Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 193
  • 769
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, момичета! В голяма дилема съм и не знам кой би могъл да ми помогне с информация и съвети, освен вас...
Скрит текст:
Миналата година поживях и поработих в Хамбург, Германия няколко месеца. Отидох там с идеята да намеря жилище и да си взема децата при мен. Те са на 7г.близнаци. Докато бях в Германия за децата се грижеше майка ми, тук в България.
Работих чрез посредническа фирма на 4ч по лагите. Основно возех колежките до там с бус. Осигуряваха ме на 800€, останалите пари ни даваха на ръка. Официалният ми доход беше недостатъчен за наемане на жилище. Разбира се аз бях непоправим оптимист и си ходех на огледи с други 50 човека. Видях, че няма да се получат нещата и се прибрах в България.
Сега мои познати там намериха голямо жилище и ме поканиха да отида там с децата. Ще има отделна стая за тях, защото знам, че е задължително. Стаята ще бъде една, защото децата са еднополови. Та в това ми е дилемата...да отидем или не? Живяла съм там малко и имам някаква идея за нещата. Обаче ме притеснява факта, че децата сега трябва да бъдат в първи клас тук.
Ако тръгнем другия месец ще отидем точно по никое време. Мисля, че в Хамбург децата почват училище от август. Така че учебната година ще е започнала като отидем. Дали има шанс да ги вземат на училище изобщо тази година там? Целодневна форма ли е или са до обяд? Аз докато те не започнат да посещават училище няма да работя. Ще тръгна от тук с някаква сума пари да имам докато запачна да работя. Във фирмата, в която работех ще ме вземат отново на работа, защото знаят, че могат да разчитат на мен. Но аз няма да мога да работя при тях, защото се тръгва в 5.30ч за работа и сега с децата няма как да стане.
Другото, което искам да питам ще имам ли право на детски за децата за времето, в което не работя? Не съм взимала досега, защото децата си бяха тук в България. Знам, че е възмажно, но искаха документи при кого живеят децата, роднински връзки и т.н.
Ще се радвам, ако някой може да ми помогне с информация, за да взема правилното решение най-вече за децата.
Забравих да кажа ...немския го понаучих малко докато бях там. Сама се оправях по институциите, когато си заминавах. Знам и малко английски език. Имам висше образование и над 10г стаж в банка тук в Бг, но това не е от значение за там. Ще съм благодарна на всяка информация от вашия опит и перипетии за първоначалния период на адаптация Simple Smile
В Хамбург да наемеш самостоятелно жилище се изисква освен висок легален доход, доказуем с документи, и заделена сума от 2-3 К евро за предплата и депозит, също и много късмет. В твоя случай - наясно ли си кой е наел жилището - на чие име, колко души ще са в него (тоест, те за теб го наемат на тяхно име, но няма да са вътре те, или ще сте всички заедно вътре), хазаинът знае ли, че тебе те гласят с две деца да си в него и прочие въпроси. Как си представяш да работиш такава работа, която си работила, с две деца на 7 при теб, сама и без ничия помощ? Ако не - каква работа ще работиш с език, който си "понаучила"? Училището на децата ти е най-малкият проблем, според мен.
Като си отговориш на горните въпроси, може би ще стигнеш сама до отговора да отидеш или не.

# 691
По темата със зъболекарите... На мен миналата година в една от елитните клиники в града ми направиха пломба,казаха ми,че касата (ДАК) покрива само временна  и затова доплатих 100 евро за "постоянна",която не бяха изпилили добре и ме болеше,а след 3 месеца падна! Angry Направих си нова,когато се прибрах в БГ!  Така и не ми стана ясно какво представляват т.нар. временни пломби? Neutral Face

# 692
  • Германия
sstefy, сложна ми се вижда цялата ситуация. Има твърде много неизвестни - жилище, работа, езика, децата и училището... те хубаво ще тръгнат тук и сигурно бързо ще се адаптират, но какво става след 1-2 години примерно, ако решиш че не ти се стои повече в Германия и се приберете в България? Децата ще са изпуснали от материала в българските училища, може да име трудно да наваксат, може и да не е...

Хамбург е скъп град, трябват ти стабилни доходи, а с деца повече от 20-25 часа/седмица няма как да работиш. Ако ще е неквалифицирана работа, и заплащането няма да е кой знае какво... Айде, полагат ти се 400€ детски, но те за кое по-напред да стигнат?

Не знам, не ми се струва добра идея като цяло, но само ти можеш да вземеш решението. Пожелавам ти успех каквото и да решиш!

# 693
Аз не бих я обезсърчила така.
Хамбург не ми се видя скъп град или поне не по-скъп от всички други, в които съм била в Германия.

# 694
  • Германия
Жената пита какво мислим по нейния казус, това е моето мнение
Хамбург е голям град, няма как животът там да не е по-скъп отколкото в някой малък провинциален град. Визирам най-вече наемите, но не само. А точно наемът гълта най-голяма част от заплатата

# 695
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
 Така и не ми стана ясно какво представляват т.нар. временни пломби? Neutral Face
мисля цемент се нарица на български.
ако са ти умъртвявали корен, слагат лекарство и временно затварят зъба с този цемент. после се маха пак с машинка, но много по-лесно. Whistling

и на мен са ми слагали такава пломба и в Бг бяха потресени.

според мен националността на зъболекаря няма кой знае какво значение...всички са в системата.
важното е да се намери читав, а това е супер трудно. отделно, че читавите са и препълнени.
аз дълго време си правех зъбите в Бг. сега ходя при един, който ми беше съсед и си е съвествен.

Вечи, дано с един курс се оправи детето! Hug

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 22:14 от asyalein

# 696
Визирам най-вече наемите, но не само. А точно наемът гълта най-голяма част от заплатата

Ние в малък град плащаме наем, какъвто щяхме да плащаме и в Хамбург, само че имаме и едни 60-70 евро на седмица за бензин. Всичко останало струва като в Хамбург или повече. Като сложиш и разнообразието във всеки аспект плюс къде по-високите доходи и възможности..., мога само да съжалявам, че не успях да наема там жилище, но не е късно.
С две думи, не бих посъветвала никой новодошъл да страни от голям град, защото там било по-скъпо на пръв поглед. Не че и в по-малките не е добре, но хубавото е в големите, а Хамбург е много хубав голям град. Това е лично мнение и усещане.

Както и да е. Жената не пита дали да ходи в Хамбург, защото очевидно ако въобще реши, ще е там. Аз на всичките й въпроси отговарям с Да, само да е сигурна, че тя и децата ще имат адресни регистрации, защото според местната бюрокрация, от това по-важно няма. Работа колкото искаш в Хамбург, възможности за усъвършенстване на езика също. Аз мога да помогна с близка приятелка социален работник, от тези които ходят с имигранти по институции да им уреждат проблемите. Пълно е с такива частни фирми, на които държавата плаща за да го правят.

Последна редакция: пт, 20 юли 2018, 23:57 от Анонимен

# 697
Check Please благодаря за предложението! Ако тръгнем с децата наистина ще помоля за номер на твоята приятелка! Вие в кой град сте? Аз минилата година в търсене на жилище стигнах до Swarzenbek Simple Smile В Хамбург без познат или без да платиш бих казала, че е невъзможно да си наемеш жилище. Искали са ми 1700€ за услугата да ми намерят. Щях да ги дам, но човека се оказа измамник. Simple Smile
Жилището, което са наели е голямо и има две стаи за нас. Децата имат самостоятелна стая. Ще живеем заедно с тях и ще делим наема и разходите. Хазайна знае, че имам две деца и няма нищо против това. И да, ще имаме адресна регистрация. Наясно съм, че без нея не можеш да направиш каквото и да е в Германия.
Благодарна съм за всеки отговор, който получавам! Определено ми помагате Simple Smile

# 698
sstefy, няма проблем за номера на приятелката.
Ние сме по на юг, но още със северни апетити.😂

# 699
Едно въпросче пак ,от банкомати в БГ може ли да си теглиш пари от Шпаркасе карта и има ли някакви такси?

# 700
  • Германия
Едно въпросче пак ,от банкомати в БГ може ли да си теглиш пари от Шпаркасе карта и има ли някакви такси?
Може да се теглят пари, но не знам каква е таксата (дали за теглене или процент от сумата)

# 701
  • Германия
Check Please, обясняваш ми като на малоумна кое как е в Германия. Благодаря все пак, оказва се че след толкова години тук нищо не съм научила 😞

# 702
Може да се теглят пари, но не знам каква е таксата (дали за теглене или процент от сумата)
bouquet

# 703
  • В страната на мечтите
Ако не се лъжа таксата е 3 евро и някакви центове, за неголеми суми (до 500лв съм теглила и толкова беше)

# 704
  • Hamburg

По принцип нямс пречки да се тегли от български банкомат с Meastro карта от Sparkasse. Но заради чести злоупотреби много банки НЕ разрешават тегления в чужбина, ако клиентът не пожелае да активира услугата.  Затова най-добре се обадете в банката и попитайте.

Таксите за различни и зависят от вида сметка. Обикновено са в размер на 5-6 евро на теглене.

Общи условия

Активация на акаунт