Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 148
  • 803
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, от доста време се храня НВХ ВМ (с малки изключение по празниците). В началото се чувствах много добре, свалих кг. От около половин година обаче започнах отново да качвам кг, въпреки че не ям сладко, тестено, картофи ориз и т.н. Знам, че проблем е и малкото сън, но все пак съм се насочила към изледване на ИР и ЩЖ. Тъй като не са малко пари тези изледвания, моля по-опитните от вас да ме насочат като начало какъв е минимума излседвания: достатъчно ли е трикратно измерване на КЗ или е необходимо и трикратно измерване на инсулин? За ЩЖ достатъчно ли е TSH и T3?

# 631
  • Пловдив
Здравейте, от доста време се храня НВХ ВМ (с малки изключение по празниците). В началото се чувствах много добре, свалих кг. От около половин година обаче започнах отново да качвам кг, въпреки че не ям сладко, тестено, картофи ориз и т.н. Знам, че проблем е и малкото сън, но все пак съм се насочила към изледване на ИР и ЩЖ. Тъй като не са малко пари тези изледвания, моля по-опитните от вас да ме насочат като начало какъв е минимума излседвания: достатъчно ли е трикратно измерване на КЗ или е необходимо и трикратно измерване на инсулин? За ЩЖ достатъчно ли е TSH и T3?
Моят единствен съвет е да идеш на ендокринолог и той да назначи конкретни изследвания, не съм убедена, че тук някой може да ти каже какво за теб е подходящо.
При всички положения обаче, за доказване на ИР е необходимо натоварване с глюкоза. А за щитовидната е добре да те видят на ехограф - напр. при мен хормоните са ок, но имам възли...

# 632
  • София
Ако си намериш от раз читав ендо може и да ти пусне нужните изследвания за ЩЖ, ако не ще ти каже ТСХ и ФТ4, защото повечето на са наясно с ФТ3, добре ще е да се сети да ти пусне и ТАТ и МАТ, вит Д - в 25 ОН, вит Б12 и някой и друг паразит /но не ми се вярва да се засили толкова....../.
За ИР задължително инсулин - трикратен /това вече са го усвоили/

# 633
  • София
Ами в групите във фейсбук казаха, че млечни заради лактозата не трябва да се ядат, а доматите заради захарите, морковите и чушките така и не разбрах защо....

Те там някакви видни ендокринолози ли са в тия групи?! Професори, може би?! Как може някой да се връзва на казаното във фейсбук  doh
Тук явно са професорите.
Мисля че момичето е чело някой от протоколите за лечение - там са забранени млечни, захар, соя, зърнени,  покритосеменни /домати, чушки патладжан/ и т.н., защото са възпалителни храни, а не заради захари и въглехидрати. Принципно идеята на Протокола е пълно изключване на всички видове храни, които предизвикват и поддържат възпалителни процеси в организма. След като се успокоят възпалителните процеси, се започва лекуване на черва, заздравяване на лигавица и при вече липса на възпалителен процес и елеминиране на пропускливи черва намаля атаката към жлезата ..... има цели книги по тази тема .... протокола наистина работи и страничен ефект от това е отслабването

# 634
  • Пловдив
Ами в групите във фейсбук казаха, че млечни заради лактозата не трябва да се ядат, а доматите заради захарите, морковите и чушките така и не разбрах защо....

Те там някакви видни ендокринолози ли са в тия групи?! Професори, може би?! Как може някой да се връзва на казаното във фейсбук  doh
Тук явно са професорите.
Мисля че момичето е чело някой от протоколите за лечение - там са забранени млечни, захар, соя, зърнени,  покритосеменни /домати, чушки патладжан/ и т.н., защото са възпалителни храни, а не заради захари и въглехидрати. Принципно идеята на Протокола е пълно изключване на всички видове храни, които предизвикват и поддържат възпалителни процеси в организма. След като се успокоят възпалителните процеси, се започва лекуване на черва, заздравяване на лигавица и при вече липса на възпалителен процес и елеминиране на пропускливи черва намаля атаката към жлезата ..... има цели книги по тази тема .... протокола наистина работи и страничен ефект от това е отслабването
Това много ме заинтригува, къде може да се прочете този протокол?

# 635
*Дорис*, dioni, благодаря за отговорите.

# 636
  • София
Протоколите са няколко. Дори Надя Петрова си е направила Протокол , който е компилация от протоколите на няколко лекари. Аз правих протокола на Изабела Уенц за автоимунни заболявания /хашимото, атопичен дерматит, диабет тип 2, ревматоиден артрит и т.н./ . Но да не останете с погрешно впечатление, протокола не е само хранене, включва цялостна промяна на начина на живот - отработване на стрес, психологическа нагласа, циркадиеви ритми и т.н. Започва се с отриване на причината за възпалението в организма - тоест изследвания на база на които се установят и дефицити в организма, прави се план при възстановени вече черва как да се запълнят дефицитите. Уважавам Изабела Уенц защото тя е била с Хашимото и сама се е лутала да намери път, но има и подходящото образование, а аз като нямам медицинско оброзование реших да се позова на нейният опит...... протокола се прави от около 2 месеца до към 3-4, рядко се налага да е по-дълго, после има въвеждане на храните и според реакцията към тях се преценява дали остават в менюто или не. Интересното е, че за хора с ИР е имало доста случаи в които картофите се връщат в менюто /може би не ежедневно/ .......
Незнам твоят проблем какво включва, но ако те интересува хашимотото - виж "Първопричината Хашимото" - има я и на бг.
Ето и протокола - https://www.harpercollins.com/9780062571304/hashimotos-protocol

Другите са на англ - на Сара Балантайн - https://www.amazon.fr/Paleo-Approach-Reverse-Autoimmune-Disease- … &qid=&sr=  има я в киндъл вариант за под 10 еврол
Ако си само с ИР - има варианти и на https://draxe.com/ , както и на д-р Осборн /бях в негова програма, но не се справих и не постигнах резултата който целях/https://drpeterosborne.com/

# 637
  • Пловдив
Протоколите са няколко. Дори Надя Петрова си е направила Протокол , който е компилация от протоколите на няколко лекари. Аз правих протокола на Изабела Уенц за автоимунни заболявания /хашимото, атопичен дерматит, диабет тип 2, ревматоиден артрит и т.н./ . Но да не останете с погрешно впечатление, протокола не е само хранене, включва цялостна промяна на начина на живот - отработване на стрес, психологическа нагласа, циркадиеви ритми и т.н. Започва се с отриване на причината за възпалението в организма - тоест изследвания на база на които се установят и дефицити в организма, прави се план при възстановени вече черва как да се запълнят дефицитите. Уважавам Изабела Уенц защото тя е била с Хашимото и сама се е лутала да намери път, но има и подходящото образование, а аз като нямам медицинско оброзование реших да се позова на нейният опит...... протокола се прави от около 2 месеца до към 3-4, рядко се налага да е по-дълго, после има въвеждане на храните и според реакцията към тях се преценява дали остават в менюто или не. Интересното е, че за хора с ИР е имало доста случаи в които картофите се връщат в менюто /може би не ежедневно/ .......
Незнам твоят проблем какво включва, но ако те интересува хашимотото - виж "Първопричината Хашимото" - има я и на бг.
Ето и протокола - https://www.harpercollins.com/9780062571304/hashimotos-protocol

Другите са на англ - на Сара Балантайн - https://www.amazon.fr/Paleo-Approach-Reverse-Autoimmune-Disease- … &qid=&sr=  има я в киндъл вариант за под 10 еврол
Ако си само с ИР - има варианти и на https://draxe.com/ , както и на д-р Осборн /бях в негова програма, но не се справих и не постигнах резултата който целях/

Много ти благодаря! Аз нямам Хашимото, но имам ИР и възли в щитовидната, които продължават да растат. Отделно имам разнообразни проблеми по всякакви органи, всички като че ли заедно се появиха, в рамките на няколко години и започвам да си мисля, че наистина ми трябва нещо цялостно като промяна.

# 638
  • София
Книгата на Сара Балантайн я има вече и на български благодарение на Чоколата.
http://ns.vdahnovenia.bg/knigi/avtoimunen-paleo-protokol-ovladej … organizma-si.html

# 639
  • София
http://ns.vdahnovenia.bg/knigi/avtoimunen-paleo-protokol-ovladej … organizma-si.html
Аз знам, че е преведена, но нещо събираха хора за да я пуснат в печат. Книгата си заслужава отвсякъдеееееее.

*Дорис* незнам какво визираш под проблеми по отделни органи, но със сигурност един цялостен подход няма да ти навреди. Незнам дали си чела "Лечителят медиум" и "но граин но пеин", но ако не си ...... започни с тях ....  Лечителят медиум я има в електронен вид на бг език по сайтовете

# 640
Аз знам, че е преведена, но нещо събираха хора за да я пуснат в печат. Книгата си заслужава отвсякъдеееееее.

Аа, да не се чудя защо още не съм я получила...поръчах я през март.Ами, ще чакам, дано ми я пратят.

# 641
в групата за АИП пишеше, че ще я вкарат за печат, след като съберат 600 поръчки, скоро не съм проверявала до къде са

# 642
Аз много харесвам Д-р Фънг Simple Smile

Аз пък харесвам Амур Stuck Out Tongue, толкова лесно, просто и логично звучи всичко.

# 643
  • Пловдив

*Дорис* незнам какво визираш под проблеми по отделни органи, но със сигурност един цялостен подход няма да ти навреди. Незнам дали си чела "Лечителят медиум" и "но граин но пеин", но ако не си ...... започни с тях ....  Лечителят медиум я има в електронен вид на бг език по сайтовете
Моите неща са много и наглед несвързани - проблемни зъби, венци, синузит, проблеми с цикъла, високо кръвно, екстрасистоли, ИР, възли на щитовидната, стеатоза, камък в жлъчката, гастрит, а напоследък и проблем с червата.
Всичко започна преди близо 9 години след стресова ситуация, която продъжи доста месеци, затова и си мисля, че нещата са обвързани. Но може би единственото свързващо е, че стреса срива организма....

# 644
Инсулин (Имунореактивен инсулин, IRI) + Гликиран хемоглобин – 19,00 лв. + 0,00 лв. такса
Стандартна цена – 30,00 лв. + 3,00 лв. такса

Инсулинов глюкозотолерантен тест (двукратен) – 19,00 лв. + 0,00 лв. такса
Стандартна цена – 29,00 лв. + 3,00 лв. такса

Тези изследвания са на промоция в Рамус в момента. Кое от двете да направим? Прави обременяване с глюкоза през ноември, искам да проверя как е сега, колко преди изследването да спре Неоформина?

Общи условия

Активация на акаунт