Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 269
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 45
За мен най-големият мит за кърменето беше, че кърмиш ли, връзката с детето ти става по-силна, повече си го обичаш и т.н. Нищо подобно, до 3ти месец е цяло чудо, че оживя, нямах търпение да го махна от мен, така ме дразнеше това кърмене. Сега ходя и разправям на всички познати, на които им предстои да имат деца - ако нещо с кърменето не ти се получи, не се инати да кърмиш, но задължително си гушкай детето.

# 46
Vervam, ами на мен, пък, темата никак не ми се струва, че е пусната с идеята някоя майка да намери оправдание да не кърми за да пие и да пуши. Доколкото стана ясно, авторката е кърмила 2 деца по 1 година и е далеч от гореспоменатите примери. Освен това, доколкото разбирам, ти нямаш деца. Не се обиждай, но на практика нещата са много по-различни от на теория. Смятам, че преди една жена да роди, не трябва да прави генерални изводи за това коя е лоша майка и се е отказала да кърми за собствено спокойствие или пък в другата крайност, да заклеймява дългокърмещите. Когато нямаш опит по темата, е добре да не даваш мнения, нито да си правиш изводи за теб самата какво би и какво не би направила. Когато изпиташ трудностите и улесненията от кърменето(защото и двете съществуват), тогава може да си направиш извод за себе си. Освен това, когато човек заклеймява нещо, то обикновено го застига. Имам приятелки без деца, които като теб имат някаква позиция, без на практика да имат опит. Те, пък, са в другата крайност. Едната веднъж ми изтърси, че кърменето било гадно и било грозно да се кърми проходило дете. Никоя жена не знае какво ще й дойде до главата, така че е по-добре да не прави заключения. Аз, като бях бременна, изобщо не съм заемала крайна позиция, а единствено си казвах, че ако имам кърма, ще кърмя, ако нямам-няма. И точка. Имах късмета да започна добре кърменето, да имам много силно сучещо бебе и оттам да имам достатъчно кърма.
Хах,а аз познавам майка,на която и течеше кърма още от първия ден,но отказа да кърми след излизане от болницата , защото.... сега ще настане суматоха... не можеше да пуши и пие.
Една друга майка пък едвам издържа 3 месеца,поради същата причина.
На мен тази тема в началото ми прозвуча точно в този дух.Не за майките,които искат,но не могат поради една или друга причина,а за тези,които имат кърма,но решават да не го правят.

# 47
Кърменето няма как да е панацея и да "спира" като стена вирусните инфекции. Предполагаемо може да подобри реакцията на организма към тях. Но пак зависи от гените, от това с какви инфекции и на каква възраст ще се срещне - едно бебе, което е единствено дете, ще среща много по-малко вируси, отколкото например такова, което има братче/сестриче в градинска възраст.

Моето дете е на 10 години и любимото на бг-мама условие "никога не е пило антибиотик" го изпълнява и до ден-днешен, защото просто не се е налагало. Но когато тръгна на детска градина (на 1 г. 10 мес., все още кърмено) ми се струваше, че боледува често, защото имаше хреми и кашлици - макар да ги изкарваше леко. Просто сравнявах с предишните 2 години, когато не беше боледувало никога от нищо Simple Smile Така че зависи човек с какъв аршин мери.

Но ако за респираторните инфекции връзката е неясна, абсолютно доказан е положителният ефект на кърменето върху стомашно-чревните заболявания. Знаем например колко тежък може да е например ефектът на един ротавирус върху бебетата. Е, тия неща ни бяха спестени - макар че, както казах, ходи на детска градина отрано, а на море - от 8-месечна възраст, никога нищо не съм изварявала, гладила и пр.

# 48
Happy_mommy
айде пак старата песен на нов глас...
До кога ще пречупвате написаното от другите както на вас ви изнася и после ще ги съдите за това,което ВИЕ сте си прочели?
Ясно съм го написала,не смятам да се повтарям.
Половината от твърденията ти са твои мисли,НЕ МОИ.

# 49
И аз като много майки се наслушах на глупости във всички възможно крайности относно кърменето. Нямам генерално мнение по въпроса, но мога да споделя, че за мен е редно всеки индивидуално да прецени как се чувства най-добре.
Не съм срещала майки със случай като нашия до сега - малкия сучеше като невидял още пред първите си часове, беше изцяло при мен, докато бяхме в болницата, но когато на 5тия ден ми слезе кърмата и той я опита настана армагедон. Отказа дори да я преглътне. Започнах да се цедя, да му предлагам шише - онова ми дете се скъса да реве и да блъска. А имах кърма за него и още поне 2 деца. Мъчихме се 2 седмици - аз не спя, той реве непрестанно от глад, не наддава. Ревах като малко дете, обвинявах се (въпреки че се хранех здравословно, не съм пушила и пила по онова време) и накрая просто си казах "Майната му" след няколко дни на АМ и аз, и бебето бяхме спокойно и щастливи. Точка!
Ако имам второ дете някой ден ще опитам пак, но никога няма да се инатя и да си тормозя детето само заради, как ги нарекохте, майкоточки. АМ е за всички онези майки, които не могат или не искат да кърмят, децата са нахранени и доволни и с него, кърмата е прекрасно нещо, но не е нито вълшебна, нито незаменима. Спокойствието и щастието ни като родители обаче са незаменими.

# 50
  • offshore & overseas
Дълго се чудих дали да се включа набързо, но в крайна сметка не издържах. Вероятно ще е грешка, но нека все пак да си кажа, че ме сърби езикът.

Първо на първо, споменатите от Вас в уводния пост „митове“, не са никакви митове, ами директни недоразумения. Никой уважаващ себе си ЛЛЛ лидер няма да Ви даде такива съвети, предполагам същото важи и за консултантите по кърмене към НКК. Това са хора, които са държали изпити и използват сериозни международни източници на информация, тясно свързани с изследвания в областта, извършвани от лекари и учени-медици.

Второ на второ, съвременни митове за кърменето няма, и въобще - „съвременни митове“ е оксиморон. Ако изобщо ги има, те ще бъдат разбити в бъдеще, когато се направят нови, революционни открития.

Трето на трето, никой не твърди, че кърменето ще се хареса на всеки, че ще е приятно на всяка майка и пр. Строго индивидуално е и с това се започва.

Стремежът на ЛЛЛ лидерите и на консултантите е да помогнат на майките да направят информиран избор. Тоест да знаят, че избирайки да кърмят, да положат нужните усилия и да продължат да кърмят успешно, докогато те и бебетата желаят, те правят най-доброто за детето, но и за себе си (няма да задълбавам защо, който желае да научи, информацията е достъпна).

Другото важно нещо, което консултантите подчертават дебело, е, че всяка родила жена, независимо от начина ѝ на живот, хранене и нива на стреса, има физиологическата възможност (способност) да кърми успешно (с изключение на 2% от жените, страдащи от определени хормонални заболявания или тежки хранителни разстройства, но и при тях може да се постигне резултат при желание, просто по-трудно).

И не на последно място, ЛЛЛ лидерите и консултантите се стремят да бъдат достъпни, за да помагат на майките, които имат затруднения в кърменето, но и желание да продължат. Те могат да дадат полезни съвети и за отбиване и за всичко, свързано с кърменето и отглеждането на децата.

Във всичко това лидерите и консултантите разбиват създадените митове, не създават нови. И в никакъв случай не се държат арогантно и не натрапват услугите си.

Вероятно обаче по градинки и чукари могат да се срещнат и други птици, майчунгери, които дават непоискани съвети, включително и за кърменето. Защо не? Пък ако искате, слушайте ги, че и изпълнявайте.

# 51
За мен най-големият мит за кърменето беше, че кърмиш ли, връзката с детето ти става по-силна, повече си го обичаш и т.н. Нищо подобно, до 3ти месец е цяло чудо, че оживя, нямах търпение да го махна от мен, така ме дразнеше това кърмене. Сега ходя и разправям на всички познати, на които им предстои да имат деца - ако нещо с кърменето не ти се получи, не се инати да кърмиш, но задължително си гушкай детето.
Е то това е като мита  за естественото раждане, как ако не си раждала нормално, а секцио си по-малко майка от другите.
Ако чакаш само на кърменето да не се разболява бебето ще има да чакаш. Всичко си зависи от хората, ако се вреш зорлем между много хора в сезон когато има много вируси и да кърмиш и да не кърмиш има вероятност да се разболее.

# 52
За мен най-големият мит за кърменето беше, че кърмиш ли, връзката с детето ти става по-силна, повече си го обичаш и т.н. Нищо подобно, до 3ти месец е цяло чудо, че оживя, нямах търпение да го махна от мен, така ме дразнеше това кърмене.

Чета и не вярвам, че това са писания на майка.

Сега ходя и разправям на всички познати, на които им предстои да имат деца - ако нещо с кърменето не ти се получи, не се инати да кърмиш, но задължително си гушкай детето.

Да, това определено е пораженческо мислене. "Аз не съм успял, дано да има и други като мен".

# 53
Аз казвам на всички познати, бъдещи майки; Четете, информирайте се, успешното кърмене се базира на много знания, не става от самосебе си много често!Въоръжете се с търпение и себеотрицание за първите трудни месеци, бъдете подготвени какво ви чака!

# 54
  • Пловдив
Имам три деца, първото кърмих до 3г.възраст, второто по стечение на обстоятелствата хич, третото 4 месеца. Първото се разболяваше всеки месец до навършване на 3 години и половина, от тогава е боледувал много рядко. Второто се разболява много, много рядко, третото е по средата. Първото не можеше да спи, искаше цица непрекъснато, сега е на 11 и продължава да има проблем със заспива ето, второто и третото си спяха по цели нощи от самото раждане. Първото е най- интелигентно, второто и третото по-малко. Всичко е индивидуално и за това винаги съветвам приятелки, ако искат, могат, не им създава проблеми, да кърмят. Не на всяка Цена, не с всички средства, незадължително. Просто като знам как съм се чувствала с дете 1 и как с 2 и 3, наистина не знам защо си го причиних. Майката трябва да прави така, че и тя, и детето да са спокойни и щастливи. Ако това значи да кърми - идеално,ако ли не - не е трагедия, нито свършека на света, нито става лош родител. Има по-важни неща в този живот.   

# 55
Тая тема е по-кървава от Истанбулската конвенция Simple Smile
Ще кажа само, че консултантите оказват помощ и на майки, които искат да отбият, да си спрат кърмата и пр. - на всяка възраст на бебето, дори съвсем малко - с цел по-безболезнено преминаване на майката и бебето през този етап. Така че не съм сигурна за "фанатичното убеждаване". Това какво сте чели във форума, невинаги е критерий.

А Сирен е изгонена от обучението и недопусната до изпит за сертификат, затова хейти, иначе е кърмила доста дълго и трите си деца.

Обучението го завърших и издържах изпита успешно. Разлъката беше по ей тия идейни причини. Извинявай, но не беше ракетна наука. Все още не е.

# 56
Още един мит, който ме издразни. Залепили едни плакати в болницата, че в първите дни стомахчето на бебето било колкото бобено зърно. ОК, хубаво, обаче никой не ти казва, че също така в първите дни бебето не минава с три вълшебни капки коластра, ами има нужда от 10-20 грама мляко, за да се чувства добре. Ако трябва да  е с кърма, трябва да го храниш на 20 минути, докато "събере" количеството и заспи доволно.

С първото си дете бях в болница-приятел на бебето (понеже, нали, майката му е враг). АМ под ключ и с рецепта, и да се молиш, не дават, за да поспиш. Никакъв нощен съпорт, въпреки гръмките плакати и сертификати, вкл. топлата връзка с ЛЛЛ и другите организации. Оставят те - оправяй се. Кърменето било естествено. Ми да, ама естествено е и да спиш през нощта.

В другата болница даваха мляко и добавки по дифолт. Не са ме гледали все едно съм Хитлер, ако я предложа.

# 57
Първото си дете кърмих до 7 месец, беше изцяло на кърма и се счупи да боледува после. Сега малкия го кърмя вече е на 4 месеца почти, носят се всякакви вируси от баткото и засега да чукам на дърво той удържа фронта, предполагам че е заради кърменето. Смятам че кърменето е полезно докато кърмиш, но антителата които се предават не са вечни, докато сам организма не изгради имунитет никой неможе да му го налее така да се каже. За сметка на това сега мъника май има някаква непоносимост към млякото и добре че е кърменето че тия ходроизолирани млека изобщо не иска да ги пие и щеше да е голяма мъка...Голям съм противник на новата "секта" от майки която се е заформила с това кърмене, също така съм противник на ваденето на циците на обществени места в центъра на някой парк без покривало. Кърмене на дете над 1г6 месеца за мен е извращаване на детето...Та така това са ми наблюденията. Също така съм адски привърженик за режим, доста по-теудно е да се направи режим на дете кърмено от гърда отколкото да е на поискване но си заслужава!

# 58
То това е де, не е ракетна наука и въпреки това повечето не могат да го направят. Къде от неразбиране, къде от нежелание, но е факт много голяма част от жените се отказват в първите три месеца. И тъй като ги гризе, че може би са се предали твърде лесно се започва с митовете.

# 59
Извращаване на детето! Това наистина не го приемам:)))

Общи условия

Активация на акаунт