Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 539
  • 769
  •   1
Отговори
# 285
Phenix,

консултирай се и с бератер за всеки случай, но знай: дават ли ти пари от Бюрото по труда, задължително искат нещо насреща - или курсове или активно търсене на работа. Тяхната цел е да се оттърват от теб, грубо казано, т.е. да си намериш работа и да не висиш на държавата.

# 286
Ще се консултирам, имам вече термин. Аз  по принцип искам да карам курсове, но детето ми е още бебе и не искам да го давам на ясла. Въпроса е как най- удачно да отиграем положението за момента. С мъжа ми решихме, че ще пуснем заявление да си удължа майчинството, а бератерката ще я питам дали ми трябва разрешение от работодател, при положение, че имам предизвестие от тях. По елементарна логика, не ми трябва, защото първо- аз от тях не получавам нищо, второ- те прекратяват дейност, моето майчинство не ги бърка. Ще питам пак, за всеки случай.   

# 287
Момичета, здравейте! Влизам с един въпрос с цел сверяване на часовника Simple Smile Канени сме на сватба в Германия. Булката е роднина на мъжа ми - познаваме я от дете, но се виждаме рядко. Ние не живеем в страната и си нямаме представа кое как е прието да се прави... Младоженците си казаха, че предпочитат подаръците да са в пари, с които после да си финансират медения месец. Бихте ли ме посъветвали горе-долу каква сума би била адекватна (ние сме двама възрастни + дете) и как да я поднесем - просто в плик с картичка или заедно с малък подарък? Благодаря предварително за съветите! Simple Smile

Ние миналата година бяхме на сватба и дадохме 200 евро в красив плик, ръчно изработена картичка и хубав букет, като бяхме двама възрастни. Консултирахме се и с други наши приятели преди това и повечето се въртяха около тази сума. Във вашия случай 200-250 евро би била подходяща сума според мен. 

# 288
  • Германия
Ако сте по-креативни, можете по подобен начин да поднесете подаръка:

https://images.google.de/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fdeavita.com … ource=sh%2Fx%2Fim

И ние сме на сватба след 2-3 седмици, мислим около 100€ да подарим. Младоженците миналата година на нас също толкова ни подариха. Сега, ама искате и имата възможност, може и повече да дадете, но според мен 100-150€ си е съвсем приемлива сума

# 289
Голям кич е "интересното" аранжиране на пари. Е, в определени среди минава за приемливо, дори красиво. Преценете си нивото на бъдещите младоженци, но съветът ми е да не рискувате с подобна креативност. 200 евро бих казала, че е разумна сума.

# 290
  • Германия
Сбъдваща, виждала съм парита подарени в този вид на повече от една сватба. Не знам ти за кои среди говориш.
За мен си е жив кич, но явно в Германия си е прието, Geldbäume подаряват и на рождени дни, че иначе е скучно да сложиш 20€ в един плик

# 291
Здравейте група! И честит ден на труда! Имам запитване към вас:
В коя институция и колко време преди термина ми трябва да подам документи за майчинство и какви документи трябва да извадя и от къде. Също така и колко седмици преди термина ми трябва да се запиша в дадената болница? Много благодаря предварително. Пожелавам ви слънчев ден ! Simple Smile

# 292
Благодаря ви много, аз също си мислех за нещо около 200 евро, но не бях сигурна много ли е, малко ли е... явно е добре Simple Smile Мислех да добавим и нещо от рода на две оригинални чаши за вино или кафе, просто да им остане и някакъв спомен. Това примерно ми се струва симпатично https://dreboliiki.com/product/polovin-chasha-za-vino/ Украсите с пари са интересни, но не мисля, че би ми било удобно да подаря такова нещо. Някак показно ми идва, а и не съм убедена, че пасва на стила на младоженците. Май ще ги сложа в плик и ще ги опаковам заедно с чашите някак.  Ако пък се откажем от подаръка, този вариант на опаковане също ми харесва

Последна редакция: вт, 01 май 2018, 20:40 от Aomame

# 293
  • Германия
В коя институция и колко време преди термина ми трябва да подам документи за майчинство и какви документи трябва да извадя и от къде. Също така и колко седмици преди термина ми трябва да се запиша в дадената болница? Много благодаря предварително. Пожелавам ви слънчев ден ! Simple Smile

Честито и лека бременност!
За Mutterschaftsgeld, които плаща Krankenkasse, трябва АГ-то ти да ти издаде бележка, това става някъде в 7-8 месец, не помня точно, но те си знаят.
Документите за Elterngeld се подават след раждането, не знам къде живееш за да то кажа къде точно. Трябва ти акта за раждане на детето и Lohnabrechnung за теб и за мъжа ти за последните 12 месеца. Също и някакъв документ от работодателя, но съм забравила подробностите. Отиваш на място и те ти казват дали имаш всичко и какво трябва да донесеш ако липсва.

За болницата - мисля че към 30 г.с. се обаждаш да запазиш час за записването, което е май в 34-35 г.с.

# 294
Благодаря ти за бързия отговор! А да попитам понеже така ми казаха,но не съм запозната за акта за раждане на детето трябват ли нашите актове за раждане. Благодаря предварително и се извинявам за въпросите,но не съм запозната със нещата тук.

# 295
  • Германия
Благодаря ти за бързия отговор! А да попитам понеже така ми казаха,но не съм запозната за акта за раждане на детето трябват ли нашите актове за раждане. Благодаря предварително и се извинявам за въпросите,но не съм запозната със нещата тук.

Сега като каза за актовете за раждане да, трябват ви задължително, преведени и легализирани. От град до град може да има големи разлики, на мен ми се запънаха за превода, че бил правен в БГ, а те изискват да е преведен в Германия. Та заради това на мен доста ми се проточиха нещата тогава, докато стане готов новия превод. А без акт за раждане на детето нищо не можеш да свършиш, така че ако имаш възможност провери при вас как е

# 296
Добре задължително ще проверя! Много благодаря за отделеното време!

# 297
  • Pavlikeni
Сега да попитам и аз. Във Фрайбург се намирам, бременна съм в 13 гестационна седмица + 5 дена, имам мутърпас. Декември ме изкараха от работа,февруари забременях,  но работих и миниджоб, който шеф не ми издаде кюндигунг, и до сега не ми изплатиха никакви пари от джобцентрума. Отидох до социалгърихт и Арбейдгърихт, имаше дела и социала съди джобцентрума да ми изплати парите, казаха че понеже януари месец са ми влезли в сметката пари, било ми изплатена  заплата, щели от февруари до юни месец 5 месеца да ми платят, около 400-450 евро на месец.  Но понеже нямам 1 година работа в Германия ми казаха, след юни трябва сама да се оправям, без значение че съм  бременна.
Имам проблем и с намирането на квартира, стоим в един приятел, с моя приятел, който също остана без работа. На делото срещу работодателя ми с миниджоба, първо щяха да напишат писледна дата края на май месец, после се отказал съдията че може джобцентрума да възрази и да не плати пари, го наоравил с последна дата декември. Уж това било най-добре за мен. Но ако беше до май месец щях да имам почти 1 година работа тук, щях още месец два  да пиработя някъде и щях да пилучавам повече пари, незнам дали съм права, като тази работа не е фулцакт а е миниджоб.

Моля някой да ми каже, какво да праея, има ли институции които подпомагат бременни жени, ще се водя  самотна майка. Какво трябва да праея, да кандидатствам или запиша някъде, незнам всяка информация ми е добре дошла. Благодаря ви.

# 298
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Чародейка, малко е заплетено при теб... потърси някъде безплатна правова помощ.
има безплатен телефон, на който можеш да се обадиш и да се посъветваш. трябва да знаеш езика.
макар, че след като си стигнала до съда, явно си потърсила подобна помощ, но сега можеш да попиташ свързано с бременността ти.

иначе мисля Каритас подпомага, но незнам подробности.
лека бременност.

# 299
  • Немция
Да, Каритас правят консултации на бременни жени, които се намират в затруднено положение и имат нужда от съвет. Търси дали при вас има Caritas Schwangerschaftsberatung.

Общи условия

Активация на акаунт