Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 910
  • 803
  •   1
Отговори
# 195
Ще включа и гъби много скоро. Ако обичаш и ти ги яж. Те са хубав протеин.

# 196
Ще включа и гъби много скоро. Ако обичаш и ти ги яж. Те са хубав протеин.
Да, не бях се сетила, подходящи са.

Тиквичките с масло (кокосово+краве) и сирене имат вкус на попара Grinning Ако на някой му липсва - да знае. Сина ми заяви същото преди малко, без да съм изговорила мисълта си на глас. Wink Впрочем той неусетно мина към моя режим на хранене, харесва му. Само в училище каза, че яде джънкове. ММ не се оплаква, щом има мръвка, ама я набива с хляб Cry

# 197
Исках да ви питам (всички, не само авторката на цитата Simple Smile) вие с вашето хранене постоянно ли сте в кетоза? Правите ли нещо, за да я проверявате и поддържате или прекъсвате от време на време?
Аз съм в кетоза от няколко седмици (проверявам се с кетур тест). В нета чета противоречиви мнения за това колко може да продължава. За диабетиците било опасно, това го разбрах, но за здрав човек не ми става съвсем ясно...

П.П. Да уточня, че правя кето диета под лекарски контрол, ама не е като да дискутираме всеки ден Simple Smile Видяхме се няколко пъти в началото, изследвания това-онова (всичко ми е наред от стандартните изследвания), но следваща среща ще ни е след седмица. А аз през това време чета и се чудя разни неща, затова питам вас.

# 198
Изобщо не е задължителна кетозата при ИР, даже ми се струва, че ако се допитам до лекаря си може и да ме смъмри. Добре е, че си под лекарско наблюдение, но при мен и джи-пито и ендото са от старата школа. Те са привърженици на балансираната диета, гликемичния индекс и т.н. Така че това си е мое решение, правя го на своя глава и аз също се чудя колко дълго да продължавам, защото като теб и аз чета за доста рискове при това състояние.
Скрит текст:
Не са хубави тези крайности, наясно съм. Поддържам ниски въглехидрати, до 30 грама на ден, основно от зеленчуци, млечни, ядки. Хванала съм се на инат за самата същност на ИР, че щом това е механизъм за натрупване на запаси за гладни времена, трябва да действа и в обратната посока - като дойдат гладните времена да се храни от тях. Опитвам се да бъда много внимателна и прецизна, да балансирам храненето, така че да получавам достатъчно от всичко (с изключение на въглехидратите), в дните, в които се налага, пия допълнително витамини и минерали. Следя сигналите на тялото, пускам си изследвания, изобщо държа се сама "под наблюдение" и променям храненето, ако се налага. Ето наскоро например заподозрях, че белтъчините са ми много. Кантарът беше спрял да се движи надолу, усъмних се, да не е ПМС. Но като ограничих протеините и пак тръгна. Като цяло не съм много щастлива с този модел на хранене и вероятно скоро ще премина и аз към някакъв друг, с който ще се чувствам по-добре, защото все пак режимът при ИР е до живот. А аз не съм голям любител на месото. Идеята ми е да сваля някакви килограми и да въведа след това малко повече бавни, "добри" въглехидрати, както и повече движение. Все пак съм наясно, че ограниченията в храненето при ИР са до живот, така че ще търся такъв режим, с който да се чувствам сравнително добре и да поддържам теглото. Класическото НВ ВМХ не е моето нещо, но щом се налага ще карам по този начин, докато мога.

# 199
Скрит текст:
Исках да ви питам (всички, не само авторката на цитата Simple Smile) вие с вашето хранене постоянно ли сте в кетоза? Правите ли нещо, за да я проверявате и поддържате или прекъсвате от време на време?
Аз съм в кетоза от няколко седмици (проверявам се с кетур тест). В нета чета противоречиви мнения за това колко може да продължава. За диабетиците било опасно, това го разбрах, но за здрав човек не ми става съвсем ясно...

П.П. Да уточня, че правя кето диета под лекарски контрол, ама не е като да дискутираме всеки ден Simple Smile Видяхме се няколко пъти в началото, изследвания това-онова (всичко ми е наред от стандартните изследвания), но следваща среща ще ни е след седмица. А аз през това време чета и се чудя разни неща, затова питам вас.
Ако изследванията ти са наред и си здрава, каква е целта на кетозата?Че и с лекар?
Аз не знам дали изобщо съм се доближавала до кетоза за две години....почти всеки ден имам плод/шоколад.
Чела съм, че има хора, които с месеци целят и поддържат кетоза.
Аткинс препоръчва на 20 гр въглехидрати, т.е. кетоза, по-дълга от 2 седмици, само на силно затлъстели хора, които имат да смъкват много кг, или на хора със сериозен здравословен проблем.От рода на ССЗ, високо кръвно, диабетици, с ИР.
На останалите-умерено ВМ НВХ.С плод, ядки, а при достигане на целите, и с по-въглехидратни зеленчуци, бобови.

# 200
Дъщеря ми си прави жито, по рецептата на Дънов, накисната от вечерта, с малко мед и орехи. Съзнавам, че е с въглехидрати, но е много трудно с тия закуски на училище. Прави си яйца понякога, но мирише, не е приятно

# 201
Аз напоследък четох две съвсем противоречиви мнение за ИР.
Едните твърдят, че трябва да се яде често - 5 пъти на ден малки порции, а другите - да се стремим по 2, максимум три хранения на ден.
Интересното е, че доводите и на "двата отбора" са едни и същи - така се държи инсулинът под контрол.

Вие, като хора с повече опит, какво ще кажете?

# 202
Аз напоследък четох две съвсем противоречиви мнение за ИР.
Едните твърдят, че трябва да се яде често - 5 пъти на ден малки порции, а другите - да се стремим по 2, максимум три хранения на ден.
Интересното е, че доводите и на "двата отбора" са едни и същи - така се държи инсулинът под контрол.

Вие, като хора с повече опит, какво ще кажете?
Аз лично, се водя от глада си.Ям, когато съм гладна.Като не съм гладна, не ям, само защото е време за хранене, или защото трябва да гоня определен брой хранения за деня.
Относно инсулина, предпочитам варианта да се придържам не към броя хранения, а към храните, които не му влияят или влияят минимално.Това са протеини и мазнини.
И днес, празнично, съм на мазна патица с хариса.

# 203
Аз съм за двукратно хранене.

# 204
Здравейте, радвам се, че открих тази тема. Засега я изчетох цялата, но видях, че има и друга преди нея. Ще я прочета и нея.

При мен направо бе поставена диагноза Диабет Тип2, като нямах никакви характерни признаци. Просто ходих на лекар по друг повод  и понеже не ми обърнаха внимание, сама си назначих пълни кръвни изследвания в лаборатории Рамус. Оказа се, че захарта ми на гладно е 10,8. На следващия ден направих и гликирания хемоглобин и резултатът също беше зле - 10,6%. Ендокриноложката, която посетих ми изписа Diaprel 90mg и каза, че не вижда нищо тревожно и че ще се видим след 1 година. Останах като гръмната. Веднага се взех в ръце, изрових в нета една диета за диабетици (публикувана и разпространявана като листовка от astrazeneka) и почнах да се храня по нейните предписания - 50% въглехидрати, 20% белтъчини и 30% мазнини. Въпреки, че в диетата даваха по ок.1500ккал на ден, аз ям по не повече от 800, рядко 900ккал. Обикновено не успявам да достигна процента на въглехидратите, движа се между 25-39%, за сметка на това мазнините винаги са ок.46%. За месец, откак спазвам диетата съм минус 3,5кг, което вероятно е добре, макар и да ми се иска повече. Обаче аз имам да свалям много, може би като Елора, макар и началното ми тегло да не е толкова високо. Виждам, че тук говорите за кетоза и някакви странни съчетания от букви, явно някакъв вид диети. Дали някоя от тях няма да е по-подходяща за мен, отколкото откритата в интернет?

Eто диетата от сайта: https://www.astrazeneca.bg/content/dam/AstraZeneca%20Bulgaria/Do … _menu_10-2016.pdf

# 205
Чела съм, че пропускането на закуската е вредно. Години наред го правех. Затова сега се заставям да закусвам. Храня се три пъти на ден, не огладнявам между храненията. Гледам вечерята да ми е най-лека. Споменавала съм, че и преди този график /повечето калории в първата половина на деня/ работеше при мен в посока на отслабване, въпреки че не ограничавах толкова драстично въглехидратите. Забелязах го по разни командировки със солидни шведски маси на закуска Simple Smile Не огладнявах чак до вечерта, при това и на вечеря не ми се ядеше много. И отслабвах в такива дни, без да си давам зор. Е, имаше и много движение по време на тези командировки. Затова и след това, когато исках да сваля килограми, почвах да закусвам задължително. При мен това работи. Но може би при всеки е различно. Ако си слушам тялото и ям, когато ми се яде, щях да прескачам закуската, както и правех доскоро, което в крайна сметка не ми се отразява добре.

# 206
Още нещо - прочетох, че някои от вас пият Метформин (който аз по причина проблеми с черния дроб не мога да вземам). Въпросът ми е - в случай, че проследявате редовно кръвната си захар и тя влезе в норма, продължавате ми да пиете предписаното ви количество или намалявате таблетките? Защото на мен ми изглежда странно, ако например КЗ през последния месец да е трайно около 4.5 и въпреки това да се вземат 2х1000мг Метформин. Не съм специалист, само разсъждавам на глас. Нека ми обясни някой добре запознат. Понеже още съм в търсене на "моя" ендокринолог.

# 207
Здравейте, радвам се, че открих тази тема. Засега я изчетох цялата, но видях, че има и друга преди нея. Ще я прочета и нея.

При мен направо бе поставена диагноза Диабет Тип2, като нямах никакви характерни признаци. Просто ходих на лекар по друг повод  и понеже не ми обърнаха внимание, сама си назначих пълни кръвни изследвания в лаборатории Рамус. Оказа се, че захарта ми на гладно е 10,8. На следващия ден направих и гликирания хемоглобин и резултатът също беше зле - 10,6%. Ендокриноложката, която посетих ми изписа Diaprel 90mg и каза, че не вижда нищо тревожно и че ще се видим след 1 година. Останах като гръмната. Веднага се взех в ръце, изрових в нета една диета за диабетици (публикувана и разпространявана като листовка от astrazeneka) и почнах да се храня по нейните предписания - 50% въглехидрати, 20% белтъчини и 30% мазнини. Въпреки, че в диетата даваха по ок.1500ккал на ден, аз ям по не повече от 800, рядко 900ккал. Обикновено не успявам да достигна процента на въглехидратите, движа се между 25-39%, за сметка на това мазнините винаги са ок.46%. За месец, откак спазвам диетата съм минус 3,5кг, което вероятно е добре, макар и да ми се иска повече. Обаче аз имам да свалям много, може би като Елора, макар и началното ми тегло да не е толкова високо. Виждам, че тук говорите за кетоза и някакви странни съчетания от букви, явно някакъв вид диети. Дали някоя от тях няма да е по-подходяща за мен, отколкото откритата в интернет?

Eто диетата от сайта: https://www.astrazeneca.bg/content/dam/AstraZeneca%20Bulgaria/Do … _menu_10-2016.pdf
Не знам как стои въпросът при вече установен диабет (апропо, със сигурност доста диабетици се разхождат по улиците, без изобщо да подозират за болестта си).
Аз лично, не бих гонила толкова високи въглехидрати, все пак те са те довели до диабета.
Те са и тези, които поддържат КЗ висока.Явно от години си имала ИР, и панкреаса ти вече не може да произведе достатъчно, че да вкара КЗ в норма.
Проучи ВМ НВХ -високо мазнинно ниско въглехидратно хранене.То е най-подходящо при ИР и диабет.

# 208

Проучи ВМ НВХ -високо мазнинно ниско въглехидратно хранене.То е най-подходящо при ИР и диабет.

Благодаря за съвета. Най-сетне разбрах какво означава тази абревиатура Simple Smile А вие имате ли опит с този тип хранене? Как се понася от организма? Най-голямото ми притеснение е, че имам наследствено увреждане на черния дроб. Дали има лекар, който е запознат с този тип диета и  я препоръчва? Защото съм сигурна, че ако споделя с настоящата ми ендокриноложка за нея и мигом ще ме обяви за персона нон грата.

# 209

Благодаря за съвета. Най-сетне разбрах какво означава тази абревиатура Simple Smile А вие имате ли опит с този тип хранене? Как се понася от организма? Най-голямото ми притеснение е, че имам наследствено увреждане на черния дроб. Дали има лекар, който е запознат с този тип диета и  я препоръчва? Защото съм сигурна, че ако споделя с настоящата ми ендокриноложка за нея и мигом ще ме обяви за персона нон грата.
Аз не съм лекар.Съобразявай се и с увреждането на черния си дроб...Апропо, какво е то?
Моят опит с това хранене е вече 2 годишен.Аз го започнах заради високо кръвно налягане, сравнително висока КЗ и инсулин.Не съм правила обременяване, но почти сигурно съм била, а и може още да съм, просто държа нещата под контрол, с ИР.Есента правих изследвания, всичко е нормално.Инсулина ми спадна наполовина, кръвното ми се нормализира, спрях хапчетата за него.Свалих и 30 кг за тези две години....
Предвид състоянието на черния ти дроб, може би е удачно да не увеличаваш мазнините ударно, а постепенно.
Дали има лекар, познаващ и препоръчващ ВМ НВХ?
Дори да има такъв, който е запознат из основи и да го предпочита, едва ли ще поеме риска да го перпоръчва като медик.Все още предписанията на медицината са такива, каквито си ги намерила:набляга се на въглехидратите, въпреки че те са причината за масовия диабет.

Общи условия

Активация на акаунт