Минималистичен начин на живот

• 559 506
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 715
  • SF
Честно казано, ако не става въпрос за колекционерски или много стари серии порцелан или кристал, не очаквам някой да си купи подобни съдове ВУ, дори реално да не са ползвани и да не са ВУ. Но пък има много хора, които имат нужда, а не могат да си позволят такива неща. Та, в групи за подаряване или организации, които набират покъщнина за нуждаещите като трябва да се преглътне мисълта, че някой може да спечели от вашите вещи.

Щом ги махам, за мене нямат колекционерска стойност, а са прахосъбирачки.
Дали ще ми повярваш, че в подобни групи много трудно, близо до невъзможно се продава или подарява. Много народ има нужда, но като кажат на една студентка в София да им прати гардероб или спалня по Еконт в Павликени и всичко приключва.
Освен това няма кой да се занимава, да праща един кашон книги по Еконт/Спиди, там да си избират и да задържат 5, а останалото да го върнат. Хем тежи, хем не е никакъв минимализъм това.
В такива групи само се гледа, лайква или пишат, че са боклуци. Ами за уникална рокля Долче и Габана, обличана на едно събитие, има други сайтове, не са тези за канчета, супници и чашки.

# 11 716
Поровете за локални фейсбук групи на квартала / града. Там обяви за подаряване с лично вземане биха имали повече успех.
За нашето населено място имаме локална фейсбук група и локална WhatsApp група, в която се публикуват доста обяви за подаряване или продаване на символични цени и по мои наблюдения доста неща си намират собствениците бързо. Дрехите се продават по-успешно в сайтове тип Vinted.

# 11 717
Може би местния манталитет е фактор.
В България сме носили кашони с вещи или торби с дрехи в бедната ромска махала и сме ги оставяли до контейнерите за боклук. Разбира се, само неща в състояние за ползване! Докато тръгнем с колата, някой вече си избира от тях. Тук, където живеем сега, има група, която събира вещи и продукти за хора останали без покрив, възможности или напуснали дом, в който са били жертви на тормоз и започват на ново място от нула. Тези, които пък са в нужда търсят неща в тази група. Има и директна група за подаряване. Там ако пусна нещо за подаряване, в рамките на денонощие заминава. Знам, че има хора, които следят безплатните групи, вземат неща и после ги продават, но от друга страна, на мен не ми се е занимавало с продажба, а и целта ми е била да се освободя от вещ, която за мен е излишна, но е в добро състояние и става за ползване. Освен това, допускам, че хора, които са в голяма нужда нямат достъп до ФБ.

# 11 718
Есме, дрехите ще дам, има на кой. Стари чинии, сто вида захарнички и останала единична вилица отдавна съм изхвърлила. Тенджерите и тавите, които не ползвам са на вилата. Те са си хубави, качествени, но са ми много и у нас не готвя с тях.

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 15:29 от mimi.7299

# 11 719
  • Между гори и планини
Аз работех много дълго като модератор на май- голямата група във Фейсбук за покупка и продажба на стари ( и нови) вещи. Не се е продавало това което е много старо и с нереално високи цени. Лично аз бях хванала доста народ който си има бизнес без данъци, продавайки и купувайки. Едни с перални, други с мебели, трети с порцелан. По едно време обявите с дрехи директно триехме, то не се издържаше от парцаляци 😂
Има и много хубави попадения, а като модератор имах първа достъп до обявата. Та намазах с един комплект порцеланов сервиз и разни картини.
За това пробвайте, дори обявата да се изгуби след ден в новите, пак слагайте, просто ако искате да вземете лев, не слагайте някакви безумни цени 😊

# 11 720
Тук във форума също има тема за подаряване на ненужни вещи. Често се намират желаещи за това или онова.https://m.bg-mamma.com/?topic=1715743

# 11 721
Ние до нас имаме фургон на Общината, приемащ дрехи и други вещи за рециклиране. Тези дрехи, които не се искат от познати изпрани и опаковани предавам там. По принцип там приемат всякакви вещи и ако преценя, че не ми се хвърлят ги давам там!
Стари кристали, от едновремешните сливенски серии поне в три групи магат да се продадат. Многократно съм купувала, цял сервиз от серия, която имам други чаши, но нямам примерно за уиски. Също и единични чаши като счупя някоя от моите.

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 16:13 от mimi.7299

# 11 722
  • София
Не си падам по екологията. Ползвам еднократни понякога. Примерно, сутрин си правя кафе и искам да си изляза с него. Ако два дни съм правила неща из вкъщи, не само ще поръчаме, ами ще си сипя безалкохолното в пластмасова чашка и ще си легна.
Нямаме място за миялна.

# 11 723
  • SF
Много кристални купи имам за продаване, чаши и кристални вази. Ще им направя снимки и ще опитам да ги продам. Аз не ги ползвам. Нека някой им се радва.

# 11 724
...Ние си оползотворяваме не всичко, но почти - останали ягоди/банани си правя на шейкове, останали пържени картофи, спагети и малки парчета (остатъци ги наречете от кашкавали, сирена, колбаси) - на омлети; печено пиле - на супа. От едно кюфте между храненията никой няма да надебелее. Друг е въпросът, че при нас с 600гр.кайма смес правя кюфтета и си ги изяждаме (дъщеря ми - едно, аз - три, мъжът ми - 4). Единственото, което мога да изхвърля, е останала салата.
Картонени чинии на килограм, изхвърлени кюфтета, да не се окажат ваши сега и изхвърлените до контейнерите книги на класици, където често-често снимат по ФБ, я да си признаем???
Наши са ! Как да не са наши ? И какво от това?
Защо не вземеш да минимираш малко претенциите ? В този форум не се познаваме лично и не си много наясно кой стои отсреща за да правиш подобни намеци. Може пък някой да е писал някои от книгите , които претендираш че  като ултра интелигентна четеш и не изхвърляш ?

По повод кюфтето между храненията - ако си гладен ок, но ако само да го лапнеш за да не остане - може да се надебелее при тази стратегия. И още как. И не само.

По повод вещите. Красиви вещи не си давам. Обаче всичко останало когато не ми трябва и може да се ползва му намирам приемник. Обикн. спред близките.

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 07:36 от bella-ciao

# 11 725
за изхвърлени те книги
И на мен ми е било тъжно да ги гледам, но от собствен опит се убедих, че е много трудно да се намери дом за книгите. Преди няколко години почина свекърва ми и предстоеше продажба на жилището, имаше претенции от купувача да се освободи от някои неща, други да останат.
С мъжа ми една по една разгледахме книгите, за да преценим кои да запазим. С мъжа ми сме на сходна възраст, родителите ни също на сходна възраст и от сходна среда. Книгите, които имаше у тях, ги имаше и у нас, така че отдели хме съвсем малко. Предварително знаехме, че се търсят книги в училището на сина ми, а аз имам контакти със Затвора, там също търсеха.
Отделихме книгите на две купчини, горе долу по тематика, избърсахме праха, загубихме цял ден. Оказа се, че в училище приемат само изучавана литература, а в Затвора искаха опис на всяка книга заглавие, автор, година на издаване и едва тогава щели да преценят дали да ги вземат. Ей, сега. Оставихме купчини те така, разтърси се по ФБ групи и писах и тук. По това време ме насочи ха, че има книжарници, в които приемаха по някаква акция "Спаси книга". Отивам в най-голямата Сиела, там нямали място, вече много хора занесли. Отивам в друга книжарница-можело само след 2000г издателства. Не приемали стари, защото, цитирам продавачката"Представяте ли си, има хора, които носят" Разораната целина"И това го казва с презрение, жена, която работи с книги. Все пак ми каза, да донеса толкова и толкова(малък брой спрямо наличния) пък те можело да ги дадат за рециклиране Е, дето ще ходя да разнасям част от книгите на другия край на града, да плащам синя зона, че те да ги дават за рециклиране, същата работа е аз да ги оставя до контейнера за хартия.
Все пак, бях упорита и накрая една съфорумка ми писа, че идват в града ни и могат да вземат книгите за някакво читалище. В друго село, в друго читалище занесохме друга част. Но беше късане на нерви, загуба на време, питане и писане къде ли не, докато се намери решение.

Да, нямаше книги след 2000г,но всички бяха здрави, хубави, романи от "Световна класика", "Избрани романи", "Любими книги и герои" и подобни поредици. Това беше преди няколко години, оттогава спрях да се дивя на книги до контейнери.

# 11 726
Преди няколко страници пишеше, че не ги оставяли на стелажи, защото не били добре ползвани там. Ами до кофите може би са? Според мен е добре да има повече стелажи за книги и списания. Също да има алтернативен на Славейков пазар за стари книги . След като затвориха единия не отвориха друг. Книжарниците ще продават преиздадени, добре, но тогава старите няма да намират така лесно дом .
Мен в мнението на Yst_89 ме шокира претенцията и открития намек , без оглед нейната претенция. 

# 11 727
За книгите е сложно, защото с годините трупат прах, плесени и могат да са опасни.
Имам само две купени тип антикварни книги и миришат си на старо.

За библиотека  и читалище искат снимка и опис за да преценят, и така е правилно. Не може всеки да си стовари ненужните кашони с книги пред вратата на библиотеката, аз като вляза за книга за наемане ми е приятно да виждам нови обновени издания.
Нищо и никой не е вечно, така и с хартията.

Моята цел е да си оставя кулинарни, детски и някои художествени след щателна проверка на всички, другото навреме да си намери желаещи.
Като искам да подновя ще купя ново издание

# 11 728
Аз ако търся старо издание и съм търсила и съм си взимала стари издания - е било целенасочено . Питала съм на Славйков, търсили са ми и са ми намирали конкретна книга. Сега не знам къде да търся, а да обикалям около кофите да преглеждам всичко не бих. За това стелажи. Не работи в парка лятната библиотека срещу обсерваторията - ами да направят там подобна библиотека с дарени книги ? Защо не ? Продават семки и бира, супер, но и книга може да искаш да си вземеш или поне списание ?

# 11 729
Честно казано не разбирам толкова възмущението от хвърлянето на книги. По-скоро от рециклирането, хвърлянето не е много ок. Прочел си книгата, изпълнила си е предназначението, защо да не изпълни и още едно предназначение - да се рециклира. Още повече класиките имат тираж милиони, не са нещо уникално. А това, което виждам до контейнерите и без това почти винаги е в окаяно състояние, мръсно и разкъсъно, кой да го вземе. Да, ако някое читалище или библиотека би ти приело книгите, защо да не ги дадеш, но ако не стане, нямам никакви скрупули да рециклирам.

Общи условия

Активация на акаунт