Математически турнири 1-4 клас. Тема №49

• 118 427
  • 740
  •   1
Отговори
# 450
може ли задачите за първи клас на лични или поне 26-та  Laughing тука се обясняваме с детето и се забавляваме, но искам да видя някой задачи или поне последната Simple Smile Тя е дала много различен отговор от всички в нейното училище и е категорична, че е права. Бтв, каза, че няма задача ни с мишки, ни с мравки  Laughing Laughing Laughing Laughing От нейното училище никой няма да отиде на Национален кръг- поне за 1 и 2-клас със сигурност Simple Smile

Задача с мравки, все пак, е имало - 25-та.  Laughing
26-та е била нещо от сорта:
А. и Б. имат някакви пари в себе си. На А. не му достигат 8 лв. да си купи топка. На Б. не му достигат 2 лв. Като си обединят парите, пак няма да им достигнат за топка. Колко е струвала топката?
Като гледам май 9 и 11 са най-популярните отговори.

# 451
  • Варна
В публикуваните в темата списъци от някои училища от Варна (Климент), също имаше телефони.

Посочен е стационарен телефон на училището, не са на децата телефоните Wink

# 452
  • София
Mоля, на някой ако му е възможно да ми изпрати задачите за първи клас на лично съобщение.

# 453
може ли задачите за първи клас на лични или поне 26-та  Laughing тука се обясняваме с детето и се забавляваме, но искам да видя някой задачи или поне последната Simple Smile Тя е дала много различен отговор от всички в нейното училище и е категорична, че е права. Бтв, каза, че няма задача ни с мишки, ни с мравки  Laughing Laughing Laughing Laughing От нейното училище никой няма да отиде на Национален кръг- поне за 1 и 2-клас със сигурност Simple Smile

Задача с мравки, все пак, е имало - 25-та.  Laughing
А. и Б. имат някакви пари в себе си. На А. не му достигат 8 лв. да си купи топка. На Б. не му достигат 2 лв. Като си обединят парите, пак няма да им достигнат за топка. Колко е струвала топката?

Няма как да е 11. Тогава единият би имал 3 лв., другият 9 лв., като ги обединят, стават 12.

Отговорът е 9. Единият има 1 лев, другият - 7 лв., ако ги обединят, им стават 8 и не могат да купят топката, която е 9 лв.

# 454
може ли задачите за първи клас на лични или поне 26-та  Laughing тука се обясняваме с детето и се забавляваме, но искам да видя някой задачи или поне последната Simple Smile Тя е дала много различен отговор от всички в нейното училище и е категорична, че е права. Бтв, каза, че няма задача ни с мишки, ни с мравки  Laughing Laughing Laughing Laughing От нейното училище никой няма да отиде на Национален кръг- поне за 1 и 2-клас със сигурност Simple Smile

Задача с мравки, все пак, е имало - 25-та.  Laughing

Къде това - в списъците ли? На мен ми се стори, че 10 и 11 са най-популярните. Но и двата би трябвало да са грешни.
9 лв. би трябвало да е правилният отговор.

# 455
Ами щерката писала 9, пък нека видим!

# 456
Това за първи клас?!?  Shocked

Според мен решението е 9 лв.

А+8=х
Б+2=х
А+Б<x
x=?

А=х-8
Б=х-2

(х-8)+(х-2)<х
Решаваме неравенството, от което х<10

Тъй като е казано, че и двамата имат някакви пари, значи не може да е 0, т.е. А и Б >0, следователно

A >0 , А+8<10, т.е. 9 лв. топката.

Това за първи клас ми се виждаааа..... Shocked Shocked Shocked

# 457
Mоля,  ако някой има задачите за втори клас да ми ги изпрати на лично съобщение. Благодаря предварително.

# 458
Това за първи клас?!?  Shocked

Според мен решението е 9 лв.

А+8=х
Б+2=х
А+Б<x
x=?

А=х-8
Б=х-2

(х-8)+(х-2)<х
Решаваме неравенството, от което х<10

Тъй като е казано, че и двамата имат някакви пари, значи не може да е 0, т.е. А и Б >0, следователно

A >0 , А+8<10, т.е. 9 лв. топката.

Това за първи клас ми се виждаааа..... Shocked Shocked Shocked
Здравейте, като родител на първокласник и на мен ми стана интересно за тези задачи, и аз тръгнах по тази логика, но ми се вижда нереална за първокласник все пак - то скоби, то две неизвесни...../още малко и интеграли ще потрябват LaughingLaughingLaughing
ПП и на мен ми е любопитно за задачите, ако някой може да ми ги пусне на лични

# 459
  • София
Мерси за 26-та, нищо не е разбрало моето дете  Wink То и аз в първия момент друго си помислих...Незнам как децата го откриват, може би с налучкване и аз такива неща с х разписвах,ама предполагам, че идеята е да заместват с числа и да го получат- при нас има няколко деца отговорили правилно Simple Smile

# 460
Ако може и на мен задачите за 1ви клас.... Praynig

# 461
Ако е било това условието:
А и Б имат в себе си най-малко по 1 лев. На А не му достигат 8 лева да си купи топка, а на Б не му достигат 2 лева да си купи топка. Ако си обединят парите, пак няма да им достигне да си купят топка. Колко струва топката?
А: 1+8=9
Б: 7+2=9
парите на А +Б, които имат в момента са 1+7 = 8, което е по-малко от 9, отговаря на условието.
Отговорът ще е 9.
...Ноооо, моето дете е дало друг отговор Simple Smile))

# 462
Бих искала да ви помоля, ако знаете откъде мога да изтегля задачите за SASMO да споделите.

Интересуват ме конкретно за трети и четвърти клас.

Последна редакция: пн, 19 мар 2018, 17:07 от Ellinor*

# 463
Скрит текст:
За 4-ти клас е била -събрани са произведенията на цифрите на всички естествени числа от 1 до 100 без 47 и 83. Колко е сборът от цифрите на полученото число.
Значи 2018
Моят е получил 2018,обаче мисля че отговорът е 11
Би било вярно, ако приемем, че произведението от цифрите примерно на числото 2 е равно на 2.
Но според сина ми, за да има произведение са необходими поне две числа, които да се умножат.
Следователно трябва да отпаднат числата от 1 до 9. Тогава сборът от произведенията става 1973, а верният отговор - 20.
bbogdanovva има резон в това , което казваш
но може ли да дадат задача , по която три дни  родители с по две висши по математика, не могат да дадат еднозначен отговор  Joy Joy

# 464
  • София
Може, може. Мъжа ми пък твърди, че 1 трябва да се умножи по 0, защото преди него нямало друга цифра.

Общи условия

Активация на акаунт