Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 367
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 885
  • над кукувичето гнездо
Добре де, тези недохранени кърмачки с така изтощени организми могат и витамини да пият, ако не обичат моркови. Все пак сме в 21 век... и вярно, че не е като да се добиват от пълноценна и балансирана диета, но все е нещо и бебетата пак ще получат изкуствени добавки, но в човешко мляко, а не в пригодено кравешко мляко.

# 886
Какви са тия цитати от СЗО, нали преди няколко страници се искаше друг източник?

И ми е много интересно кой точно консултант е против захранването?

Аз кадърни педиатри съм си намерила. Това не значи, че всички са такива. А хората се избиват за Хедра и заради политиките в болниците.

# 887
П.П. 1 - Елена, същите тези midwives и други организации, които обясняват магическия състав на кърмата до "първи клас" са се подписали че препоръчват един куп хранителни добавки за бременни, кърмачки и кърмачета. Ей го на, пред мен е кутийката на водещата добавка в Англия с огромен надпис "Most recommended by MIDWIVES", прави си изводите...

Хубаво, ама това няма нищо общо с докторите по медицина, публикували статията в журнал по клинична педиатрия, направили изследвания на хранителния състав на кърмата от 0 до 36 месеца, цитирали още 166 източника по клинична педиатрия и достигнали до заключението, че кърмата винаги е хранителна и полезна за децата от 0 до 3 и няма заместител, който да се доближава до биологичните и имунологични качества.

# 888
Елена, и на следващата станица в журнала са изследвали добавки за стимулирание на имунитета и мултивитамини Wink
А има ли в изследването включени и други специалисти, освен педиатри Wink
Кърмата винаги има хранителна стойност (все пак не е само вода), аз говоря за баланс калории - хранителен състав и за това дали е достатъчна само тя. По-рано говорех и за самия акт на кърмене след 2 годинки, имам право на мнение, нали?
Малдини, аз бях така - кърмех и аз пиех добавки и на детето давах. Беше потрес сред местната кърмаческа общност. Как така ще му давам добавки на 8-9 месеца, ми че тя кърмата всичко си му дава...
Консултантите простив захранването поименно ли да ти ги давам и в азбучен ред ли Wink
Не ме разбирайте погрешно - всеки има право да прави каквото смята за правилно, тук нали коментираме митове Simple Smile

# 889

Консултантите простив захранването поименно ли да ти ги давам и в азбучен ред ли Wink

Така наречените консултанти трябва да разберат, че те са само технически помощници, които механично те научават на процеса на кърмене.....! Нито разбират от химичен състав на кърмата, нито защо и как е полезна, което никой не отрича!

# 890
Консултантите се изживяват най-вече като идеолози на кърменето. Хич не се ограничават само до техническата част.

# 891
Поименно. И говорим за никакво захранване до 1,2,3 години, не за плавно такова спрямо вкусовете на детето.

# 892
Консултантите се изживяват най-вече като идеолози на кърменето. Хич не се ограничават само до техническата част.
да нещо като сектанти стават.... hahaha hahaha

# 893
Поименно. И говорим за никакво захранване до 1,2,3 години, не за плавно такова спрямо вкусовете на детето.

Хайде да не се правим на глупави - ясно е, че никой няма да ти препоръча да НЕ захранваш до 3 годинки и няма дете само на кърма до тая възраст. Но определено има голям страх от това пусто заместване на хранене. Като майка на първо дете бях доста неуверена и всяка лъжичка храна ми се струваше прекалена. Бях прекомерно внимателна и консервативна, по лъжичка на ден и после кърма, че да не изпусне нещо детето и да не го лиша от нещо...

После с другите да видиш как за 3 дни се замества хранене и е голям кеф. Около годинката- край, пей сърце, никакво кърмене по пейки и паркове, носих си пюрета и така...

# 894
За никакво захранване, а само опитване до 1 годинка дадох точни цитати, ще ме прощаваш Wink А за кърмене след 2 годинки логиката е проста - ако кърмиш на поискване след 2 годинки (каквито деца съм виждала с очите си) тежестта пада върху кърменето и детето не приема достатъчно твърда храна.
А това с вкусовете на детето понякога е много пречупено през вижданията на майката. Познавам момичета, които виждайки че децата им е отбиват самички се вкопчиха в това да продължат, включително с добавки за стимулиране на лактацията след 1 годинка, по-често слагане на гърда което ти е ясно че ще доведе до намаляване на твърдата храна. Същите тези момичета мен ме критикуваха че оставям детето ми да се самоотбие на 11 месеца. Била съм имала кърма и било грехота да го оставя да се отбие.
Като говоря такива неща винаги е продиктувано от нещо което лично съм видяла или прочела. И тъй като темата е за митове говоря винаги за крайности, нека не всяка която е кърмила малко повече си мисли че персонално говоря за нея. И това че ти не познаваш такива хора, не значи че ги няма и че те не са по-гръмогласни от теб и мен.

# 895

Хайде да не се правим на глупави - ясно е, че никой няма да ти препоръча да НЕ захранваш до 3 годинки и няма дете само на кърма до тая възраст. Но определено има голям страх от това пусто заместване на хранене. Като майка на първо дете бях доста неуверена и всяка лъжичка храна ми се струваше прекалена. Бях прекомерно внимателна и консервативна, по лъжичка на ден и после кърма, че да не изпусне нещо детето и да не го лиша от нещо...
Имам невероятен спомен от първото ни плодово пюре, hahaha hahaha, лекарката каза даваш три лъжици и затваряш буркана, да, да , познай, като затворих буркана се нададе такъв рев, че не мога да смогна да го отварям наново и да пълня гладната уста..... Shocked.......и така за първи път ометохме едно бурканче от най малките......обаждам се разтревожена на лекарката и тя каза спокойно щом го е хапвала с апетит нищо няма да и стане.....и верно не и стана, даже и не се подриска! hahaha hahaha

# 896
Който си няма акъл в главата да се води по детето, вместо да мери грамчета и милилитри, така захранва. СЗО препоръчва responsive feeding - спрямо желанието на детето. Тия родни истерии с алергиите и въвеждането по 2 седмици на една храна, са ми много странни.

# 897
Който си няма акъл в главата да се води по детето, вместо да мери грамчета и милилитри, така захранва. СЗО препоръчва responsive feeding - спрямо желанието на детето. Тия родни истерии с алергиите и въвеждането по 2 седмици на една храна, са ми много странни.

В много случаи детето само те води и всяко дете е индивидуално...майката със сърце и знания или опит разбира кое е най добро за него.....нищо лошо който иска да кърми и до 3 години, щом и двете страни го искат!

# 898
Всъщност според съвременната педиатрия след 6-7 месеца кърмата не отговаря като съотношение калории - хранителни вещества на това от което има нужда детето
Всъщност, моля да дадеш съвременни педиатрични данни за това ти доста уверено твърдение, понеже иначе е само мит. Дадох статия от 2014 година в един от най-престижните съвременни педиатрични журнали, която твърди обратното. И не, в него няма реклами на дули, консултанти по кърмене или шуслерови соли, а има наука.

# 899
Пък нашият провинциален педиатър ми каза че нова храна може да се въвежда на всеки 24 часа, само най-първата се въвежда няколко дни за да се запознае коремчето с новата текстура и състав. Тъй че не ги знам тези всички родни педиатри какво мислят Wink
П.П. Елена, хайде пак да гледаме пълен цитат:
Всъщност според съвременната педиатрия след 6-7 месеца кърмата не отговаря като съотношение калории - хранителни вещества на това от което има нужда детето, което в никакъв случай не значи че не е хубаво да продължи да се кърми просто има нужда и от други храни и има нужда да започнат да отпадат кърмения и да бъдат замествани с твърда храна...
Това по какъв точно начин се различава от препоръките на СЗО за ексклузивно кърмене до шестия месец и въвеждане на твърди храни след това? То тази препоръка не е за да се осигури на бебето гурме изживяване с твърди храни, а защото кърмата вече не му е достатъчна... Да ти дам освен телефона на нашия педиатър да попиташ за точен източник?

Общи условия

Активация на акаунт