Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 437
  • 769
  •   1
Отговори
# 570
  • Berlin
Мисля, че и на мен едно от първите ми мнения в темата беше по повод храната в Германия/Берлин. Smiley Ми значи има нещо все пак. На мен ми липсва рибата. Вече наблягаме на телешко и пуешко, защото свинското и пилешкото не ми вдъхват доверие, макар че първите не мога да ги готвя добре, но се уча. Аз харесвам ементал и гауда и butterkäse, от любимите ми са.

# 571
Ако знаете къде има Wochenmarkt в градовете, където сте, поне ще можете да случвате на пресни местни плодове и зеленчуци, директно от производителя. Аз редовно обикалям нашия, който е два пъти в седмицата, ако ми се наложи, ходя и в съседния град. На такива пазари има обикновено сирена, шунки и други колбаси с много добро качество.
Ние нали сме в кьошето до Франция, та изобилства от френски сирена и италиански колбаси.
Но да не забравя да уточня, че цените са доста по-високи от тези в супермаркетите. Така че, който може да си го позволи, може да поразрови кое къде и кога е.

# 572
Освен пазарите, качествена храна може да се намери и директно от фермите, ако ви се обикаля и разпитва. Качествено месо и колбаси може да се купят от месарниците, които са на производител. Хубави плодове и зеленчуци може да се вземат и от обикалящите бусове, които продават на едро. При нас няколко пъти годишно обикалят производители на картофи, ябълки и други и предлагат нещата си, при тях нещата са на касетки и чували, не можеш да купиш само килограм. Пролетта от един такъв бус купихме 30 килограма разкошни сочни ябълки, 10 килограма гръцки лимони, 10 литра истински зехтин, 5 буркана истински мед. Маслините си ги купуваме онлайн (благодаря, Синьо!) - истински, био, вкуснииии! Картофите вече трета година купуваме пак от производител. За риба и специални сирена ходим до Франция, близо ни е. Ягоди берем от ягодовите полета наоколо.
Да, качествена храна не се намира в Лидл, Пени и Алди, но има къде да се намери, само дето коства повече време, усилия и пари.
От скоро сме членове на местния Gartenverein, градинката ни е достатъчно голяма и има място за всичко. Тази година хапвахме на корем череши от нашето дърво, касис , малини и Stachelbeeren, ябълките вървят също добре, а за другата година ще имаме (надявам се) и зеленчуци, салати, къпини и боровинки. Трябва да се науча да варя конфитюри.

# 573
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Освен пазарите, качествена храна може да се намери и директно от фермите, ако ви се обикаля и разпитва. Качествено месо и колбаси може да се купят от месарниците, които са на производител. Хубави плодове и зеленчуци може да се вземат и от обикалящите бусове, които продават на едро. При нас няколко пъти годишно обикалят производители на картофи, ябълки и други и предлагат нещата си, при тях нещата са на касетки и чували, не можеш да купиш само килограм. Пролетта от един такъв бус купихме 30 килограма разкошни сочни ябълки, 10 килограма гръцки лимони, 10 литра истински зехтин, 5 буркана истински мед. Маслините си ги купуваме онлайн (благодаря, Синьо!) - истински, био, вкуснииии! Картофите вече трета година купуваме пак от производител. За риба и специални сирена ходим до Франция, близо ни е. Ягоди берем от ягодовите полета наоколо.
Да, качествена храна не се намира в Лидл, Пени и Алди, но има къде да се намери, само дето коства повече време, усилия и пари.
От скоро сме членове на местния Gartenverein, градинката ни е достатъчно голяма и има място за всичко. Тази година хапвахме на корем череши от нашето дърво, касис , малини и Stachelbeeren, ябълките вървят също добре, а за другата година ще имаме (надявам се) и зеленчуци, салати, къпини и боровинки.
Трябва да се науча да варя конфитюри.

ако намериш подобен на този пектин:https://www.target.com/p/ball-real-fruit-instant-pectin-4-7oz/-/A-13562670

става изключително бързо, супер лесно, и почти не се вари! Преди правехме с този продукт (друга опаковка), и миенето ни отнемаше по дълго от колкото самото правене и насипване. Става страхотно конфитюрено сладко, с цели плодове. Тази марка има различни видове пектин и за фризер и за без захар. Аз не съм ползвала само това за фризера.

# 574
  • Стара Загора
Много полезно. ,благодаря ви.Да, така е има качествена храна, но трябва да се търси.И ние така правим ,пазарим от Франция някои неща, които ми харесаха .По скъпо е но си заслужава.Млякото копуваме от ферма и така търся и аз където намеря.Ние също сме в кюшето до Франция и Швейцария.
Сбъдваща мечти би ли споделила маслинките от къде поръчвате и също за тази градинка как става,бях чувала ,че много хора си взимат място под наем и си гледат зеленчуци.Какви са цени и процедурата.😊

# 575
Всеки Kleingartenverein си има различни правила, цени, условия. Свързвате се с близките до вас ферайни и се информирате има ли свободни градини, цени,  време за чакане, членски внос и т.н. Цените може да са от няколкостотин до няколко хиляди. Може да получите градина веднага, може да чакате години. Може да получите запусната пустиня, можете пък и да имате право на избор между няколко поддържани места. Различно е,  питайте.

Mаслини от тук: https://www.protos-he.de

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 22:35 от Анонимен

# 576
  • Berlin
Ние в Берлин къде да отскачаме, Полша? 😀
Тук се чакало няколко години за градина, аз мисля да се запишем и да чакаме, нищо не губим. Ходихме няколко пъти при едно семейство на гости в тяхното място и много ни харесва идеята.

# 577
  • The QC to be!!!
Скрит текст:
Тук се чакало няколко години за градина, аз мисля да се запишем и да чакаме, нищо не губим. Ходихме няколко пъти при едно семейство на гости в тяхното място и много ни харесва идеята.
до Чехия, за бира  Grinning

# 578
  • Hamburg

В хранителния отдел на KaDeWe Stuck Out Tongue Winking Eye

или в един от безбройните био-еко-хипстърски пазари и магазинчета за храна. Поне в Берлин не можеме да се оплачем от липса на избор.

Относно детските градини: със смяната на Stichtag-a за тръгване на училище от 31.12 на 30.9, с вече напълно безплатната детска градина и увеличената раждаемост през последните години, местата в детски градини и ясли са станали още по-кът. В детската градина на сина ми тази година имаше над 200 кандидата за 5 яслени места - три от които бяха запазени на братя/сестри на деца, вече посещаващи градината. Ако търсите градина, ежемесечното досаждане свързано с четкане на градината и концепта е задължително. Успех!

# 579
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
понеже от мен тръгна темата, та да уточня.

бяхме горе до границата със Словения (Градо).
навсякъде в полето виждах, че се отглеждат зеленчуци, но не видях от къде да си ги купя.
накрая попитах и ме пратиха на центъра в Градо, имало Markthalle с регионални продукти.
щях да падна като отидах: вина, зехтин, нудели и няколко поовехнали зеленчука. виждаше се, че имат доста незаето място и продуктите бяха доста на широко сложени.

имаше и отделно помещение за риба, ние бяхме доста късно там (на обед), та не се оплаквам от нищожния избор.

след като не намерих agriculturi да си купувам зеленчуци, защото и аз основно с това се храня, се наложи да отида в магазина (Mercator и Coop имаше само в наша близост). там качеството на зеленчуците беше доста по-зле от това в дискаунтърите в ДЕ.
ето това ме потресе!!!  Shocked
беше си пълно с месни хора, които пазаруваха там.

на мен ми е пределно ясно, че има разни местенца, които местните ги знаят и ходят, но не открих някой, който да ми ги каже.
горните две вериги бяха все с някакви малки магазинчета представени, с доста ограничен сортимент. намерих един голям Mercator и там изборът на сирена и месо беше ок, зеленчуците - беше по-добре, но далеч от това, което преди съм намирала в Италия. Peace
месо и риба не коментирам, защото не ги консумирам и нямам база за сравнение.

според мъжа ми, в резултат на глобализация, явно се производителите е по-изгодно да си продават цялата продукция на магазините в Германия, отколкото да продават малки количества по agriculturi в Италия...

в Словения, горе в планината не очаквах кой знае какъв избор на зеленчуци, не се и оплаквам. там намерихме хубаво сирене и месо (според мъжа ми), сервираха ми манатарки и т.н.
в Любляна си накупих невероятни плодове и зеленчуци, повечето поизведени в Словения или Сърбия. Peace

за градините: аз не искам да се хващам с Kleingartenverein, че имат строги правила (няма нужда от казарма и в градината  Stop). тази година си наех зеленчукова градина: 42кв.м., имаше засяти вече зеленчуци (бяло и червено зеле, карфиол, броколи, праз, лук, моркови, репички, 3 вида картофи, алабаш, wirsing, спанак, аз си засях, но си бяха в цената тиквички, тиква, домати, краставици, пъпеш, диня). получих мястото 1/3 посято. с другите неща, които получих стана около 3/4 засято. остана малко за мои експерименти.
поливат (1-2 пъти в седмицата, това е минимума, но стига да не загинат растенията когато няма кой да ходи), но за добив, трябва аз да ходя и да поливам по-често.
платих 200Е от април до началото на ноември (зависи от времето). мотики, лопати, вода и лейки има там, не нося. оборска тор също имаше оставена и тя е в цената.
градината не е био, т.е. не те задължават само био семена да ползваш, но те самите не пръскат. всеки сам си решава дали да пръска и с какво. аз имах колорадски бръмбар и ми скъси живота... Whistling

ноември минават с трактора и изорават всичко, на следващата година е на друго място градината, но в същия bauernhof, просто сменят мястото заради плодовитостта.
аз съм доволна засега, 42кв.м. нито са малко, нито са много, работа има постоянно. детето също - играе си с водата и се катери по кулата от сено. Mr. Green
недостатък е, че само едногодишни култури могат да се сеят, т.е. нямам плодове, но аз и не ям много плодове, та за мен това е ок.
на 10м. от градината са редовете с ягоди и можех да си бера. самия bauernhof си има и магазинче, та си купувах аспержи и яйца от тях.

# 580
Искам и аз градинка, но да ми е в двора. Иначе ние лично едва ли бихме се справили с грижите за такава освен ако не е мнооого близо до вкъщи. Лятно време май си трябва ежедневна грижа. Rolling Eyes (Сбъдваща мечти, да кажеш много ли работа изисква. Simple Smile) При нас май така или иначе няма градинарско сдружение. Само в съседното село до пътя съм виждала градинки, но всички са стопанисвани от турци и във всяка има насаден боб. Laughing

Та като казах боб, да взема да си кажа и аз драмите с храна. Simple Smile Не мога да си намеря био боб от Европа в големи разфасовки (запасите ми от Франция свършиха). Купувам един в хомеопатични дози по 250г. ooooh!Толкова и за едно ядене не ни стига. И био фета не намирам откъде да си купя повече от 200г. Confused Някой ако поръчва от някъде, моля да ми подшушне и на мене.
А да... и хубав сладолед не си намираме наоколо. В кутия си имаме любими, но аз не искам само от кутия да ям. Crossing Arms В събота ходихме чак до Хайделберг за един домашно правен, био и т.н. Личеше си, че е от хубави продукти, консистенцията беше както трябва, но на вкус нещо му липсваше. Thinking А какъв ръчно правен сладолед ядохме в София преди месец... ммм.

Хубава храна има в Германия, и още как! Ние пазаруваме повечето продукти директно от производители наоколо. За мен по пазарите цените са неоправдано високи. Даже и от "нашия" заленчуков производител избягваме да пазаруваме лятото от щанда им на пазара, а ходим директно до магазинчето им. Разликата в цените е осезаема. По принцип се храним само със сезонни плодове и зеленчуци. Peace Така сме научили и детето и то редовно възмутено ми докладва как някой си носел в училище ягоди през март, грозде през януари и т.н. Joy

Идеята за градина като на asyalein ми харесва, но не съм чула за такива наблизо. Thinking Ние мислехме да се включим с доброволна работа към един хоф, но ни е далече... А много ни се "копа". Mr. Green

Искам дъжд! Тревата на терасата ни съвсем изсъхна и пожълтя. Sad

# 581
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
покрай моя пост да не се излъже някой, че моите зеленчуци са като в магазина - броколите го бива, ама на карфиола му трябва надпис, за да се разбере какво е. салатата изкласи, преди това обаче беше суперска, репичките и те изкласиха, а бяха и дървени - изкорених ги.
зелето върви добре, както и плевелите  Joy
листата на спанака и една японска салата са целите на дупчици Whistling

аз до моята стигам за 15мин. с колелото, ама ако имам реколта и става трудно. а нося и вода, консумативи, та с колата ходя, че е близо до ДГ.

мъжът ми минава оттам напът за работа, но проблемът е, че не разпознава кое какво е и редовно ми изпотъпква насажденията  Sick
при мен в двора не расте нищо, липсва слънце.
в предната градина имам слънце, но почвата е само пясък и ще се разоря само от поливане.

за боба не мога да помогна.
сладолед правя от замразен банан.

# 582

за градините: аз не искам да се хващам с Kleingartenverein, че имат строги правила (няма нужда от казарма и в градината  Stop).
Както вече писах, в различните ферайни правилата са различни. В нашият са доста леки и абсолютно разумни.

НЕ можем
- да циментираме без да сме го съгласували с ферайна.
- да влизаме с кола по алеите между градинките, ако не сме се обадили предварително. Но вече се наложи да изхвърляме голямо количество клони, разрешение за влизане получихме веднага.
- да сеем иглолистни дървета.
Имаме задължение да вложим 10 часа труд годишно по поддържане на общите части /алеи, живите плетове, детската площадка, помощ на по-възрастни членове на ферайна/, като ако не ни се занимава с работа, можем да платим тия десет часа по 10 евро на час и сметките са уредени.
Членският внос ни е 30 евро на година. Градинката е 300 квадрата, от които около 80 са изорани, другото е трева, храсти и плодни дръвчета, има и дървена къщичка, компост, собствена помпа. Градинката е в рамките на селото ни, с колело ми е на 5 минути от вкъщи.
Никой не ме задължава кога да кося, колко високи да са храстите и дърветата, какво да посея и какво не. Междусъседски отношенията са много добри, познаваме ги вече всички, немци и руснаци са само, турци във ферайна няма. Вече има доброволци да поливат градината ни докато сме в лятна ваканция в Бг.

Синьо, не смятам, че чак толкова труд и време трябват по поддържане на градината. Е, ние вложихме първоначално малко повече зор, докато разчистим това, което си бях наумила да махна и да преместя онова, което исках да запазя, но не ми се вписваше в концепцията. Но останалото си е по час през ден/два за поливане и плевене и още малко за подмотване и хващане на жаби,катерене по дърветата и бране и ядене на плодове от храстите.

# 583
Ние сме с голям двор *400 м² и имаме отделено място за храстчета, та там си гледаме малини, цариградско грозде, диви ягоди и 3 вида касис. От началото на юни до края на октомври имаме всеки ден малини, касиса вече узря и го обрахме, та набърках мармалади за зимата. От ягодките не смогвам да хапна от хлапетата. Имам кът и за подправки, които за зимата си суша в мазето - джоджен, мащерка, чубрица, градински чай, лавандула, розмарин и босилек имам насаден.
Сега децата обсъждат дали да не намалим броя на малиновите храсти и догодина да насадим корени краставици и домати.

# 584
Аз не намирам сносен шоколад, вие за сладолед се кахърите. 😅 Онзиден мъжът ми видял в Кауфланд Кердбъри и донесе пет броя по 300 грама. Само такива имало.
Аз не мога да обикалям ферми за да си купя храна, нито да садя в двора, който всъщност не е мой. Добре че има огромна череша, също вишна, лешници и орехи. Оказа се обаче, че и в брането не ни бива, само най-долните клони на черешата обрахме. Между другото, изредиха се хазяйката, синът й и дъщеря й за да ни кажат, че може да си берем колкото искаме, докато ние въобще не се бяхме сетили, че може и да не можем.😂
С дъщеря ми сме канени днес на дамско парти в една съседка. Ясно че трябва да нося нещо, да речем сладкиш, но да не би да е прието да е домашно приготвено или да трябва да нося алкохол примерно?

Общи условия

Активация на акаунт