Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 324
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 90
не е нормално вървящо дете, със зъби в устата да продължава да бозае!
Моето на 10 месеца имаше седем зъба (вярно, не ходеше), а аз съм проходила на 9. Интересно каква връзка има това с продължителността на кърменето Simple Smile
Ами има, най малкото е смешно голямо говорещо дете, с напълнена със зъби уста да върви и да вдига блузата на майка си пред хорта и да иска да бозае.....не го възприемам, а по една или друга случайност имам съответно образование, което абсолютно ми гарантира, че след година и половина кърменето не дава нищо на бебето, освен собствената му привързаност и спокойствие да е в обятията на мама! Simple Smile
Тези съставки, които ги има в кърмата и са достатъчни за бебешката възраст са абсолютни недостатъчни и кака да кажа постни за голямо тригодишно дете.....то трябва да получава доста повече храни с определен състав от една "гола" кърма! нещата които набавя от кърмата спокойно вмогат да се набавят от останалата храна за пораснали деца и тогава моментът на кърмене остава само психологически и на привързаност между двете страни, но не необходим от хранителна гледна точка!

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 16:21 от mimi.7299

# 91
"кърмата се променя с израстването на детето и винаги му носи ползи"

Хайде да си стиснем ръцете, че едва ли ще му носи полза във втори клас. Каква ще е тая "променена кърма" вече за дърто магаре примерно на 5-6:) и какви ще са ползите?
Кометираме кърмачетата, които са децата до 3г , и за които приема на млечни продукти е важна част от диетата.
Дете на 5-6г е частен случай, аз лично не познавам толкова голямо кърмено дете.

# 92
Имаше един случай във форума.

Консултантите все говорят, че не са фанатици, но изобщо не усещат, че вече са създали една атмосфера, в която ако не си съгласен с тях, явно си "враг на бебето".

# 93
mimi.7299, мисля, че съществува малко превратна представа за кърменето на по-големи деца.

Първо, кърмачетата се захранват като всички други деца около средата на първата година. И на 1.5-2 години си ядат пържоли с гарнитура (за разлика от някои деца на изкуствено хранене, но които родителите са имали неблагоразумието да предложат гладно пасирано и разредено пюре в шише - после трудно се научават да дъвчат по-едра храна). Не е до 2 години да са само на кърма, както някои хора си мислят.

Второ, поради това захранване, растеж, самостоятелно придвижване, след първата година кърменията се разреждат сериозно. Както казах, моето дете е ходило на градина от 1 г. 10 месеца, а аз - на работа. Можеш да се сетиш, че при това положение то получава кърма само сутрин и вечер, и то след пържолата Simple Smile Но пък тази кърма върши отлична работа, когато си донесе вирус от градината и е болно. Блузата ми никога не е вдигало, камо ли на публични места.

Общо взето, отбиването е постепенен и дълъг процес, ако не му се дава зор. Но ако някое дете над 2-3 години суче по 10 пъти на ден, бих се замислила за психологическата ситуация на майката (т.е. това не е нормата определено). Даже бих я посъветвала в този дух.

Но, както казах, жени с деца над 1 г. ни търсят обикновено за помощ при отбиването, така че не мисля, че такъв проблем реално съществува.

П.П. Майката с 6-годишното кърмаче беше в ранните години на форума, преди изобщо да има развита консултативна мрежа, и всъщност беше притеснена от ситуацията, но в крайна сметка детето се отби и си беше добре. Аз също познавам едно дете от САЩ, което се отби на 7 години - съвсем нормално си е наглед, но това със сигурност не е нормата и се случва рядко.

# 94
Ха ха, далеч съм от мисълта, че три годишно дете е на непрекъснато кърмене през деня  ooooh! ooooh!, естесвено, че остава само за сутрин  или само вечер, но дори и това не е енужно! ooooh!
Онзи ден бях при лекарка, обади и се приятелка какво да пие дъщеря й като лекарство, тъй като била с грип, защото кърмела, лекарката попита колко е голямо детето и тя и каза на три, при което тя изумена попита За бога защо продължавате да го кърмите, това не му дава нищо! И така мама до три години не може да се лекува, не може да приема едни или други лекарства, не може да замине камандировка щото видите ли трябва да кърми, нелепо е! ooooh! ooooh!

# 95
Разбира се, че може всички тези неща.
Има единични лекарства, които са несъвместими с кърменето на здраво доносено дете, което е над 1-2 месеца, и те определено не са стандартните антибиотици, температуропонижаващи, капки за нос и пр. Има си изследвания и лекарствени справочници по темата.

Както и в командировки ходим, представи си Simple Smile

# 96
Параход, що не разкажеш за другия обичаен пример, честичко разпространяван като meme от консултантите - понеже хората сме били примати, то пропорционално с приматския и човешкия живот следвало хомо сапиенс сапиенс да кърми до 7г.

Вече ми е все по-смешно.

# 97
Пак смесваш консултанти с форумни майкини, както някой се изрази. Това не съм го чувала поне откак детето ми беше бебе, т.е. отпреди да изкарам обучението (а това беше преди доста години). Очевидно не са консултантите тези, които го разпространяват. А и като източниците ти са на ниво "Гласове" и "Лентата", как да приема сериозно заявленията ти? Очевидно не става дума за факти, а за приказки на едро и манипулации.

# 98
mimi.7299, аз също не съм си поставяла цели за срока на кърмене, но с малкото ми дете така се наложи и това се случи.Никак не е нелепо, понякога са обстоятелства, за които идея си нямате.
А и както каза Параход- отбиването е плавен процес и невинаги се получава според нашите желания.
( а когато детето ми лежеше цялото в абокати и системи за вливания на какви ли не лекарства в болницата, и не можеше да събере душичка да плаче дори, кърменето беше и храна, и успокоение, нищо че вървеше и имаше зъби)

# 99
Пак смесваш консултанти с форумни майкини, както някой се изрази. Това не съм го чувала поне откак детето ми беше бебе, т.е. отпреди да изкарам обучението (а това беше преди доста години). Очевидно не са консултантите тези, които го разпространяват. А и като източниците ти са на ниво "Гласове" и "Лентата", как да приема сериозно заявленията ти?

Бу го сподели във Фейса. Но тя може би не се води консултант?

Из дебрите на Царството на Бу:

"Вече мина годинката, докога е нормално да суче?

Можем да сравним хората с „братовчедите” им, приматите, с които споделяме 98% от гените си. Горилите и шимпанзетата кърмят малките си приблизително до възрастта, в която им излизат първите кътници (около 6 години при хората), и средно 6 пъти по периода на бременността, или за хората – 6х9=4,5 години. Едно проучване сред примати показва, че малките им се отбиват, когато достигнат средно 1/3 от теглото си като възрастни – тази възраст при хората е 5-7 години. Всичко това не значи, че всяко човешко дете трябва или ще суче до първи клас, но със сигурност ще успокои родители, които се чудят до кога ще суче детето им. Многобройни изследвания показват психологически и здравни ползи за кърмените деца – и тези ползи са кумулативни, натрупват се с времето. „Колкото повече, толкова повече” важи не само за гърненцата с мед 🙂"

Успокоение, че било нормално до първи клас да суче...

# 100
Кърмила съм над година и половина, едно дете. Всички други митове и легенди надмогнах освен един. В първите 48 часа, консултаните по кърмене в болницата категорично отричаха използването на крем за разранени зърна и настояваха, че мазането им с изцедена коластра е къде по-добро. И, категорично твърдяха, че е против здравната политика на болницата да ми дадат ланолин. Изстрелях набързо мъжът ми да ходи да търси аптека в 2 а.м. и като донесе изпитах такова облегчение. Още не съм го преживяла.

# 101
Ми то аз вече имам няколко хитринки, като Ежко Бежко. Та една от тях е - купи си голямата тубичка. Веднага:)

# 102
  • Варна
Но всяка майка, която иска, може

Ей това ако не е фанатизирано изказване пък здраве му кажи. Ами не всяка майка, която иска може да кърми. Така комплексирате млади родилки, че не е истина.

Кърмих до година. Веднага след раждането в болницата не ми се получи. Тежко разждане, после тежка жълтеница, детето не беше при мен. После криво - ляво се справихме. Минах през всички драми гладен ли е, хранителна ли ми е кърмата, личната каза АМ. Имах малък период на смесено хранене, после пак захапахме само кърма. Туй дете можеше да суче денонощно, като скачени съдове бяхме, не знаех ден ли е, нощ ли е и аз научих номера с кърменето легнал. На 4 месеца зъби-2 броя, ревях от болка, цялата в кръв. Купих си силиконови зърна докато зарасне.
Абе не ми е толкоз красиво и миловидно, честно. Повече с болка си спомням времето на кърмене.

# 103
  • Добрич
Разказвам преживелиците ми с малкия ми син, борбата за кърмене и мнението на консултантите.
3-ти ден след секцио,бебето е при мен,гърди като камък,а не пускат и капка.Малкият се съдира от рев,гладно е детето.Аз цедя безуспешно 1 час без да има и капка излязла от гърдата,а консултантката ми повтаря старата мантра:"Цеди,тя че слезе.Колкото повече цедиш,толкова повече стимулираш лактацията".
4-ти ден продължавам да цедя(как то целия преден ден и цяла нощ),ефект 0.Казвам на консултантката,че няма смисъл,а тя ме гледа като че съм Сталин,Пиночет и Хитлер в едно,и ме контрира с думите:"Ами ти не искаш да потече!Бъди по-отговорна към бебето!"
5-ти ден гърдите са твърди,болезнени и червени,вдигам и температура.Продължавам упорито да се цедя,а помагащата и консултантка отново ми казва колко безотговорна майка съм.Биологът в мен се пробужда от хибернация и си пускам изследване на пролактин.
6-ти ден изследванията показват,че нивата на пролактина ми са като на мъж(странно,а съм жена,и то родилка).
Оставам коментарите на Вас

# 104
  • offshore & overseas
Темата генерално затъпя. Ся ще се изреди куцо и сакато, за да сподели „непреодолимите“ си затруднения с кърменето. Добре че не съм консултант, та да трябва да любезнича излишно, ми ще си го кажа, така както го мисля, и ще напусна темата.

Начи, наистина не мога да схвана замисъла на подобни теми. Нито се дава информация, нито се оказва подкрепа, нито са полезни някому, освен разбира се на големите не-фанатизирани провокатори, които успяват да извикат и да поставят на нож кърмещите и некърмещите майки.

И винаги това са „тежките случаи“, цапнатите от съдбата,  дето, видите ли, въпреки огромното си желание, не са успели да кърмят, или пък съпругът им е тропнал с крак и ги е спасил от това ужасно мъчение.

Ах, де да имах и аз такъв съпруг, а то - моят лъв даже повече от мен усещата ползите от кърменето. Туй да храни бебе, туй да приспива, туй да утешава... Божкеее!

Но както и да е, след като установихме безсмислието и дори нещо повече - вредата от темата, аз лично я напускам. Жалко че няма бутон, но и без бутон ще се оправя.

Знаех си, че човек най-много си пати от голямата уста, така че беж, докато съм още цяла и... добра.

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 19:46 от Мяуче

Общи условия

Активация на акаунт