Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 135
  • 803
  •   1
Отговори
# 645
Аз ако се поставя на диета, психологически веднага отивам да изям нещо супер вредно, което по принцип никога не ям, но на момента просто все едно ще умра ако не го изям.
Затова не правя диети, нито мисля за ограниченията. Купувам си храни, които желая да консумирам, за да имам избор между тях, и просто си ги ям. С времето става навик и това е. Начин на живот, а не диета.
Точно преди малко ядох домати. Ми мисълта че в домата има 3 грама въглехидрат и видиш ли, от него ще надебелея...ми това може да поболее всеки. Как се живее така, не знам. Залитане в коя да е посока ми се вижда супер вредно.

Аз още преди да разбера за ИР се отказах от диетите. Като реша да мина на някаква диета, отивах да се наям жестоко. Сякаш идва последния ми ден за живеене и повече никога няма да ям  Mr. Green

Здравейте, от доста време се храня НВХ ВМ (с малки изключение по празниците). В началото се чувствах много добре, свалих кг. От около половин година обаче започнах отново да качвам кг, въпреки че не ям сладко, тестено, картофи ориз и т.н. Знам, че проблем е и малкото сън, но все пак съм се насочила към изледване на ИР и ЩЖ. Тъй като не са малко пари тези изледвания, моля по-опитните от вас да ме насочат като начало какъв е минимума излседвания: достатъчно ли е трикратно измерване на КЗ или е необходимо и трикратно измерване на инсулин? За ЩЖ достатъчно ли е TSH и T3?

Съня е много важен. От няколко месеца започнах да си лягам към 11, вместо към 2 през нощта.
Изключително добре се чувствам. Вярно, че свалих за тия месеци 11 кила. И режима е помогнал, но и  увеличения сън, убедена съм.
Знам, че липсата на сън при хора с болна ЩЖ дава лоши отражения.

# 646
Рая, на мен ендото ми беше казала да спра 2 седмици преди контролата метформина.
Но аз въобще не го пия, пък и не мисля втори път да правя ОГТТ.
За изследванията - при вас от гликиран няма смисъл, той ще е ОК.

# 647
Записах час за друг ендокринолог, може би е добре да изчакам, да си пие, и да видим какво ще каже тя. Ама пък....какво да каже, ако няма реални изследвания? Много съм объркана. Или на своя глава да спре Неоформина, да пуснем кръвна захар и инсулин, ама с глюкоза или без?

# 648
  • Пловдив
Записах час за друг ендокринолог, може би е добре да изчакам, да си пие, и да видим какво ще каже тя. Ама пък....какво да каже, ако няма реални изследвания? Много съм объркана. Или на своя глава да спре Неоформина, да пуснем кръвна захар и инсулин, ама с глюкоза или без?
Аз не съм си правила изследвания сама. Отивам при еднокринолог, той решава какво точно имам нужда да направя. Пия метфогама от ноември 2016 и той ми е казал на 6 месеца да ходя на проследяване. Аз го правя по-рядко, защото той държи да вляза в болница за да ми пусне повече изследвания. Но пък никога не ми е споменавал преди изследване да спирам лекарството....
А как се чувства дъщеря ти? Разбрирам, че се тревожиш да не би да й пада кръвната захар, но то това няма да остане незабелязано. Случвало ми се е няколко пъти - разтреперват ми се леко ръцете и ме облива студена пот. Всичките пъти нямах никаква храна подръка, единия даже бях по спешна работа и чак след 30 мин ядох, нищо не ми стана освен, че се чувствах зле за кратко...

# 649
  • до най-прекрасния мъж
raja_nikol, лошото е, че не винаги инсулин и КЗ на гладно са показателни. При ММ КЗ и инсулин са около 5-5,5 на гладно и НОМА му е 1,5. Интересното идва при обременяването. Тогава инсулинът скача до 40 на 60-та минута и 60 на 120-та минута. Иначе, ако се гледа само HOMA, би следвало всичко да е ОК, а то не е.

# 650
Дорис, в друг град ще ходим. Как да процедирам? Да отидем със старите изследвания ли? Права си, не е спешно състояние. Тя е ОК, нищо и няма, то и преди да и я открият нищо и нямаше 🤔

# 651
Здравейте, ето и ги и моите резултати от днес. Моля за мнение! Предварително благодаря!

Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкозотолерантен тест-3 кратен                       
     Глюкоза 0 мин       5.06       mmol/l    3.3-6.0    
     Глюкоза 60 мин       5.0       mmol/l    <10    
     Глюкоза 120 мин       4.61       mmol/l    < 7.80    

Глюкоза       5.06       mmol/l     3.3-6.0    

Общ холестерол       6.01       mmol/l     < 6.5, препоръчани стойности <4.5    

Триглицериди       0.57       mmol/l     < 2,2; препоръчани стойности < 1.7    

Калий       4.4       mmol/l     3.5-5.6    

Натрий       138       mmol/l     135-152    

Хормони   
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод   
fT4       0.93       ng/dl     0,7 - 1,48    

TSH       2.275       uIU/ml     0,35 - 4,94    

Инсулинов тест - трикратен                       
     Инсулин                          7.9       uU/ml    3,0-25,0 uU/ml    
     60-мин Инсулин       37.2       uU/ml    18 - 276 uU/ml    
     120-мин Инсулин   L    14.6       uU/ml    16 - 166 uU/ml    

Имунология   
С-реактивен протеин       1.65       mg/l     до 5 mg/l    

# 652
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте момичета, записвам се в темата ви. Днес излезнах с тази диагноза от болницата. Съмняваха се и за хашимото, защото на ехограф се вижда изменение в жлезата, но пък изследванията там са ок, и за сега само ще следим. Изписаха ми глюкофаж за ИР. От 500 почвам, и трябва да стигна до 2500. След 3м отново преглед. Знам основни неща, ще почета повече като открадна малко време.
ОГТТ показа : 0м - 4,7; 60м- 3,5; 120м-4,7;180м- 4,6
Инсулин - 0м - 10,42 ; 60м-32,7; 120м - 60,35
До колкото разбрах захарта е ок, инсулина не е. Отдавна се мъча да отслабна, ограничавам се във въглехидрати, захар, глутен, имам движение, ходя да тренирам когато мога, карам колело и нищо. А имам много килограми отгоре. Надявам се, че нещата ще потръгнат и че мога да вярвам на лекарите..

# 653
  • София
Здравейте момичета, записвам се в темата ви. Днес излезнах с тази диагноза от болницата. Съмняваха се и за хашимото, защото на ехограф се вижда изменение в жлезата, но пък изследванията там са ок, и за сега само ще следим. Изписаха ми глюкофаж за ИР. От 500 почвам, и трябва да стигна до 2500. След 3м отново преглед. Знам основни неща, ще почета повече като открадна малко време.
До колкото разбрах захарта е ок, инсулина не е. Отдавна се мъча да отслабна, ограничавам се във въглехидрати, захар, глутен, имам движение, ходя да тренирам когато мога, карам колело и нищо. А имам много килограми отгоре. Надявам се, че нещата ще потръгнат и че мога да вярвам на лекарите..

НОМА индекс под 2.5,  инсулинът не надскача 100 след обременяването => нещо ми "мирише" диагнозата ти ИР. За Хашимото изследваха ли ти ТАТ и МАТ? Защото ако е било само ТСХ, и си имала стойности в нормата около 2.5, но с променена структура на щитовидната жлеза, Хашимото пак си имаш, просто не се налага да пиеш Л-тироксин.

# 654
Някой може ли да ми каже дали ако стойностите на инсулина не са в норма, а малко завишени може да се прави трансфер? Какво ще ме посъветвате?

# 655
  • Plovdiv, Bulgaria

НОМА индекс под 2.5,  инсулинът не надскача 100 след обременяването => нещо ми "мирише" диагнозата ти ИР. За Хашимото изследваха ли ти ТАТ и МАТ? Защото ако е било само ТСХ, и си имала стойности в нормата около 2.5, но с променена структура на щитовидната жлеза, Хашимото пак си имаш, просто не се налага да пиеш Л-тироксин.

Изследваха тсх, тат, мат, фт4.
Не знам вече какво да кажа и какво да мисля. Ама 2г да не свалиш и грам.. Все някъв проблем би трябвало да има,мисля.

# 656
  • до най-прекрасния мъж
ИР пречи на слабеенето много. Аз спазвам режим вече 2 седмици, а от повече от 1,5 месеца пия Глюкофаж. Килограмите веднага тръгнаха надолу. Със стойности близо до твоите съм. Само че моята захар играе повече при обременяването и Хомата ми е около 2,7.

# 657
Ами то зависи и как се опитва човек да отслабне. Като бях по-млада веднъж свалих за 2 седмици 10 кг с диетата на Лидия Ковачева - само череши и чай с мед Grinning, ама я сега като съм с ИР да го пробвам този номер отново - ми няма да стане. Въглехидратите са ключа за палатката, това е. Като не върви отслабването - намаляйте ги още и така, докато не тръгне. При мен са само от зеленчуци и млечни /и пак ги ограничавам като количество/. Първите два месеца свалих по 5 кг, този още не е приключил, дотук съм минус 3, най-много 4 да станат, ама то е нормално колкото по-малко остават за сваляне, толкова по-бавно да става.

А, дописвам, че май излъгах малко Simple Smile Хапвам и по някой плод, откакто реших малко да вдигна въглехидратите, че не ми беше добре. Боровинки, ягоди, киви, такива по-несладки и до около 50, максимум 70 грама, в комбинация с белтъчини и мазнини /обикновено сметана и орехи/. Но в началото бях много по-стриктна. После реших да не свалям чак толкова бързо, че започнаха да се появяват неприятни сигнали.

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 16:15 от Бледолилава

# 658
  • до най-прекрасния мъж
На времето свалях от ВСЯКАКВА диета. Последните 1-2 години напълнях отново и нямат сваляне. Само с Аткинс имах някакъв резултат, после пак си ги качих. Сега мъча ВМ-НВХ, пък да видим. Засега ми е трудно, но държа В около 15-18 %, предимно от зеленчуци, по 1 ябълка дневно, овес и рядко хляб, бобови, картофи, ориз.
Аз държа В около 50-60 гр, не искам повече да ги свалям. Мисля, че е ОК засега.

# 659
Скрит текст:
Ами то зависи и как се опитва човек да отслабне. Като бях по-млада веднъж свалих за 2 седмици 10 кг с диетата на Лидия Ковачева - само череши и чай с мед Grinning, ама я сега като съм с ИР да го пробвам този номер отново - ми няма да стане. Въглехидратите са ключа за палатката, това е. Като не върви отслабването - намаляйте ги още и така, докато не тръгне. При мен са само от зеленчуци и млечни /и пак ги ограничавам като количество/. Първите два месеца свалих по 5 кг, този още не е приключил, дотук съм минус 3, най-много 4 да станат, ама то е нормално колкото по-малко остават за сваляне, толкова по-бавно да става.

А, дописвам, че май излъгах малко Simple Smile Хапвам и по някой плод, откакто реших малко да вдигна въглехидратите, че не ми беше добре. Боровинки, ягоди, киви, такива по-несладки и до около 50, максимум 70 грама, в комбинация с белтъчини и мазнини /обикновено сметана и орехи/. Но в началото бях много по-стриктна.
После реших да не свалям чак толкова бързо, че започнаха да се появяват неприятни сигнали.
Абе, предупреждавах аз, ама друго си е човек сам да се опари....    Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт