Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 437
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
Има ли институция, която да отговаря за правата на работещите или нещо такова? Ако не, трябва да ходим на Rechtsanwalt, но таксите им не са малки, а откъде пари, като заплата няма?!

Обадете се в Arbeitsrecht. Това е номерът:
030221911004

Най-вероятно ще ви посъветват да изпратите писмо до работодателя. Доколкото знам, обикновено това работи.
За съдебни разноски и адвокатски хонорари може да се снабдите от съответния районен съд с един документ, чрез който държавата ще ви поеме разноските ако не разполагате с нужните средства (Rechtshilfebescheid). Иначе в Германия разноските по първоинстанционните производства са за сметка на страните, независимо от изхода на делото, но тези неща ще ви ги каже адвокат ако стигнете до това. За начало се обадете на горния телефон.

Извинявай за любопитството, но искам да попитам работодателят немски ли е?

# 556
  • В страната на мечтите
Много, много ти благодаря, другата седмица ще се обадя, че днес не работят. (не намирам емотиконата с букета )

Няма за какво да се извиняваш, на твое място и на мен първата ми мисъл щеше да е такава, но ДА, работодателят си е чист немец. Фирмата е малка, тип “разраснал се семеен бизнес“ (настоящият собственик и управител е син на предишния такъв), с ако не се лъжа около 15 служители. И аз не очаквах подобни номера, но...явно съм прекалено наивна, без борба нищо не става. Трябва да знаеш да си търсиш правата, иначе ще те използват и ще си правят каквото си искат.

# 557
  • Англия
А говорили ли сте с шефа и какво казва той?

# 558
  • В страната на мечтите
С шефа е говорено не веднъж, оправдава се, че клиентите не плащали и затова нямало пари за заплати...

# 559
И аз с молба за помощ.
Днес бъдещият ми работодателят ми поиска номера на АОК, за да сключим договор. Ходихме с една позната за издаване на такъв номер, но ни издадоха документ,вътре номер не пише, само че ще започвам работа еди си къде и на коя дата. Според думите на познатата, понеже аз не разбирам много добре немския този номер ще дойде по пощата в дома ми. Друг познат обаче твърди, че няма такова нещо и се издавало веднага. Кое е вярното и какво да очаквам от АОК?

# 560
Не се издава веднага разбира се. По пощата ще ти изпратят формуляр, в който в дясната страна ще е написан вече номера, а на самия формуляр трябва да залепите снимка и да го изпратите обратно, след което пък те ще изпратят готовата карта или много по-лесно на интернет интернет адрес https://www.aokbild.de/rh/vers/Default_Mobile.aspx   да качите дигитална снимка. Влиза се с номер на застраховка и рождена дата. Така или иначе, номерът ще е в писмото, с което искат снимка. Щом днес сте били в АОК, до седмица, максимум 10 дни ще пристигне.   А на работодателя му е достатъчен и документа, който днес са ти дали. Те затова и го издават.

Последна редакция: пт, 29 юни 2018, 23:52 от Анонимен

# 561
  • Англия
Да не става въпрос за Sozialversicherungsnummer? AIK могат веднага да ти го кажат, но действителният документ пристига след няколко седмици.

# 562
Sozialversicherungsnummer пристига известно време след адресната регистрация по пощата, може и на място да се поиска по-рано oт
Deutsche Rentenversicherung, но няма общо с АОК или друга здравна каса. Едното е за KV, другото за RV.

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 00:36 от Анонимен

# 563
  • Англия
Steuer ID пристигаше по пощата без да го заявяваш, а когато не си сигурен или си загубил Аусвайса на Sozialvers.nr. го беантрагвахме при Кранкенкасето едно време, но както и да е-явно не става въпрос за него...

# 564
Изключително много ви благодаря Gift Heart

# 565
привет,

получихме писмото от Шуламт. в другото училище сме.
дано е за добро.

ние се върнахме преди няколко дни от Италия (горе до Словения) и не съм очарована.
също и аз наблюдавах високите цени, а храната в магазина не ми хареса.
очаквах да си накупя хубави плодове и зеленчуци, но изборът в Германия е по-голям и качеството също  Rolling Eyes
не успях да намеря някой,който директно да продава или поне някаква сергия.
поне сирената бяха много хубави  Mr. Green

.

моите впечетления от зоната на мюнхен са че като цяло няма хубави колбаси и шунки,(който е опитвал прошутто котто,крудо,брезаола,мортаделла- истинска,салами от фермите - е,в германия са далеч от тези неща)
сирената са смехотоворни,за хляба имат особена представа,рибата минава за деликатес едва ли не,за морски продукти да не говорим,свинското е навсякъде докато в италия рядко се предлага понеже снобирано  ,телешко тук има но и то минава за деликатес,което ми е необяснимо.
не знам как може да няма истинско пармиджано което е най-продаваното в света сирене  ,толкова полезно за здравето -за костите,холестерола,сърдечната система и т.н.или само някакви миниатюрни парченца в някой ъгъл,доkато гауда,ементал и подобни пълни само с мазнини безвкусни сирена са на преден план,
италиански истински сирена няма,само някакви копия мейд ин романия с невъобразими имена,тоест се пробутват боклуци вместо качествени продукти
относно виното също не са добре -най-обикновените кианти за по 5 евро в италия,тук минават за лукс на тройна цена,немските вина са сладки -интерсни да е опитат веднъж и толкова.
сега разбирам защо германците са влюбени в италия и при първа възможност отиват на ваканция,няма сравнение като храна и вина
плодове и зеленчуци са  основно от испания и безкрайно безвкусни (и в италия ги продават на 2-3 пъти по-ниска цена от италианските продукти но се знае че за безвкусни и общо взето никой не ги купува,доматите от сицилия не са ги и сънували в испания като вкус )
едека прилича на който и да е от дискауните,а мислех по-високо ниво
като че ли навсякъде се гледа само ниската цена но не и качеството на продуктите,тоест няма по-скъпа и по-качествена алтернатива,всичко е на едно ниво горе-долу,доста посредствено според мен.
смятаме да си ходим по-често в италия  и носим по-качествена храна,полети има всеки ден два пъти в деня  ,поне това което може да се донесе опаковано,тук максимума е барила - в италия е ниско/средно ниво продукти

относно работа - не си дават много зор,в италия се работи много повече но тук са с повече бенефит и по-високи доходи,мулти таск не съществува,всеки прави нещо си и ако се отклони и прояви инициатива изглежа айнщайн,докато в италия без фантазия и еластичност ще останеш на рецепцията,тук с малко фантазия и проактивност без особени проблеми ставаш началник.
не са ми искали сертификат за език,само дипломата от италианския университет и една препоръка -всичко на английски ,интервютата бяха все на английски но работата ми е свъзрана с износ и контакти с чужбна,така че не е голям проблем немския,само италиански искаха на майчино ниво всички фирми които посетих.
забравих да спомена че когато пращах биографии там където споменах бг произход не получих отговор,там където написах само италианското гражданство ми се обадиха след няколко дена...
регистрация и съответните бюрократични неща много бързо станаха .
намирам мюнхен много приятен,ненапразно му казват северното милано,като атмосфера и начин на живот прилича на северна италия ,както и хората са много приятни,определено по-възпитани от италианците като цяло.

# 566
Като стана въпрос за евтината храна в Германия преди няколко дни, канех се да напиша едно към едно думите на азиа_asia. Храната тук може да е евтина, затова пък качеството е зле, а изборът смехотворен. След четиригодишен престой в Малта, където храната идва главно от Италия и Англия, но има огромно разнообразие на местни зеленчуци и риба, тук седя в суперите и гледам като гръмната. Свинско направо спряхме да купуваме, освен понякога от руски магазини.
Прави ми впечатление също, че вносните храни са малко и скъпи.

От хората и аз съм възхитена, особено сред живота сред южняци. Joy 

# 567
  • Германия
Някои от наблюденията ви са точни и на място, но според мен повечето обобщения за германците, храната и за всичко останало са малко смешни и несериозни като се има предвид че и двете не се от много в време в Германия

Но пък всеки има право на мнение все пак ✌🏼

# 568
За храната не е нужно много време за да се обобщи, то просто се вижда и усеща на вкус веднага. Ако имаш предвид, че след много време се свиква с лошата храна и липсата на избор, сигурно си права. За германците просто изразявам приятни впечатления.

# 569
  • Стара Загора
И аз съм от скоро в Германия и храната ми е проблем .Най -вече плодове ,зеленчуци, защото такова ям основно .За   падпъдъчи яйца ходя на 60км  да си купя .Има Руски магазин и от там си купувам.Но така е , предлага се това, което се търси .

Общи условия

Активация на акаунт