Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 956
  • 803
  •   1
Отговори
# 225
  • Ню Йорк
Точно това е идеята, всеки да си избере на какво да вярва, а не да се натрапват някакви теории като неопровержими доказателства. И пак казвам, при един ще работи едно, а при друг друго, няма такова нещо като унверсален начин на живот за здраве и дълголетие.

# 226
30.01: КЗ 5,38, Инсулин 47,38, НОМА 11,3 - след това изследване веднага започнах режим
05.02: КЗ 4,35, Инсулин 11,28, НОМА 2,18
28.02: КЗ 3,70, Инсулин 18,90, НОМА 3,11
За един месец показателите ти са се подобрили много,къде го видя това увеличение.За един месец НОМА-та е намалял от 11 на 3?

# 227
  • София
Доктор Аткинс преди всичко е искал да спечели от написването на книгата си. Да не говорим, че едва ли е помогнал на пациенти с ИР, а на такива с затлъстяване.

Тук в тази тема, всеки почва някаква диета и само след месец почва да се изказва компетентно на базата на прочетени в нета истории. А истината е различна за всеки.

Бледолилава, имаш напредък, понижил се е инсулинът. Това на гладно ли е?

# 228
Скрит текст:
Скрит текст:
Днес ми излязоха резултатите от контролното изследване и изобщо не съм доволна. Макар и да не съм лекар виждам сериозен проблем в бъбречната функция - белтък в урината, много нисък албумин в кръвта (10 при норма 35-53), доста завишена пикочна киселина. С това месо и мазно май няма да се докарам до добро, трябва да променя нещо.

Разочарована съм и от резултатите на инсулина, въпреки крайното ограничение на въглехидрати /под 30 гр. дневно/. Ето хронологията им досега:

30.01: КЗ 5,38, Инсулин 47,38, НОМА 11,3 - след това изследване веднага започнах режим

Не разбирам как може да е възможно това!? Кръвната захар е намаляла, а инсулинът се е увеличил! Каква е логиката? Чела съм, че отговаря и за метаболизма на белтъчините донякъде. Да не би от увеличения прием на месо или белтъчини като цяло?

Сещам се обаче още нещо, половин час преди изследването пуших, не съм яла, нищо не съм пила, дори вода, възможно ли е от 1 цигара да се е покачил? Някъде четох, че тютюнопушенето също е фактор за повишаване на инсулина.
Ама аз обяснявам ли обяснявам, че ВМ не е панацея, ама тук такава пропаганда се прави, че някой скоро ще го закъса здравословно сериозно.
Момичета, мислете за себе си, това че един режим е помогнал на 3-4 човека /явно без сериозни заболявания/ не значи, че ще помогне на вас.
Д-р Аткинс пише, че е помогнал на хиляди пациенти, последователите му също.Предлагат, който иска да посети клиниката, да говори с пациенти, да види епикризи и т.н.
Ако те са "3-4", о.к.
Всеки избира на какво/кого да вярва.

Скрит текст:
Днес ми излязоха резултатите от контролното изследване и изобщо не съм доволна. Макар и да не съм лекар виждам сериозен проблем в бъбречната функция - белтък в урината, много нисък албумин в кръвта (10 при норма 35-53), доста завишена пикочна киселина. С това месо и мазно май няма да се докарам до добро, трябва да променя нещо.

Разочарована съм и от резултатите на инсулина, въпреки крайното ограничение на въглехидрати /под 30 гр. дневно/. Ето хронологията им досега:

Не разбирам как може да е възможно това!? Кръвната захар е намаляла, а инсулинът се е увеличил! Каква е логиката?
Скрит текст:
Чела съм, че отговаря и за метаболизма на белтъчините донякъде. Да не би от увеличения прием на месо или белтъчини като цяло?

Сещам се обаче още нещо, половин час преди изследването пуших, не съм яла, нищо не съм пила, дори вода, възможно ли е от 1 цигара да се е покачил? Някъде четох, че тютюнопушенето също е фактор за повишаване на инсулина.
Моето съвсем лаишко, НЕмедицинско обосновано обяснение:
консумираш храни, които специално при теб, повишават доста КЗ.от там се повишава доста и инсулина, за да я свали бързо.И ето ти ниска КЗ при сравнително висок инсулин.
За цигарите не знам...

Amour*, как инсулинът ще ми понижи кръвната захар до 3,7? Та това наближава стойностите, след които можеш да изпаднеш в хипогликемия! Под 3,8 съветват диабетиците, които са на инсулин, много да внимават, винаги да имат под ръка таблетка глюкоза. Какъв е тоя естествено произвеждан инсулин, дето толкова да намалява захарта, та да ме докара до кома? Обикновено той се стреми да я сваля до някаква нормална за организма граница, около 4 и нещо - 5. Колкото ми беше в началото. А и нали говорим, че при ИР инсулинът се повишава при повишение на захарта. Ако тя е ниска, защо ще се повишава? Нямам въглехидратен глад, пикове и спад на захарта, от което да ми прилошава. Въглехидратите от месец не са ми основно гориво, та аз дори съм в кетоза. Не ми се връзва това обяснение. По-скоро захарта ми е ниска, защото не ям, това е. Остава въпросът от какво се покачва инсулина, след като не е от захарта.

В деня преди изследването сам яла: З: яйца с шунка в масло и половин авокадо; О: 150 гр. печена тиква (кръгла, не цигулка) и лъжица кв.сметана; В: 120 гр. пържоли на скара и 100 гр. салата айсберг със зехтин. Какво да съм яла толкова неправилно? Тиквата има 7,4 гр въглехидрати и 3 гр захари. На второто изследване, когато инсулинът беше по-нисък, закусвах с киви, орехи и сметана. Далеч по-страшно звучи.

А за пикочната киселина, албумина, белтъка - какво е обяснението? При първото изследване всичко ми беше идеално. Сега ако ми погледне някой лекар изследванията, без да обяснявам на какъв режим съм, сигурно ще ме диагностицира с подагра или бъбречна недостатъчност. Не, просто нещата не вървят добре с този режим. Явно не е за всеки, аз никога не съм обичала месо и тялото ми се мъчи. Това е моето обяснение.

Както и да е, утре ще се консултирам с лекаря си.

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 17:31 от Бледолилава

# 229
  • Ню Йорк
Бледолилава , пробвай с балансирано хранене. Там се гонят протеините да не падат под определено количество и не е нужно да се поемат много мазнини. Най-важното е да не се изнервяш, че това много влияе.

# 230
Пак питам,какво те смущава в резултаите за инсулина и КЗ? Намалял ти е инсулина ,би трябвало да си доволна.
Тиквата,независимо какво пишат като стойности ,си е въглехидрат.Мерила съм КЗ след тиква и знам какво говоря. Не яж много мазнини ,има едно залитане по мазнините.Според мен не се отказвай от реживам,а го модифицирай.
По отношение на по-ниската КЗ-да ,това прави инсулина,смъква КЗ.Но процесът не е толкова прост и други играчи има в картинката.Сутрин на гладно играчът е черният дроб и другите стресови хормони,а не въглехидратите,които не си яла през нощта.

# 231
Ако изследванията ти са наред и си здрава, каква е целта на кетозата?Че и с лекар?
Аткинс препоръчва на 20 гр въглехидрати, т.е. кетоза, по-дълга от 2 седмици, само на силно затлъстели хора, които имат да смъкват много кг, или на хора със сериозен здравословен проблем.От рода на ССЗ, високо кръвно, диабетици, с ИР.
На останалите-умерено ВМ НВХ.С плод, ядки, а при достигане на целите, и с по-въглехидратни зеленчуци, бобови.
Да, изследванията ми бяха добри и нямам установени проблеми (не съм правила тест за ИР).
Не съм и силно затлъстяла. Обаче имам наднормени кг, които не успявам да сваля, въпреки че спортувам и се храня балансирано, полезно и с ограничен прием на калориите.
Обърнах се към лекарка, която ми предложи кето диетата, аз самата нямах намерение да започвам такава, не бях и много запозната.
Пусна ми изследвания преди началото, като основно се интересуваше от бъбречната функция и ми каза, че мога да започна, само ако бъбреците са добре, понеже се товарят повече по време на режима.
Другото, което ми каза, е че по време на режима няма смисъл да пускам контролни изследвания, понеже резултатите ще се влошат. Примерно спомена за повишен холестерол, но не от мазнините (понеже във варианта на диета, който спазвам аз, мазнините присъстват, но не са завишени), а заради мазнините, което самото тяло освобождава. Увери ме, че след приключването на всички етапи (накрая в крайна сметка пак се минава към балансирано хранене), изследванията ще са добри.
Това го казвам донякъде за успокоение на Бледолилава Simple Smile обсъди го с лекаря си все пак.

# 232
Пак питам,какво те смущава в резултаите за инсулина и КЗ? Намалял ти е инсулина ,би трябвало да си доволна.
Тиквата,независимо какво пишат като стойности ,си е въглехидрат.Мерила съм КЗ след тиква и знам какво говоря. Не яж много мазнини ,има едно залитане по мазнините.Според мен не се отказвай от реживам,а го модифицирай.
По отношение на по-ниската КЗ-да ,това прави инсулина,смъква КЗ.Но процесът не е толкова прост и други играчи има в картинката.Сутрин на гладно играчът е черният дроб и другите стресови хормони,а не въглехидратите,които не си яла през нощта.
Смущава ме, че след първата седмица падна до 11, а сега отново се е повишил - почти 19 е. При това при по-ниска КЗ.

# 233
Може да имаш мускулесто тяло от спорта.Мускулите тежат по-вече от сланинките в един обем.Важно е как изглеждаш,а не точно какво пише в таблиците.

# 234
Бледолилава,това е един процес ,който не може да се премери с капкомер и все да върви както на нас ни харесва.Съветвам те да си направиш една графика и тогава ще видиш общата тенденция на намаляване ,независимо че в някой момент ще имаш пикове.
Освен това,ти не си се излекувала за един месец ,това е обща предразположеност ,която може да си влачиш много време,да не кажа и до живот.Хубавата новина е ,че със сигурност вече знаем ,че това можем да го контролираме с храната,не сме обречени.

# 235
Тук в тази тема, всеки почва някаква диета и само след месец почва да се изказва компетентно на базата на прочетени в нета истории. А истината е различна за всеки.
Аз лично пиша освен на база прочетено, и на база личен опит вече 2 години.
Която и истина да избере човек, при ИР е важно въглехидратите да са минимални.
ИР в поне 90% от случаите е вследствие на нарушена въглехидратна обмяна.

# 236
Може да имаш мускулесто тяло от спорта.Мускулите тежат по-вече от сланинките в един обем.Важно е как изглеждаш,а не точно какво пише в таблиците.

Едно кило сланина си е равно на едно кило мускул. Просто изглеждат различно.

Бледолилава , пробвай с балансирано хранене. Там се гонят протеините да не падат под определено количество и не е нужно да се поемат много мазнини. Най-важното е да не се изнервяш, че това много влияе.

Дай пример за балансирано хранене. И под какво количество не трябва да падат протеините.

Още нещо - прочетох, че някои от вас пият Метформин (който аз по причина проблеми с черния дроб не мога да вземам). Въпросът ми е - в случай, че проследявате редовно кръвната си захар и тя влезе в норма, продължавате ми да пиете предписаното ви количество или намалявате таблетките? Защото на мен ми изглежда странно, ако например КЗ през последния месец да е трайно около 4.5 и въпреки това да се вземат 2х1000мг Метформин. Не съм специалист, само разсъждавам на глас. Нека ми обясни някой добре запознат. Понеже още съм в търсене на "моя" ендокринолог.

Метформин се изписва за висок инсулин, а не за висока кръвна захар. Обикновено при високия инсулин захарта е нормална. Би трябвало да се спре ако инсулинът влезе в норми на 0, 60, 120 минути.

Това въобще не е вярно. Метформин, глюкофаж и другите му подобни се изписват и за диабет и за ИР.

# 237
  • Ню Йорк
Протеините трябва да са не по-малко от 2.2г на килограм активно тегло.

# 238
Какво значи активно тегло?
С математиката съм зле. Значи на 10 кила изчислявам по 0,022, че трябва 220 гр протеин. И ако съм 78.....  Laughing

# 239
  • София
Наистина си зле с математиката - за 78 кг се полагат 143 гр. протеин. Активното тегло се изчислява като от теглото се приспадне процента мазнини. Значи ако при 78 кг. имаш 20 % мазнини (13 кг), то активното ти тегло е  65 кг х 2.2 гр. - полагащия се протеин е  143 гр.

Общи условия

Активация на акаунт