Камъни в жлъчката - 4

• 69 864
  • 842
  •   1
Отговори
# 135
Нямам предвид "рак от рефлукс, заради липса на жлъчен мехур".
Имам предвид, че жлъчните сокове няма къде да се съхраняват без жлъчен мехур и се изливат направо в червата. Това ги уврежда. Може да доведе и до рак на дебелото черво.
Затова е абсурдно  да се твърди, че жлъчният мехур не е важен и няма роля в тялото ни!
П.п. И пак опираме до едно и също твърдение - създават ли камъните проблеми, операцията е по-малката вреда.
Но ако не създават, по-добре човек  да живее с жлъчния си мехур.

# 136
  • Бургас
Има проучвания по въпроса За и Против. Моя приятелка си махна жлъчката и каза, че заради това и поради факта, че баща й е починал от рак на дебелото черво, лекарят й е казал, че трябва да си прави колоноскопия на 3 г, защото след премахване на жлъчката се покачва вероятността от рак на дебелото черво. Отделно четох, че 20% развивали хронична диария.
Явно и самите лекари /а не онези измислени знахари, чиито графици са пълни с пациенти за месеци напред....що ли/ са разделени в мненията си по въпроса. Аз лично не отричам операцията, когато е нужна, но ей така да се маха орган превантивно, не ми е ок. Аз получих една криза в началото на 9 тия месец. Ако получа нова, сигурно и аз ще я махна.

# 137
Недей се заблуждава, няма тясна връзка рака на дебелото черво и отстранената жлъчка- няма такъв диагностициран медицински случай до момента.
Това че на даден човек е била махната и се е разболял от рак на дебелото черво е просто съвпадение. Който лекар го е казал....много му здраве!

# 138
  • Бургас
Недей се заблуждава, няма тясна връзка рака на дебелото черво и отстранената жлъчка- няма такъв диагностициран медицински случай до момента.
От къде разбра, че няма. Води ли се някаква статистика за пациентите с отстранен мехур и какво се случва с тях?  Щом лекарят на приятелката ми я кара да се следи, явно има нещо. Да не говорим колко хора в темата и след операцията пак имат оплаквания.

Не разбирам кое те кара да се изказваш така сигурно и категорично. Приемам и уважавам мнението ти, но подобни изказвания, заявени със 100% това сигурност, са ми малко смехотворни. Може ли да заложиш живота си за тезата си?

# 139
Явно и самите лекари /а не онези измислени знахари, чиито графици са пълни с пациенти за месеци напред....що ли/ са разделени в мненията си по въпроса.

Щото се възползват от човешкото невежество, що. А "разбирачи" на тема здраве, с лопата да ги ринеш.
Диагностицира ме доцент, завеждащ гастроентерологично отделение в голяма болница, оперира ме доцент с множество специализации в чужбина (при това мой близък познат и едва ли би ме подвел с цел да печели от мен), та две мнения по въпроса не съм чула. Мнението беше единодушно и категорично. Докато се подготвях психически за операцията и изчетох хиляди статии, също не срещнах разногласия.

# 140
  • Бургас
Явно и самите лекари /а не онези измислени знахари, чиито графици са пълни с пациенти за месеци напред....що ли/ са разделени в мненията си по въпроса.

Щото се възползват от човешкото невежество, що. А "разбирачи" на тема здраве, с лопата да ги ринеш.
Диагностицира ме доцент, завеждащ гастроентерологично отделение в голяма болница, оперира ме доцент с множество специализации в чужбина (при това мой близък познат и едва ли би ме подвел с цел да печели от мен), та две мнения по въпроса не съм чула. Мнението беше единодушно и категорично. Докато се подготвях психически за операцията и изчетох хиляди статии, също не срещнах разногласия.
Кой доцент и в коя болница се оперира?
На мен завеждащ гастрото в Бургас пък иска да пия Урзофалк и не ме съветва да се оперирам на този етап  Въобще и самите лекари не са много единодушни по въпроса

# 141

Кой доцент и в коя болница се оперира?
На мен завеждащ гастрото в Бургас пък иска да пия Урзофалк и не ме съветва да се оперирам на този етап  Въобще и самите лекари не са много единодушни по въпроса

В София съм оперирана. При прегъната жлъчка и две шепи камъни, не знам кой уважаващ себе си лекар би ме посъветвал да продължавам да си ги отглеждам. Възможно е твоят случай да е по-лек. Но каквито и лекарства да се приемат, щом жлъчката веднъж е започнала да образува камъни, не съм сигурна, че може да спре от само себе си. За мен не е опция да се поддържам цял живот с лекарства.

# 142
Ама те докторите трябва да са единодушни, защото са учени да действат по определен план, не да мислят!
Най-често е на принципа "има орган, има проблем. Няма орган, няма проблем"!
Вие да сте виждали доктор, който търси ПРИЧИНАТА за даден проблем, а не третира СЛЕДСТВИЕТО?!
Или да сте чули за лекарство, което лекува нещо? Всички са поддържащи състоянието!!! Но пък употребата им води до нови проблеми, за които пак има поддържащи лекарства!
Аз съм била при Кацаров и Карагьозов /най-добрите в Бг/. Първият каза, че щом не правя кризи, не е нужно да се оперирам.
Вторият препоръча операция.
Цонев ми изписа Урзофалк.

# 143
КаИна, каква е според вашите доктори причината за образуване на камъни в жлъчката?
Аз лично съм чувала за доста лекарства, които лекуват и слава Богу. (не говоря за конкретното заболяване).

# 144
  • Бургас
Има и нещо друго - зависи при какъв лекар отидеш. Гастроентеролозите са по-склонни към лечение с лекарства, хирурзите са почти винаги за операция. Гастрото, при което ходих, ми разказва за негова колежка, която от години имала камъни, а се спуквала да яде мазнотии. Според мен има значение състоянието- нормално е според мен да ми кажат да задържа операцията. Направила съм една криза и то като бременна, най-големия ми камък е около сантиметър май. Мисля да ходя и при още един лекар за мнение. Май беше Сираков- гостуващ е в Бургас. Някой да го е чувал?

# 145
  • софия
Така, изчетох вашите коментари За и Против операция на жлъчката. Аз също имам камъни, правя кризи, но още не мога да се реша на 100 % , но ако зачестят кризите съм За операцията, защото след като се възтанови човек, може да живее пълноценно.

# 146
Миши, редовният отговор е "от бременността"! Заради притискането на жлъчния мехур и невъзможността да се изпразва добре .
Аз бях и на терапия за задържане - високи дози "Магнерот" и още 2 вида хапчета.
Също така - наличие на бактерията хеликобактер пилори /не е пряк причинител на камъните, но спомага образуването им/.

# 147
Аз камъни получих в следствие на бременността. Кризи по- силни имах 2-3 и една постоянна тъпа болка- хапна ли каквото и да е било, болка, чувствах се ужасно. Камъните ми бяха много и малки. Искам да имам второ дете, затова я махнах. Родих се след операцията. Нямам проблеми с разтройство, просто хапвам по- честичко, единственото от което се ограничавам е патладжани, сини сливи и жълтъци.
Докато се лутах операция или не и се натъкнах на много различни мнения по въпроса- изчакай,  давай сега е момента, няма нужда да пробваме да ги разбием, така че лекарите не са единодушни. Аз се навих на операция и се надявам съм си решила кардинално проблема.

# 148
Като най-положително при мен отчитам, че вече започнах да се съобразявам какво ям, опитвам се да се храня по-здравословно и за няколко месеца успях да сваля доста килограми без усилия, така както ги качвах преди. Нямам проблеми с храносмилането.
Най-вероятно отдавна съм си ги отглеждала камъните, но мразя да ходя по доктори, свикнала съм да търпя на болка и не съм анализирала какво ми е. Чак при последните две кризи в два последователни дни, много тежки и продължителни, след които остана болка вдясно, се замислих дали проблемите ми не са от жлъчката и се принудих да отида на лекар. Не е имало разногласия между лекарите дали да бъде отстранена. Казаха ми само да е възможно по-скоро. Не съм се чудила и аз, имайки предвид случая с мъжа на моята колежка.

# 149
За тези, които в момента не получават кризи и си живеят с камъните, ограничавате ли се какво ядете, спазвате ли строг режим?
На мен ми установиха един камък. И на мен ми се е получил в следствие на бремеността, за сега съм имала два пъти по-силни болки (кризи). Казаха, ако болките зачестят, тогава операция, но за момента не. Аз съм с малко бебе и кърмя. Мисля като се прибера в България да се прегледам и там.

Общи условия

Активация на акаунт