Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 336
  • 803
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте, бих искала да попитам НОМА индекс 4.48, освен че е в рисковата зона, показател ли е за ИР?

# 361
Здравейте, бих искала да попитам НОМА индекс 4.48, освен че е в рисковата зона, показател ли е за ИР?

Да. Висок е, нормата е до 2,5.
Колко е на гладно инсулинът?

# 362
  • София
На гладно e 18.

При глюкозното натоварване резултатите са:

Глюkоза 0                    mmol/l         5.6
Глюkоза 60                  mmol/l         8.1
Глюkоза 120                mmol/l         4.6

Инсулин 0                   mmol/l         18
Инсулин 60                  mmol/l         311
Инсулин 120                mmol/l         42

Само да уточня, не питам за себе си, а за близка.

# 363
Много е 18, а 311 не искам изобщо да го коментирам...
Твои ли са?
Ако не си чела досега, на гладно трябва да е до 7.

НОМА над 5 е висока ИР, така че е почти на границата този резултат. Т.е. хич не е добре.

# 364
  • София
Моят личен НОМА е 2.25, а 4.48 е на моя близка, която водим по изследвания в София момента  (понеже веднъж на няколко години стига до припадъци, които според мен се дължат на рязко падаща кръвна захар вследствие на гладуване //особено разбиране за какво е "диета//) . Изратих резултатите на доктора, но докато го чакам да се обади реших "да питам патило". Близката ми е с наднормено тегло от детство, от тогава датират и припадъците.

# 365
На гладно e 18.

При глюкозното натоварване резултатите са:

Глюkоза 0                    mmol/l         5.6
Глюkоза 60                  mmol/l         8.1
Глюkоза 120                mmol/l         4.6

Инсулин 0                   mmol/l         18
Инсулин 60                  mmol/l         311
Инсулин 120                mmol/l         42

Само да уточня, не питам за себе си, а за близка.

Не са добре нещата. Да се стяга приятелката ти да минава на качествен режим.
И КЗ се вдига доста.
При мен инсулина беше огромен, пък за сметка на това не преминах май 6 при натоварването.

# 366
  • София
Тя има и тежка генетична обремененост - баща ѝ е, а двете ѝ баби са били, с диабет 2. Мен ме е страх да не е вече диабет.

# 367
Тя има и тежка генетична обремененост - баща ѝ е, а двете ѝ баби са били, с диабет 2. Мен ме е страх да не е вече диабет.

Хапва ли си обилно въглехидрати? Ако е така - върви натам. И сигурно го прави.
Обясни и как седят нещата с въглехидратите. Дай и темата ако трябва, прати и статии.
КЗ и се вдига на 60-та минута, после спада. Има шанс да се оправи, но трябва да почне веднага.
Генетичната обремененост според мен не е оправдание. Аз също съм такава. 98 % от бащината ми рода са с болна ЩЖ, с ИР, диабет и са дебелички. На тях съм се метнала. Щитовидната ми жлеза на последното изследване много трудно я откриха. При Хашимото се произвеждат антитела, които я унищожават. Казаха, че има атрофия, но е спряла заради хормоните сигурно. И тъй като не съм знаела това и закъснях с правилно хранене и лечение поне 10 години сега е смалена доста.
 И въпреки болната ЩЖ, въпреки ИР, пак успях да сваля над 30 кг. Така че може и всичко останало са оправдания. На мен ми отне 3 години да сваля 30 кг. Познавам няколко жени само с ИР и успяха да свалят същите кила за една година. Но те имат здрава ЩЖ.

# 368
  • София
Тя е с TSH 2.67 и MAT 285 (реф.ст. до 34), т.е. Хашимото има, нужда от медикаментозоно лечение - не.

Бихте ли ми обяснили каква е връзката между високото ТСХ и инсулина, че ендокринологът вчера спомена нещо, но не се разпростря, а на мен ми стана интересно (аз съм с Хашимото и 20на кг. качени откак ми го откриха, сега съм 75-76 кг.).

Май ще трябва аз  да изчета темата от край до край, за пръв път влизам...

# 369
Тя е с TSH 2.67 и MAT 285 (реф.ст. до 34), т.е. Хашимото има, нужда от медикаментозоно лечение - не.

Бихте ли ми обяснили каква е връзката между високото ТСХ и инсулина, че ендокринологът вчера спомена нещо, но не се разпростря, а на мен ми стана интересно (аз съм с Хашимото и 20на кг. качени откак ми го откриха, сега съм 75-76 кг.).

Май ще трябва аз  да изчета темата от край до край, за пръв път влизам...

Аз съм и с хипофункция и с хашимото. Резултатите са ми нормални, но е така, защото пия лекарства. Ако не ги пия, жлезата няма да ми произведе нищо почти.
Връзката аз не мога да ти обясня. Ендото преди време ми каза, че от ЩЖ зависи много и работата на останалите органи и нормално да се развие ИР при болна ЩЖ.

# 370
Здравейте!
От доста време само ви чета, но реших да се разпиша и аз.
Преди около 2 месеца ми откриха ИР след обременяване и съответно ми предписаха Глюкофаж и диета. Резултатите тогава бяха тези:

Glucose 0min - 5.04mmol/l 3.3-6.0 refer.
Insulin 0min - 16.45uU/ml 3,0-25, 0uU/ml
Glucose 120min - 5,19mmol/l <7,80 refer.
Insulin 120min - 71,80uU/ml 16-166uU/ml ref.

Ендото поиска тези резултати без тези на 60мин. Щеше ми се да знаех, че е добре и тях да имам, но уви.
Започнах НВ диета, наблегнах на мазнини и протеини, имаше и малко въглехидрати защото си позволявах по повод, но в ограничени количества. Изключих хляба, картофите, ориза и захарта.
Успях да сваля едва около 5кг. Не съм започнала да спортувам активно, само леки разходки, а кг имам още доста за сваляне. Сега съм 60кг на 155 ръст.

Резултатите от този петък са тези:
На гладно
Glucose - 4.82mmol/l 3.3-6.0 ref.
Insulin - 6.8uU/ml 3,0-25,0

Мисля скоро да проверя и след хранене как стоят нещата. Какво мислите вие?
И извинете за дългия пост.

# 371
Браво! Много са добре изследванията. Peace
Не бързай с ново обременяване, най-малко 6 месеца трябва да минат.
С кг също си добре. 5 кг за два месеца са ОК, не е нормално и желателно да отслабваш по-бързо.

# 372
Наистина много добри резултати. Поздравления.
Мисля, че се дължат на факта, че нямаш много излишни килограми.
И наистина не бързай със следващо обременяване.

# 373
  • София
ХъниБъни, каква подготовка прави за новите изследвания? И аз съм на същото дередже, преди 2 месеца ме диагностицираха с ИР, другия месец съм на контрола. Ендото каза няколко дни преди изследването да спра хапчетата и да се храня нормално и включа повече въглехидрати, иначе резултатите биха били измамно добри. Иначе за 2 месеца стриктна диета съм свалила само 2 кг...

# 374
  • София
Здравейте, някой знае ли сравнително добър ендокринолог в София, конкретно Младостите или в близост? Не мога да ходя чак до Руски паметник или Люлин  Confused

Общи условия

Активация на акаунт