Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 441
  • 769
  •   1
Отговори
# 540
Мен пък почват да ме дразни този тукашен страх от разминаване по тесен път.  тук пада едно изчакване, като че ли има правило поне метър да има между колите при разминаване.😂

Пада, щото после застраховката ти скача до небето, ако не успееш да се разминеш. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 541
Е то навсякъде е така със  застраховката, въпросът е защо не могат да се разминават тези при очевидно предостатъчно разстояние. Лошо няма да се презастраховат, щом така се чувстват добре, само да не ти се случи два пъти в едната посока докато бързаш.

# 542
Хаха, Бибит, ние така преди 3-4 години се отказахме по средата на пътя до един Hof в Шварцвалд, бяхме тръгнали да си купуваме елха. Ми то беше повече от екстремно, че и при зимни условия. Бррр... Как се разминаваха колите и до днес не мога да проумея.
А защо с кола се изкачвате? Емвате децата и нагоре по баира. Laughing Моето наскоро изкачи 1000м денивелация за 2,5 часа, а маршрутът беше обозначен като труден. Rolling Eyes Никой не вярваше, че ще издрапаме нагоре, пък то се оказа фасулска работа. Е, стръмничко беше, но моето дете (7г) като види "козя" пътека и хуква напред, излезем ли на по-широк път веднага започва да мрънка, че е изморен и му е скучно. Joy

asyalein, браво за училището!

това просто ме удиви и натъжи, защото всичко много ми напомня БГ и като знам как изглеждат селата в Бг и ние какви видяхме  Whistling
И аз така наскоро в БГ. Sad Ходихме на разходка по една приказна екопътека, започваща от едно село в подножието на Рила. Селото е уж от по-заможните, живеят и много млади семейства там, защото е близо до града, има построени много нови вили и къщи за гости. Ами изглеждаше повече от зле Sad – разнебитени улици и тротоари, разхвърляно, неподредено, изобщо имаше неподдържан вид. Само си представих същото това село, но в Австрия... Confused А природата наоколо е чудна, по-хубава от австрийската. Embarassed

Качествените хранителни продукти в Германия хич не са евтини. Confused Особено сега през лятото месечната ни сума за храна е още по-висока  заради огромната ни консумация на плодове и заленчуци. Засега обаче компромиси с качеството на храната не правим (дано и за в бъдеще не ни се налага Praynig). Освен да понамаля порциона на народа. Crazy

Check Please, браво на детето! Ти беше писала май, че е в Realschule, нали? Ще трябва да проучите начините за доучване в гимназия, след като го завърши, за да може да направи Abitur. Peace

# 543
Да, в реалшуле е. В първото, в което пробвахме я записаха. Догодина вероятно пак ще е в девети клас, тя почна преди месец само, след десети ще трябва да влиза в гимназия и после абитур. Тя хич не се притеснява, всичко било много лесно и приятно.😕
Днес по английски прави презентация за Варна.☺

# 544
  • Немция
Синьо, маршрутът беше общо около 50 км, искахме да го минем за 1 ден, но .... Представих си 50 км в едната посока и същия зор на връщане още 50 км и ми/ни стана зле. Laughing От 600 м отиваш на 2000 м, с върхове и високопланински красоти. Дребното е на 5(все още) и бързо се изморява, правихме малки преходи със сума почивки, но за голям преход не става засега. Големият беше същия на тези години, но от година-две е като козле, няма умора.
В България сме карали по планини, но на такава ужасия Mr. Green с платно и половина не сме попадали.
Явно всичко си е до навика, но има и риск. Инстинктът ни за самосъхранение надделя. Simple Smile

Бъгария си е мърлявка, за съжаление и човек го забелязва, когато е видял и друго. Нужни са пари, но и традиция. От съседите ни в БГ, които ни заобграждат- 4 къщи са това- само двама са с поддържани дворове, другите две съседски , млади, семейства са затънали в буренаци, а хем имат деца, дворът е богатство за тях. Там , където живеят по-възрастни хора повече се поддържа, поне в нашия случай. Да имаш двор е свързано и с труд.

Check, супер, че  дъщерята така добре се аклиматизира!

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 12:15 от Бибит

# 545
  • Пловдив
  Словения е кипра, сладурска държава. За три часа стигаш от Алпите до морето. Обаче морската им граница е има няма 50 километра. Ние сме ходили до Копер, има нещо като плаж, който е буквално на пристанището до огромни кораби и разбира се е камънак. Иначе градчето е много приятно за разходка.
   И аз не знам защо пропуснахме Любляна, ще трябва да поправим тази грешка. Ходихме, естествено до Блед и Пустойна. Нещо друго интересно да препоръчате там?

# 546
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

А защо с кола се изкачвате? Емвате децата и нагоре по баира. Laughing

и моето е като коза по пътечките, но в случая пътувахме към къщата за пренощуване.
иначе ние също доста вървяхме, къде по равно, къде по наклони. макс. 10км. върви и то с мотивация с шоколад и влачене на пикник. без пикник (храна и то разнообразна  Crazy плюс одеало) не тръгва.  ooooh!

в Италия детето си сряза стъпалото в басейна Twisted Evil, та се налагаше в началото леки маршрути да избираме, а то вървеше по немски: джапанки с чорапи  Joy слагането на лепенка беше удивителен акт на издръжливи нерви  ooooh! нашите и на слушателите на писъците му... Whistling

в Блед бяхме и ние. ходихме на разни водопади, на Pokljuka,  Bohinj, Ribcev laz, Tolmin, Ratece и всевъзможни селца и паланки. на мен всичко ми се стори много малко (населените места) Mr. Green
кое е интересно за теб? в Ратедже бяхме на шанцата за скокове, имаше тренировки, оттам има хубави пътища за wandern, до хижа с вкусна храна. вода тече навсякъде, детето беше във възторг.
в Бохинска бистрица беше доста сухо, из планините никъде не течеше вода, освен от небето.  Mr. Green

според мен словенците имат много силно влияние от австрийците и манталитетът им е друг, оттам и съвсем различната визия на селцата.

не само пари и традиция са нужни, в Бг отдавна не се взимат решения за бъдещето, а се решава на парче и все дупки и неотложности се запушват. просто стратегическото планиране от най-високо до отделния човек не ни се отдава, включвам се в тази група и аз  Tired
т.е. дори някой да може стратегически да планира, то ако няма решения нагоре по стълбицата, си е битка с вятърни мелници.

Последна редакция: чт, 28 юни 2018, 13:00 от asyalein

# 547
  • Немция
Така е, словенците са наполовина асвтрийци, имат самочувствие на европейци и доколкото съм чувала от бивши жители на Словения със сръбски произход, словенците не са считат за част от Балканския полуостров и гледат на всичко по на изток от тях (босненци, сърби и прочие) с превъзходство.

Ася, детето иска да е подготвено, да не замръкне в планината гладно и жадно. Simple Smile

# 548
словенците не са считат за част от Балканския полуостров

май с право  newsm78

не се бях замисляла за границите на Балк. полуостров, да погледнах сега...

# 549
в ДГ майките организираме Abschlüssfest.
идва ми да се гръмна.
по-зле и от детската градина е... Crazy
организация нула, всеки недоволен, ама говори зад гърба, защо това, а не онова....
единия искал да дойде и да се наяде за вечеря, на друг му било скъпо и не ядял това или онова (това даже не съм аз, дето толкова неща не ям)  Crazy

лошото е, че в подобен формат преминаваме и в училището... Whistling

# 550
  • Немция
Ася, в родителския актив ли си? И при нас се подготвя прощалния детскоградински празник, но не съм в актива и самата подготовка минава незабелязано край мен. Тъй като ДГ е църковна, ще се прави тържество в църквата до ДГ , така че ще има и друг акцент, нещата няма да се въртят само до организацията на консумацията. Simple Smile

За Словения човек автоматично си мисли, че е към Балк.полуостров, тъй като бе част от изкуствено създадената Югославия.

# 551
  • Luxemburg
Споделете сайтове за безплатно сваляне на детски книги (Немски и френски език). Чака ни дълъг път и не ми се мъкнат книги в колата, че все ги забутва някъде и после пада голямо търсене. Благодаря.

# 552
В Амазон.де  има много безплатни електронни  книги или струващи буквално центове, предимно класика , включително и детска.

# 553
  • The QC to be!!!
Любляна я видяхме 2013, и тогава хич не беше това което е днес. Тогава повечето сгради в центъра бяха с все още рушеща се мазилка, стари дървени прозорци, исторически сгради зле изглеждащи, но и тогава нямаше боклуци. Миналото лято я видях съвсем накипрена, всички мазилки оправени, орнаменти поправени, прозорци оправени, съвсем друг вид. Питахме местни - казаха, че благодарение на нов кмет и много пари от ЕС, и те самите виждат тези хубави промени, но и главната вече е затворена за коли (покрай реката), а преди от там са минавали и са били съсипали настилката. 2013 мисля имаше коли, и вярно, бяхме с колелета и не беше чак толкова хубава за каране без да друса тук-там. Но не мисля, че пък и беше толкова зле. Тогава имаше много по малко хотели от сега, по малко кафета и ресторанти от сега, и малките магазинчета по центъра като, че бяха по малко.

# 554
  • В страната на мечтите
Дами, аз пак нахлувам неканена и с въпрос., моля да ме извините за което. ММ работи от януари на ново място, на безсрочен договор, в който пише, че заплата се получава на 15-и следващия месец. Това обаче за 6м. нито веднъж не се случи, заплата за януари му преведоха на 08.03 (!!!), за февруари  - 28.03, за март - 24.04 и за април - 07.06 (!!!) За м.май още чакаме...
Какво можем да напрвим в случая? Търсенето на друга работа винаги е опция, но не ни се иска да стигаме дотам, тази му харесва. По препоръка на колежка ходих да питам в Arbeitsamt, служителката само дето не ме изяде с парцалите - не било тяхна работа, не можели нищо да направят, да се оправяме...ужасно беше нелюбезна, направо ми се ревеше като излязох оттам. Има ли институция, която да отговаря за правата на работещите или нещо такова? Ако не, трябва да ходим на Rechtsanwalt, но таксите им не са малки, а откъде пари, като заплата няма?! Аз също работя, но след два месеца излизам в майчинство и просто не можем да разчитаме само на Еltern- и  Kindergeld, а и по тази причина не е сега най-удачния момент за търсене на нов работодател. Много ми е криво, не знам какво да правим. Ако някой мoже да даде съвет, ще съм благодарна.

П.С. За протокола - в NRW сме

Общи условия

Активация на акаунт