Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 185
  • 803
  •   1
Отговори
# 570
Oбременена си с какво -диабет или ИР.При второто е характерно висок инсулин,който предизвиква ниска /нормална кръвна захар.И реално ,глюкомера няма да ти покаже нищо обезпокоително.Все още инсулин не може да се мери извън лаборатория.Всъщност не съм сигурна,но определено трябва да имаш апаратче за мерене на инсулин.
Кръвна захар се мери сутрин гладно ,както и 1,2 часа след хранене.
Алина,малко прясно мляко или последител в началото на ограниченията ще свърши работа.Всъщност,не знам нескафе как може да му се свикне да се пие на "голо".Би ли обясняла,защо с лекарството трябва да пиеш нескафе.

Последна редакция: нд, 08 апр 2018, 16:11 от liola

# 571
Христос Воскресе! Heart
Имам следният въпрос: не съм изследвала ИР досега, нямам оплаквания, но имам фамилна обремененост. Целя успешна бременност.
Бихте ли ми казали как да направя един домашен тест с глюкомер, който ми е под ръка - имам предвид колко минути преди/след хранене (преди закуска ли задължително или може спрямо междинно) и на какъв интервал да повторя. И удачно ли е това в дни като тези с много въглехидрати?
Благодаря!
Ами изследвай го.
Домашен тест с глюкомер е абсолютно безсмислен при ИР.
Ако аз си бях направила такъв тест преди години, нямаше и да ми хрумне, че имам ИР, защото КЗ ми беше нармална. Само в лаборатория се установява нивото на инсулин.
Така че отиди в лаборатория и си пусни трикратно изследване на кз и инсулин с глюкоза. Тогава ще си разбереш здравословното състояние.

# 572
Oбременена си с какво -диабет или ИР.При второто е характерно висок инсулин,който предизвиква ниска /нормална кръвна захар.И реално ,глюкомера няма да ти покаже нищо обезпокоително.Все още инсулин не може да се мери извън лаборатория.Всъщност не съм сигурна,но определено трябва да имаш апаратче за мерене на инсулин.
Кръвна захар се мери сутрин гладно ,както и 1,2 часа след хранене.
Алина,малко прясно мляко или последител в началото на ограниченията ще свърши работа.Всъщност,не знам нескафе как може да му се свикне да се пие на "голо".Би ли обясняла,защо с лекарството трябва да пиеш нескафе.
Не трябва да пия нескафе с лекарството. Просто нес кафето е източник на теобромин, следователно и на серотонин. По принцип не обичам нес кафе. Пия шварц кафе, без захар. Но пък забелязах, че като пия, фрапе, ми става едно веселко, приятничко....та по тази причина. Теоброминът е алкалоид, не лекарство Simple Smile

# 573
Благодаря Ви.
Говоря за фамилна обремененост с диабет тип 2 - дядо и чичо.
Утре ще пробвам с глюкомер като начало, след това направо обременяване с глюкоза в лаборатория или и през установяване на НОМА индекс трябва да мина, ако това е отделно изследване всъщност?

# 574
Нома индекс се изчислява,но трябва да се знае и инсулина.виж в нета,че не знам точно за него.
Щом имате диабет 2 ,трябва да си изследваш КЗ на гладно.Ако имаш някакви симптоми и подозрения ,обременяване с глюкоза показва точно състояниято.

# 575
Укротила си инсулина ,който предизвиква глада.Гладът е хормонална функция.Дори и когато ядем уж от емоции ,гладът е причинен от силно активизиране на стресовите хормони-адреналин и т.н .Те изискват по-вече КЗ в кръвта.А по-вече КЗ ,значи по-вече инсулин-инсулинът сваля КЗ -глад- ядене и кръгът се затваря.
ох ,  може ли някой да ми каже,  инсулина ме и под 2, кр. Захар е нормална.  Въпреки това има моменти в които просто не мога без шоколад.  Буквално качвам килограми и от въздуха.

# 576
Нещо си съмнителна,сигурна ли си че са такива резултатите?мисля,че нисък инсулин би ти оставил КЗ висока?

# 577
Нещо си съмнителна,сигурна ли си че са такива резултатите?мисля,че нисък инсулин би ти оставил КЗ висока?
да сигурна съм, имам час при ендокринолог..Но се чудя и аз, какво се случва.

# 578
Благодаря Ви.
Говоря за фамилна обремененост с диабет тип 2 - дядо и чичо.
Утре ще пробвам с глюкомер като начало, след това направо обременяване с глюкоза в лаборатория или и през установяване на НОМА индекс трябва да мина, ако това е отделно изследване всъщност?

Направи си трикратно обременяване с глюкоза за инсулин и кз.
Глюкомера е излишен ти казах. Може да те въведе в заблуждение.
НОМА индекс също не е точен метод.
С НОМА индекс може да се изкарат болни от ИР - здрави. НОМА индекса не включва обременяване с глюкоза и затова не е точен.
Ще ти обясня. Стойностите при хората са различни. Има хора с ИР при първото боцкане КЗ и инсулин ще са в нормата. А проблема ще се открие при второто боцкане след изпиване на глюкозата. При други още на първото боцкане ще имат проблем.
Затова се прави трикратно изследване с глюкоза поне веднъж. За да се установи дали наистина има проблем.
Ако изчислиш НОМА индекс на базата резултати на гладно и те са нормални може да те изкарат здрава.
И пропускаш обременяване. А всъщност точно обременяването и последващите боцкания ще покажат имаш или не проблем с инсулина и кз.
Аз съм с ИР и при последното боцкане на гладно съм сметнала НОМА индекса и той ме изкара напълно здрава. Но не съм. Имам ИР.
И ако се напия с глюкоза нещата няма да седят така.
Така че недей да си играеш, а си пусни обременяването.
Имам колега, много пълен, абе направо дебел. И си мери кръвна захар с глюкомер. Все уж му е в нормата. Смята се за здрав. Все вика, такава ми е натурата.  Ама хал хабер си няма какво значи инсулин. Обясних му и си престраши да си направи изследвания. И естествено се установи ИР и то в кошмарни размери. Лекарката му е казала, че ако продължава скоро и диабет ще проима.
Така че не е важна само КЗ.
Иначе лошо няма да видиш с глюкомер, като имаш такъв мерак.

# 579
Момичета, какво ще кажете за кръвна захар 5,7 на гладно. Следят ме за развиване на инсулинова резистентност от няколко години. Сега на последното изследване беше толкова, а няколко месеца преди това 3,8. Обременяване от преди година не показа данни за ИР.

# 580
В нормите е, но все пак е високо. Знам, че на гладно КЗ трябва да е по-ниска. А в случая си на границата.
Да не би нещо да си прекалила предишния ден?
Съветвам те винаги като си пускаш кръвни изследвания за кз, пускай винаги и инсулин на гладно.
Имаш ли някакви оплаквания иначе?

# 581
Ами аз съм със СПКЯ и ендокринологът ми предположи, че мога да развия и ИР и ме следят вече години. Чувствам се добре, не ям много сладко, може би в някакъв период имах сухота в устата и вдигах кръвно, сега се чувствам страхотно. Не бях яла нещо особено предния ден, но се надявам да е нещо моментно.

# 582
Имаш ли излишни килограми?
Каква храна консумираш? Колко хляб, сладко, ориз и картофи ядеш. Безалкохолни и сокове?
Впрочем някой като ми каже не ям много сладко, не винаги означава точно това. Хората все си мислят, че не ядат много, но реалността е друга.
Имам пълна колежка обядва на работа всеки път вафли и кроасани. И ми казва, че не яде много сладко. Все вика - какво е една вафла или един кроасан. Ако е веднъж месечно - ок, но не и ежедневно меню. Понякога си мислим, че ни е наред основното хранене, но много хора не броят и забравят малките похапвания между храненията.
Години имах нередовен цикъл и кисти.
Цикъла се нормализира почти месец след спирането на сладкото. Дотогава трябваше да пия хапчета. Преди това прим оил помагаше до известна степен.
Дори и да нямаш ИР, ограничение няма да ти навреди.

# 583
Елора, какъв е твоят режим? Високомазнинният ли е?

# 584
Имам излишни 3-4 кг. Предимно се старая да си хапвам чисти храни. Закуска - мюсли с мляко или овесени ядки само. Чисти меса, салати, хляб почти не консумирам. Газирано вече от много време не пия. Картофи - рядко, ориз по-често. Между храненията - ядки или сушен плод. Това е общо взето.

Общи условия

Активация на акаунт