Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 284
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 60
Оф и с тия режими като се започне от първия ден. То бебето не знае къде е ама режим ще му правим. И ето как се отказват жените от кърменето.

# 61
Мисля, че тук си говорим за друг вид митове.

# 62
  • offshore & overseas
Хммм, знаех си, че е безсмислено да се пише в тази тема.

Но, да допълня, сънят на бебетата и децата не зависи от ситостта им, а от много други фактори, най-вече недоразвитата нервна система, която узрява с времето, а не с храната.

Има и нещо научно обусловено обаче, което е в полза на кърменето. Знаете, че през нощта в организма на майката се отделя мелатонин, хормонът на съня. Този хормон се излъчва и в кърмата, която бебето поема през нощта. Това доказано спомага за по-спокойния и пълноценен сън на бебето и за по-кроткото стомахче.

Разбира се, тук също не бива да абсолютизираме.

Относно кърменето над година и шест месеца (как пък го резнахте), вярно е, че не е за всеки, но и никой не е длъжен да кърми толкова, а и да кърми изобщо, for that matter.

И въобще, чудна работа, защо е нужно толкова да нищим пустото кърмене, достатъчно е просто да кърмим, ако искаме, дълго или кратко, или пък да не кърмим, ако не искаме.

Ама не, някой все трябва да си начеше крастата и да им натрие носовете на пустите консултанти, които само искат да помогнат, но все са криворазбрани.

То си има и подходяща поговорка „Направи добро, изяж ла*но.“

# 63
Това, което мен ме дразни най-много е, че всеки твърди, че това е най-естествения процес и че ако даваш на бебето да суче кърмата ще тръгне. Да ама не! Никой не ти казва, че на някои бебета, които са родени с ниско тегло не им стига само да си оголиш гърдите, за да засучат. Искат да хванеш гърдата по точно определен начин и да им я поднесеш под точно определен ъгъл, за да засучат. Но никоя фанатизирана кърмеща майка няма да се сети да ти го обясни. Ще ти повтарят как ти не искаш да си кърмиш детето и ти е по-лесно да му даваш АМ.

# 64
Другото важно нещо, което консултантите подчертават дебело, е, че всяка родила жена, независимо от начина ѝ на живот, хранене и нива на стреса, има физиологическата възможност (способност) да кърми успешно (с изключение на 2% от жените, страдащи от определени хормонални заболявания или тежки хранителни разстройства, но и при тях може да се постигне резултат при желание, просто по-трудно).
Мяуче, само като колега на колега да ти кажа, че това за 2-та процента с хормонални заболявания сигурно ви е от книга от 60-а година, когато е основавана ЛЛЛ. За съжаление, ситуацията тук и сега е - при родилки над 30 г. (каквито има все повече) почти 50% вероятност за щитовидна дисфункция, СПКЯ или инсулинова резистентност, включително и недиагностицирани. Та махнете ги тия 2 процента от мантрите. Просто не е вярно.

Това не значи, че тези жени не могат да кърмят, както сама си отбелязала - много от тях си кърмят успешно, но в общия случай означава, че им предстоят консултации, по-специфични усилия и знания и тук-таме битки с лекари, за да успеят.

Да ама не! Никой не ти казва, че на някои бебета, които са родени с ниско тегло не им стига само да си оголиш гърдите, за да засучат. Искат да хванеш гърдата по точно определен начин и да им я поднесеш под точно определен ъгъл, за да засучат. Но никоя фанатизирана кърмеща майка няма да се сети да ти го обясни. Ще ти повтарят как ти не искаш да си кърмиш детето и ти е по-лесно да му даваш АМ.
Диди и Митко, тук си права - затова при трудности и проблеми не търсим помощта и мнението на "фанатизирана майка", а на обучени специалисти. Проблемът е, че такива специалисти би трябвало по професионална дефиниция да са и акушерките в болниците - и да оказват охотно и компетентно подобна помощ на родилките като част от задълженията си. Но знаем, че те не го правят, а нямат и знанията за съжаление.

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 15:12 от Параход

# 65
  • София
Чета и не вярвам, че това са писания на майка.
Хайде сега, чак пък не са писания на майка... Един от най-големите митове за мен, е че кърменето успокоява майката и едва ли не я прави щастлива. Кърмих детето си до година и нещо, до 5-6 месец беше само на кърма, ми самият процес на кърмене не беше най-хубавото нещо в тоя период. И други приятелки са го споделяли.
Другият мит е, че всяка жена, която иска може да кърми. Имам приятелка, три месеца се мъчи, зърната и на рани, бучки и болки в гърдите, с какво не се маза, налага, цеди, съветва се с лекари, консултанти и т.н. Храни детето и реве, цеди се и реве, реве, защото хем иска да кърми, хем да се радва на детето, а цялото и време отива в кърмене, цедене и рев. Добре, че мъжът и накрая прояви здрав разум и я спря. И не се отказа, защото и се пуши и пие, както тук масово се твърди.

# 66
  • offshore & overseas
Параход, аз не съм лидер, но благодаря за корекцията, все пак! Smile

Въпросът беше принципен обаче и илюстрацията върши работа, макар и не на 100% коректна (ще проверя, записвам си).

Мисълта ми беше, че да, не е задължително да се кърми, ако щете кърмете, нека сме наясно! Но всяка майка, която иска, може. Някои с повече усилия, други с по-малко. Някои се отказват още на прага, други се отчайват по пътя. Но повечето майки, които се отказват и отчайват по пътя, го правят поради неправилни съвети (получени дори от лекари), не толкова заради липсата на воля.

А иначе, след теми като тази, започвам вече да си мисля, че когато няма желание, може би няма и смисъл. Това, разбира се, няма да ви го кажат нито от ЛЛЛ, нито от НКК (или както се казва сега).Smiling Imp

П.П. Към Диди и Митко: третото ни бебе се роди в 27 г.с., с тегло 1,250 кг., така че горе-долу съм наясно за какво иде реч. Но въпреки това е много странно, защо никога не съм попадала на такива фанатизирани майки. Що не дойде някоя на мен да ми даде съвет?Smiling Imp

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 15:24 от Мяуче

# 67
Параход, за съжаление не във всеки град има консултанти. Тогава- питаш във форума, но рядко получаваш правилните съвети.

# 68
А иначе, след теми като тази, започвам вече да си мисля, че когато няма желание, може би няма и смисъл.
Абсолютно - от курсове и просветителска работа има смисъл, защото информацията и подкрепата в болниците е недостатъчно. Но не може да консултираш човек, който е взел друго решение и няма мотивация или желание. Т.е. може, ако те потърси, но според нуждите му - на мен лично не ми е в професионалния кодекс да давам непоискани съвети и да насилвам някого. Сега, има и нещо друго - понякога се търси консултант като един вид индулгенция - "ето вижте, направих и опитах всичко".
Това, което винаги трябва да се подчертае, е че консултантът е само сътрудник и носител на информация и психологическа подкрепа - усилията ги полага майката и мотивацията трябва да дойде от нея. Ако на нея не й се цеди, това е нейно право и избор и никой няма да я цеди насила (въпреки че еднократно сме цедили собственоръчно гърди-"бомби", когато майката не успява и страда). Съответно ако не й се кърми, няма на света консултант, който ще я принуди - ако някакви "фанатизирани майки" твърдят обратното, това просто е лъжа.

Иначе сега се казва НАПК - Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" Simple Smile

Диди и Митко, за съжаление в провинцията е така, а там и с медицинския персонал по-трудно се работи. Иначе моето дете е много голямо и тогава наистина форумът и съветите в него ни бяха от помощ. В България имаше четири-пет обучени консултанти, трима от тях в София.

# 69
На мен не ми харесва това, че "не иска да кърми" или "няма истинско желание" се казва за всички: и за тези, при които "истинско желание" е било просто да си разкопчеят нощницата, да пробват и да видят, че ставало - както и при тия с огромни проблеми, при които "истинско желание" води до огромни саможертви и много голям дискомфорт.

Еми сори, ама "нямаше достатъчно желание" за жена, която е казала - ми не, няма да ставам през 2 часа на нощ, за да цедя - си е направо обида. Много ясно, че няма да има желание. Не да кърми, а да си причини нечовешка гадост.

И не, консултантът не може да я принуди, но може с "психологическа подкрепа" да я плъзне леко и да си причини доста повече дискомфорт, отколкото сама би допуснала, разчитайки на здрав разум и "аз това не мога да го търпя". Та консултантът има роля за появата на такива нечовешки случаи на "истинско желание". Малко или много, дори само с присъствие, се насажда чувство за вина, щото по принцип хората не обичат да ги обвиняват, че "нямат желание". Сам човек би се отказал. С клакьори отстрани би се отказал по-късно от полезното.

Само че тук става въпрос за това бебето да е нахранено, не гоним олимпийски медали, та не разбирам как може нормален човек със здрав разум да подкрепя психически друг, който трябва да се изгърчи от безсъние и цедене. Ми по-добре да не подкрепя, а честно да каже - зарежи я тая работа, има и по-приятни начини.

И да не се извинява с "тя жената имаше желание". То има хора, дето желаят да изкачат Еверест и не се отказват, въпреки че си знаят, че няма да стане работата. Та "майката имаше желание" понякога значи да кажеш "остави, имаш желание", без да се стига до физическото доказване на това желание с мъки, влачене, изследвания и хабене на сили за нещо, което може да е полезно, ако се случи спонтанно, но ако е измъчено, съотношението вложени сили - полза става много криво.

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 15:41 от The Siren of Titan

# 70
Сирен, ми то както има различно трудни ситуации, така има и различно желание. Всеки има праг на търпимост и ниво на мотивация. Някоя би кърмила, само ако единственото усилие, което трябва да направи, е да си разкопчее нощницата.
От друга страна, има майки с недоносени, които искат да работят върху това, независимо че два месеца няма да видят бебето си, и са готови да положат всички усилия. И двата вида имат място под слънцето.

Аз лично се възхищавам на волята на последните, защото хич не съм сигурна, че бих цедила през два часа нощем - добре, че не ми се е налагало. Но съм кърмила и през по-малко от два в стотици нощи. За друга това може да е непоносимо. Просто хората са различни.

# 71
  • offshore & overseas
Точно така, идеята ми е, че такива „фанатизирани майки“ просто няма, не съществуват. Лидерите и консултантите пък особено много се пазят от това, в което биват обвинявани в тази и подобни теми.

Еврика, открих Америка, топлата вода или... първия съвременен мит за кърменето: фанатизираните майки

Това са майки-фантоми, които се явяват на майките-страдалки, не искащи да си причинят нечовешката гадост на кърменето, но бидейки притискани и психологически тормозени от страна на фанатизирани майкини да кърмят на всяка цена.

Картинката е като извадена от Древногръцки митове и легенди, не мислите ли?

П.П. Аз съм майка и на недоносено бебе, родено в 27 г.с., цедила съм се само веднъж на нощ и успях да запазя кърмата си (е, успях да я запазя до изходно ниво от 500 мл./на ден, но за мен беше изключително удоволствие и смисъл на дните ми, което не значи, че за всеки би било).

# 72
За мен най-големият мит за кърменето беше, че кърмиш ли, връзката с детето ти става по-силна, повече си го обичаш и т.н. Нищо подобно, до 3ти месец е цяло чудо, че оживя, нямах търпение да го махна от мен, така ме дразнеше това кърмене. Сега ходя и разправям на всички познати, на които им предстои да имат деца - ако нещо с кърменето не ти се получи, не се инати да кърмиш, но задължително си гушкай детето.
Е то това е като мита  за естественото раждане, как ако не си раждала нормално, а секцио си по-малко майка от другите.
Ако чакаш само на кърменето да не се разболява бебето ще има да чакаш. Всичко си зависи от хората, ако се вреш зорлем между много хора в сезон когато има много вируси и да кърмиш и да не кърмиш има вероятност да се разболее.
Абсолютно, имам опит и в девте неща, всички лекари казваха, че бебето е голямо да раждам с операция, но двете баби - имайте предвид свеки и майка ми закрякаха неееее естествено! Та така естествено 52 кг жена родих 4 кг бебе с форцепс, защото като не стана естествено вече губеха тонове и трябваше да го вадят! Да оставим настрана, че от този форцепс днес имам смъкнати всички детеродни органи, матка и влагалище, което ми създава ужасни проблеми, но и до година ходехме да гледаме бебето на ултразвук за увреждания на главичката от щипките на форцепса! Sad
От там почна сагата с кърменето, пак и двете баби гракнаха кърмене.....е да ама не, на петия ден от раждането в резултат на тромб от огромното разкъсване от форцепса получих тромбофлебит на крака......пиеха се лекарства, които са несъвместими с кърменето......идеята беше след седмица две като ги попия и през това време цедя кърмяа и я хвърлям и като се изчисти организма почваме пак кърменето......аз със сериозна анемия се предполагаше че трябва на няколко часа да взимам бебето или да ми го носят /месец не можех да стана от леглото, заради така "желаното" естествено раждане и получилия се тромбофлебит на крака, който се беше подул като крак на слон/ да кърмя и да продължа да бъда "истинска" майка! При което един ден мъжът ми побесня и каза край, никакво кърмене, жена ми е останала торба кокали, изтормозена и и изтощена спираме кърменето и почваме да храним детето с АМ. И до ден днешен му благодаря че ме разбра и подкрепи, детето вече е на 18 години, с две глави по високо от мен, не мога да кажа, че през годините е боледувало кой знае колко, изкара адаптиращия период при контакта с многото деца по детските заведения и това беше! Та има ситуации и ситуации, и всяко семейство само решава как ще отгледа детето си! Съжалих като я видях че е момиченце и нея я чакат същите мъки, но дано съм жива и здрава да и помагам и да съм на нейно разположение максимално, както и да облекча този нелек период на родилките! Praynig Praynig

# 73
Еми сори, ама "нямаше достатъчно желание" за жена, която е казала - ми не, няма да ставам през 2 часа на нощ, за да цедя - си е направо обида. Много ясно, че няма да има желание. Не да кърми, а да си причини нечовешка гадост.
И не, нищо не си научила от курса - няма консултант, който ще ти каже да цедиш през два часа нощем, просто НЯ-МА. А и не е необходимо. При пълно заместване на бебето с цедене се цеди веднъж нощем (за сън от 8-9 часа) и през 2-3 часа денем. Така че не се излагай. И не се редактирай, след като съм написала още два поста, за да се изкараш, че си предвидила мислите ми.

# 74
Ми след като аз не бих цедила през 2 часа нощем, и след като имам чисто човешки опит и перспектива, не мога да си представя как консултантите "забравят" човешката страна и съвсем професионално помагат и плъзгат, пардон, подкрепят майки да си причиняват неща, които сори, ама са дивотии.

Да, знам, може да им се струва, че така правят нещо, но именно тук си е мястото за професионален психолог, а не доброволци, който да им обясни, че вманиачаването е едно от най-непродуктивните неща, когато станеш родител, а перспективата е най-здравословния поглед.

О, сори, просто на курса чух за случаи на  жени, разказани от самите тях, за цедене на 2 часа в името на кърменето. И денем да е, пак е пълна гадост. Как се организира денят с цедене през 2 часа? Това е абсурд. 30 минути цедиш, 15 минути разглобяваш и чистиш помпа и после пак. Лудница и безумие. Айде, с първо дете може, ама ако имаш и други задължения, уау...

И впрочем какво изобщо правят консултанти в тази тема?

Общи условия

Активация на акаунт