Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Учени от БАН скочиха срещу хомеопатията

 • 1 466
 • 10
 •   1
Отговори

Анкета

Смятате ли хомеопатията за измамна.

Опции:

 • Мнения: 650
Здравейте. Пускам тази тема, провокирана от излъчения по Нова ТВ репортаж, а именно: "Учени от БАН се обявиха срещу алтернативното лечение" https://nova.bg/news/view/2018/02/15/207161/%D1%83%D1%87%D0%B5%D … D1%8F%D1%82%D0%B0
Интересно ми е да разбера какво е вашето мнение. Лекувате ли се, вие и вашите деца, с хомеопатия, доверявате ли се само на алтернативната медицина или използвате и традиционна такава? Доволни ли сте или по- скоро разочаровани от хомеопатията и има ли ефект това лечение?

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 14:02 от BellaBarli

# 1
 • Мнения: 2 419
Браво на учените от БАН, време беше.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 9 772
Според мен трябва да има и междинни опции в анкетата. Светът не е черно-бял и хомеопатията също. Аз лично за някои неща я ползвам, за други не бих. Например за леки вируси от препарати като инфлуцид и коризалия съм много доволна. За истински грип или нещо по-сериозно не бих  ползвала хомеопатия. За гадене при пътуване съм много доволна от Вомитусхил, но за сериозно повръщане не бих разчитала само на него. Та всичко зависи от диагнозата, човека и степента.

# 3
 • Мнения: 650
Според мен трябва да има и междинни опции в анкетата. Светът не е черно-бял и хомеопатията също. Аз лично за някои неща я ползвам, за други не бих. Например за леки вируси от препарати като инфлуцид и коризалия съм много доволна. За истински грип или нещо по-сериозно не бих  ползвала хомеопатия. За гадене при пътуване съм много доволна от Вомитусхил, но за сериозно повръщане не бих разчитала само на него. Та всичко зависи от диагнозата, човека и степента.
И аз съм на това мнение, но напоследък моята дъщеря изкара шарка- варицела + бронхит. Изпихме  какви ли не химии от АБ за бронхита до изопринозин, за стимулиране на имунитета, антихистамини и сиропи за кашлица. Мисля че прекалено много се натоварва един детски организъм с толкова много лекарства, и се чудя дали да не опитам и да се доверя само на хомеопатията. Но пък от друга страна се притеснявам, дали няма да се влоши състоянието, дали наистина помага, било то за температура, имунитет или лечение на вирусна или бактериална инфекция и пр.

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 9 772
За вирус - да. Там така или иначе, ако няма специфично лечение за този вирус (както има например за грип или херпес) няма какво да дадеш освен общи стимулиращи и хомеопатия. За бактериална инфекция в никакъв случай не бих се доверила на хомеопатия. Там си трябва антибиотик.

# 5
 • София
 • Мнения: 371
От БАН доколкото разбирам защитават тезата, че хомеопатията има единствено плацебо ефект и си е чиста водица. За това, за което съм я ползвала аз лично съм доволна и за децата си и за мен. Не знам ако плацебо ефекта действа така магически, защо другите лекарства не ми действат така. Към хомеопатията бях много скептична в началото, но ми се е случвало след 5 гранули да ми минава гърлото. Това с никое друго хапче не се е случвало.

# 6
 • Мнения: 9 196
Хомеопатията е измама, според мен - по две причини.
Първата е, че е "чиста водичка" и дори пласебо ефекта е спорен - примера, че с хомеопатия минава за три дена, но и без нея за толкова.
Втората, по-сериозната е, че в някои УЖ хомеопатични препарати се използват силни вещества, животински хормони и други, без листовка, съдържание, упътване и без да минават никакъв контрол, защото са хомеопатия ... без да споменавам марки и продукти, повечето са известни.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 69
В България хомеопатичните продукти са регистрирани като лекарства, а не като хранителни добавки или медицински изделия. Това гарантира тяхното качество. Освен това са произвеждат от реномирани фирми. При тях няма токсичност, странични явления. Това е наистина "нежна медицина" , ориентирана към човека като цяло.
Ефектът им при малки деца и животно е едно от доказателствата, че не се касае за плацебо ефект.
Всеки има собствено мнение и е въпрос на личен избор с какво и как ще се лекува. Аз съм лекар и от 15 години практикувам хомеопатия. Доволен съм, но знам кога да спра и  как да я съчетая с конвенционалната медицина.

# 8
 • Мнения: 9 779
Зависи.
Давам хомеопатични лекарства на детето и съм доволна.
Ако например детето е настинало,ако има болни деца в класа....
Сироп за кашлица-от мащерка например.
Но ако детето е с бронхит или с бактериална инфекция-без антибиотик не става.
Имуностимуланти-купувам манов мед от производител или сироп от черен бъз,че дори и коластра от крава съм купувала.Не използвам таблетки.

# 9
 • Мнения: 2 505
"Компетентни", както винаги, са коментарите от хора, които хал хабер си нямат от тематиката, но нашенецът е най-голям разбирач именно по отношение на това, от което нищо не отбира. Joy Grinning Що се отнася до съответните синодални бан-ски старчета, които вероятно са прихванали вирус на умопомрачение от своите руски колеги, ми е интересно защо точно хомеопатията ги заинтересува изведнъж толкова много, а не разни наболели въпроси, които трябва да бъдат решени и защо не коментират например пандемията от странични ефекти от синтетичните медикаменти, за която български учен токсиколог преди време писа, че залива света и става неконтролируема. Ето точните думи на проф. Александър Монов:
Скрит текст:
Отнася се за патология, която заема ежегодно все по-големи размери в целия свят. Тя си формира собствена епидемиология със собствени качествени и количествени измерения, в зависимост от вида на лекарствата, времето и региона. Лекарствената болест поставя редица важни проблеми по отношение на нейната същност, диагноза и лечение, на цялостната медицинска лечебна практика в областта на всички видове заболявания... Наблюденията, извършени от мен и други изследователи установяват, че през последно време лекарствената болест се разширява с нови нозологични единици, нови уврежсдащи механизми в нейната патогенеза...
Лекарствената болест включва разнообразни увреждания у човека от различни медикаменти, прилагани в общоутвърдени терапевтични дози. Тези увреждания възникват в хода на лечебния процес при правилно или погрешно поставена диагноза! Болестните промени при такава патология се колебаят в много широк диапазон от едва проявени единични симптоми до крайно тежки поражения в различни органи и системи с небла¬гоприятна прогноза... Sunglasses
Постоянно се увеличава разпространението на лекарствените увреждания в хода на лечението на редица заболявания, особено на хроничните им форми... Докато епидемиите от инфекциозни заболявания възникват внушително остро, плътно изпълват определени населени райони и имат временен характер с различна продължителност, лекарствените заболявания изпълват “мълчаливо” и безшумно всекидневието на населението по цялата планета... Медиците и обществото все още не могат реално да преценят действителните поражения, които през последните години тази патология нанася в човешкия организъм. Тази епидемия все още няма бариери пред себе си, тя няма периодичност и регионални ограничения. Тя е навсякъде... "
Sunglasses Grinning Фармацията ли реши да ги спонсорира или просто старчески идиотизъм...  Shocked Grinning Grinning Grinning Защо не коментират например начина на действие на фармацевтичните фирми и зарибяването на лекарите от техните агенти да изписват определени медикаменти срещу съответните екскурзии и круизи до Дубай, Хърватска или някъде из Западна Европа?! Или пък труда на криминолога д-р Джон Брейтуейт, че  фармацевтичната индустрия държи рекорд по закононарушения в сравнение с всички останали индустрии и че, според него, фармацевтичните компании налагат своите "лекове" чрез подкупи, невярно рекламиране и заобикаляне по многобройни начини на законодателствата на различните страни. Но според Брейтуейт най-тревожен е фактът, че чрез подправени и нагодени "тестове за безопасност", т.е. чрез измами в самите клинични изпитания, те представят често опасни за здравето субстанции (медикаменти) да изглеждат безвредни и дори полезни .  Sunglasses Това май са теми табу за тези велики учени, които затова пък решиха да развенчаят хомеопатията...  Wink Wink Grinning Но, както видяхме, имаше и положителни мнения, т.е. явно не всички са заразени и дементни. Grinning Като човек, имаш значителен личен опит с хомеопатията, съвсем спокойно мога да кажа, че при лечението на много остри и хронични състояние този метод надминава възможностите на алопатичната медицина, включително и по безвредност. И особено по отношение на това, че действително предимно лекува, а не потиска, както е обичайната практика - това съм го обяснявал из форумите тук в хомеопатични теми. Що се отнася до "плацебо" ефекта, на който толкова много са фенове критиците на хомеопатията, той не може да обясни действието на хомеопатичните лекарства при бебета и животни.  Wink Grinning Ама важното е да имаш мнение, пък дори и да е напълно необосновано.  Grinning Grinning Grinning И защо от толкова много синтетични боклуци, погълнати от пациента, не е имало плацебо ефект, а започва той лечението с хомеопатия и хоп... оздравяването му се дължи на какво?! На хомеопатичното "плацебо", разбира се, според маститите разбирачи на материята. Joy Joy Joy Дори и това да беше, аз лично бих предпочел хомеопатия пред синтетиката, която си носи един куп странични ефекти, но въпросът е там, че "плацебо" е мантрата, която си повтарят специалистите по всичко, за да не прихващат хомеопатичната зараза.  Joy Joy Joy  Нейсе, колкото си могат, толкова.  Grinning Няма универсален терапевтичен метод и хомеопатията не е изключение. Simple Smile Тези, които й се доверяват за себе си и децата си, имат правото на това, а вероятно и основанията, а съответните бан-ски старчета могат да се пънат и да се правят на интересни, щом до хомеопатията опряха и щом това ги кара да се чувстват горди и самодоволни.  Joy  Joy Joy

Последна редакция: вт, 20 фев 2018, 15:46 от El Mariachi

# 10
 • Мнения: 642
Да не говорим, че така споменатите инфлуцид, коризалия, вомитусхил не са хомеопатия Simple Smile Да, на опаковката пише хомеопатичен лекарствен продукт, но това са някакви бъркочи и нямат нищо общо с класическата хомеопатия, която се прилага на съвсем друг принцип.

Общи условия

Активация на акаунт