Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 982
  • 803
  •   1
Отговори
# 240
Че аз мазнините не си ги знам, че да знам как да изчисля newsm78
Нито пък знаех какво е това активно тегло.
143 грама са едно 3-4 кюфтета   Shocked

# 241
  • София
Наистина си зле с математиката - за 78 кг се полагат 143 гр. протеин. Активното тегло се изчислява като от теглото се приспадне процента мазнини. Значи ако при 78 кг. имаш 20 % мазнини (13 кг), то активното ти тегло е  65 кг х 2.2 гр. - полагащия се протеин е  143 гр.
Това е доза за спортисти.

# 242

Метформин се изписва за висок инсулин, а не за висока кръвна захар. Обикновено при високия инсулин захарта е нормална. Би трябвало да се спре ако инсулинът влезе в норми на 0, 60, 120 минути.

Това не е вярно.
Коментирахме го вече.
Метформин пият и диабетици с диабет 2.
Майка пие Глюкофаж, леля пиеше Сиофор.

# 243
Пак питам,какво те смущава в резултаите за инсулина и КЗ? Намалял ти е инсулина ,би трябвало да си доволна.
Тиквата,независимо какво пишат като стойности ,си е въглехидрат.Мерила съм КЗ след тиква и знам какво говоря. Не яж много мазнини ,има едно залитане по мазнините.Според мен не се отказвай от реживам,а го модифицирай.
По отношение на по-ниската КЗ-да ,това прави инсулина,смъква КЗ.Но процесът не е толкова прост и други играчи има в картинката.Сутрин на гладно играчът е черният дроб и другите стресови хормони,а не въглехидратите,които не си яла през нощта.
Това ще направя, да. Вчера намерих най-вероятната причина за отклоненията от нормите на албумина и пик.киселина - продължително гладуване. Опитвала съм се да вдигна калориите за този месец не веднъж, но не можех да го постигна без да увелича въглехидратите. Нарушаваше се съотношението мазнини/протеини/въглехидрати. Не мога да ям толкова месо, яйца и мазно, това е, просто ме отвращава. И затова не се храних достатъчно. Ще прекратя кетозата. Ще увелича зеленчуците с нисък ГИ и млечните, т.е. нещата които обичам и ще мога да увелича с тях калориите. До около 50 гр. въглехидрати дневно. След месец пак ще проверя как вървят нещата.

# 244
Ние с дъщеря ми също не наблягаме на мазнините, ядем месо, риба и яйца, но не слагам допълнително мазнина, не пием мазно кафе. Ограничихме въглехидратите, наблягаме на горепосочените плюс зеленчуци, ядем по 1 плод на ден. Ще видим изследванията след няколко месеца, ама не знам колко се реални с Метформина

# 245
Да не остана неразбрана - не е лош режим НВ ВМХ, все пак свалих около 7 кг за месец с него, но просто не е за мен. Не мога да се пречупя и това е. Та аз съм имала периоди на вегетарианство в живота си, винаги съм предпочитала постна храна. Месо ядях само без никакви мазнини, пържоли само от котлет, като пак изрязвам мазното, кайма са ми мелили от чист бут без грам видима мазнина, сланина като погледнех само и ми се повдигаше. Много усилия ми костваше този последен месец, когато трябваше да наблягам на тези храни. И с килограмите се справих добре, но с калориите - не можах. И си създадох проблеми. Ще търся друг модел на хранене.

# 246
Tи си практикувала един екстремен режим,който не е за всеки,както виждаш.Храненето ти не е задължително да бъде толкова стриктно по проценти.Най-важното е да се намалят въглехидратите,но не и да гладуваш.Аз,която съм месарка ,с две хранения с предимно месо ,и повече не искам да виждам месо,та какво остава за човек,който по принцип не обича и/или  цял живот е бил под влияние на доктрината ,че мазнините и месото са най-големият враг.Не са ,изобщо. Мазнини с лъжици няма защо да  се яде.
Месо,яйца,млечни плюс зеленчуци и малко плодове-това е режимът за диабет и ИР.

# 247
Идеята е човек да се чувства сит, да няма недостиг на калории. А това се получава с по-голямо количество мазнини. Иначе пак се връщаме към В.
Никой не е казал да се яде мас с лъжицата, а да се заменят рафинираните мазнини с чисти такива. Да се консумират риба, яйца, млечни( не за всички), маслини, зеленчуци и месо. Но не месото да е основна храна. И да е шарено, а не сухо месото. Тоест, да не се налага организмът да гладува. Плодовете да са малко, също.

# 248
Ние с дъщеря ми също не наблягаме на мазнините, ядем месо, риба и яйца, но не слагам допълнително мазнина, не пием мазно кафе. Ограничихме въглехидратите, наблягаме на горепосочените плюс зеленчуци, ядем по 1 плод на ден. Ще видим изследванията след няколко месеца, ама не знам колко се реални с Метформина
Ако не ядете постно пиле и риба, а наблягате на по-мазно месо и риби, няма нужда да се добавя допълнително мазнина.Идеята не е храната да плува в мазнини, а да не се бяга от естествените мазнини -зехтина, мазното месо, маслините....т.е., да се яде храната в естествения й вид.
Хард-варианта, с мазнини над 60-70% се препоръчват и при хард състояния, които налагат бърз рестарт на организма, и като здраве, и като тегло.

Да не остана неразбрана - не е лош режим НВ ВМХ, все пак свалих около 7 кг за месец с него, но просто не е за мен. Не мога да се пречупя и това е. Та аз съм имала периоди на вегетарианство в живота си, винаги съм предпочитала постна храна. Месо ядях само без никакви мазнини, пържоли само от котлет, като пак изрязвам мазното, кайма са ми мелили от чист бут без грам видима мазнина, сланина като погледнех само и ми се повдигаше. Много усилия ми костваше този последен месец, когато трябваше да наблягам на тези храни. И с килограмите се справих добре, но с калориите - не можах. И си създадох проблеми. Ще търся друг модел на хранене.
Ти скочи направо "в дълбокото" на режима, нормално, че не ти понесе.
Вярно, че инсулина ти беше извън контрол, но мисля, и с нормално, по-либерално хранене, при теб биха се получили нещата.Без глад, без тези стриктни сметки на В/М/П, без ниските калории.
Подобен хард режим е труден и непрепоръчителен дори за хора, които дълго време са на ВМХ, а за начинаещи съвсем.
Успех, каквото и да избереш.Все пак ВМ НВХ си остава най-доброто хранене за хора с проблемна въглехидратна обмяна.

# 249
  • София
Момичета, ясно ми е, че метформиновите препарати са за ИР. Опитах се просто да обясня, че не се дават заради висока кръвна захар. При ИР инсулинът е висок.

Какво бъркам?

Бледолилава, изследва ли TSH? При хипофункция също е трудно отслабването.

# 250
Скрит текст:
Момичета, ясно ми е, че метформиновите препарати са за ИР. Опитах се просто да обясня, че не се дават заради висока кръвна захар. При ИР инсулинът е висок.

Какво бъркам?

Бледолилава, изследва ли TSH? При хипофункция също е трудно отслабването.
От всички показатели от началото на режима до изследването онзи ден, само TSH леко, почти символично, се беше подобрило, или поне не се е влошило  Grinning Спаднало е от 3,28 на 3,03.  Изследвах го повторно защото от известно време чувствам някакви пристъпи на сърцебиене, но явно не е от щитовидната жлеза.

# 251
  • София
Високо е. За човек без хормон е хубаво да е около 2. Може би това ти спъва отслабването.
Аз с ИР + TSH 6.0 качвам на стриктна НВ ВМД, а с 4.0 задържам.

# 252

Какво бъркам?
Бъркаш,че за диабет не се дава метформин.Точно с този препарат се лекува висока КЗ преди да се предпише инсулин.А инсулин се предписва при КЗ 15.Всички случаи до тази стойност се лекуват с метформин.

# 253
  • София
А, не знам за диабет какво изписват. Чувала съм, че за тип 2 е там метформин, но не съм компетентна.

Ако е изчерпан инсулинът, ще се вдигне захарта, но защо тогава не се бие инсулин, а се дава метформин, не ми е ясно. Може би го изписват допълнително за подобряване на въглехидратната обмяна, а не като основно лекарство.

# 254
Koмпетентна чак ,колкото ендокринолог не съм .Диабетът ,сам по себе си е многолик.Много пъти повтарям,че в метаболизма на глюкозата не е само инсулът и КЗ.Освен това ,може да има недостиг на инсулин,но винаги има и инсулинова резистентност.Всъщност във времето точно с това се започва,по една или друга причина.Метфогама се предписва дори и когато се бие инсулин,именно за подобряване на ИР.Именно ,защото процесът е сложен и в различните части на денонощието и спрямо хранене и други фактори,метаболизмът се управлява конплексно. Или по-точно,се прави опит да се управлява.И приемът на въглехидрати е определящ.

Общи условия

Активация на акаунт