За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 405
  • 742
  •   1
Отговори
# 405
Много моля за помощ - кажете ми колко време могат да издържат домашни яйца в хладилник? Възможно ли е да им няма нищо след два месеца? На външен вид са съвсем нормални и не миришат на нищо лошо. Мисля си обаче, че са престояли вътре поне два месеца, та да ги хвърля ли или има начин да ги оползотворя?

да, чупи 1 по 1 в купа, като ползваш. И ги готви /каквото ще ги правиш - повече време, не ги оставяй рохки.

Два въпроса, моля, ако някой има идеи да помага.
Какви подправки слагате на пилешка супа ? Често като пътуваме из БГ си поръчвам и в Северна БГ слагат по-различни подправи на пилешката супа и ми е по-вкусна, но не мога да разпозная подправката.
Какво можете да предложите като рецепти за цветен боб ? Като количество е около две чаши.
Благодаря предварително.
Какви подправки слагате на пилешка супа ? Често като пътуваме из БГ си поръчвам и в Северна БГ слагат по-различни подправи на пилешката супа и ми е по-вкусна, но не мога да разпозная подправката.
Какво можете да предложите като рецепти за цветен боб ? Като количество е около две чаши.
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.

цветния боб съм готвила като бял боб - сменям му водата и нататък....
за супата - на много места ползват естрагон/тарос като подправка - това го открих в ресторанта на хотел в Родопите и най-много ми хареса; ползвам чат.-пат
Другата подправка за пилешка супа е пащърнак.
Другата - целина (корен, главата де)
Това са най-използваните подправки. Както и ситно нарязан праз в супата. Трябва да опиташ и да откриеш коя се доближава до това, което си яла там.
Други вписват дафиновия лист като задължителен за пилешката супа. Е такава вече не я ядем у нас Simple Smile
У нас супи винаги има, затова им сменям подправките.  Слагала съм и девесил, пак е добре (лющя - може и това да е, той се използва много в Сев България)
А мъж ми най-много държи на шепичка прясно нарязан магданоз

# 406
При нас тези в магазина официално имат печат за годност 3 месеца. Не знам каква им е разликата с домашните?

# 407
че не всички на село  съхраняват яйцата в хладилниците си . Simple Smile дори мамини. Не мога да ги науча и това е. САмо в най-най-големите жеги през лятото. Когато си вземам яйца си надписвам кутиите: І, ІІ, ІІІ, ІV .. и така, да знам кои са най- пресните

# 408
  • На брега на реката
Да се изкажа от Северна България. От баба ми знам, че на пилешката супа се слага пащърнак и целина глава, както и много свеж магданоз след като се изключи котлона.

# 409
  • София
Благодаря за идеите !!!

# 410
  • София
На пилешката супа, основно бялото месо накъсано на конци, и бульона от варенето на месото,  картофче на дребни кубчета, моркови, целина задължително на кубчета но не прекалено много, че е със силен аромат,  черен пипер микс на зърна,  малко тъничко фиде,  не обичам застройки никакви, и накрая повече наситнен магданоз.

http://recepti.gotvach.bg/r-61279-Пилешка_супа_от_моята_кухня

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 23:28 от marchеva14

# 411
От около година правя пилешка супа от фенери. Купувам 4 и ги варя в тенджера под налягане със сол, зърна черен пипер, целина, пащърнак, мотков и чушка. После обезкостявам, прцеждам бульона и задушавам лук, моркови и картофи, добавям бульона и месото, когато уврят морковите и картофите, застройвам с жълтък и лимон. Понякога, преди застройката слагам и фиде.

# 412
Ами ,явно колкото и България да е малка,оказва се ,че регион Северна България е широк като понятие за готварството. И аз съм от този регион ,но при нас на пилешка  супа се слага само черен пипер, чубрица и нарязан магданоз от зелените подправки, след застройката за да не потъмнеят. Целина евентуално само на постна супа ,а пък пащърнака изобщо не е характерен като подправка .

# 413
  • Русе
Ами ,явно колкото и България да е малка,оказва се ,че регион Северна България е широк като понятие за готварството. И аз съм от този регион ,но при нас на пилешка  супа се слага само черен пипер, чубрица и нарязан магданоз от зелените подправки, след застройката за да не потъмнеят. Целина евентуално само на постна супа ,а пък пащърнака изобщо не е характерен като подправка .

https://ipeychev9.blogspot.bg/2015/01/blog-post_29.html

# 414
  • WonderLand
Домашните яйца издържат много време, понякога и повече от 2 месеца.

# 415
  • На брега на реката
При нас дори и картоф не слагаме. В повечето заведения, където съм хапвала пилешка супа, също не е имало картофи.

# 416
  • Русе
При нас дори и картоф не слагаме. В повечето заведения, където съм хапвала пилешка супа, също не е имало картофи.

Въпрос на вкус и регион. Simple Smile

# 417
  • На брега на реката
Съгласна съм. Жената търсеше вкус от Северния край, споделям как е в нашия северен край Simple Smile

# 418
  • Berlin
Имам пуешки пържоли, пише филе. Ще ги правя на фурна. Каква марината би им подхождала и омекотила, да не станат сухи?
А и как е по-добре - за повече време на по-ниски градуси или по-малко на високи за печене?

Последна редакция: нд, 11 мар 2018, 11:14 от abs

# 419
  • Русе
Съгласна съм. Жената търсеше вкус от Северния край, споделям как е в нашия северен край Simple Smile

И ние сме на север.Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт