За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 393
  • 742
  •   1
Отговори
# 465
  • München, Deutschland
То пък кексът е най-полезната храна. Wink
Споко, следят повечето какво ядат децата им, особено пък тези в кулинарния подфорум. Wink

# 466
То пък кексът е най-полезната храна. Wink
Споко, следят повечето какво ядат децата им, особено пък тези в кулинарния подфорум. Wink
Хриси, Ева имаше предвид, че по-добре домашен кекс, отколкото шоколадова вафла или някакъв снакс.

Споделям мнението, че вкусът се изгражда от раждането още. Peace

# 467
  • гр. София

Момичета и чат пат момчета, един бърз въпрос рано сутринта. Дайте ми моля, изпитано указание за стерилизиране на овче кисело мляко. Искам максимално да запази вкусовите си и ако може полезни съставки.

Далина, ако киселото мляко го приготвяш в къщи, още след като го подквасиш затваряш добре с винтова капачка. След като го поквасиш го слагаш в съд със студена вода докато се охлади. Преди подквасването е било топло и сега почти си прави вакуум. Слагаш го в хладилника и така може да издържи даже няколко месеца. Родителите на съпруга ми на село така си правеха кисело мляко за зимата.
Издържа си без проблем и е много хубаво. И аз правех така, докато имаше домашно мляко. Беше смес от овче и козе.
Успех!

# 468
На село знам че съседката стерилизираше кисело мляко буквално като компоти, вареше си ги бурканите. На вкус се запазва, хранителната му стойност едва ли да се променя много, но живи полезни бактерии не мисля че остават в него. Ако има, то ще вкисне, а това издържаше и цялата зима. Странно ми е само затворено как издържа толкова, но явно става, щом пишете че сте го правили така.

# 469
за ставането става -  и мама си стерилизираше така, но краве

# 470
  • гр. София
На село знам че съседката стерилизираше кисело мляко буквално като компоти, вареше си ги бурканите. На вкус се запазва, хранителната му стойност едва ли да се променя много, но живи полезни бактерии не мисля че остават в него. Ако има, то ще вкисне, а това издържаше и цялата зима. Странно ми е само затворено как издържа толкова, но явно става, щом пишете че сте го правили така.

Натка, млякото не е просто затворено, а винтовата капачка се стяга добре, като за стерилизиране и от самата топлина на подквасеното мляко си прави лек вакуум. Охлажда се и веднага се слага в хладилника.
Даже после може да се ползва и за закваска. Бактериите си остават живи.

# 471
# 472
Интересно звучи, щом остават живи, а издържа толкова време, може да пробвам лятото ако имам възможност.

# 473
Тези бактерии и след притопляне в микровълновата остават живи 😆

# 474
Живи мъртви нямам идея какви бактерии остават. Аз мерене на температура с пръст не признавам. Винаги си докарвам млякото за боклука. Явно твърде студено ми остава. И си имам термометър и с него грешка нямам. Обаче пък видях едни познати направо във врялото мляко люсват една чаша кефир и пак им става млякото на сутринта. Винаги ми е било чудно, не измират ли тия бактерии при такава висока температура....Кое го съсирва тогава прясното мляко....

# 475
i_peych , проблемът е не как да си получа домашно кисело мляко, това го знам . Овчето сега си квасих на водна баня и ми се получи перфектно. Не ми е ясно как се стерилизира и по-точно колко време и на каква температура. Мисля си да го кипна само ,като заври водата да спирам нагряването ,но се страхувам да не се пресече.
Пепчо, сподели моля те как стерилизираш кравето кисело мляко.

# 476
Признавам си, че за първи път днес чета за стерилизация на кисело мляко.

# 477
  • Русе
При мен домашното овче кисело мляко е стояло около 40 дни, след като е било заквасено в мазе, дълбоко в земята . На тъмно и студено. Ето един метод за направа и  съхранението му, който не съм го пробвал.

# 478
  • На брега на реката
Дайте рецепти за телешко с грах и картофи. По възможност на фурна. Нямам гювеч или тенджера под налягане, но ми се иска да не става сухо телешкото и да има сос . Да уточня, телешкото ми е готово нарязано на ленти.

# 479
Телешкото много лесно изсъхва във фурната. Задължително го свари предварително.
Аз го правя така:
Задушаваме лук, морков на кръгчета, домати (2-3 с.л.). Добавям подправки (сол, червен, червен пипер чубрица) и изсипвам граха и картофите по-наедро нарязани.
Добавяш телешкото и бульона от варенето. Прибавяш мазнина ако е нужно. Можеш да го досготвиш в тенджерата или да го прехвърлиш в тава покрита с фолио на 200-220 °. Когато е готово го откриваш да се запече леко.

Общи условия

Активация на акаунт