Математически турнири 1-4 клас. Тема №49

• 118 510
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
На мен това ми изглежда много неправилно. Ако има дете с 84 точки и вярна 26 задача, излиза че то няма да участва в нац.кръг (нищо че общо точките му са 89), а дете с 85 точки и грешна 26 задача ще участва. Не ми се вярва да е така. Би следвало да има класиране с включена 26 задача.

Максималния брой точки от състезаниято е 100. По регламент, за финал се класират деца, с не по-малко от 10  точки под максималния резултат. Т.е. в случая - 90 (с презумпцията, че има детете изкарало максимален резултат).
Така, детето с 84+5 точки, не отговаря на регламента (поне на този етап).
Изпратеното дете с 85 точки и грешна задача - също. Респективно няма да бъде включено в класираните.
Предполагам, че ако се окаже, че максимум резултатът за този випуск е под 100 точки, ще бъдат взети под внимание и резултатите на деца с под 85 точки преди 26-та задача.

# 556
На състезание критериите са състезателни, а не олимпийски - "важно е участието". Дори вече и на олимпиадите въведоха покриване на норматив за спечелване на квота.
Знам и мога състезанието на съюза на началните учители в България ли е? Имат сайт, обявяват резултати, после качват и тестовете.   

# 557
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
знам и мога и СБНУ не са едно и също състезание.

# 558
знам и мога и СБНУ не са едно и също състезание.

Потърсих сега информация за него.

# 559
Цитат
Максималния брой точки от състезаниято е 100. По регламент, за финал се класират деца, с не по-малко от 10  точки под максималния резултат. Т.е. в случая - 90 (с презумпцията, че има детете изкарало максимален резултат).
Така, детето с 84+5 точки, не отговаря на регламента (поне на този етап).
Изпратеното дете с 85 точки и грешна задача - също. Респективно няма да бъде включено в класираните.
Предполагам, че ако се окаже, че максимум резултатът за този випуск е под 100 точки, ще бъдат взети под внимание и резултатите на деца с под 85 точки преди 26-та задача.

Е, ако до национална комисия стигнат по регламент само протоколи с резултати на деца с 85т. и нагоре, едва ли някой ще вземе предвид резултатите на тези с по-малко точки. Иначе това с 26-та задача е пълна дивотия - няма абсолютно никаква логична причина да се гледа отделно. Носи 5т. като всички останали задачи от 21-ва нататък, не се иска подробно разписване или обосновка за получения отговор, точно както е и при 25-та задача. Та с какво тази задача е по-различна или по-важна спрямо останалите задачи сигурно само някоя чиновническа глава знае  Laughing

И въобще намесата на държавата в математическите състезания, както и в приема след 4-ти клас в МГ, лично за мен не доведе до нищо добро, всъщност май от година на година нещата стават все по-зле...

# 560
Общо взето заемат се местата в низходящ ред. Първо тези с 95, 94 и така до 85, докато има места за съответния клас. Всичко зависи колко деца имат високи резултати. И аз не знам за какво се гледа 26-та.

# 561
Скрит текст:
Това означава ли, че със сигурност дете 1 клас с 84т. и вярна 26 задача не се класира за нац.кръг?

от регламента

Цитат
14. В срок до 23.03.2018 г. чрез имейл началникът на РУО изпраща на експерта в МОН окончателни протоколи в екселски таблици за всеки клас поотделно, списък на учениците, които не желаят да им бъдат публикувани резултатите и справка за броя на проверените бланки в областта. Допълнително, на експерта в МОН се изпращат и хартиени варианти на протоколите, подписани от началника на РУО. Протоколите съдържат: трите имена на учениците с резултати в низходящ ред, не по-ниски от 85 точки върху първите 25 задачи; града и училището, където учи ученикът; числовия отговор на ученика за задача 26.
...
В случай, че в някой от класовете резултатите на всички ученици са по-ниски от 85 точки върху първите 25 задачи, съответният протокол съдържа посочените по-горе данни за ученика/учениците с най-висок резултат в областта.

Аз го разбирам, че ще се изпратят на МОН протоколи с всички участници и ДОПЪЛНИТЕЛНО (че не могат да филтрират в екселска таблица Simple Smile) с тези с 85+ точки в друг протокол.

Joy Сега като приемем идеята с 26 задача, догодина могат да разделят състезанието на етапи - ще подават по малко отговори и временно класиране и ще има да се вълнуваме до Великден с ЕК Joy

Последна редакция: чт, 22 мар 2018, 15:55 от solnichka

# 562
  • София
Да споделя и аз как во разбрах за 26 задача Simple Smile Уточнявам, че не е официално Simple Smile
Да приемем, че за всеки клас са по 40 места. Започват да запълват по низходящ ред. Да предположим, че запълнят до 35-то място с деца до 87т. От 36-то до 40-то трябва да запълнят с деца с резултат 86т. Но ако тези деца са по-голям брой, ще се класират само тези, които имат вярна 26-та задача Simple Smile

# 563
А до 87 място ли или това е хипотетично някакъв праг?Ще има деца и под 85 със сигурност. В 107 са до 82 за 2 клас

# 564
Да споделя и аз как во разбрах за 26 задача Simple Smile Уточнявам, че не е официално Simple Smile
Да приемем, че за всеки клас са по 40 места. Започват да запълват по низходящ ред. Да предположим, че запълнят до 35-то място с деца до 87т. От 36-то до 40-то трябва да запълнят с деца с резултат 86т. Но ако тези деца са по-голям брой, ще се класират само тези, които имат вярна 26-та задача Simple Smile

Т.е. във вашия хипотетичен пример дете с 87т. и грешна 26-та задача са класира (общо изкарало 87т.), но дете с 85т. и вярна 26-та задача (общо изкарало 90т.) не се класира. Ами добре са го измислили, няма що... А всъщност едва ли точно квотите са проблем, разпределението между класовете не е равномерно и комисията има предостатъчно възможности да си спази бройката от 400 деца.

# 565
  • София
А до 87 място ли или това е хипотетично някакъв праг?Ще има деца и под 85 със сигурност. В 107 са до 82 за 2 клас
Хипотетично. Просто дадох пример... Нямам идея по класове  колко точки ще стигнат за класиране  за национален кръг.
По регламент е, че в класацията могат да влязат деца с резултати до 10т( за едни класове) и 5 точки (за други класове) под максималния, достигнат в дадения клас, резултат. Но взависимост от броя на тези деца, все пак последната дума има комисията Simple Smile

# 566
Моето дете е от тези, които имат вярна 26 задача и получава 85 точки, ако се брои и тя. До вчера много се вълнувах, следях резултати и класирания тук и там - все пак е първото му голямо състезание.
Но днес вече реших, че няма смисъл и нямаме големи шансове за националното състезнание.
Ама достатъчно се радваме и иначе.

# 567
В бланката на протокола, след колоната за 26 задача, има колона "попълва се от националната комисия" - мисля, че там комисията ще вкара точките до 25 задача плюс 0 или 5 за 26 задача.
Не мисля, че ще се случи 100 деца да се "борят" за заветното 40-то място на някой набор. Регламентът си дава възможност на комисията да сложи чертата на класиралите си, където реши.
Тази 26 хем явно е по-малко задача от останалите, хем ще изхвърли някое дете от националното. Значи, ако дете има 90 точки и не е решило тази задача, става по-незаслужило от друго с 90 точки решило я и все пак по-напред от дете с 89 точки и решило тази задача.

# 568
  • Sofiq
Миналата година се изписаха страници в темата с кой класиран, кой не на националното на ЕК. Тази година пак същото. Ами направо пропускайте това състезание и толкова. Толкова има на хоризонта, че няма смисъл да се коси човек за едно.

# 569
Ами за повечето участници, въобще не става въпрос за класиране на националното. Състезанието е с интересни и различни задачи, децата участват в нещо, заедно с около 6 милиона други деца по света и т. н. Дивим се как го организираха, на места буквално ограничавайки участието, как на места мозъци решиха да вземат телефони на деца, където искат телефон на организиращото училище (че някои публикуваха), на странностите с 26 задача, ей такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт