Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 303
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 75
Демокрация, драга. Любимите ти лукови глави-неонацисти още не са взели властта и забранили свободата на изказа. А консултантите са потребители на форума като всяка друга кърмеща майка - и като всяка некърмеща, също.

П.П. Много ми е интересно с какво толкова са те травмирали в откровено либералния ти университет, за да излезеш с такива поражения върху психиката.

# 76
За мен най-големият мит за кърменето беше, че кърмиш ли, връзката с детето ти става по-силна, повече си го обичаш и т.н. Нищо подобно, до 3ти месец е цяло чудо, че оживя, нямах търпение да го махна от мен, така ме дразнеше това кърмене. Сега ходя и разправям на всички познати, на които им предстои да имат деца - ако нещо с кърменето не ти се получи, не се инати да кърмиш, но задължително си гушкай детето.
Е то това е като мита  за естественото раждане, как ако не си раждала нормално, а секцио си по-малко майка от другите.
Ако чакаш само на кърменето да не се разболява бебето ще има да чакаш. Всичко си зависи от хората, ако се вреш зорлем между много хора в сезон когато има много вируси и да кърмиш и да не кърмиш има вероятност да се разболее.
Абсолютно, имам опит и в девте неща, всички лекари казваха, че бебето е голямо да раждам с операция, но двете баби - имайте предвид свеки и майка ми закрякаха неееее естествено! Та така естествено 52 кг жена родих 4 кг бебе с форцепс, защото като не стана естествено вече губеха тонове и трябваше да го вадят! Да оставим настрана, че от този форцепс днес имам смъкнати всички детеродни органи, матка и влагалище, което ми създава ужасни проблеми, но и до година ходехме да гледаме бебето на ултразвук за увреждания на главичката от щипките на форцепса! Sad
От там почна сагата с кърменето, пак и двете баби гракнаха кърмене.....е да ама не, на петия ден от раждането в резултат на тромб от огромното разкъсване от форцепса получих тромбофлебит на крака......пиеха се лекарства, които са несъвместими с кърменето......идеята беше след седмица две като ги попия и през това време цедя кърмяа и я хвърлям и като се изчисти организма почваме пак кърменето......аз със сериозна анемия се предполагаше че трябва на няколко часа да взимам бебето или да ми го носят /месец не можех да стана от леглото, заради така "желаното" естествено раждане и получилия се тромбофлебит на крака, който се беше подул като крак на слон/ да кърмя и да продължа да бъда "истинска" майка! При което един ден мъжът ми побесня и каза край, никакво кърмене, жена ми е останала торба кокали, изтормозена и и изтощена спираме кърменето и почваме да храним детето с АМ. И до ден днешен му благодаря че ме разбра и подкрепи, детето вече е на 18 години, с две глави по високо от мен, не мога да кажа, че през годините е боледувало кой знае колко, изкара адаптиращия период при контакта с многото деца по детските заведения и това беше! Та има ситуации и ситуации, и всяко семейство само решава как ще отгледа детето си! Съжалих като я видях че е момиченце и нея я чакат същите мъки, но дано съм жива и здрава да и помагам и да съм на нейно разположение максимално, както и да облекча този нелек период на родилките! Praynig Praynig

Шапка ти свалям!Само заради това дори трябва да уважаваме майките си като светици.

# 77
"От друга страна, има майки с недоносени, които искат да работят върху това, независимо че два месеца няма да видят бебето си, и са готови да положат всички усилия. "

И:

"няма консултант, който ще ти каже да цедиш през два часа нощем, просто НЯ-МА."

Та- кое от двете е вярно? Има казус, в който цедят на 2 часа, или денем, или дори и нощем и явно се налага. Но иначе консултантите не давали такива съвети.

Кое от горните е валидно впрочем? Противоречиш си.

# 78
СЗО препоръчва кърмене до 3 години. Много често майките в България си мислят, че тези предписания са правени специално за тях, лично и персонално. Истината е, че СЗО обхваща целия свят, а не 7-милионната ни държава. В много държави хората не знаят как да си хранят децата. В САЩ им пържат картофи и домати и така им давали зеленчуци (на 1-2годинки), на други места хората са бедни, няма достатъчно протеини в диетата на децата и съответно е хубаво кърменето да е по-дълго.

Иначе и аз не мога да издържа да кърмя до 2, но това е личен избор.

Наистина си права, че навсякъде по света храненето на децата е различно и съответно сроковете за кърмене са доста различни. Аз всъщност нямам против кърменето на деца до 2-3 години, но споделих, че в много статии твърде много се набляга на кърмене колкото се може по-дълго, но се дава малко информация докога всъщност детето има нужда от кърма за да се развива правилно и от кой момент тя се превръща в допълнение и най-вече в успокоение. Всяка майка е хубаво да знае докога е добре да кърми за да се развива детето по най-добрия възможен начин и откога вече, ако не се чувства ОК да кърми, може с чиста съвест да отбие детето, без да има угризения, че го е лишила от кърма. Все пак има разумни срокове, в които е добре да поставим нуждите на детето над нашите, но идва един момент, в който е възможно кърменето да се получи като фанатизиране или състезание със собствените си възможности.

# 79
Добре де, ми тогава защо консултантите казват само "СЗО препоръчва кърмене до 3", без да уточнияват "защото може да се отрази добре на някое дете на майната си в джунглата" и че хич не е задължително за дете в развита индустриална страна. Щото си представям на 2 или 3 да се затръшка баш за сучене.

И някои жени може да останат с впечатление, че има недвусмислени и ясни научни открития, според които ха не са кърмили поне до 2г, ха са отгледали дете-идиотче...

Ще добавя, че все повече се убеждавам какво точно е мисленето на консултантите и че нямат място в теми като тази. Ако ще оставят настрана здравия разум и ще разсъждават само в строгите си рамки на неутрален съветник, да си пишат в съответните теми и да си дават съвети според леко блудкавия си, премерен шаблон.

Тая тема е за истински случаи, истински жени и перспектива, не за кърмаческа мономания.

# 80
Siren of the Titan, не виждам противоречие - никъде в поста не казвам, че майките на недоносени трябва да цедят през 2 часа нощем. Просто ако ХИПОТЕТИЧНО имаше нужда от това (а то няма), биха го направили в хормонално умопомрачение Simple Smile Аз мога да им обясня само каква екселска таблица да си направят и какви потенциални резултати биха видели в нея.
Що се отнася до денем -  има много хора, които го правят, и не виждам да е чак такъв проблем. Особено ако нямаш бебе при теб, за което да се грижиш (продължаваме да говорим за случая, в който е недоносено и в болницата), остава доста свободно време за запълване.

Край на прякото предаване, трябва да се връщам към работата. Знам, че ти нямаш такава, така че се надявам и сама да продължиш диалога пълноценно Simple Smile

П.П. СЗО НЕ препоръчва кърмене до 3 и консултантите не препоръчват такова нещо. Обикновено когато консултантите говорят с майка на дете над 1 г., то е за да й помогнат със съвети за отбиване.
Точният текст в гайдлайните на СЗО е "добре е кърменето съвместно с комплементиращите храни да продължи до 2 г. или до когато майката и бебето желаят".

# 81
"Аз мога да им обясня само каква екселска таблица да си направят и какви потенциални резултати биха видели в нея."

...тоест реално би давала подкрепа в тоя случай, или греша?

Аз бих им казала да не се занимават. И ако една майка има единствена утеха в помпата, бих се замислила къде блее мъжът и семейството й и защо не направят нещо по въпроса.

# 82
Ти би им казала да не се занимават - затова и не се занимаваш и нямаш квалификация да се занимаваш. По форумите имаш пълното право да изразиш мнението си. End of discussion.

# 83
За мен кърмене до три години е абсолютно ненунжно......ако кърмата е давала на бебето необходимите за възрастта му нутриенти, след година, година и половина кърмата не му дава нищо......но има майки-героини, които поради липса на достатъчно информация и желание за всеотдайност продължанват....не е нормално вървящо дете, със зъби в устата да продължава да бозае!

# 84
Моят опит показва, че цедене препоръчват компетентните кърмили-недокърмили лели, баби, стринки, съседки , масово и лекари.Цедене се препоръчва с строго определени конкретни случаи и надали консултант би дал подобен съвет без нужда.

# 85
не е нормално вървящо дете, със зъби в устата да продължава да бозае!
Моето на 10 месеца имаше седем зъба (вярно, не ходеше), а аз съм проходила на 9. Интересно каква връзка има това с продължителността на кърменето Simple Smile

# 86
Ти би им казала да не се занимават - затова и не се занимаваш и нямаш квалификация да се занимаваш. По форумите имаш пълното право да изразиш мнението си. End of discussion.

Ами да, някак не мога да си преодолея нормалния човешки здрав разум, особено като виждам, че като минат години, кърменето остава някъде там в миналото и по улицата трудно ще познаеш кое е било кърмаче и кое на АМ.

Иначе знам целия репертоар от съвети, но наистина - не мога да си представя да подкрепям психологически човек в нещо, в което самата аз не съм убедена. Не мога да го правя просто технически.

И се чудя обаче как дори след години консултантите остават убедени. Никога ли не са казвали "остави я тази работа"?

# 87
https://
За мен кърмене до три години е абсолютно ненунжно......ако кърмата е давала на бебето необходимите за възрастта му нутриенти, след година, година и половина кърмата не му дава нищо......но има майки-героини, които поради липса на достатъчно информация и желание за всеотдайност продължанват....не е нормално вървящо дете, със зъби в устата да продължава да бозае!
Нелепо в това твърдение, кърмата се променя с израстването на детето и винаги му носи ползи.А на възратта, за която говорите , децата са не по-малко чувствителни от едно малко бебе.
Второто ми дете разви астма и имаше периоди, в които можеше да поема само кърма , заради тежките пристъпи.Кърмих го 3г и смятам, че му бе от полза.Бях достатъчно информирана и мотивирана за избора си.

# 88

Едва ли е поради липса на всеотдайност.
Детенцето пие с охота и се чувства добре,защо да не продължат?
Иначе и аз съм против кърменето на отдавна проходили деца,но аз нямам право на мнение,нали нямам деца...

# 89
"кърмата се променя с израстването на детето и винаги му носи ползи"

Хайде да си стиснем ръцете, че едва ли ще му носи полза във втори клас. Каква ще е тая "променена кърма" вече за дърто магаре примерно на 5-6:) и какви ще са ползите?

Общи условия

Активация на акаунт