двете да вярвам? Струва ми се, че втората теория е по-добра, защото не изключва хипотезата на първата - ако чувствителността към инсулина сутрин е по-добра, то наистина това не би предизвикало прекомерно отделяне на инсулин и е нормално да е по-нисък.

Скрит текст:
Освен това, бях споменавала, преди години влизах често в един режим, аз си го бях измислила, май не съм чела за такъв. Та закуската ми беше доста въглехидратна - овесени ядки с мляко и плодове, по обяд пак хапвах въглехидрати, но от 14 часа нататък - само месо, яйца, салати. Определено свалях килограми с този режим. Не казвам, че е подходящ за ИР, но сега като се замисля го свързвам с тази втората теза. Не знам и дали тогава вече съм била с ИР, но с това хранене съм си сваляла по 10 килограма за 2-3 месеца. Онези, които натрупвах след спирането на цигарите ;D Но пък и в същото време пропушвах, и това може би е оказало влияние.

# 154
Въглехидрати сутрин е написано сигурно от някой,който си мисли ,че като не си ял цяла нощ,КЗ ти е паднала и сега е моментът.Само,че по това време черният дроб не е спал ,а е освобождавал резервен гликоген и в комбинация със сутрешните стресови хормони,вече се е получила повишена КЗ,респ. инсулин.Това е известно като Феномен на зазоряването.Това се случва,защото организмът на болните е разтроен и процесите не се регулират коректно. Не случайно,едно от изследванията на КЗ се прави сутрин на гладно.В този момент ,ако ядете В само ще повишите това,което не трябва.

# 155
Не, писано е от лекар и се е обосновал по следния начин. Цитирам:

Сутрин чувствителността към инсулин е максимална и пада през целия ден. В тялото има два основни начина за доставка на енергия: "дневен" и "нощен". В "дневния" режим на енергоснабдяване основният източник на енергия е глюкозата и в по-малка степен мазнините. В "нощния", обратното, тялото черпи енергия главно от мастни киселини, които влизат в кръвообращението по време на разграждането на мастните депа. Важно е да консумирате повечето калории сутрин, при което те се усвояват на фона на повишената чувствителност към инсулина. Храненето вечер (с ниска чувствителност към инсулин) води до сериозни здравословни проблеми.

# 156
Tук има 2 различни твърдения-първо,че нощно време се ползват мазнини и второ,че калории ,приети сутрин има по-голяма вероятност да се изразходват до вечерта.
По първото-не съм лекар ,но чисто биохимично си мисля,че е по-лесно достъпен гликогенът от черния дроб,а не разлагането на мазнините и то ,от мазните депа,до глюкоза. Тук отварям една скоба-стомахът спира да работи в 9 вечерта и се включва пак към 2-3 през нощта.Това съвпада с най-ниската стойност на КЗ към 2 часа. Това е другият "феномен"- на Самоджи,somogyi phenomenon -една от двете причини на високата КЗ сутрин.
В черния дроб има резервен гликоген към 90 грама и той е за това -да поддържа КЗ в норма ,когато няма храна.Ние непрекъснато обсъждаме панкреаса и инсулина ,но черният дроб върши половината работа в регулацията на КЗ.
Инсулиновата чувствителност не знам как пада непрекъснато до вечерта-това значи инсулинът и КЗ да са изхвърчли до небесата до 9 вечерта.
И на края, аз съм пробвала как се отразяват въглехидрати на закуска.Особено когато закуската  е преобладаващо въглехидрат.Твърдя,че въглехидратна закуска вдига доста КЗ сутрин.

Малко въглехидрат смесен с протеини и мазнини ,няма да навлезе толкова бързо в кръвта.А това е целта на занятието при диабет и ИР-да се подрежат пикове и спадове на КЗ и инсулин при болни хора.Няма значение по кое време се получават мин. и макс. ,все е вредно.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 17:05 от liola

# 157
Въглехидрати сутрин е написано сигурно от някой,който си мисли ,че като не си ял цяла нощ,КЗ ти е паднала и сега е моментът.Само,че по това време черният дроб не е спал ,а е освобождавал резервен гликоген и в комбинация със сутрешните стресови хормони,вече се е получила повишена КЗ,респ. инсулин.Това е известно като Феномен на зазоряването.Това се случва,защото организмът на болните е разтроен и процесите не се регулират коректно. Не случайно,едно от изследванията на КЗ се прави сутрин на гладно.В този момент ,ако ядете В само ще повишите това,което не трябва.

И аз така мисля. Peace

# 158
Аз имам един стратегически въпрос Simple Smile Напоследък чета две противоположни тези:

1. Закуската трябвало да е основно от белтъчини, защото инсулинът сутрин бил най-нисък.

2. Въглехидратите за деня /щото не може без хич/ трябвало да се приемат сутрин и изобщо в първата половина на деня, тъй като през това време чувствителността на клетките към инсулина била по-висока и съответно веществата се усвоявали по-добре.

На кое от двете да вярвам? Струва ми се, че втората теория е по-добра, защото не изключва хипотезата на първата - ако чувствителността към инсулина сутрин е по-добра, то наистина това не би предизвикало прекомерно отделяне на инсулин и е нормално да е по-нисък.

Скрит текст:
Освен това, бях споменавала, преди години влизах често в един режим, аз си го бях измислила, май не съм чела за такъв. Та закуската ми беше доста въглехидратна - овесени ядки с мляко и плодове, по обяд пак хапвах въглехидрати, но от 14 часа нататък - само месо, яйца, салати. Определено свалях килограми с този режим. Не казвам, че е подходящ за ИР, но сега като се замисля го свързвам с тази втората теза. Не знам и дали тогава вече съм била с ИР, но с това хранене съм си сваляла по 10 килограма за 2-3 месеца. Онези, които натрупвах след спирането на цигарите ;D Но пък и в същото време пропушвах, и това може би е оказало влияние.

То и двете може да са верни. Зависи от организма. На един ще му понесе едното, на друг другото.
Моята закуска съм я писала. Овесените ядки са ми само една лъжица. Горе долу за цвят  Laughing Другото е микс от сурови ядки в които има въглехидрати, но са повече протеини и мазнини.

Скрит текст:
Доколкото разбирам от разговорите ви, това състояние може да се излекува със спазването (с години) на подходяща диета, така ли? Тоест не е необратимо като диабета?
Диабетът също е обратим с правилно хранене
Виж в темата за ВМ НВД блоговете на Чоколата и Камелот (Камелот е лекар)
Няма да отнеме години, по-бързо става

Потвърждавам! Аз бях с диабет тип 2, сега дори и с ИР не може да се каже, че съм или поне съм в лека форма Simple Smile Отне ми около 2 години и 25кг, за да се вкарам в ред Simple Smile При мен проблема е, че не спортувам, ако спортувах веоятно щях да имам доста по-добри резултати за по-кратко време.

Браво на теб. Ти си герой. Поклон  bowuu
Значи можело.
Само се надявам като сваля още 20 кг и тръгна да спирам хаповете да не ми се отрази зле. Ще ги спирам много бавно. Да не стресирам организма.

# 159
  • Ню Йорк
Аз още не съм спряла хапчетата, но ми ги намалиха т 3 по 1000мг, на 2 по 850мг. Надявам се да дойде момент и да ги спра. Да не говорим, че бях с високо кръвно и ускрен пулс въпреки камарата лекарства които пиех. Сега и хапчетата за кръвно са ми силно намалени, но вече и те са ми много /кръвното ми е редвно 100/60/, така че дргата седмца отивам да видя дали ще ми ги намалят още или ще ми ги спрат.

А иначе генерално имам още едни 25 кила и ще съм супер Wink

# 160
Сега ако почнеш да спортуваш, цена няма да имаш.  Grinning

# 161
Елорче, ти по колко пиеш?

# 162
2*1000 на ден.
Мисля си като стана 70 да ги намаля на 750 за няколко месеца и спирането да стане по-бавно отколкото планирах.

# 163
  • Ню Йорк

Е това ми е големия проблем, че не мога да се отърся от гадния навик да си почивам гледайки филми вместо да спортувам.

# 164

Е това ми е големия проблем, че не мога да се отърся от гадния навик да си почивам гледайки филми вместо да спортувам.

Прави като мен. Гледам филм докато карам  кростренажора.
Но в последно време ме мързи да го карам. Нещо ми е омръзнал. Но пък за сметка на това си правя друга гимнастика.
Просто отдели поне 20 минути на ден за някаква гимнастика.

Общи условия

Активация на акаунт