За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 71 356
  • 742
  •   1
Отговори
# 525
  • у нас
Защо белия ми ориз става като варен?😭Може ли някой майстор да ми напише стъпка по стъпка как го приготвя , включително и вида ориз, който купува:)

# 526
Понеже най-често правя пица с домашна консерва смлени домати, а не слагам по малко, пека на два пъти. Първо си оформям тестото върху хартия за печене, през това време тавата се нагрява във фурната. Изваждам тавата, слагам блата в нея, както е с хартията, сипвам доматите и разнасям набързо. В тях обикновено съм сложила риган/босилек и малко зехтин. Ако слагам кисели краставички, замразена царевица, гъби или нещо от сорта, което ще иска повече обработка или е по-мокро като плънка, отива заедно с доматите. Пека докато доматите останат видимо без течност, вадя и мятам кашкавала и върху него колбас какъвто съм намислила и допичам само колкото да се разтопи.
Поне в моята фурна по този начин ми се получава най-добре. Дълги години правех с кашкавала отгоре, но напоследък така ми харесва повече. Колбасите, които не са сурови, не виждам смисъл да ги пека по-дълго, те са си обработени достатъчно. В някои рецепти съм мяркала дори след като пицата е напълно готова да се гарнира с прошуто отгоре, без друга топлинна обработка, за да не му се променя вкусът.

# 527
  • Русе
Защо белия ми ориз става като варен?😭Може ли някой майстор да ми напише стъпка по стъпка как го приготвя , включително и вида ориз, който купува:)

Научи се да готвиш: пухкав бял ориз

# 528
  • Русе
Пица - разточвам тестото с дебелина 4-5 мм. Като гледам краищата да са по дебели. Намазвам отгоре с катчуп или някакъв сос с доматена основа. Редя после обикновено колбас, нарязани маслини и гъби /стерилизирани или пресни/. Слагам 4-5 бучици краве масло на няколко места. Изпичам в предварително загрята фурна на 220 градуса 12 мин. Изваждам, наръсвам бързо отгоре с настърган кашкавал и запичам още 6 мин. Готово.
Използвам кръгла решетъчна форма за пици.

# 529
  • София
Как мога да оползотворя голямо масло, 200 г., което мирише и има гаден вкус. В срок е, но е ужасно. Жал ми е да го изхвърля, но ако го сложа в някакви сладки дали няма да мирише и там?

# 530
  • у нас

Благодаря, но аз не искам варен Simple Smile искам бял ориз с пиле на фурна, който да е вкусен и да НЕ стои като варен

# 531
Тогава ще е по-лесно ако напишете как го приготвяте, за да получите отговор кое да промените. Никой не може да каже защо става така при вас, след като не знаем как го готвите.

# 532
  • München, Deutschland

Благодаря, но аз не искам варен Simple Smile искам бял ориз с пиле на фурна, който да е вкусен и да НЕ стои като варен

Ето ти тази тема:

http://old.bg-mamma.com/?topic=527549

Имаше и една тема за най-вкусното пиле с ориз на фурна, но не я откривам. Там имаше много рецепти и идеи как се прави точно такъв ориз. Беше по-нова от тази, която ти пуснах.

# 533
  • у нас
Ще разгледам темата,  но все пак пиша и тук. Нарязвам си лук и го запържвам направо в тавата където ще готвя, след което слагам ориза(хубаво измит) дакато се "изцъкли", подреждам месото в тавата, заливам с бульона, където съм кипнала месото (горещ), сол,черен пипер и пека в предварително загряла на 180 гр фурна с вентилатор.  Като стане готов покривам с кърпа за 15 мин. Понеже четох из нета и повечето рецепти се въртят около тази,  не знам къде бъркам....

# 534
  • München, Deutschland
Колко бульон слагаш (в какво съотнешение) и какъв ориз ползваш?
Като последователност и според мен е ок. Някои минават ориза на тиган, аз дори и това не правя и суров сипвам в тавата. Не ми се слепва.

Ползвам дългозърнест ориз. Бульонът ми е 1,5-1,7:1 за суров ориз, но не живея в България и оризът е малко по-друг. Първо сипвам 1:1 бульон и чак като се поеме, доливам още 1-2 пъти. И аз мразя скашкан ориз и понеже все пак има разлика от партида до партида, а наливането на една чаша вода/бульон за 10 секунди не ме бърка, сипвам течност според ориза. Под 1,5 обаче никога не е за пиле с ориз.

# 535
Може би в съотношението ориз:вода. На майка във фурната става добре с 1:3, в моята пека 1:4. Иначе начинът на приготвяне ми е почти същият, само че пържа в тиган лука и ориза и прехвърлям в тава, но това едва ли е от решаващо значение.

# 536
  • София
Как мога да оползотворя голямо масло, 200 г., което мирише и има гаден вкус. В срок е, но е ужасно. Жал ми е да го изхвърля, но ако го сложа в някакви сладки дали няма да мирише и там?
Точно такова масло им го върнах безпроблем, взеха си го обратно, но и беше 4 пакета. С такова масло нищо не можеш да направиш, ако ми се случи го хвърлям, ще си разваля това което съм приготвила. У нас не се търпи.

http://recepti.gotvach.bg/r-82221-%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88 … D1%80%D0%BD%D0%B0

# 537
  • SHOOT ME 10 $
Колко време и на каква Т печете голям кръгъл козунак? По принцип зная за нормален козунак, че се пече 30-35мин. на 180-190гр. Но голям и кръгъл с плънка от локум и стафиди извътре смятам да го пека на 180гр.45-50мин. Какво ще кажете? М? newsm78.
...добре деее, ще ви почерпя после казвайте, изнудвачкии Heart Eyes

# 538
  • Mediterraneo
Ориз или можеш, или не можеш да готвиш, житейски факт Simple Smile Има хора, на които никога никакъв ориз не им се получава вкусен. Сестра ми е от тях- вари го, печи го, не й се получава даже и мляко с ориз!
Аз го готвя много хубав, технологията не е нищо ново- запържвам лук и морков направо в тавата на котлона, добавям ориз, оставям го малко да стане стъклен и добавям бульон/ вода, обикновено 1/ 3. Изключвам фурната десетина минути преди да е сготвен напълно. ВИнаги слагам повечко мазнина, оризът носи.

# 539
  • София
Колко време и на каква Т печете голям кръгъл козунак? По принцип зная за нормален козунак, че се пече 30-35мин. на 180-190гр. Но голям и кръгъл с плънка от локум и стафиди извътре смятам да го пека на 180гр.45-50мин. Какво ще кажете? М? newsm78.
...добре деее, ще ви почерпя после казвайте, изнудвачкии Heart Eyes
Не, между 160-170 градуса. Вътрешната му температура трябва да е около 88-90 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт