Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 374
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 930
Хайде сега не мога да чета, по-добре ти прочети какво си публикувала Wink

# 931
  • София
Я дай междувременно твоите данни за липсата на полезни вещества, витамини и минерали в кърмата след годинка.

# 932
  • Blondeville
Вижте, ясно е, че кърмата и след 1 г е полезна, това не го видях оспорено никъде. Просто само тя не е достатъчна някъде след 6, 7 месец, трябва да се въведе и твърда храна вече в този период.

И да, не е проблем да се кърми бременна, при нормална бременност, и ако майката стриктно следи за дефицити. Бременността и кърменето черпят ресурси от организма, които невинаги могат да бъдат компенсирани толкова лесно, това нама как да се отрече. Всеки може да се информира за дефицита на б12, и как може да се отрази на плода и кърмачето. И за себе си взех решението да отбия малко след като забременях за втори път, на 14 месеца синът ми беше достатъчно пораснал вече, а бебето ми има нужда от максималното, което мога да му осигуря.

Откак отбих, за около две седмици синът ми качи около 700, 800 грама и прояде със страшен апетит, по принцип е слабичък. Ами явно при нас кърменето го е спирало да се храни съвсем пълноценно.

И живот и здраве и бебе номер 2 ще кърмя до година и нещо ако мога. За мен кърменето е най-доброто за бебето. Но е важно човек да не е твърде обсебен в процеса и да не игнорира важни неща като правилно хранене при майката, да не отлага захранването до безкрай, и да обръща внимание и да следи за евентуалните дефицити. Аз например на сина си предадох моя дефицит на б12, защото късно обърнах внимание на този показател и късно получих нужната информация.

# 933
Вижте, ясно е, че кърмата и след 1 г е полезна, това не го видях оспорено никъде. Просто само тя не е достатъчна някъде след 6, 7 месец, трябва да се въведе и твърда храна вече в този период.

И да, не е проблем да се кърми бременна, при нормална бременност, и ако майката стриктно следи за дефицити. Бременността и кърменето черпят ресурси от организма, които невинаги могат да бъдат компенсирани толкова лесно, това нама как да се отрече. Всеки може да се информира за дефицита на б12, и как може да се отрази на плода и кърмачето. И за себе си взех решението да отбия малко след като забременях за втори път, на 14 месеца синът ми беше достатъчно пораснал вече, а бебето ми има нужда от максималното, което мога да му осигуря.

Откак отбих, за около две седмици синът ми качи около 700, 800 грама и прояде със страшен апетит, по принцип е слабичък. Ами явно при нас кърменето го е спирало да се храни съвсем пълноценно.

И живот и здраве и бебе номер 2 ще кърмя до година и нещо ако мога. За мен кърменето е най-доброто за бебето. Но е важно човек да не е твърде обсебен в процеса и да не игнорира важни неща като правилно хранене при майката, да не отлага захранването до безкрай, и да обръща внимание и да следи за евентуалните дефицити. Аз например на сина си предадох моя дефицит на б12, защото късно обърнах внимание на този показател и късно получих нужната информация.
+ 100
Благодаря че го написа, аз вече се изморих едно и също да повтарям...
Относно хранителните качества на кърмата - трябва ли на всеки пост да се обяснява дали се говори за качествата на кърмата сама за себе си или в контекста на нуждите на детето? Не се ли подразбира някак какво се има предвид, особено след като е писано безброй пъти...

# 934
  • София
...
Кой твърди, че не трябва да се въвежда твърда храна?

# 935
  • Blondeville
Ами именно, аз затова преди “n” на брой страници попитах защо спорите изобщо, като нито някой казва, че кърмата не е полезна след 1 г, нито някой пък твърди че не трябва да се дава твърда храна. Това в темата, иначе извън нея съм чувала и как след “2-ия месец кърмата спира, и не е нито достатъчна, нито полезна”, “АМ е много по-полезно и пълно с витамини”, но и “това че бебето ви е качило само 100 гр първия и втория месец да не ви плаши, не дохранвайте, слагайте по-често на гърда”, “по-добре детето само са опитва храната до годинката, и месото изобщо не е толкова важно, може да не захранвате с месо изобщо”. Има залитания и в двете крайности, но тук в темата всички са кърмили дълго и смятат, че кърмата е най-доброто, просто имат различно отношение към самия процес и към агресивната пропаганда.

# 936
  • Стара Загора
Тези, които се чудят вече какво да изсмучат от пръстите си.
Като чета постовете на някои дами тука, и си казвам "достатъчно интернет за днес".

# 937

Никой. Извъртат го така, за да се намират на приказка.

В АУБГ по статистика се спи, особено при Мутафчиев.

# 938
  • София
За мен най-големият хит от последните страници е как след годинката в кърмата нямало хранителни вещества, имало калории.
И нещо там за съотношението калории-хранителни вещества след 6 месец.
Научно и образователно ми дойде.

# 939
Има залитания и в двете крайности, но тук в темата всички са кърмили дълго и смятат, че кърмата е най-доброто, просто имат различно отношение към самия процес и към агресивната пропаганда.

По лични наблюдения във Фейсбук се счита за агресивна пропаганда да:
- цитираш факти за наличието на витамини в кърмата
- цитираш СЗО, МЗ, NHS, AAP

# 940
  • Blondeville
Аз под агресивна пропаганда разбирам “Това, че бебето не наддава, да не те притеснява, щом спи не е гладно”, “Месото изобщо не е нужно на детето, основно кърма и опитване на плодове и зеленчуци” и т.н. Както и неглижирането на потенциални дефицити. Общо взето има определени хора, които наистина стигат до крайности, без да гледат общата картинка и повтарят една и съща мантра. Това го има и в двата лагера. Членувам във фейсбук група за дълго кърмене, и доста такива за майчинството и захранванено, и общо взето съм се начела на доста крайни изказвания и в двете посоки.

# 941
Аз имам един въпрос: толкова ли е важно какво казват, мислят и правят останалите майки? Никога не ми е било водещ факор при взимането на решения, нито достоверен източник на медицинска информация. Особено по въпроси за хранене или ваксинации.

# 942
  • Blondeville
За теб и мен може да не е важно, но за току-що родили момичета без опит и информация определено крайностите са излишни. Информацията трябва да се поднася коректно и навреме на бъдещите майки. За да не стигат дотам да смятат АМ за панацея или за “гадна кравешка отрова”.

# 943
Като добавка към това, което казва blondie_anna, което реално мен ме е провокирало да напиша всичко което съм написала в тази тема, ще оставя това тук:
Цитат
4.2    Importance of introducing complementary foods at
around six months of age
4.2.1    Why complementary foods are needed
An infant’s nutritional needs influence the age at which complementary foods should be introduced.
After around six months of age, it becomes increasingly difficult to meet nutrient requirements from
breast milk alone
(WHO and UNICEF 1998; Butte et al 2000). Stores of iron and zinc are likely to be
depleted by six months of age, so iron and zinc must be supplied by complementary food. From the
time the infant is around six months of age, complementary food makes an increasing contribution to the infant’s nutrient intake. A nutritionally adequate diet is essential for achieving optimal growth in the
first year of an infant’s life.
Явно дори СЗО през далечната 1998 г още си е позволила да твърди че хранителния състав на кърмата след 6 месеца не е достатъчен на кърмачето...
Цитат
4.5    Key points for complementary feeding (solids) and
joining the family diet
•    Maintain healthy growth and development of the infant and toddler by providing them with
appropriate food and physical activity opportunities every day.
•    Give only breast milk until the infant is ready for and needs extra food – this will be at around six
months of age.
•    Breastfeed until at least one year of age, or beyond.
•    If the infant is not breastfed, then use an infant formula as the milk source until the infant is one year
of age. After one year, cows’ milk may be introduced.
•    Increase the texture, variety, flavour and amount of food offered so the infant receives an additional
intake of nutrients, especially iron and vitamin C, and is eating some family foods by around one year
of age.

•    Be aware of foods which are more likely to cause choking. See section 4.4.4 and Appendix 13.
•    For infants, prepare or choose pre-prepared complementary foods with no added fat, salt, sugar,
honey or other sweeteners.
•    Offer toddlers a variety of nutritious foods from each of the major food groups each day. The food
groups are
:
–    vegetables and fruit
– breads and cereals, including wholemeal
–    milk and milk products or suitable alternatives
– lean meat, poultry, seafood, eggs, legumes, nuts and seeds.*
•    For toddlers, prepare foods or choose pre-prepared foods, drinks and snacks that:
– are low in salt, but if using salt, use iodised salt
–    have little added sugar (and limit the toddler’s intake of high-sugar foods).
•    For toddlers, provide plenty of liquids each day such as water, breast milk or cows’ milk (although no
more than 500 mL per day of cows’ milk).
•    Do not give infants and toddlers alcohol, coffee, cordials, juice, soft drinks, tea (including herbal
teas), and other drinks containing caffeine.
•    Purchase, prepare, cook and store food in ways to ensure food safety.
Всичко това го пиша във връзка с мита/твърдението/съветите, които са много често срещани дори тук в този форум и аз съм дала точни цитати, че до първата година детето трябва само да опитва и т.н. и т.н. Престанете да извъртате, несериозно е от големи жени, при това майки.

Елена, по твоя въпрос ще ти кажа, че може да не е важно, но темата е точно за това - кой какво неточно/некоректно казва според нас. Темата не е за публикации от Лансет, а за митове за кърменето, които всяка кърмачка е чувала/чела...

# 944
За теб и мен може да не е важно, но за току-що родили момичета без опит и информация определено крайностите са излишни. Информацията трябва да се поднася коректно и навреме на бъдещите майки. За да не стигат дотам да смятат АМ за панацея или за “гадна кравешка отрова”.

А чия отговорност е? Къде е ролята на министерството например или на професионалните медицински организации? Никоя майка не е длъжна да информира и образова другите с каквото и да било, камо ли в Интернет.

Общи условия

Активация на акаунт