Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 343
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 105
Ами то някои от описаните тук затруднения са си непреодолими без кавичките.

# 106
  • Добрич
Сирен,предполагам пишеш за моето изказване.Кавичките са цитираните думи на консултантката.
Относно митовете за кърменето единственото наблюдение,което мога да споделя е баща ми и голеният ми син.Баща ми,кърмен е до 3,5 години(не знам дали има по-дълго кърмен от него,поне аз не познавам)и непрекъснато е болен,който кихне той е след него,а като прибавим и факта,че е лекар в Бърза помощ положението става страшно.Синът(сега на седем) не е кърмен и досега се е разболявал 3 пъти.
Кърменето е най доброто за бебето,спор няма,но има жени,които не могат да кърмят и това не ги прави по-лоши майки от другите.Фанатизъм относно кърменето има и той е във все по-големи размери.Некърмещата майка се заклеймява веднага като безотговорна към детето си.Ами напротив по-отговорно е да го дохранваш,когато се налага,за да може да расте и наддава,отколкото да го гледаш и слушаш,че се къса от рев от глад,но упорито да отказваш АМ,защото кърмата е единствена и неповторима,а кърменето те прави топмайка.
Относно консултантите (говорила съм с доста и съм присъствала на  една от лекциите им)има едно нещо,което на мен,като здравен специалист,ми направи впечатление,когато жена им каже,че кърмата ѝ е малко или спира,вихаги излизат с мантрата с цеденето,но никой не има казва да си пуснат едни изследвания.

# 107
Абсолютно споделям мнението на Мяуче.
А пък писанията на миминещо си изобщо не искам да ги коментирам, но смятам че точно такива изказвания са в основата на неможещите майки.
Кърменето е добро за детето дори и след 1годинка. Това е.

# 108
Но всяка майка, която иска, може

Кърмих до година. Веднага след раждането в болницата не ми се получи. Тежко разждане, после тежка жълтеница, детето не беше при мен. После криво - ляво се справихме. Минах през всички драми гладен ли е, хранителна ли ми е кърмата, личната каза АМ. Имах малък период на смесено хранене, после пак захапахме само кърма. Туй дете можеше да суче денонощно, като скачени съдове бяхме, не знаех ден ли е, нощ ли е и аз научих номера с кърменето легнал. На 4 месеца зъби-2 броя, ревях от болка, цялата в кръв. Купих си силиконови зърна докато зарасне.
Абе не ми е толкоз красиво и миловидно, честно. Повече с болка си спомням времето на кърмене.
Определено аз не бих издържала и бих прекратила, пак добре че си устискала до година......но кому е нужно цялото това мъчение? newsm78

# 109
Темата беше добре зададена, но пак тръгна в посока войни на кърмещи/некърмещи, майчинство 12 години/ясла от 6 месеца и подобни вечни ябълки на раздора по майчинските форуми.

Според мен наистина има доста невярна информация за кърменето, от уж достоверни източници. Има и много неправомерен натиск върху майките и осъждане ако не искат или не полагат безкрайни усилия да кърмят. Има и безпредметни и буквално опасни тези защитавани и от двата лагера.

Решението - както с почти всичко - е адекватно образование и то от ранна възраст. Кампании по обществено здраве с адекватна информация. Както и яснота по въпроса с това колко много пари се правят на гърба на насаждането на подобни митове: https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/10/breastfeedi … ure-money/413215/

# 110

Относно консултантите (говорила съм с доста и съм присъствала на  една от лекциите им)има едно нещо,което на мен,като здравен специалист,ми направи впечатление,когато жена им каже,че кърмата ѝ е малко или спира,вихаги излизат с мантрата с цеденето,но никой не има казва да си пуснат едни изследвания.
Именн, но защото и консултантите толкова разбират.....слава богу, че съм биолог и ми са ясни процесите в организма.....та няма нужда някой по необразован от мен да ме консултира, за да реша какво е най доброто, което е необходимо за моето дете! Двамата като родители решихме, че е по добре детето да има една възстановена майка, преживяла форцепс, кръвоизлив, два пъти ревизия на матката заради забравена плацента, анемия и тромбофлебит, която да може да се възстанови и да има сили да търчи до магазина, да става по три пъти на нощ да  храни, да пере, чисти, да гушка бебо с колики и прави захранващи пюрета и цеди сокове, отколкото една изтощена кърмеща майщка, защото и двете много знаещи баби си заминаха на първия месец, а аз от "естественото раждане" все още едва ставах от леглото! Sad

# 111
  • София
Моето бебе пък можеше нон стоп да яде и още в родилния дом ми се скараха, че бебето е прехранено с кърма и много акало и повърнало. После пак нон стоп ревеше за кърма, а беше голям дундак, направо откачаше за кърма. Ако бях следвала съвета да ми давам когато си поиска нямаше аз да оживея... Всяка майка сама трябва да прецени.

# 112
Всичко е толкова относително с това кърмене, че няма нужда да се напъва никой и да убеждава. И аз имам позната голямо халосване беше с това кърмене до две години се кърмеха, а 10 години по-късно към днешна дата от болниците не излизат. Чак ми писва да ѝ слуша глупостите как пак били болни, на кои антибиотици, на кои лекарства, с които хич не съм в час....Така, че кърменето си е личен избор, ама не вярвам да укрепва имунитета за 20 години напред. И да има нещо, да е моментно най-много. Аз 4 месеца кърмих и зарязах тоя кошмар. И консултантки посещавах и колкото пъти с докторката се разправях. Не стана. Много ме болеше, разраненеа бях до кръв. С някакви кремове се мазах през тия 4 месеца и накрая яко ми писна. Взех си помпа, уж за по-безобиден начин да махна кърмата от себе си. Добре, но в бурканчето кръв и мляко. И хвърлях по половин литър доста дълго. Не можах да се справя въпреки квалифицирания персонал край мен от консултантки, съветнички и докторици. Като не ти е на главата и акъл всеки може да дава. Едно на ръка, че секцио раждах, и бях от „щастливките“ като едва ставах след месец, че и операция ми се отвори и други чудесии, да не се представям като мъченица, понеже всяка си има нейна история. Само до кърмене ми беше, но въпреки това опитах. Ама пък да се твърди, че като кърмиш и едва ли не ще отгледаш супермен, айде няма нужда. Човек прави каквото му е по силите, според възможностите си, здравословното си състояние и т.н. и въобще не трябва да се оставя да го манипулират или да се чувства виновен, че едва ли не обрича детето си на бавна смърт, понеже не е кърмено. Имам друга позната и тя голяма истерия покрай кърменето, порастнаха децата вече онова само дюнери, картофи, fast food на 14 години 120 кила вече, кел файда ти от кърменето, язък за барута, пък много се палеше на времето. Така че кърменето нищо не гарантира. Който има условия да кърми, който няма да не се обвинява.

# 113
  • Добрич

Именн, но защото и консултантите толкова разбират.....слава богу, че съм биолог и ми са ясни процесите в организма.....та няма нужда някой по необразован от мен да ме консултира, за да реша какво е най доброто, което е необходимо за моето дете! Двамата като родители решихме, че е по добре детето да има една възстановена майка, преживяла форцепс, кръвоизлив, два пъти ревизия на матката заради забравена плацента, анемия и тромбофлебит, която да може да се възстанови и да има сили да търчи до магазина, да става по три пъти на нощ да  храни, да пере, чисти, да гушка бебо с колики и прави захранващи пюрета и цеди сокове, отколкото една изтощена кърмеща майщка, защото и двете много знаещи баби си заминаха на първия месец, а аз от "естественото раждане" все още едва ставах от леглото! Sad
В тоя ред на мисли интересно ми е колко време учат въпросните консултанти.На мен ми се въртят едни 3 поредни уикенда,но не съм сигурна.

# 114
Вици, точно така е, много правилно си го казала.....всеки сам решава и некърменето да абитуриентския бал не те прави по малко майка или по безотговорна! Аз съм убедена в ползата му до дадена възраст, но когато обстоятелствата не позволяват няма нужда от истерии изтезания!

# 115

Относно консултантите (говорила съм с доста и съм присъствала на  една от лекциите им)има едно нещо,което на мен,като здравен специалист,ми направи впечатление,когато жена им каже,че кърмата ѝ е малко или спира,вихаги излизат с мантрата с цеденето,но никой не има казва да си пуснат едни изследвания.
В тоя ред на мисли интересно ми е колко време учат въпросните консултанти.На мен ми се въртят едни 3 поредни уикенда,но не съм сигурна.
Въпросните консултанти се държаха с мен все едно съм някоя хлапачка дето не може да си намери гърдите и да ги вкара в устата на детето, то подигравки, то присмех......не осъзнават, че срещу тях седят хора понякога доста по образовани....та дори и със здравно образование и опит....та няма как една консултантка да се държи толкова подценяващо с интелигентен човек само защото не му се налага всеки ден да кърми и в началото естествено ще е неопитен и непохватен!

# 116
Офф темата съвсем се изврати.
То кажи на някоя жена дето не е кърмила че е е лесно и става и си гледай сеира. От девет дерета вода ще ти донесе и ще ти разкаже какви страхотии е преживяла и как накрая се е осъзнала и е взела АМ. Алилуя братя, давайте пари за АМ и си гледайте живота.

# 117
  • Добрич
Весела,има неможещи майки,хипофизата си не можеш да излъжеш или да ѝ заповядваш.Въпреки голямото ми желание да кърмя децата си,моята ми размаха пред лицето високо вдигнат среден пръст и си продължи в същия дух.
Жените трябва да получават достоверна информация,да бъдат отворени към друг тип хранене,когато се налага.И стига с това цедене имаш нямаш цедиш.Аз с малкия си докарах флегмон и интрадуктален папилом от тази мантра.

# 118
Весела,има неможещи майки,хипофизата си не можеш да излъжеш или да ѝ заповядваш.Въпреки голямото ми желание да кърмя децата си,моята ми размаха пред лицето високо вдигнат среден пръст и си продължи в същия дух.
Жените трябва да получават достоверна информация,да бъдат отворени към друг тип хранене,когато се налага.И стига с това цедене имаш нямаш цедиш.Аз с малкия си докарах флегмон и интрадуктален папилом от тази мантра.
Елфииии, достоверна информация могат да получат от образован и знаещ персонал.......на половината млади майки нищо не им говори ни хипофиза, ни пролактин, ни интрадуктален папилом.......не са и длъжни да им говори....ама като имат необразовани "съветнички" насреща става страшно....... ooooh!

# 119
Всеки  да си решава да кърми или не, не бих се повлияла от мнението на някой какво да правя, нито акъли съм давала. Тези консултанти откога са на мода, по мое време ги нямаше Grinning

Общи условия

Активация на акаунт