Митове за кърменето. Една по-различна тема

• 46 369
  • 1 160
  •   1
Отговори
# 945
  • Добрич
За кърменето не се учи по химия, биология и физиология на човека. Учи се по педиатрия. Доколкото помня от учебника на мъжа ми, има няколко реда за кърмене на режим през 3 часа, 7 пъти на ден.

Кърмата има приблизително следния състав:75% вода и 25% сухо вещество.Сухото вещество съдържа 50% протеини,30% мазнини,10% въглехидрати и 10% витамини и минерали.Това ако не е чиста химия,здраве му кажи.
Състава на кърмата варира в зависимост метаболизма на майката-биохимия.
Лактообразуването се влияе от хормона пролактин,а неговите нива от аденохипофизата-физиология.
Усвояването на кърмата от бебето,за което консултантите по кърмене казват,че е напълно,е мит.Няма как да стане организъм с ясно изразен лактазен дефицит да разгради напълно лактозата в кърмата,същото важи и за казеиназата,разграждащ казеина,който е основен протеин на кърмата-биохимия и физиология.
Думата педиатър произлиза от старогръцките думи "педи"-дете и "атриус"-лекар,а самия термин "педиатрикус"-наука за лекуване на деца.
Иначе по темата,подкрепям кърменето,но не и на всяка цена.Тази мантра и това залитане е вредно,както за майката така и за детето.
Кърменето на обществено място също не ми пречи(смъкната презрамка,оголена цяла или половин гърда и т.н.)стига мамчето да не се съблича до кръста,защото и такава видях.Съблечената до кръста дама втрещи освен мен и кърмещата нормално майка,седяща до мен.
Кърмещата жена има право да кърми до когато си поиска,ако иска да си отбие дете в деня на сватбата му,не ми пречи стига да ми упражнява пропаганда.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 18:30 от elfito 9000

# 946
purpletka, ти не четеш ли. Никой от нас, подчертавам отново НИКОЙ не казва, че след 6-я месец не трябва да се дава друга храна.
И престани да даваш информация, която е в подкрепа на противоположната теза на твоята, че стваш смешна.

# 947
А, ама то и нашето министерство имали адекватни материали, с малко търсене и се намирали: http://ncpha.government.bg/files/2preporaki%20karmacheta.pdf

И в МЗ ли са лактивисти?

# 948
Весела, чети ти! Коментирам митове, не вас!

# 949
Какво търсене. Това е първият резултат в Гугъл, доколкото помня.  Поствала съм го 5-6 пъти в разни дискусии.

Само се чудя, като са толкова добре подготвени педиатрите, защо се намират такива дето явно не са чели въпросната брошура нито веднъж?

# 950
Още по-интересно: "Основна част в храненето на кърмачетата след 6-месечна възраст остава кърмата или млеката  за  кърмачета,  съответни  за  възрастта  (преходни  млека).  Преходните  млека  са
единствената приемлива алтернатива на кърмата от майката. Кърменето и през този период  продължава  при поискване от страна на кърмачето"

Отново от документ на нашето родно министерство, написан от експерти по педиатрично хранене. Виж ти ... от лактивисткото министерство настояват, въпреки че е нехранителна, кърмата да е ОСНОВНА храна и между 6 и 12 месеца.

http://ncphp.government.bg/files/Rakovodstvo_hranene_deca_0-3_godini.pdf

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 18:45 от elenna

# 951
Това за преходното мляко не е баш така. АМ1 е единственият адекватен заместител на кърмата. NHS в UK препоръчват бебетата да останат на единички до годинката и после да пият краве мляко. "Follow-on" (2) и "Toddler" (3) млеката са просто удобна форма за заобикаляне на забраната за реклама на заместители на майчината кърма (затова и кутиите си приличат толкова). Няма независими проучвания, които доказват предимства на АМ2 спрямо АМ1, но маркетингът им е железен.

# 952
  • Blondeville
Ама защо ми се караш 🙂 Отговорност е на лекторите в училищата за бременни, на акушерите, на педиатрите, на консултантите по кърмене. Трябва да е поднесена адекватно и обективно.

Кърмила съм си детето на поискване (че и навън) 14 месеца, и смятам, че кърмата е най-доброто за него. Къде в позицията ми има нещо, което е против кърменето, няма такова, нито съм прочела такова и от другите. Жени, кърмили над година дали според вас вярват и проповядват, че кърмата не е полезна след 1г?

За теб и мен може да не е важно, но за току-що родили момичета без опит и информация определено крайностите са излишни. Информацията трябва да се поднася коректно и навреме на бъдещите майки. За да не стигат дотам да смятат АМ за панацея или за “гадна кравешка отрова”.

А чия отговорност е? Къде е ролята на министерството например или на професионалните медицински организации? Никоя майка не е длъжна да информира и образова другите с каквото и да било, камо ли в Интернет.

# 953
Не ти се карам. Аз лично също смятам, че жените трябва да получават и да слушат адекватна информация от адекватно подговени спецалисти, а не от това какво е написал еди кой си във Фейсбук или форума и какво му е приятно или не да вярва и да пропагандира. Съответно, доколкото има такива митове, те трябва да бъдат посочени къде се намират в материали, литература, публични изказвания и да бъдат критикувани там.

Отделно, как може да отидеш на училище за бременни спонсорирано от Хипп и да очакваш адекватна информация за кърменето? Или да си платиш на дула за домашно раждане и да искаш да ти каже всички крайни рискове свързани с него?

# 954
  • Blondeville
Да, за съжаление информация, която трябва да е обективно поднесена, често се пречупва през разни интереси, през недостатъчно добра информираност, през остарели разбирания. Така се стига до съветите за кърмене под час, залъгване с водичка нощем и даване на сок от 2-ия месец от някои педиатри. Трябва да има някаква стандартизирана информация и "инструктаж", който да се поднася на родилките от добре информирани лица, и да им се осигурява адекватна помощ.

Такива унифицирани и масово разпространени източници на информация за съжаление все още из родилните отделения няма у нас. И много често млади и неопитни майчета пускат теми във фейсбук групите "Бебето не наддава вече 2 месеца, какво да правя", и се почват отговори "Не дохранвайте, слагайте по-често на гърда, щом си спинка всичко му е наред". Това са крайности, човек трябва да е обективен и да вижда, че ако нещо не върви, трябва да потърси проблема и да го разреши, не да си затваря очите. Всяко нещо, което е "на всяка цена" крие рискове от залитане в сериозни крайности.

# 955
Всички искаме адекватно подготвени специалисти, обаче дипломата за педиатър или акушерка не те прави такъв по темата кърмене.

Лятото на училище за родители в Ринг Мола една педиатърка разправяше, че едва ли не всяка храна предизвиква или колики, или алергия при бебето. При такава пропаганда как няма да има жени, които си мислят, че АМ е пречистено и решава всички проблеми: колики, рефлукс, алергии. И дори да не е това, не всяка жена е подготвена психически да яде само картофи и ориз 6 месеца, заради такива съвети.

А систематизирана информация има във въпросната брошурка. Въпреки това в родилното ми обясняваха "кърми през 3 часа" (това след не знам кое споменаване, че бебето не засуква, ама на кой ли му пука), а една педиатърка от груповата практика, където е записан бебо ми обясняваше, че не била фен на кърменето нощем. По тия съвети ли да се водя?

# 956
  • Blondeville
Ами именно де, това е проблемът, че лицата, които трябва да са подготвени, в повечето случаи не са, или не им се занимава, или следват практиката кърмене през 3, часа, нощем водичка със захар, от 2-ия месец - сокче. Това трябва да се промени по някакъв начин.

На другата крайност застават всички, които отричат АМ дори когато за съжаление наистина се налага, и които набиват канчето на всяка неуспяла в кърменето жена, как не я е срам да дава "кравешка отрова", каква ужасна майка е, как месото е вредно, и не е нужно да се захранва с него, когато всичко може да се набави и от плодове и зеленчуци и тн.

# 957
  • София
Цитат
И много често млади и неопитни майчета пускат теми във фейсбук групите "Бебето не наддава вече 2 месеца, какво да правя", и се почват отговори "Не дохранвайте, слагайте по-често на гърда, щом си спинка всичко му е наред".
Такива съвети не съм срещала дори във фейсбук групите, честно казано. Да не са нещо пресилено и преекспонирано? Аз също съм в няколко групи за кърмене.

Докато споменатите глупости на педиатрите са си така буквално, няма нищо преувеличено.

# 958
Е добре де, на мен педиатър ми каза да будя детето и да го кърмя на час и половина... Същият педиатър ми каза, когато детето беше на 5 месеца и го кърмех по 5 пъти на нощ заради зъби, да си го кърмя и да не се занимавам да се мъча да го лъжа с вода ако детето си иска кърма. Не са всички толкова черни...

# 959
  • Стара Загора
Тези кърмачки са еднорози, никой не ги е виждал, само сме чували за тях.

Общи условия

Активация на акаунт