Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 363
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 870
Всъщност според съвременната педиатрия след 6-7 месеца кърмата не отговаря като съотношение калории - хранителни вещества на това от което има нужда детето, което в никакъв случай не значи че не е хубаво да продължи да се кърми просто има нужда и от други храни и има нужда да започнат да отпадат кърмения и да бъдат замествани с твърда храна. Не исках да го пиша, защото ми е ясно че ще предизвика взрив в темата, но от определена възраст нататък децата нямат нужда от толкова калории, имат нужда от хранителни вещества. Навярно всяка майка забелязва разликата, която настъпва в детето и след 5-6-7 месеца, както във физиката му, така и в поведението. А каквото и да си говорим, кърмата винаги е много калорична, дори да няма в нея достатъчно витамини и минерали, калории има в изобилие. Затова всички педиатри и дори любимата на консултантите по кърмене СЗО препоръчват въвеждане на твърда храна след 5-6 месеца. Ама ходи дебатирай... с вятъра...
П.П. Нямам образование по темата, просто съм обърнала града за да си намеря наистина добър педиатър и се старая да чета и най-вече се водя по детето и това което той ми показва че му е нужно. И преди някой пак да наплюе педиатрите, отново ще кажа, че ако не беше тази жена изобщо нямаше да успея да кърмя и един месец.

# 871
Аз в началото на темата изказах мнение, че в повечето източници е размита информацията докога кърменето е важно, относно правилното физическо развитие на детето и от кой момент нататък вече е само допълнение, без което детето може да се развива правилно. От събраната информация, аз лично достигнах до извода, че кърменето до 1 годинка е напълно достатъчно, като след 7мия-8мия месец е добре да започват да се заместват 1-2 хранения, но млякото (кърма/АМ) да си остане в достатъчно големи количества. След годинката, децата имат нужда от разнообразно хранене, вкл. и достатъчно млечни продукти, които спокойно могат да се набавят от кисело мляко, сирене, извара и т.н. Т.е. за себе си съм достигнала до извода, че след 1 годинка детето няма силна нужда нито от кърма, нито от АМ, ако приема достатъчно млечни продукти. Това си е лично мое мнение и нямам абсолютно нищо против майките, които кърмят по-дълго. Поправете ме, ако греша.

# 872
Интересно как дискусията премина от "никакво кърмене след 6м" към изключително кърмене на първолаци. И после аз съм била трол.

Happy_mommy и аз съм на същото мнение.

А за изтощаването - вече 15 месеца нямам месечен цикъл. Хич не ми липсват ПМС и болките. Нито кърменето, нито бремеността ме изтормозиха така както МЦ всеки месец.

# 873
Пурплетка, на мен всички тези неща са ми ясни по други причини...а за кърменето до първи клас коментарът ми е породен от големи деца вдигащи блузите на майка си по всяко време на деня....! Няма как и да не уважа мнението на педиатър учил 6 години и повече точно химия, биология, биохимия, физиология на човека и т.н., по трудно ми е да се доверя на мнението на здравно неграмотните!

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 13:49 от mimi.7299

# 874
Малдини,  правиш ли разлика между осезаемо (ментално) изтормозване и източване на физически ресурси, което ти няма как да усетиш? Освен ако нямаш забит някой чип, който всяка сутрин ти показва стойностите на витамини и минерали? Смешно е да твърдиш, че не изтощава организма, не теб ментално, а физически. Вземи прочети малко, ако почти всеки един млад, здрав, прав, небременял и некърмил човек си направи изследвания ще му излезе най-малко дефицит на магнезий. За разните мастноразтворими витамини, които повечето хора не приемат изобщо защото "не обичат моркови" или защото не знаят как правилно да ги консумират изобщо няма да говоря. За това, че повечето не ядат спанак, защото бил гаден или като мен го ядат в комбинация с млечни и зърнени, които пречат на усвояването на желязо също няма да коментирам, или за факта че за да го усвоиш това желязо трябва да го ядеш спанака в комбинация с вит. С и т.н. Пълно е с хора, които ама грам не се чувстват изтощени като теб и при едни рутинни изследвания лъсват дефицити, без да са били бременни, без да са раждали и без да са кърмили. Пък колко хора има дето по стандартите на бабите им са хубаво загладили косъм и изглеждат здрави, а всъщност са дебели и небалансирани. А колко жени си мислят, че са супер здрави до първото счупване на кост и не лъсне една плачевна костна маса. Обществото ни всъщност е доста болно и всеки, който си мисли че щом се чувства във форма гарантирано е с перфектен физически ресурс е много заблуден Wink
Освен това природата не е глупава. Кърменето е свързано с отделянето на окситоцин, който пък е хормон на щастието. Дали случайно хормоналния баланс на жената по-време на раждане и кърмене е такъв, че тя да не усеща толкова изтощението и да се чувства щастлива? Природата ни е създала така (изключая разните ненормалници, които просто нямат вродено чувство да закрилят малкото), че оцеляването на поколението автоматично става приоритет и при майката може да притъпи усещанията за нейното собствено обективно състояние. Не е случайно че женските (и хора и животни) изпитват жестоки болки и травми по време на раждането и повечето мислят само за малкото, но не и за себе си.

# 875
За кърменето не се учи по химия, биология и физиология на човека. Учи се по педиатрия. Доколкото помня от учебника на мъжа ми, има няколко реда за кърмене на режим през 3 часа, 7 пъти на ден.

Месечният цикъл хаби и ресурси освен, че изтормозва психически. Желязото трябва да се компенсира.

При кърменето поне някой жени се сещат да ядат по-здравословно. Вярно, че е защото са чували, че захарта ще мине в кърмата и ще превъзбуди бебето, но поне се ограничават в празните калории и пакетираните боклуци.

Да, всички имаме дефицити на важни хранителни вещества. Това, обаче, не е толкова свързано с кърменето, колкото с културата на хранене. От малки ни врат вафлички и шоколадчета в устата и после защо сме пристрастени. Много млади хора въобще не си готвят и разчитат на неразнообразно хранене от топлите витрини на супермаркетите.

# 876
За кърменето не се учи по химия, биология и физиология на човека. Учи се по педиатрия. Доколкото помня от учебника на мъжа ми, има няколко реда за кърмене на режим през 3 часа, 7 пъти на ден. - А състава на храната, нуждите от хранителни вещества, механизма по който работи човешкото тяло с всичките му ситеми,
 период на развитие на всеки орган и система, биохимия и т.н. по какво се учат? Ей много принизяваш медицината...

Месечният цикъл хаби и ресурси освен, че изтормозва психически. Желязото трябва да се компенсира. В масовият случай (както съм и аз) месечния цикъл след естествено раждане става безгрижен.
 От жестоко болезнен и мъчителен преди раждането, станах с неусетен цикъл след това. Не се бой толкова от месечния цикъл.

При кърменето поне някой жени се сещат да ядат по-здравословно. Вярно, че е защото са чували, че захарта ще мине в кърмата и ще превъзбуди бебето, но поне се ограничават в празните калории и пакетираните боклуци.

Да, всички имаме дефицити на важни хранителни вещества. Това, обаче, не е толкова свързано с кърменето, колкото с културата на хранене. От малки ни врат вафлички и шоколадчета в устата и после защо сме пристрастени. Много млади хора въобще не си готвят и разчитат на неразнообразно хранене от топлите витрини на супермаркетите.
А сега въпросът на въпросите - като всички имаме дефицити на важни хранителни вещества, как кърмачка на примерно 3-годишно постига хем "кърмата да е богата на хранителни вещества и да дава всичко на детето", хем и за нейното собствено здраве да остане нещо в тялото? Въопрос, който крие в себе си отговора - никак Wink Затова все се цитират едни 5-6 месеца, затова се споменава възрастта от 1 година, затова е нерационално да кърмиш и да си бременна (изключая контракциите) и т.н. и т.н. Всичко е въпрос на рационално и критично мислене. Няма спор че кърмата е безценна, но не е хубаво да изпадаме в заблуда че е всичко и че след определена възраст на детето реално правим нещо резлично от хидратация с калорична напитка като го кърмим...

# 877
  • Русе, България
Добре де, purpletka, кой и къде написа, че си кърми детето до 3 години без да му дава друга храна? Колкото пъти отворя темата, все около едно и също се върти - изсмукани от някого твърдения, върху които се гради безсмислен дебат.

# 878
Добре де, пак не разбрах. Аз никъде не защитавам изключителното кърмене след 6-ия месец. След него за нормалното развитие на детето са нужни високи количества желязо и цинк, които не могат да се набавят само чрез млечно хранене.

Хубаво, като са толкова начетени педиатрите, какъв е проблемът със СЗО? Изследванията им за детското хранене нали педиатри ги правят. Или то само на нашите педиатри, някои от които си мислят, че на кърмено бебе му трябва сокче от 40-ия ден за витамини и минерали, може да  се довери човек.

# 879
  • София
Чакайте малко четящата с разбиране и особено образована да се оплете пак в гениалните си разсъждения.

Как от "няма нищо полезно в кърмата след навършване на една годинка на детето" скачаме на "кърмата дава всичко нужно на тригодишното кърмаче...

Интересно, толкова е изтощена жената, че след една година кърмене в кърмата й има само калории, без витамини и минерали (хахах), а тия жени, дето успяват да износят и родят породени деца, сигурно са някакви киборги. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 880
За кърменето не се учи по химия, биология и физиология на човека. Учи се по педиатрия. Доколкото помня от учебника на мъжа ми, има няколко реда за кърмене на режим през 3 часа, 7 пъти на ден.
Педиатър е лекар специалист по детски болести! Преди да стане "педиатър", се става лекар!!! Всеки лекар учи биология, химия, фициология на човека, а по тези дисциплини се учи кои вещества, къде, как и по колко са нужни за човешкия организъм в дадена възраст! Отделно се учат още един куп специални предмети, които те правят педиатър, т.е. знаеш как да се грижиш за правилното израстване и развитие на децата, както и за тяхното физическо здраве!

# 881
Да де, същите тези учени доктори, които нямат нищо общо с консултанти или СЗО са заключили след като са правили доста изследвания по "химия, биология и физиология":

Exclusive human milk feeding for the first 6 months of life, with continued breastfeeding for 1 to 2 years of life or longer, is recognized as the normative standard for infant feeding. Human milk is uniquely suited to the human infant, both in its nutritional composition and in the non-nutritive bioactive factors that promote survival and healthy development.

Подробен биохимичен анализ на кърмата във всеки период на кърмене може да се намери тук:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/

# 882
Много пъти се написа, че кърмата винаги е хранителна и този мит, мантра или схващане се пропагандира гръмко и неуморно от всички консултанти по кърмене без изключения. Постоянно се гърми как нямало нехранителна кърма и това било лъжа на злите педиатри. Дори Малдини се впусна в обяснения как бременността, раждането и кърменето не изтощавали физически ресурси, което е в пряка взръзка със състава на кърмата във всеки момент на кърменето.
А иначе, Малдини, подбирай си педиатрите просто. Ще ме прощаваш, но има родилки които ще дерат със зъби и нокти да стигнат до Хедра примерно, обаче не си мърдат пръста да намерят доверен педиатър. В днешно време, по мои наблюдения, тези които препоръчват сокчета от 40 дни са малцинство. Повечето педиатри са много съвременни и това го казвам като човек, който е консултирал детето си с четири различни специалиста. Само един ми каза да дохранвам с АМ и да давам сокчета и през цялото време го казваше като нейно виждане и ако аз реша, без да се налага. Като включително подробно ми даде и другия подход да кърмя ексклузивно 5-6 месеца. Те педиатрите не идват от гората, пък и който търси - намира. Въпрос на приоритети и желания...
П.П. 1 - Елена, същите тези midwives и други организации, които обясняват магическия състав на кърмата до "първи клас" са се подписали че препоръчват един куп хранителни добавки за бременни, кърмачки и кърмачета. Ей го на, пред мен е кутийката на водещата добавка в Англия с огромен надпис "Most recommended by MIDWIVES", прави си изводите...

П.П. 2 - Елица, имаш да си чакаш... ама с нивото на четене с разбиране няма да дочакаш Wink И престани с личните нападки и заключенията по мой адрес, да не се окаже че не съм аз изтощената и с дефицитите Wink

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 14:06 от purpletka

# 883
  • Blondeville
Всеки здравомислещ родител би въвел навреме твърда храна, която за мен обаче не пречи на кърменето. Захраних в 5-ти месец, около месец след това въведох месо, хемоглобинът на сина ми винаги е бил идеален. Да,  след 6, 7 месец и най-вече след годинката има нужда детето от разнообразно и пълноценно меню, не само мляко, но и това, че в кърмата няма нищо полезно след годинката е преувеличено доста. Отбих сина ми, и разви атопичен дерматит, а дотогава не се беше подсичал дори. Да, ясно е че кърменето не е панацея, но определено при нас явно е помагало. Дерматитът може реално от всичко да се отключи, но факт е, че докато беше кърмен синът ми нямаше кожни проблеми. За мен самата отбих в правилния момент, на 14 месеца, максимумът според моите разбирания и усещане би бил 2г, но всеки е свободен да си кърми детето колкото реши - дали 2 месеца, дали 3г, не е моя работа.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 14:23 от blondie_anna

# 884
Purpletka, кърмата, всъщност, наистина винаги е хранителна. И за деца под 6 месеца, и за деца над 2, тя е "златният стандарт" що се отнася до млечно хранене и няма по-хранителен и био-динамичен заместител. Което не означава, че е единствената необходима храна на дете над 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт